TRE: Spanning loslaten door te trillen en te schudden

Op mijn zoektocht naar ‘vol zicht’ kom ik in aanraking met allerlei methoden voor het helpen loslaten van spanning. Slecht zien wordt veroorzaakt door spanning in de oogspieren en de sleutel naar perfect zicht is ontspanning. Ik heb een nieuwe ontdekking gedaan, namelijk TRE (Tension Releasing Exercises): spanning loslaten door te trillen en te schudden. Ik zag laatst een folder liggen over een workshop TRE. De methode wekte mijn nieuwsgierigheid, want het verhaal in de folder herkende ik sterk. Met regelmaat begin ik, als vanzelf, te trillen en te schudden vanuit mijn buik. Iemand vertelde mij al eerder dat dit spontaan schudden en trillen een manier is voor je lichaam om oude spanning los te laten, dus ik laat het altijd zijn gang gaan. Zo heb ik bijvoorbeeld eens wild schuddend ’s avonds laat in mijn tuin, in de regen, op het natte gras gelegen. Maar het feit dat je dit effect ook bewust kunt laten ontstaan, intrigeerde mij.

Ik besloot een TRE-workshop te doen bij Nienja Brouwer. Zij vertelt haar cursisten dat ze, nadat ze in een burn-out terecht was gekomen, veel baat heeft gehad bij Shiatsu massage en critical alignment yoga, maar dat TRE haar er echt weer bovenop heeft geholpen. Door te trillen en te schudden liet haar lichaam spanningen los en kon het herstellen en genezen. De geest volgde dankbaar in het kielzog.

De trillende gazelle

Het is vast herkenbaar voor je dat je lichaam van nature over dit schud- en trilmechanisme beschikt. Iedereen heeft wel eens staan trillen op zijn benen nadat hij iets spannends heeft meegemaakt. Dieren doen het ook, denk maar aan een hond die trilt van angst. Een mooi voorb

eeld vind ik de gazelle die achtervolgd wordt door een leeuw en weet te ontsnappen. Als het gevaar geweken is, zal de gazelle een tijdje flink staan trillen op zijn benen. Maar daarna zoekt hij de kudde weer op en graast mee alsof er niets gebeurd is. De achtervolging was voor hem een spannende en traumatische ervaring, maar door het trillen kon zijn lichaam weer terug in de ontspanning en is de gebeurtenis verwerkt.

Loslaten en verdergaan

Helaas wordt binnen onze cultuur het trillen van angst gezien als zwakte. Daarom zijn we trillen, schudden en schokken gaan onderdrukken. Hierdoor blijven we spanning vasthouden, met als gevolg dat we allerlei klachten ontwikkelen. Als een gazelle niet zijn spanning zou lostrillen, zou hij het niet lang uithouden in de wildernis. Het trillen is een mechanisme dat ervoor zorgt dat we overweldigende gebeurtenissen kunnen loslaten en weer door kunnen met ons leven.

Iedere dag brengt nieuwe spanning

Loslaten. Dat is een term die je vaak hoort. Laat je spanning en frustratie los. Ook het weer goed gaan zien is een

proces van steeds weer loslaten. Je kunt een beeld niet vasthouden, het verandert continu. De kunst is juist het te laten stromen en de veranderlijkheid toe te laten. Zo gespannen als een veer lag ik jaren terug eens op bed en dacht: “Makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat, loslaten? ” Inmiddels heb ik al heel wat spanningen, patronen en overtuigingen losgelaten en dat is ook mijn zicht ten goede gekomen. Maar door de manier waarop wij leven in onze samenleving, is het iedere dag opbouwen van nieuwe spanning onvermijdelijk. Achter mijn laptop dit verhaal typen geeft al spanning. Het licht en de straling die van het beeldscherm afkomen, vormen een spanningsbron waar ik niet omheen kom. De TRE-methode helpt mij om alles steeds weer los te trillen en te herstellen.

TRE en zelfgenezend vermogen

David Bercelli is de grondlegger van de TRE-methode. In zijn boek TRE Trauma- en spanningsreducerende oefeningen schrijft hij: “Wanneer we loslaten en meegaan met het leven, ontdekken we juist dat we meer grip op de dingen krijgen en uiteindelijk dat leven aandurven. Dwang- en wraakgedachten horen bij slachtofferschap, vergeving en vrijheidskenmerken bij overlevers”. De TRE-oefeningen die Bercelli heeft ontwikkeld, zijn gebaseerd op de wetenschap dat de mens in het diepst van zijn fysieke systeem een zelfgenezend vermogen bezit dat hem helpt herstellen van traumatische ervaringen. Een gebeurtenis die spanning oplevert hoeft hierbij niet heel groot te zijn, een snee in je vinger heet ook al ‘trauma’. In het boek staan de oefeningen beschreven en ze worden verduidelijkt aan de hand van foto’s, maar ik raad je aan om TRE eerst een keer onder begeleiding te doen.

Tintelingen van geluk

De TRE-workshop van Nienja Brouwer is een aanrader. Tijdens de workshop kregen we eerst uitleg over het trilmechanisme, dat één van de meeste primitieve reacties is van de mens. Daarna deden we een aantal oefeningen die bedoeld zijn om te aarden en het trilmech

anisme te activeren, vanuit de benen. We eindigden met de laatste oefening liggend op de grond, met de knieën omhoog en al snel lagen we allemaal te trillen. Een deelneemster begon met regelmaat aanstekelijk te lachen, en zo lagen we een tijdje met zijn allen te trillen en te schudden van het lachen. Na ongeveer twintig minuten zo getrild en geschud te hebben  – de tijd vloog voorbij –  gingen we ontspannen. Door de benen weer te strekken, stopte het trillen. Na een tijdje deden we de knieën weer omhoog en trilden we nog even door, om vervolgens een kwartier te liggen en niets te doen. De ontspanning voelde heerlijk. Alles in mijn lichaam tintelde van geluk. Ook mijn zicht was goed en helder. Want iedere keer dat het je lukt om spanningen los te laten, zul je merken dat dit doorwerkt in je zicht.

Heb jij situaties meegemaakt waarna je stond te trillen op je benen? Hoe voelde dat? Ik vind het leuk als je hieronder je reactie achterlaat.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden