Actief ontspannen

“Jij hebt het steeds over ontspannen kijken. Wat een onzin. Alsof ik op mijn werk als een zoutzak kan gaan zitten en zeggen: Ik ben aan het ontspannen hoor, doen jullie maar het werk”. Deze reactie kreeg ik eens van iemand per mail. Die week was ik de verontwaardiging al eerder tegengekomen van een cursist: “Klinkt allemaal wel leuk dat ontspannen. Maar daar heb ik helemaal geen tijd voor. Ik heb een hartstikke drukke baan, ik val van het ene obstakel in het andere. Zou niet weten wanneer ik dan moet gaan ontspannen”.

Luieren in de zon

Bij ontspannen denken mensen vaak aan niets doen. Beetje lang uit op de bank liggen, niets doen op het strand in een hangmat tussen twee palmbomen. Luieren in de zon. Ik kan me voorstellen dat je bij ontspannen die associatie hebt en dat dan de gedachte volgt: “Lekker makkelijk dat ontspannen, als je niets te doen hebt. Geen kinderen om voor te zorgen, geen hypotheek om te betalen, geen stress op je werk. Maar ik heb dat allemaal wel en echt niet de hele dag de tijd om even lekker niets te doen en te gaan ontspannen.”

Passief ontspannen

Je kunt passief ontspannen, bijvoorbeeld in de sauna, zonnen op het strand, gemasseerd worden, met een wijntje op een terras zitten, filmpje kijken in de bioscoop of gewoon hangen op de bank. Heerlijk om te doen en belangrijk om hier tijd voor te maken. Het zijn vaak oplaadmomenten. Maar het is niet de enige vorm van ontspanning.

Actief ontspannen

Je kunt namelijk ook actief ontspannen. Dit betekent dat je vanuit ontspanning de dingen doet, zoals je werk, de zorg voor de kinderen, rijden in het verkeer. Je kunt obstakels in het leven benaderen vanuit stress of vanuit ontspanning. Het eerste is wat we veelal doen, het laatste is misschien wel de grootste uitdaging van het leven.

Op de fiets

Als ik vroeger aan het fietsen dan was mijn hele bovenlijf aan het bewegen. Vooral als ik haast had of met tegenwind, dan was ik echt aan het vechten tegen de wind. Als iemand mij daarop attendeerde, lukte het me even om mijn bovenlijf stil te houden, maar voor ik het wist, fietste mijn hele lichaam weer mee. Tegenwoordig fiets is alleen met mijn benen.

Ontspannen

Door mijn ogen te leren ontspannen, ontspande ik ook mijn lichaam en geest. Ik begon te merken dat ik moeilijke, stressvolle situaties anders ging benaderen. Met meer rust. Dit ging niet over één dag ijs en natuurlijk zijn er altijd nog situaties die spanning bij me oproepen. Maar ik herken de signalen ook veel sneller, ik kan echt voelen wat er is. En door dat te doen is het makkelijker om de spanning los te laten en weer de ontspanning en de rust te vinden. Ik heb geleerd me actief te ontspannen.

De wind

Die wind is er toch wel, maar door alleen nog maar mijn benen te gebruiken en niet mijn hele lijf, neemt de wind een minder grote rol in. Hij is er wel, maar ik vecht er niet meer tegen. Ik ben vanuit ontspanning aan het fietsen in plaats van uit spanning. Nou ja, meestal, als de wind heel hard is en ik ben moe, vergeet ik de ontspanning ook weleens. Niet dat dan helpt. Uiteindelijk gaat het makkelijker om de wind vanuit ontspanning tegemoet te treden.

Ontspannen zien

Zo is het ook met kijken. Je kunt heel erg je best doen om alles goed te zien. Dit geeft veel spanning, niet alleen in je ogen, maar ook in je schouders, nek, rug. Zien is een passieve bezigheid, het beeld komt naar je toe, daar hoef je helemaal niets voor te doen. Vanuit actieve ontspanning passief zien. Dit kun je leren.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Ik zou het waarderen als je hieronder een bericht schrijft over jouw ervaringen met actief ontspannen.