Wat kan ik doen aan computerogen?

Het is net half vier geweest als ik aan dit artikel begin met tips wat je kunt doen aan computerogen. Ik heb inmiddels al meerdere uren achter de computer doorgebracht, een echt goed voorbeeld ben ik niet. Want mijn eerste advies zou zijn, zomin mogelijk tijd besteden achter de computer. Half uur, hooguit een uur per dag. Naar een computerscherm kijken is een hele onnatuurlijke bezigheid voor de ogen. Ogen houden van beweging. Ze kijken ver weg, ze kijken dicht bij en naar alles daar tussenin. Als ogen naar een computer kijken, bewegen ze nauwelijks nog. Ze kijken alleen nog maar naar het computerscherm, op ongeveer een halve meter afstand. En dat kan gerust uren achter elkaar zijn dat ze op deze afstand kijken. Kijken is eigenlijk niet het goede woord, staren kun je het beter noemen. 

Knipperen

Ogen bewegen dus nauwelijks nog als ze naar een computerscherm kijken, en als ogen een seconde stilstaan, ontstaat er al spanning in de oogspieren. Daarnaast knipperen ze ook bijna niet meer. Van nature knipperen ogen 20 keer per minuut. Achter de computer doen ze dit nog maar 5 keer per minuut, 75% minder vaak. Knipperen is heel belangrijk voor de ogen, want dan wordt de traanklier geactiveerd. Iedere keer als je knippert, komt er een olieachtige vloeistof over de oogbol, die de ogen beschermt tegen invloeden van buitenaf. De oogbol blijft vochtig en fris aanvoelen.

Ga naar buiten toe

Ik heb dus ook al enkele uren niet goed voor mijn ogen gezorgd, doordat ik achter de computer gewerkt heb. Voordat ik dit artikel ging schrijven ben ik een rondje buiten gaan lopen. Eigenlijk wil ik dan gewoon door gaan, want ik heb dan nog zoveel te doen. Maar ik was al te lang doorgegaan, dat merk ik doordat ik me gammel en leeggezogen ga voelen. Mijn ogen worden wazig, die hebben er dan echt geen zin in. Toch ga ik dan nog door, want ik wil dit nog even doen en dat nog even doen. Zo gaat het met computer werk, voordat je het weet ben je een paar uur verder. Dan stop ik mezelf en zeg: “Nu naar buiten”.

Donkerte in de avond

Naar buiten toe gaan is echt een verademing voor de ogen, ze krijgen dan volop daglicht naar binnen. Ik voel het direct als ik buiten ben, ze gaan zicht ontspannen en de wazigheid verdwijnt. Ogen hebben licht nodig, het geeft ze voeding en het activeert de lichtgevoelige cellen in de netvlies. Net als dat ze donkerte nodig hebben. Al dat kunstlicht in het donker is ook niet goed voor de ogen, computerlicht zeker niet. Maar ik geef toe, ook ’s avonds zit ik weleens achter mijn laptop. Even mails beantwoorden, dit nog even afmaken dat even opzoeken. Sinds kort heb ik flux op mijn laptop zitten, dat zorgt ervoor dat het licht van mijn laptop ’s avonds geler wordt. Hoe ze dit precies doen, weet ik niet, maar ik ben er wel blij mee. Het voelt veel prettiger aan mijn ogen. Je kunt hier klikken voor meer informatie.

Computerogen

Computer kijken is dus altijd vermoeiend voor de ogen, maar er zijn wel tips waardoor je minder last zult hebben van computerogen. De beste tip is geen computer, maar dat is niet realistisch in onze samenleving. Wel kun je gaan kijken waar je het computergebruik voor jezelf kunt beperken. Ik zie genoeg mensen om me heen die in de vrije uren ook nog veel met een beeldscherm bezig zijn. Kijken naar een smartphone is net zo goed een beeldscherm. Televisie kijken ook. Ik krijg weleens de vraag: “Ik zit de hele dag voor mijn werk achter de computer en ’s avonds kijk ik televisie, kan ik dan wat aan mijn ogen doen”. Dan zeg ik, stop in ieder geval met televisie kijken. En pas de volgende tips toe tijdens je werk.

Tips wat je kunt doen aan computerogen

  • Kijk regelmatig weg van het scherm. Kijk naar buiten, loop naar buiten toe.
  • Als je buiten bent, knipper zachtjes met de ogen en kijk knipperend naar de lucht.
  • Schijnt de zon, zwaai zachtjes met gesloten ogen in de zon.
  • Als je typt, kijk dan naar je vingers die typen in plaats van naar het beeldscherm.
  • Gebruik een rasterbril voor achter de computer.
  • Palmeer regelmatig om de ogen te ontspannen.
  • Plaats naast je computer, aan beide zijden een opvallend voorwerp. Bijvoorbeeld twee gekleurde mokken. Zorg ervoor dat je die mokken blijft zien in je blikveld terwijl je naar de computer kijkt.
  • Drink veel water gedurende de dag.
  • Zorg voor een goed beeldscherm.
  • Kijk ’s avonds geen televisie meer als je veel achter de computer hebt gewerkt.

Rolletjes en stripjes

Wat ik zelf altijd fijn vind na een dag intensief werken achter de computer, is op een rolletje en een stripje gaan liggen. Ik doe Critical alignment yoga en geef zelf ook yoga lessen met rolletjes en stripjes. Tijdens het computerwerk ontstaat er vaak een verkeerde houding, hoe goed de stoel ook is waar je op zit. De rolletjes en stripjes helpen weer om de spieren te ontspannen en de wervels naar de juiste plek toe te gaan. Ik voel altijd direct mijn ogen mee ontspannen als mijn rug gaat ontspannen.  Voor mij is yoga echt een goed hulpmiddel om weer de ontspanning in mijn ogen en mijn lijf te vinden na veel computerwerk. Maar in beweging zijn is natuurlijk altijd goed om de verstarring weer te doorbreken.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Hoe ga jij om met het computerwerk? Wat helpt je om weer te ontspannen? Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.