Koolhydraten oorzaak van staar

Koolhydraten zijn de hoofdoorzaak van staar. Dit blijkt uit een studie van Chiu CJ en anderen die naar dit vraagstuk keken. Het maakte niet uit welke invloed de koolhydraten op de bloedsuikerspiegel hebben, het enige wat telde was de hoeveelheid koolhydraten die werd gegeten. Suiker is een koolhydraat en dat geraffineerde suiker slecht is voor de ogen, was mij al bekend. Maar het gaat niet alleen om pure suiker, een teveel aan koolhydraten eten is slecht voor de ogen. Je kunt er bijziend van worden, staar van krijgen en macula degeneratie.

Pasta, brood, aardappelen

Koolhydraten zitten in pasta, aardappelen, rijst, fruit, brood. Jarenlang dacht ik dat ik gezond at, door veel hiervan te eten. Matig met vlees en kaas. In de ochtend begon ik met havermoutpap met gedroogd fruit en noten, ’s middags lekker brood van de natuurwinkel met soms kaas, maar vaak appelstroop, notenpasta. ’s Avonds rijst, pasta, aardappelen, met groenten, vegetarische burgers, soms biologisch vlees, tofu, kaas. Ook at ik tot voor een jaar geleden regelmatig koekjes, wel volkorentarwe koekjes, want dat is gezonder dacht ik. Zeg maar gerust een koolhydraatrijk dieet.

Wat doen koolhydraten

Voor je spijsvertering maakt niet uit welke koolhydraten je eet, want alle koolhydraten die je eet worden omgezet tot bloedsuiker, glucose. De oorzaak van oogproblemen, maar ook zwaarlijvigheid en andere westerse ziekten is een te hoge inname van suiker, andere zoete of zetmeelrijke voedingsmiddelen. Wanneer het energiegehalte en de bloedsuikerspiegel van het lichaam laag zijn krijgt het lichaam een hongersignaal: een teken dat er gegeten moet worden. Eet je dan vervolgens koolhydraten, dan worden deze snel verteerd en opgenomen, binnen enkele minuten en krijg je snel weer een hongersignaal.

Stijgende bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel stijgt zeer snel als de maaltijd veel koolhydraten bevat. Als deze te hoog wordt, gaat de alvleesklier insuline produceren. De insuline haalt de overmatige glucose uit het bloed weg door deze om te zetten in vet en als vet op te slaan. Tegen de tijd dat de alvleesklier concludeert dat de bloedsuikerspiegel is gedaald, heeft deze meer dan genoeg insuline geproduceerd om die hoge bloedsuikerspiegel te doen dalen. Hij is dan zover gedaald dat we al snel weer honger krijgen, met als gevolg, snaaien, vaak zoete tussendoortjes. Ik heb echt jaren gehad dat ik heel veel koekjes at. Dan was ik op mijn werk, voelde me moe en soms wat verveeld. Stonden er koekjes, dan kon ik er niet vanaf blijven. At dan zo een paar koekjes, voelde dan even een opleving en daarna stortte ik nog meer in.

Eet vet, wordt slank

Dat dit niet goed voor me was, dat wist ik toen al. Ik heb jaren geprobeerd te stoppen met suiker, maar viel dan toch steeds weer terug op de zoetigheid. Maar dat pasta (ook volkoren), rijst (ook zilvervlies), brood en met name zoet fruit helemaal niet zo gezond voor je is, dat is toch wel nieuw voor mij. Ook dat al die koolhydraten een hoofdoorzaak is van staar lees ik pas in het boek “Eet vet word slank” van Barry Groves. Hij legt in dit boek heel goed uit waarom verzadigde vetten goed voor ons zijn en te veel koolhydraten niet en hoe verhalen de wereld in zijn gekomen, dat je dik wordt van dierlijk vet, dat het je cholesterol verhoogt en de kans op hart- en vaatziekten doet toenemen. Dit is alle drie namelijk niet waar.

Stoppen met koolhydraten helpt bij Staar

Het onderzoek waaruit blijkt dat een teveel aan koolhydraten de hoofdoorzaak van staar is, stamt uit 2005. Ik krijg regelmatig vragen van mensen, over staar. Ze zijn net geopereerd of ondergaan binnenkort een operatie. Ze horen van de oogarts dat er niets te doen is aan staar. Dat het alleen maar kan verergeren. Dat spierspanning te maken kan hebben met staar, dat gaat veel oogartsen hun pet te boven. Maar dat mensen niet eens geïnformeerd worden over de invloed van voeding op hun ogen. Ik vind het schandalig. Ook bij macula degeneratie wordt er gezegd dat er niets aan te doen is. Terwijl ook dit duidelijk te maken heeft met een voedingstekort in de ogen en de koolhydraten in het bloed.

Geef je ogen een kans

Het is niet meteen makkelijk om je hele voedingspatroon om te gooien en het kan best een tijd duren voordat je resultaat gaat merken. Iets wat in 40 jaar of meer is opgebouwd, heeft tijd nodig om weer te herstellen. Je hoeft niet meteen alle koolhydraten uit je voeding weg te halen. Het is zelfs beter om nog wel wat daarvan te eten, anders is de overgang te groot voor je lichaam. Barry Groves adviseert 60 gram koolhydraten per dag, dat staat gelijk aan een grote aardappel of 100 ml roomijs. Je mag kiezen:-)

De kilo’s vliegen eraf

Zelf let ik er niet zo op. Ik begin nu mijn dag met bijvoorbeeld gebakken eieren, spek, gebakken niertjes, kaas, vleeswaren en een appel voor de koolhydraten. ’s Middags een groene salade met olijfolie en stukjes kaas, ’s avonds een beestenbottensoep of een hamburger met was sla. Aardbeien met slagroom toe. Ik experimenteer met zelf leverworst en paté maken. Vegetariërs kunnen zorgen voor meer inname van room, rauwe melk, boerenkaas, eieren, kokosvet, olijfolie, palmvet, avocado’s en als je wel vis eet, vette vis. En het mooie is, behalve dat ik merk dat mijn ogen veel ruimer zien en rustiger voelen, de kilo’s die er na de zwangerschappen nog aan bleven hangen, eraf vliegen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Merk jij wat voeding doet voor je ogen. Ik hoor vaak van mensen dat ze slechter gaan zien na het eten van bijvoorbeeld een zoete taart. Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat.