Van Donker naar Licht
Van Donker naar Licht. 21 December beleven we de langste nacht en de kortste dag. Om 8.46 uur komt de zon op en om 16.30 uur gaat hij weer onder. De volgende dag, op 22 december, gaat hij één minuutje later onder. De dagen worden dan weer langer, van het donker gaan we naar het licht. In vroeger tijden werd dit feit door de Germanen gevierd met het joelfeest. Waarschijnlijk stamt het woord joel van het Indo-Europese “ghel” wat schijnen betekent. Tijdens de langste nacht schenkt de Godin het leven aan het Licht: de zon wordt geboren uit de donkere en voedende schoot van de moeder. Het joelfeest is daardoor ook het feest van de geboorte.
Meer licht betekent meer zon en warmte
Verblind door het licht
Ik lees in een verhaal dat zich afspeelt in Groot-Brittannië ten tijde van de Kelten, hoe een groep Kelten zich in de bossen schuilhoudt voor de Romeinen, met het idee hen aan te vallen. De Romeinen dragen toortsen bij zich, waardoor ze zichzelf verblinden en de omgeving niet goed in zich op kunnen nemen. Ze zijn zeer in het nadeel ten opzichte van de Kelten, die heel goed in de duisternis zien en met gemak de vlammen van de toortsen kunnen waarnemen. De groep Romeinen overleeft de aanval dan ook niet.
Verblind door het licht zien we het gevaar ervan niet
De donkere periode
Hoewel 21 december voor ons geldt als het begin van de winter, was het voor onze voorouders het midden van dat seizoen. De donkere periode. Terwijl zij zich voornamelijk bevonden in de donkerte, met alleen wat licht gedurende de korte dag en een vuur als verlichting, worden wij juist overspoeld met licht. Naast de kunstverlichting die er altijd al is in de stad, worden alle zeilen bijgezet om de wereld nog lichter te maken met een overdaad aan kerstlampjes in de straten, huizen en tuinen. Voor onze voorouders was de winter een tijd om je terug te trekken in de donkerte en om te rusten. Een periode waarin je in jezelf kon keren, slapend met de natuur.
Een winter van niets
Lichtgevoeligheid en nachtblindheid gaan samen
We vervreemden onszelf van de kou en verblinden onszelf met elektrisch licht, in plaats van dat we het lichaam en de ogen zelf het werk laten doen waarvoor ze gemaakt zijn. De ogen verliezen hierdoor steeds meer hun weerstand en zicht. Om echt naar het licht terug te kunnen keren, hebben we juist de donkerte nodig. Want hoe meer de ogen gewend zijn aan de duisternis, hoe makkelijker ze kunnen zijn in het licht. Lichtgevoeligheid en nachtblindheid gaan namelijk samen: als je verblind wordt door het felle daglicht, zien je ogen ook niet goed in het donker.
Van donker naar licht
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Ik wens je Fijne Kerstdagen!