Waarom draag je eigenlijk een bril?

Waarom draag je eigenlijk een bril? Veel mensen dragen brillen of lenzen omdat ze wazig zien. 57% van de Nederlanders draagt een bril en/of lenzen. Bij de 55-plussers is dit 90% en van de 75- jarigen of ouder draagt 98% een bril of lenzen.  En de overtuiging bij al deze mensen is groot dat we een bril nodig hebben om goed te zien. Dat is ook de boodschap die we krijgen, vaak als kind al. Je komt bij de opticien of oogarts omdat je wazig ziet en je loopt de deur uit met een bril. Laatst zei een klein meisje tegen mij dat ze zelf niet zo goed begreep waarom ze een bril op moest. Want meestal zag ze goed. Maar haar moeder zei haar dat ze de bril moest dragen, die deze boodschap weer mee heeft gekregen van de oogarts.

Ik had een bril nodig

Ik was zelf tien jaar toen ik mijn eerste bril kreeg. Volgens de schoolarts zag ik niet goed genoeg, we gingen naar de oogarts, die dit bevestigde en vervolgens naar de opticien die het er ook helemaal mee eens was, mijn ogen zagen niet goed, ik had een bril nodig. Ik zat achterin de klas en moest wel vaak naar voren lopen om te lezen wat de meester op het bord schreef. Dit telde eigenlijk wel voor alle kinderen aan mijn tafelgroepje. En één voor één kregen we dan ook een bril. Want er werd geconstateerd dat wij niet goed zagen. En zo is jarenlang mijn overtuiging geweest dat ik een bril nodig had om goed te zien.

Een harde, scherpe werkelijkheid

Ik droeg mijn bril en kwam tot de conclusie dat ik nu wel het bord goed kon lezen en ook de bakstenen aan de overkant van de straat goed kon zien en de grassprietjes heel scherp zag. Ik vond het wel een wonderlijk iets, droeg mijn bril voor het bord en de televisie. En bij iedere nieuwe bril kwam er weer een sterkte bij. Want ik was nog slechter gaan zien. Toen ik achttien was werd de bril vervangen door lenzen en droeg ik ze continu. De bril gaf mij de boodschap dat wat mijn eigen ogen zagen niet goed was, want het was niet scherp genoeg. Door de bril zag ik duizend maal scherper. Zoals ik het nu zie veel te scherp, loei scherp, onwerkelijk scherp, hard scherp. Mijn werkelijkheid door de bril werd een harde, scherpe werkelijkheid.

Mijn helderheid verdween

De bril was geen wens van mij, maar werd mijn ouders aangeraden door de oogarts en de opticien. Maar ik raakte gehecht aan mijn bril, aan de scherpte die ik zag. Het gaf mij een scherpe blik en ik kon meedoen met de maatschappij. Het hield mij weg van mijn zachte, wazige wereld, die ik zelf zag. Maar ook van mijn heldere wereld, die ik ook vaak genoeg zag. Ik zag nu nog vooral scherp. Scherp en vlak, want een bril, die haalt het zachte weg in het zien, maar ook de diepte en de kleur. Waardoor alles er scherper, maar ook vlakker uit gaat zien, een vlakke, kleurloze wereld. De bril creëert een harde scherpe wereld, in plaats van zachtheid, kleur, diepte en perspectief. De bril haalt je weg van je eigen helderheid.

Helderheid verdwijnt met een bril

Ons zicht wordt beïnvloed door vele oorzaken. We worden steeds blinder door ondervoeding, omdat we voedingsadviezen meekrijgen die niet goed voor onze ogen en ons lichaam zijn. Koolhydraten zijn de hoofdoorzaak van bijziendheid, staar en macula degeneratie. Deze laatste twee kunnen ook daadwerkelijk tot blindheid leiden. De lucht om ons heen zit vol giftige stoffen die onze blik vertroebelen. De maatschappij is zo stressvol, dat heeft invloed op onze oogspieren, waardoor we slechter zien. De werkelijkheid die we voorgeschoteld krijgen via televisie, kranten, internet, is zo hard dat onze ogen het beeld letterlijk zachter maken door waziger te zien. Maar dan krijgen we brillen en lenzen voorgeschreven, die de wazigheid weg haalt, maar ook onze helderheid. Ook letterlijk, doordat je achter glas de wereld bekijkt. Kijk maar eens naar buiten door een dichte of een open raam. Welk zicht is helderder?

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wanneer ben je zelf begonnen met een bril? Was dat je eigen wens, of het advies van een opticien of een oogarts?