In de duisternis zijn
In de duisternis zijn heeft een diep helend effect. Op 'black friday' startte de VolZicht Duisternisretraite, een tweedaagse retraite die ik inmiddels al 12 jaar geef in de winter. We hebben in dit retraiteweekend op diverse manieren kennisgemaakt met de duisternis en ook genoten van het zonlicht.
Het is heel belangrijk om dagelijks in de duisternis te zijn. Dat gebeurt al als je iedere nacht in een verduisterde kamer slaapt. In de donkerte komen je ogen en je lichaam tot ontspanning en rust. Vanuit rust werkt jouw zelfhelend vermogen het allerbeste.
Bevrijdend
We begonnen de Duisternisretraite op vrijdagavond met een wandeling in het bos. Na de wandeling kwamen de deelnemers tot verschillende conclusies:
"Het is een verruimende ervaring," "Bevrijdend," "Ik voel me rustiger en ruimer," "Het was een avontuur en ik voel speelsheid," "Ik vond het spannend, leuk spannend."
Bij het thema 'duisternis' komt er vaak meteen al een gevoel van ernst en serieusheid naar boven bij mensen. Terwijl tijdens de duisterniswandeling het tegenovergestelde waar bleek te zijn; de wandeling was juist avontuurlijk en speels. Daarnaast was het heel mooi om te beseffen dat spanning ook helemaal niet erg hoeft te zijn. Kijk maar naar kinderen, die genieten van spanning. En dat deden wij ook!
Activeren van de staafjes
Als je in het donker bent, wordt er een andere manier van 'zien' geactiveerd. Op het netvlies bevinden zich grote aantallen lichtgevoelige cellen. Deze zijn onder te verdelen in twee soorten: de kegeltjes en de staafjes. De staafjes zijn ruim in de meerderheid, maar doen in onze moderne maatschappij niet zoveel meer mee. We zetten vooral de kegeltjes in, die we gebruiken bij het scherp zien.
Staafjes helpen bij in het donker zien, bij het ruimer om je heen zien en bij het zien van beweging. Hoe meer staafjes er actief zijn, hoe ruimer je ziet én hoe beter je in het donker ziet.
Anders scherp zien
En: de staafjes activeren helpt juist ook om scherper te zien. Echter, op een andere manier dan scherp zien door een bril. Het is een zachtere scherpte, met dieptezicht. De natuur is niet tweedimensionaal, zoals we hem ongeveer zien door een bril. De vormen zijn rond, diep, met contrasten in licht en donker. Kleurrijk.
Steeds diepere rust
De staafjes activeren doe je voornamelijk door in het donker te zijn. En echt in het donker zijn, dat hebben we gedaan tijdens deze retraite! Met elkaar een tijd lang in de duisternis zitten, is iedere keer een helende ervaring. "Ik merkte dat ik in een steeds diepere rust kwam," zei een van de deelnemers. Iemand anders vertelde: "Ik kwam echt dicht bij mezelf. Het was bijzonder om te merken dat ik heel goed met mezelf kon zijn. Verder was er niets anders in de donkerte. Ik had het fijn met mijzelf."
Zonder bril
Inez vertelde, toen ze een diep droog slootje over was gestapt: "Met bril zou ik dit niet gedurfd hebben, maar zonder bril voelde ik die barrière helemaal niet en deed ik het met gemak." Ze heeft een bril met hoge minglazen.
"Ik vond het een heel bijzonder weekend," vertelde Mirjam. "Echt een eyeopener. En ik ben heel anders gaan wandelen. Ik ben dol op wandelen, maar realiseer me dat ik normaal gesproken altijd naar de grond kijk. Door de oefeningen kijk ik nu echt om me heen tijdens het lopen. Dat alleen al is blikveldverruimend. Ik zie veel meer."
Het was dus weer een heerlijke retraite met de deelnemers van mijn jaarprogramma De Ogen Natuurlijk Zelf Genezen.
Ik wens ook jou een heerlijke duistere decembermaand toe!
Groetjes van Karin