Van een bril ga je niet beter, maar slechter zien

Het klinkt misschien gek en je ervaart het mogelijk anders, maar van een bril ga je niet beter, maar slechter zien. Als je al jaren een bril draagt dan zul je dit niet zo ervaren. Je zult de wereld zonder bril als een wazige mist waarnemen en waarschijnlijk opgelucht zijn als alles weer scherper wordt met bril. Het lijkt dan of je beter ziet met een bril. Alleen dat klopt niet. Hoe zit het dan wel?

Ogen gaan achteruit als ze een tijd door een bril hebben gekeken

Mensen die pas met een bril zijn begonnen, herkennen wat ik zeg. Ik hoor vaak van hen dat hun ogen beter zien vóór dat ze de bril opzetten dan als ze de bril weer afdoen. Ze merken dat de ogen achteruit gaan als ze een tijdje door een bril hebben gekeken. Hun zicht is waziger geworden na het dragen van een bril. Op het moment dat ze door de bril kijken, ziet alles er scherper uit.

Of eigenlijk: alles ziet er groter uit als je door een leesbril kijkt en alles ziet er kleiner uit als je door een bril voor ver weg kijkt. Een cursist zei een keer: “Ik merk dat de letters door mijn leesbril groter worden. Maar ik wil niet groter zien, ik wil scherper zien”.

De sterkte van de glazen is altijd hetzelfde

Hoe kan het nou dat door een bril de ogen achteruit gaan? Wel: de glazen van de bril hebben een bepaalde sterkte, voor dichtbij en/of voor veraf en vaak zit er een cilinder correctie in. De sterkte van de glazen is altijd hetzelfde, of het nu bewolkt is buiten, mooi weer, avond of dag, of je nu moe bent of fit. Stel je hebt een bril met -4. Dan worden je ogen steeds op deze sterkte gecorrigeerd.

Ogen zitten niet vast maar bewegen

Ogen zitten echter niet vast, ze kunnen bewegen. Probeer het maar eens uit en rol je ogen een stukje naar links, een stukje naar rechts, een stukje naar boven en een stukje naar beneden. Als het goed is kunnen ze dit gewoon en staan ze niet vast in jouw hoofd. Deze beweging zit ook in de refractie afwijking die ze kunnen hebben. Sterker nog, in een seconde tijd kunnen ogen wel zes keer van refractie afwijking verschillen en dit kan wel verschillen tussen bijvoorbeeld -2 en -4.

Weersomstandigheden beïnvloeden je zicht

Zodra er een correctie glas van -4 voor de ogen wordt gezet, zullen de ogen zichzelf niet of nauwelijks nog corrigeren in de afwijking. Het is namelijk niet prettig voor ze om met -2 door -4 heen te kijken. Dus zullen ze zich aanpassen aan het glas en blijven de ogen in de -4 stand. Of het nu bewolkt, mistig, donker of zonnig weer is. Ik zelf ging pas verschil merken hoe de weersomstandigheden mijn zicht beïnvloedden, toen ik mijn bril af ging zetten.

Ogen verliezen hun beweeglijkheid

Als de ogen steeds moeten kijken door de -4 glazen, verliezen ze hun beweeglijkheid en hun zelf-corrigerend vermogen. En hierdoor zullen ze juist achteruit gaan i.p.v. vooruit. En als je dan na een tijdje weer naar de opticien gaat en die meet vervolgens -5, dan ga je naar huis met sterkere brillenglazen, waar de ogen zich weer opnieuw zullen aanpassen. Want anders zien ze niet prettig. Zo bouwt de spanning zich steeds verder op.

Steeds jonger met een bril

Er wordt naar mijn idee steeds jonger begonnen met het dragen van brillen. Kinderen van 3/4 jaar oud zie ik al met brillen rondlopen. Terwijl juist dan de ogen nog volop in beweging en ontwikkeling zijn. Ik schrik regelmatig over de grote sterktes die er in de glazen van kinderen zitten. Laatst had ik een jongetje van vijf hier dat al anderhalf jaar een bril van -9 had. Het jongetje zelf was gehecht aan zijn bril, maar als hij hem niet droeg, zag hij eigenlijk prima. De ogen zijn nog zo jong dat ze zich makkelijk weer onthechten van een bril. Voor mensen die volwassen zijn en -9 hebben in hun brillenglazen is dat een stuk moeilijker.

Geen afwijking meer door het niet dragen van de bril

Een mevrouw vertelde dat zij als meisje van vier ook een bril voorgeschreven kreeg. Ze vond de bril niet prettig, wilde hem niet op; hij ging ook steeds stuk, waardoor ze hem niet droeg. Rond haar zesde ging ze weer naar de oogarts en die verklaarde haar genezen. Hij vond geen afwijking in haar ogen.

Na jaren mèt een bril is het niet makkelijk zònder bril te zijn

Maar wat nu als je al jaren met die bril rondloopt? Dan is het niet altijd zo gemakkelijk om hem af te zetten. Inmiddels zijn jouw ogen zo gewend aan de sterkte van de bril dat ze zonder het gevoel hebben dat ze niets zien. Alles is wazig in tegenstelling tot het zien door de bril, want dan is alles scherp. Loei scherp, vele malen scherper dan de werkelijkheid is.

Maak de waas erger

Wat je goed kan helpen is het opnieuw ervaren met hoeveel spanning je nu aan het kijken bent. Zet je bril af, doe je lenzen uit en kijk eens naar een voorwerp dat er voor jou wazig uit ziet. Maak het zicht dan nòg waziger. Span je in, doe je best om het zicht slechter te krijgen, maak het object nog waziger dan het was.  En nu komt het: als je het zicht slèchter kan maken, kun je het ook weer béter maken.

Ontspanning verbetert het zicht

Je zicht verbeteren doe je door het tegenovergestelde te doen, niet door je in te spannen, maar door je te ontspannen. Palmeer even door je handen over je ogen heen te leggen en laat alle spanning los. Ontspan je ogen helemaal, blijf zitten zo lang je het prettig vindt. Haal dan je handen weer weg, open de ogen door zachtjes te knipperen en kijk dan weer naar het object. Is het zicht nu beter dan voor het palmeren? Het is de spanning die het zicht verslechtert en de ontspanning verbetert juist het zicht.

Merk het verschil tussen spanning en ontspanning

Een bril geeft altijd spanning, dus het is belangrijk om zoveel mogelijk zonder bril te zijn. Ben je zonder bril en zie je wazig, maak de waas dan even wat erger, zodat je voelt hoeveel spanning dit kost. Laat vervolgens de spanning los, ontspan de ogen door ze te sluiten en indien mogelijk, palmeer de ogen. Merk het verschil op.

Wat helpt jou om te ontspannen bij het zien? Ik vind het leuk als je hieronder jouw tip deelt, zodat anderen hier ook mee kunnen gaan oefenen en er baat bij kunnen hebben.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden