Koplampen werken verblindend voor de ogen

Koplampen zijn ervoor bedoeld om beter te zien in het verkeer en zichtbaar te zijn voor andere verkeersdeelnemers. Maar de felle koplampen die ze tegenwoordig maken, werken zo verblindend dat ze hun doel voorbij schieten. Samen met mijn dochter fietste ik in het donker. We waren net naar een open avond van een middelbare school geweest. Aan het einde van het fietspad stond een auto met zijn koplampen aan. Hij bleef daar maar staan en scheen met zijn lampen recht in onze ogen. Van een afstand was dit al vervelend, maar hoe meer we dichterbij kwamen, hoe meer we verblind raakten.

Het felle witte licht scheen in onze ogen. Waarom hij zo lang bleef schijnen, ontdekten we pas toen we eindelijk langs hem heen reden: de auto zat met zijn achterwiel vast in de modder. Wij lachten in ons vuistje. Net goed, moest hij maar niet zo in onze ogen schijnen. Even later kwam een brommer ons tegemoet. Net bijgekomen van de lichtfelheid van de autolampen, werden we nu door de brommer verblind. Echt vervelend. Als dit soort lampen ’s avonds in mijn ogen schijnt, zie ik echt even helemaal niets. Ken jij dat gevoel ook?

Koplampen werken verblindend voor de ogen

Koplampen waren altijd wel fel, maar vroeger kon ik toch gewoon blijven zien als een auto me tegemoet reed. Het

gebeurt me nu dus steeds vaker dat ik verblind raak en echt even niets meer zie. Een raar fenomeen, want koplampen zijn er uiteindelijk voor de veiligheid. De bestuurder van een motorvoertuig (en dat geldt ook voor de fiets) kan zo zien wat er vóór hem gebeurt, en ook andere weggebruikers zien hem al van verre aankomen. Maar hoe veilig is het voeren van lampen nu echt, als ik, als weggebruiker, totaal verblind raak door het licht van tegemoetkomend verkeer?

Niet blij met led-verlichting

De boosdoener is led-en xenon verlichting. In de koplampen van nieuwe auto’s zitten xenon-lampen en die zo fel schijnen en veel blauw licht bevatten. Dit geeft het felle effect op de ogen. Niet alleen koplampen bevatten teveel blauw licht, ook de ledverlichting in laptops, tablets, smartphones en lampen in huis. We worden aangespoord om over te stappen op energiezuinige verlichting. Maar hoe zuinig zijn we op onze gezondheid terwijl we dit doen? Onderzoekers van de Harvard-universiteit hebben vastgesteld dat het blauwe licht van de led-lampen het aanmaken van melatonine met 22 procent vermindert en dat daardoor het slaapritme ernstig verstoord kan raken. Zeker als je vlak voor het slapengaan nog achter een beeldscherm zit, of met je telefoon aan de gang bent, werkt dit zeer negatief door op je nachtrust.

Schadelijk voor de ogen

De Gezondheidsraad waarschuwt voor de risico’s die led-verlichting met zich mee kan brengen. Gebleken is dat dit licht schadelijk is voor het netvlies van de ogen en zeker voor kinderogen, die nog volop in ontwikkeling zijn. Dat dit zo is, kan ik me goed voorstellen, met die verblinding door de koplampen nog vers in het geheugen. Zelf ervaar ik ook hoe vermoeiend een laptop, maar een smartphone nog meer, voor de ogen is.

Voor welk licht kies je wel?

Ik ben altijd een groot voorstander geweest van volspectrum daglichtlampen, omdat deze het totale kleurenspectrum van het daglicht vertegenwoordigen en daardoor de ogen gunstig beïnvloeden. Maar inmiddels worden deze lampen ook met led-licht uitgerust en bevatten ze dus veel blauw licht. Gelukkig vond ik een fabrikant waar ze de volspectrumlampen nog op de ‘ouderwetse manier’ maken, als spaarlampen. Klik hier voor meer informatie. Zelf heb ik een paar maanden terug een hele voorraad gloeilampen ingeslagen, voordat deze straks helemaal niet meer te koop zijn. Het allerbeste zorg je ervoor dat je overdag veel in het daglicht bent dat je in de avond de gordijnen sluit en alleen kaarsen brandt. Kaarslicht bevat hetzelfde kleurenspectrum als daglicht, maar dan geconcentreerd in een klein vlammetje. Zo kan de duisternis de ogen nog binnenstromen.

Een gele bril als oplossing

Cursisten vragen mij of een gele bril een goede oplossing is voor als zij achter de laptop zitten. Zo’n beeldschermbril

filtert inderdaad het blauwe licht, waardoor met name in de avond de hersenen niet op het verkeerde been gezet worden en er wél melatonine geproduceerd wordt. Ik heb laatst zo’n bril uitgeprobeerd. ’s Avonds in de auto ervoer ik het licht van de tegenliggers als rustiger aan mijn ogen. De kinderen achterin en mijn man vonden dit ook. Het licht van het beeldscherm van de laptop dat ik al op zijn laagste stand zet, is rustiger. Na een tijdje vind ik het wel fijn om de bril weer af te zetten. Door een bril kijken vind ik gewoon niet prettig.

Te bizar voor woorden …

Ik hoor wel van mensen dat ze echt veel last hebben van het led-licht en bijna ’s avonds geen auto meer kunnen rijden. Het is natuurlijk te bizar voor woorden dat we zo verblind raken door koplampen dat we niet fatsoenlijk meer kunnen zien. Zelf zit ik gelukkig ’s avonds niet vaak in de auto, maar als jij dit wel doet kan de gele bril een oplossing zijn om het wat rustiger voor je ogen te maken. Verder adviseer ik je in de avond niet meer achter een beeldscherm te gaan zitten en je smartphone ver weg van je slaapkamer te houden. De avonden zijn ervoor bedoeld om terug te keren naar de rust in jezelf.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden