Knipperen helpt om beter te zien

Knipperen is een hele goede oefening om beter te gaan zien. Bijkomend voordeel is dat knipperen helpt als je last hebt van droge, pijnlijke ogen. Door te knipperen activeer je namelijk je traanklier, die boven je oogbol ligt. Iedere keer als je knippert, wordt er een vetachtige vloeistof over je oogbol verspreid. Deze vloeistof houdt je ogen vochtig en in goede conditie en beschermt ze tegen invloeden van buitenaf, zoals stofjes in de lucht.

Knipperen geeft je hersenen rust

Behalve dat het je oogbol in goede conditie houdt, geeft knipperen ook je hersenen rust. Bij het kijken zijn je hersenen bijzonder actief: alles wat je ziet wordt verwerkt in de visuele cortex achterin het hoofd. Iedere keer als je ogen gesloten zijn, wordt de stroom van informatie onderbroken en krijgen de hersenen even rust. Daarnaast ontspant het sluiten van je ogen ook de oogzenuwen en oogspieren. Heb je regelmatig last van droge ogen, voelen je ogen vermoeid of geïrriteerd aan, dan heeft dat vaak te maken met te weinig knipperen. Ook als je wazig ziet, knipper je waarschijnlijk niet vaak genoeg. Je bent dan teveel aan het staren. En als je staart, knipper je niet.

Computer grote oorzaak

Computergebruik is een belangrijke veroorzaker van te weinig knipperen. Uit onderzoek is gebleken dat het knipperen drastisch vermindert als mensen achter de computer zitten te werken. Gezonde ogen knipperen twintig keer per minuut. Achter de computer doen ze dit nog maar vijf keer en gamers knipperen zelfs nog maar twee keer per minuut. Vaak krijgt slechte luchtcirculatie de schuld van droge ogen en uiteraard is dat ook een veroorzaker. Maar het niet meer knipperen door het intense computerwerk is waarschijnlijk de hoofdschuldige.

Veel mensen herkennen het wel. Je gaat achter de computer zitten en voor je het weet ben je een uur verder. Al die tijd heb je bijna alleen maar gekeken naar een scherm op een afstand van ongeveer veertig centimeter. De ogen hebben nauwelijks bewogen. Ze hebben niet ver weg gekeken en veel te weinig geknipperd. Ogen houden van beweging; bij één seconde stilstand ontstaat er al spanning in de oogspieren.

Goed knipperen

Het klinkt misschien een beetje gek, “goed knipperen”. Maar er zijn een heleboel mensen die niet goed knipperen. Ze nemen dan andere spieren in het gezicht mee, tot en met de spieren in het voorhoofd aan toe. Of ze knipperen heel lang niet en gaan daarna compenseren door de ogen en alles eromheen hard samen te knijpen. Bij “goed knipperen” is het belangrijk dat je dit alleen doet met de oogleden, zo licht als de vleugelslag van een vlinder. Omdat het niet makkelijk is om bij jezelf te zien of je het goed doet, kun je iemand anders laten kijken naar hoe je precies knippert.

Knipperoefening

Het voordeel van de volgende knipperoefening is dat je hem heel gemakkelijk tussen de bedrijven door kunt doen. Op de fiets, achter de computer, op de wc en in de rij achter de kassa. Ga als volgt te werk.

1. Sluit eerst een paar seconden je ogen en laat ze zich helemaal ontspannen. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat ze diep wegzakken in de oogkassen en daar rustig ronddobberen in een badje.

2. Knipper nu zes keer heel zachtjes met je oogleden.

3. Sluit je ogen weer een paar seconden.

4. Herhaal de oefening drie keer of meer.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Dank je wel voor het lezen van dit artikel. Vond je het leerzaam en heb je er iets aan gehad? Ik waardeer het zeer als je hieronder beschrijft wat de oefening doet met jouw ogen.