Licht Donker en Slaap
Het is natuurlijk niet echt gek dat het bijna samenvalt. Maar een beetje toevallig is het wel: twee dagen voor mijn Themadag Duisternis vindt het evenement Licht Donker en Slaap plaats. Op 11 december vertellen in de Beurs van Berlage in Amsterdam wetenschappers en topsporters hoe je licht en donker kunt inzetten voor een goede slaap, een groter welzijn en een betere gezondheid. Tijdens het symposium is er ook aandacht voor de gevolgen van teveel licht tijdens de nacht op het leven van planten en dieren.
Duisternis tijdens de nacht hebben we nodig
Invloed van de slaap op de gezondheid
Tijdens het evenement houdt professor Eus van Someren een lezing over de invloed van de slaap op de gezondheid van jong en oud. Verder vertelt olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband welke rol de slaap heeft gehad bij zijn sportprestaties, en legt topturnster Lieke Wevers uit hoe lichttherapie haar heeft geholpen om jetlags te bestrijden. Het klinkt als een interessante bijeenkomst. Helaas ben ik die vrijdag al bezet. Mocht je het leuk vinden en in de gelegenheid zijn om te gaan, dan zou ik het erg op prijs stellen als je je bevindingen onder deze blog zou willen achterlaten. Alvast bedankt!
Kracht van de duisternis
Duisternis heeft helende kwaliteiten
Maar is deze angst wel terecht? Ik heb daar zo mijn eigen ideeën over. De duisternis heeft namelijk juist zoveel helende kwaliteiten! Als je je eraan kunt overgeven, krijg je daar heel veel rust en ontspanning voor terug. Hoe meer je in het donker bent, hoe meer de staafjes, de lichtgevoelige cellen op het netvlies, worden geactiveerd. Het is dankzij de staafjes dat je in het donker kunt zien. Dat je, als je een tijdje in een donkere ruimte bent, opeens toch steeds meer van de omgeving gaat waarnemen. Maar als je de staafjes niet tot nauwelijks meer gebruikt, verliezen ze hun functionaliteit en dutten ze als het ware in. Daarom zijn zoveel mensen tegenwoordig nachtblind. De kegeltjes daarentegen, de lichtgevoelige cellen die je juist helpen zien als het licht is, raken overspannen van de overdosis aan licht die zij dag in dag uit te verwerken krijgen. Als het altijd maar licht is, ook als het donker hoort te zijn, krijgen deze cellen geen rust en raken ze uitgeput. Bij een aandoening als maculadegeneratie stoppen de kegeltjes uiteindelijk met het zien.
Weet de duisternis te vinden
De staafjes wakker schudden
Tijdens de themadag laat ik je ervaren dat je angst voor het donker niet gegrond is. En dat in het donker zijn juist helend is voor het zicht, de ogen, het lichaam. We gaan het hebben over zien in het donker, nachtblindheid, de genezende eigenschappen van kaarslicht en vuur. We maken er samen een spannende en gezellige dag van, waarbij ook gedanst zal worden. We doen namelijk een heerlijke oefening, bewegend op muziek, die de staafjes op het netvlies wakker schudt en actief maakt.
De geheime krachten van de duisternis
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Ik vind het leuk als je jouw ervaringen met licht en donker, en de invloed hiervan op je zicht en gezondheid, hieronder wilt delen.