Suiker is gif voor de ogen

Dat suiker slecht voor je gezondheid is, wist ik eigenlijk al meer dan twintig jaar. Maar ik at zo graag dropjes, koekjes en chocola… Regelmatig kocht ik deze snoeperijen bij de reformwinkel, omdat men ze daar ook zonder geraffineerde suiker verkoopt. Toch ging ik na verloop van tijd weer naar de gewone supermarkt: snoepjes met echte suiker vond ik toch lekkerder. Of mijn partner had koekjes in huis gehaald. Zo wisselde ik jarenlang af tussen koekjes van de natuurwinkel en koekjes van de supermarkt. Eigenlijk was ik, net als zoveel andere mensen, verslaafd aan suiker.

Suiker is gif voor de ogen

Totdat ik op een dag de knop helemaal omzette. Steeds vaker kwam ik in de literatuur berichten tegen, dat suiker gif is voor de ogen. En dat het een belangrijke veroorzaker is van bijziendheid bij kinderen. Wat gebeurt er precies? Door het eten van geraffineerde koolhydraten, dus suiker, komt er heel veel insuline vrij in het bloed. Die stof is nodig om de bloedsuikerspiegel, die te hoog is geworden door het eten van de suiker, weer omlaag te brengen. Door de stress om de hoge suikerconcentraties schiet het lichaam een beetje door: de suikerspiegel wordt nu te laag. Je lichaam heeft opnieuw een “suikershot” nodig om de bloedsuikerspiegel te verhogen. Dus graaien en snaaien we weer koek, snoep en frisdrank.

Suiker veroorzaakt bijziendheid bij kinderen

Waarom is suiker juist voor kinderen zo schadelijk? Met de hoge concentratie insuline komt er een overschot van de stof IGF1 (Insuline Like Growthfactor-1) in het bloed. Als je langdurig teveel IGF1 in het bloed hebt, neemt de kans op allerlei ziektes toe, waaronder diabetes type II, huidafwijkingen, prostaatkanker, parodontitis, jicht en oogafwijkingen. Door een overschot aan IGF1 kunnen de organen, die volop in

ontwikkeling zijn bij kinderen en pubers, te hard gaan groeien. Dat gebeurt ook met de oogbol. In plaats van mooi rond te blijven, groeit de oogbol door tot hij langwerpig van vorm is. In een langwerpige oogbol is de afstand tussen de lens en het netvlies niet meer correct. De beelden vallen niet óp maar vóór het netvlies. Het oog is nu bijziend.

Bijziendheid is zeldzaam in samenlevingen waar geen geraffineerde koolhydraten worden gegeten. Zodra de leden van deze samenlevingen overgaan op een westers dieet, nemen de gevallen van bijziendheid enorm toe. Als je hier klikt, kun je meer lezen over de onderzoeken die hiernaar zijn gedaan.

Machtsindustrie

Op mijn zoektocht naar informatie over suiker, kwam ik een indrukwekkende documentaire tegen over de geschiedenis van dit verslavende product. Als je die film bekijkt, zie je hoe mensen door de tijden heen zijn uitgebuit voor de suikerproductie en dat er enorme belangen meespelen bij het in stand houden ervan. Een “mooi” voorbeeld van hoe de machtsindustrie werkt.

Helse klus voor het lichaam

Een ander nadelig effect van suiker is dat het afbreken ervan een helse klus voor het lichaam is. Voor het neutraliseren zijn flink wat vitamines en mineralen nodig. Zoveel, dat het lichaam die stoffen moet halen uit gezonde cellen. In deze cellen ontstaat vervolgens een tekort en de normale lichaamsprocessen raken verstoord. Ook weer met gezondheidsklachten tot gevolg.

De zoetekauw pleegt roofbouw op zijn lichaam. De ogen zijn ingenieuze organen, die bijna dag en nacht hard aan het werk zijn. Ze hebben dan ook veel energie nodig. Logisch dat zij de eersten zijn die beginnen met protesteren, als er tekorten in het lichaam ontstaan. Heb jij ook al eens gemerkt dat je slechter gaat zien na het eten van suiker of andere koolhydraatrijke producten?

Stoppen met suiker eten

Toen ik dit me dit allemaal goed bewust was geworden, wilde ik er koste wat kost voor zorgen dat mijn kinderen zo min mogelijk suiker zouden binnenkrijgen. Zo zou ik ze kunnen behoeden voor het ontwikkelen van slechte ogen en andere gezondheidsproblemen. En omdat goed voorbeeld goed volgen doet, stopte ik eerst zelf radicaal met suiker. Geen dropje, koekje, of stuk chocolade kwam er bij mij meer in. Om te voorzien in mijn zoetbehoefte kocht ik gedroogd fruit op de markt. Dat smaakt heerlijk zoet en het bevat wel alle vitamines, mineralen en vezels

die nodig zijn om de suiker, die er ook in zit, te kunnen verteren. Ik héb wat van dat fruit weggewerkt in het begin. Mijn trek in zoet was groot. Maar ik greep niet naar de drop en liet de chocolade en koekjes liggen. En na een paar weken voelde ik me een stuk fitter.

Ondertussen ben ik zelf steeds meer gaan leren over voeding en zou ik het niet meer op die manier aanpakken.  Wat heel belangrijk is om van je suikerverslaving af te komen: Ga meer verzadigd vet eten, zoals eieren, volle boeren kaas, roomboter, kokosolie. Je zult namelijk gaan merken dat de behoefte aan suiker (en chips) dan sterk af zal nemen, je raakt dan namelijk verzadigd.

Aardbeien, worteltjes en walnoten

Het voelt goed om zonder suikerverslaving te zijn en het maakt me creatief bij het nadenken over wat dan wel te eten. Ik bak bijvoorbeeld graag en gebruik dan palmsuiker ipv rietsuiker of witte suiker. Vroeger zette ik altijd koekjes neer tijdens mijn cursussen, daar ben ik mee gestopt. Nu nog mijn kinderen zover zien te krijgen, hmm, dat valt nog niet mee. Die lusten natuurlijk graag snoepjes, koekjes en ijsjes. Van mij krijgen ze het niet of nauwelijks en regel ik alternatieven en koop wel goede chocolade voor ze. Wat ik in huis heb is dan wel gezond, maar ze krijgen zoveel rommel van de buitenwacht.

Wil jij ook van je suikerverslaving af?

Wie durft de uitdaging aan, om helemaal zonder geraffineerde suiker door het leven te gaan? En je bent gewaarschuwd, want in heel veel producten zit suiker. Ik las ergens dat er in een fles tomatenketchup wel vijfenveertig klontjes zitten. In heel veel producten waarvan je het niet eens verwacht zit suiker, vaak onder een andere naam. Maltose, fructose, dextrose: het zijn allemaal verborgen suikers. En ook het gedroogde fruit dat ik at was een bom van suiker. Niet geraffineerd, maar toch teveel voor het lichaam.

Stoppen met suiker is niet gemakkelijk, omdat je letterlijk van een verslaving moet afkicken. In het begin kun je er heel veel moeite mee hebben en allerlei klachten krijgen, waarvan hoofdpijn wel de meest genoemde is. Ik heb zelf gemerkt dat het helpt om voedzame producten te eten. Bijvoorbeeld: na het eten van biologische gebakken eieren met spek of een kom stevige soep getrokken van mergpijp en andere beestenbotten, nam mijn behoefte aan suiker direct af.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wat is jouw ervaring met het eten van geraffineerde suiker en granen? Ik zou het leuk vinden als je dat zou willen vertellen. Plaats je reactie hieronder. Bedankt!