Waarom is de zomer het beste seizoen om je bril af te zetten?

Waarom is de zomer het beste seizoen om je bril af te zetten? Dat ging ik begrijpen toen ik zelf besloot mijn bril voorgoed in de la te leggen. Mét bril op had ik altijd scherp gezien. Of nu de zon scheen, er dikke wolken waren, of dat het donker was. Pas toen ik brilloos werd, merkte ik dat het op een zonnige dag veel makkelijker was om goed te zien met mijn eigen ogen. Was het bewolkt, dan zag ik minder scherp. ’s Avonds en ’s nachts tastte ik nog meer in het duister.

Waar blijft die zomer?

Ik hoor mensen dit jaar klagen. Wordt het eigenlijk nog wel zomer? Het lijkt, nu half juli, eerder herfst! Toch is het wat betreft de lichtintensiteit echt zomer. Zelfs als het bewolkt is, is de zon veel sterker dan in andere seizoenen en zijn er meer lichturen. Dat is fijn voor je ogen: het is makkelijker wennen aan het kijken zonder bril. Dus als je van plan bent om je bril af te gaan zetten, profiteer dan van het zomerse licht en zet de stap nu.

Kegeltjes en staafjes

Het is logisch dat je in de zomer gemakkelijker ziet zonder bril dan in de winter, want dankzij het sterke licht worden de kegeltjes in je netvlies actief. Deze gevoelige cellen, die ervoor zorgen dat je scherp ziet, reageren op licht. In het donker en in de schemering wordt een ander soort cellen actief, de staafjes, deze reageren juist op gebrek aan licht. Want in het donker is het helemaal niet zo belangrijk om scherp te zien. Wat dan telt is dat je blikveld breed is, zodat je overzicht hebt en bijvoorbeeld nergens tegenaan botst. Dit blikveld wordt ruimer als de staafjes actief zijn. In het donker ontstaat er dus een andere kwaliteit van zien. De natuur heeft het goed geregeld met die ogen van ons.

Dwingende brillenglazen

Maar wat gebeurt er als je glas voor je ogen zet, in de vorm van lenzen of brillenglazen? Dit dwingt je kegeltjes aan het werk te gaan, iedere minuut dat je de bril op hebt of de lenzen in. De kegeltjes blijven kunstmatig de hele dag actief en ja, opeens zie je dan in het donker ook scherp. Jammer genoeg blijft je blikveld beperkt.

Bovendien krijgen de kegeltjes niet de tijd om tot rust te komen en hebben de staafjes juist niet genoeg werk te doen. Ze worden lui, en het gevolg is dat je uiteindelijk steeds slechter gaat zien in het donker.

Roofbouw op je zicht

Een ander probleem is dat een bril binnen wordt aangemeten, in een donkere ruimte bij de opticien, waar je ogen verstopt zitten achter een apparaat. De meting wordt gedaan in de schemering, je kegeltjes zijn minder actief en je ziet minder scherp. De glazen die in je bril gezet worden, zijn dus eigenlijk toegespitst op het zien in het donker. Voor een lichte, zonnige omgeving zijn de glazen te sterk geslepen. Maar… ogen passen zich snel aan en voor je het weet ben je aan de glazen gewend, ook in het licht. Helaas pleeg je zo ongemerkt roofbouw op je zicht en ga je steeds slechter zien.

Bril met ruitenwissers

Verschillende soorten glazen voor verschillende soorten omgevingen zou logischer zijn dan altijd hetzelfde glas. Voor je ogen is het beter om één bril te hebben voor een zonnige zomerdag, een andere voor tijdens winterse bewolking en weer een andere voor ’s avonds in het donker. Je hebt eigenlijk ook een bril nodig voor mistig weer en eentje voor in de regen (met ruitenwissers erop). Oeps, dat worden wel heel veel verschillende brillen. Ik weet niet of de opticien hiermee overweg kan, want hoe moet hij dan meten? Met zijn apparaat naar buiten, het zonlicht in, en een aparte afspraak met je maken voor het aanmeten van regenachtige-dag-glazen?

De zomer, het beste seizoen om je bril af te zetten

Veel gemakkelijker en vrijer is het om je bril of lenzen gewoon niet meer te dragen. De ogen gaan dan weer hun normale werk doen en passen zich vanzelf aan de weersomstandigheden aan. De pupil opent of sluit zich en het licht en de donkerte worden gestuurd naar de staafjes en de kegeltjes. Als je altijd een bril draagt, zie je het afzetten ervan misschien als een grote stap of zelfs als een onmogelijk te nemen drempel. Dan zorgt het zomerlicht ervoor dat het eenvoudiger wordt om ermee aan de slag te gaan. Want je ziet gewoon gemakkelijker scherp in de zomer.

Workshops en cursus

Je bril definitief in de la opbergen en je lenzen echt niet meer dragen. Belangrijke stappen in het proces van weer goed gaan zien zonder bril of lenzen. Maar wat moet je verder doen? Hoe zorg je ervoor dat je ogen echt beter gaan zien en dat de wazige mist verdwijnt?

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden