Slecht zien door spanning

Als je slecht ziet is dat een teken dat je ogen het op dat moment niet willen/kunnen zien. Ze trekken zich als het ware terug. Slecht zien ontstaat door spanning in de oogspieren. De vraag is waarom die spanning ontstaat. Willen je ogen misschien iets niet zien? Voelen ze zich overbelast en trekken ze zich terug? Vinden ze het beeld dat ze zien onprettig?

Eigenlijk is kijken passief, het gaat vanzelf, je hoeft er niets voor te doen. Je kunt het beeld naar jou toe laten komen. Meestal gebeurt het omgekeerde. Ik heb het zelf regelmatig ervaren: als ik slecht zag en ik ging er op letten hoe dat kwam, ik bij mezelf merkte dat ik heel erg mijn best aan het doen was om goed te gaan zien. Ik voelde dan de spanning in mijn ogen. Heel sterk kon ik dat merken in een supermarkt, zoveel produkten om te zien. En ik kon dan net niet goed lezen wat er op de verpakkingen stond. Om het toch te zien, merkte ik dat ik mij in ging spannen om het toch te kunnen lezen.

Ontdek het verschil tussen spanning en ontspanning

Voor jezelf kan je het uit proberen. Doe eerst je bril af of je lenzen uit. Kies iets uit wat je niet goed kunt zien. Het kunnen letters zijn die je niet goed kunt lezen, of een object in de verte die je wazig ziet. Ga nu heel goed je best doen om het te zien, ga turen, knijp je ogen samen. Hoe voelt dat rondom je ogen, voel je de spanning.

Sluit dan je ogen, laat de spanning los en denk aan iets prettigs. Een mooie bloem bijvoorbeeld een narcis. Stel je het geel voor van de narcis, de blaadjes van de bloem, de stampers in de bloem. Kun je de bloem ruiken, stel je maar voor dat je de blaadjes van de narcis voelt tussen je vingers. Wat voor gevoel krijg je bij een narcis. Ik word altijd blij en vrolijk als ik een narcis zie. Voel wat dit beeld doet met je ogen, Voel je dat het ontspanning geeft. Open dan weer je ogen en kijk nogmaals naar het object, maar nu met het gevoel van ontspanning. Het is prima als je het object niet scherp ziet. Je blijft in de ontspanning en laat het beeld naar je toe komen. Wat doet dit voor je ogen, voel je ontspanning rondom je ogen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden