Resultaten

Ik krijg vaak de vraag van mensen hoe lang het duurt voordat ze zonder bril zijn. En hoe lang ze dan oefeningen moeten doen, of dat ze dit hun hele verdere leven moeten doen. Ik vind het altijd een lastige vraag om antwoord op te geven, maar ik kan inmiddels wel zeggen dat goed zien een oneindig proces is. Met resultaten op gebieden die je vaak totaal niet verwacht. Toen ik zelf vier jaar geleden begon met een cursus om te leren te gaan zien zonder bril, dacht ik ook dat het er vooral om zou gaan dat ik met mijn ogen zo goed zou gaan zien als met mijn bril. Maar dit is totaal niet wat er gebeurt, en dat komt al omdat de werkelijkheid van het kijken door een bril niet de werkelijkheid is van het zien met mijn eigen ogen.

Oneindig proces

Zien met mijn eigen ogen is een oneindig proces, omdat ik steeds weer nieuwe, verrassende ontdekkingen doe. Door bijvoorbeeld te oefenen met mijn herinnering, ga ik beter zien, maar ik kan nu ook echt plaatjes zien in mijn verbeelding. Sommige mensen hebben dat al van hunzelf dat ze met hun ogen gesloten beelden kunnen zien. Ik zag ze wel, maar dan met een donkere waas ervoor. Het gebeurt me nu steeds vaker dat ik echt een helder beeld zie in mijn herinnering. En dat ik merk dat ik de buitenwereld dan ook beter zie.

Bekkenbodemspieren

Een andere ontdekking die ik laatst deed, was op lichamelijk niveau. Ik deed een oefening die Aldous Huxley beschreef in zijn boek Zonder bril leren zien: De letters van het alfabet herinneren, door kort te kijken naar de letter, de ogen te sluiten en de letter, zonder inspanning te zien in de herinnering. En dan weer te kijken en dit een aantal keren te herhalen. Ik ging het alfabet langs op deze manier. Toen ik de letter o zag in mijn herinnering, voelde ik een samentrekking in mijn bekkenbodemspieren. Dat vond ik wel heel bijzonder, de tweede en derde keer dat ik dit deed, voelde ik het weer. Denken aan de letter o, activeerde mijn bekkenbodemspieren.

Niet meer angstig en nerveus

Voor de zomer was ik begonnen met een cursus goed leren zien. Drie lessen hebben we voor de zomervakantie gedaan, in september zag ik mijn cursisten weer voor de vierde les. We deden een rondje waar iedereen kon vertellen hoe het de afgelopen twee maanden was gegaan en er kwamen verrassende resultaten uit. Een cursist vertelde dat ze de hele zomer haar bril af had gezet, ze is student en had twee maanden vrij. “Ik ben sinds ik mijn bril niet meer draag, niet meer angstig en nerveus. Ik heb geen last meer van piekeren en voel me veel beter in mijn vel.” Ze straalde ook veel ontspanning, vrolijkheid en rust uit. Haar colleges waren weer begonnen en ze merkte wel dat ze moeite heeft om het bord te lezen en dat hierdoor gevoelens van frustratie naar boven komen. Ze komt nu het zien op een ander niveau tegen.

Drie maanden zonder bril

Een andere cursiste vertelde verrast dat ze de hele zomer haar bril niet op had gehad. Ze begon de cursus met het idee haar ogen beter te verzorgen en verdere teruggang te voorkomen. Ze had helemaal niet het idee om haar bril helemaal af te gaan zetten. Inmiddels is ze al drie maanden zonder bril. “Ik hoor van andere mensen dat ik veel milder ben geworden sinds ik mijn bril niet meer draag”. Ze merkt wel duidelijk verschil tussen de ene en de andere dag hoe makkelijk gaat en soms is ze wel in de verleiding gekomen om de bril op te zetten. Maar ze heeft het niet gedaan. “Ik heb niet die momenten die jij beschrijft dat je van die flitsen hebt dat je goed ziet. En bij de bakker moet ik vragen welk brood er ligt, omdat ik het dan niet goed kan zien. Maar eigenlijk gaat het ook goed zonder bril en als we hier met elkaar om de tafel zitten, kan ik iedereen prima zien, beter dan eerst”.

Onbewust had ik het gezien

Een andere cursist had de Santiago de la Compostella gelopen zonder bril. “Je komt dan steeds van die kleine bordjes met pijlen tegen of je links of rechtsaf moet. Ik had dan mijn bril om mijn nek hangen om het bordje te kunnen lezen. Ik wilde mijn bril op zetten, omdat ik dacht dat ik het bordje niet goed had gezien. Maar een stemmetje in me zei, maar je hebt toch gezien dat het pijltje naar links stond. En het pijltje stond ook naar links. Onbewust had ik het gezien”.

Open je blik!

En zo waren er meer mooie resultaten, die mensen niet direct hadden verwacht. Iemand zit midden in een hectische periode, waarin het haar toch lukt om rustig te blijven en een moment van meditatie te vinden. Een ander heeft gemerkt dat ze altijd haar werk voorop zet en niet haar gezondheid. Haar ogen hadden haar dit inzicht gegeven en ze had besloten dit om te gaan draaien. Een cursist had meerdere keren ervaren dat ze slechter ging zien in een periode waarin ze spanning ervaarde en dat haar zicht weer beter werd als ze ontspannen was.

Het is goed om naar dit soort resultaten te kijken voor jezelf. Het kan zijn dat je zo bezig bent met het zien. Dat de wereld toch wel langer wazig blijft dan je had verwacht. En ondertussen zie je niet alle andere resultaten die je hebt bereikt. Open je blik naar jezelf en je blik zal open gaan naar de buitenwereld.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Ik zou het heel leuk vinden als je hieronder opschrijft wat jij merkt als je je bril niet draagt. Welke veranderingen merk je in jezelf op.