Waarom zou je door gaatjes kijken?

Door gaatjes kijken, waarom zou je dat doen? Wat kan een rasterbril betekenen voor je zicht? In een rasterbril zit, in plaats van glas, een stuk zwart plastic met gaatjes erin. Het wonderlijke van de bril is dat je er beter door gaat zien. Of je nu moeite met dichtbij of ver weg kijken hebt, je zicht verbetert met de rasterbril op. Uitzonderingen daargelaten. Want soms merken mensen geen verschil. Maar de meesten zijn verwonderd als ze door de bril kijken en voelen direct ontspanning. Het meeste indruk op mij maakte een vrouw met -18. Ze zette de rasterbril op en de uitdrukking op haar gezicht veranderde. De spanning gleed van haar gezicht en er kwam verwondering voor in de plaats. Het was niet zo dat ze perfect kon zien, zover corrigeert de rasterbril niet. Maar je ziet wel vele malen beter dan zonder de bril.

Hoe werkt een rasterbril?

Wat er gebeurt bij het kijken door een rasterbril is dat de gaatjes het zijlicht buitensluiten, waardoor het licht alleen recht naar binnen het oog in schijnt. Hierdoor valt het brandpunt goed op het netvlies en ga je scherper zien. Het helpt je om beter te zien, zonder spanning. Sterker nog, veel mensen ervaren een diepe ontspanning als ze de rasterbril opzetten. Dit in tegenstelling tot wat een bril doet, want die geeft namelijk altijd spanning bij het zien.

Hoe kan het dat een bril spanning geeft?

Ogen kunnen in een seconde tijd wel zes keer wisselen van refractieafwijking, het niet scherp dicht bij of in de verte kunnen zien. Dit constateerde dr. Bates bij de vele patiënten die hij onderzocht met zijn retinoscoop. Er bestaan tegenwoordig meetapparaten die deze wisseling in afwijking kunnen meten. Ik hoorde laatst weer van iemand die een brilrecept had gekregen met meerdere getallen erop. De laagste meting was -2, de hoogste meting -4. Daarvan werd het gemiddelde genomen, namelijk -3. Een meting is altijd een momentopname, afhankelijk ook van je conditie op dat moment. Ogen kunnen wisselen van afwijking, maar zodra ze door glazen met een correctie kijken doen ze dat niet meer. Je zet ze als het ware vast op -3.

Hoe kan het dat een rasterbril ontspanning geeft?

Een rasterbril zet de ogen niet vast. Er zit geen glas in de bril, het zijn de ogen zelf die kijken. Geholpen door de gaatjes die een deel van het licht wegfilteren. Het werkt hetzelfde als wanneer je een gaatje maakt met je duim en wijsvinger en daardoorheen kijkt, dan zie je alles ook scherper. Daarnaast gaan de ogen ook ontspannen omdat ze vanzelf meer gaan bewegen. Om niet de gaatjes te zien, gaan ze dit vanzelf doen. Beweging geeft ontspanning aan de oogspieren. En tot slot zorgen de zwarte vlakjes tussen de gaatjes dat de staafjes in je netvlies geactiveerd worden. Want staafjes reageren op duisternis. De zwarte vlakjes geven deze duisternis, terwijl er nog genoeg licht binnenkomt voor de kegeltjes, die weer reageren op licht.

Nieuwe rasterbril

Mij werd gevraagd een rasterbril uit te proberen van een nieuw merk, Clear Vision Hawaii. “Wat een mooie rasterbril”, zei mijn zoontje toen ik hem op had. En het is inderdaad een mooie bril. Het is net of je een stoere zonnebril op hebt. De bril ziet er ook stevig uit. Zelf verkoop ik brillen van het merk Biotec tijdens mijn workshops. Hele fijne brillen. Echt een groot verschil met de vele goedkope brillen die ook op de markt zijn. De bril van Clear Vision Hawaii kijkt hetzelfde als de Biotec, allebei zijn ze kwalitatief goed. De Clear Vision is om te zien een mooiere bril en is ook steviger dan de Biotec. Ik stop hem met gemak in mijn jaszak, zonder bang te hoeven zijn dat hij breekt. Bij mijn laatste workshop had ik een paar brillen van Clear Vision bij me en ze vonden gretig aftrek.

Hoe ga je aan de slag met een rasterbril?

Een rasterbril is een goed hulpmiddel als je wilt gaan zien zonder bril. Belangrijk is wel dat je het gebruik ervan rustig opbouwt. De eerste twee weken zet je hem 20 tot 30 minuten per dag op en doe je er eenvoudige dingen mee. Heb je bijvoorbeeld moeite met lezen, ga dan niet meteen lezen met de rasterbril op. Maar ga er eerst een wandeling (op bekend terrein) mee maken. Of doe er de afwas mee, de ramen zemen of de was ophangen. Na twee weken kun je de bril langere periodes gaan opzetten en hem gaan gebruiken voor de dingen die je niet zo goed ziet. Je mag er niet mee autorijden.

Hoe kies je een rasterbril?

Het fijnst is het natuurlijk om de bril direct zelf uit te proberen, alleen zijn ze niet in de winkel te koop. Tijdens mijn workshop is er de mogelijkheid om hem uit te proberen. Als je hem online gaat bestellen kan ik je aanraden om voor de Biotec of Clear Vision Hawaii te kiezen. Ze zijn beide duurder dan de budgetbrillen, maar ze kijken echt prettiger en ze staan ook een stuk beter dan de goedkopere exemplaren. Om er op een goede manier mee aan de slag te gaan is het wel belangrijk dat de bril ook comfortabel zit en kijkt.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Ik zou het leuk vinden als je hieronder jouw ervaringen met de rasterbril deelt.

Via de website  Rasterbril.nl kun je een rasterbril bestellen.