Page content

Suiker veroorzaker van bijziendheid

suiker veroorzaker bijziendheid

Suiker is een veroorzaker van bijziendheid. Valt het je ook op dat steeds meer kinderen op steeds jongere leeftijd aan een bril moeten? Men komt met allerlei verklaringen. Zo zouden het toegenomen “gecomputer” en de komst van het digitale schoolbord de boosdoener zijn. Ook zou bijziendheid eerder opvallen omdat schoolartsen beter screenen en omdat ouders er veel meer bovenop zitten. In dit alles schuilt misschien een kern van waarheid, maar ik vind het gek dat “voeding” nergens als factor wordt genoemd. Terwijl we uit onderzoek weten dat het eten van geraffineerde suikers en granen het ontstaan van bijziendheid bevordert.

Suiker veroorzaker van bijziendheid

Bij natuurvolkeren en jager-verzamelaargemeenschappen die nog een traditioneel voedingspatroon hebben, komt bijziendheid nauwelijks voor. Helaas zijn er steeds minder van deze groepen mensen te vinden. Gedurende de 19e en 20e eeuw, toen mensen uit deze gemeenschappen in contact kwamen met onze “beschaving”, begonnen ze niet alleen naar school te gaan en dus meer te lezen binnen één of twee generaties; ook hun eetgewoonten veranderden. Terwijl hun oorspronkelijke dieet vaak vooral bestond uit eiwitten en vet, gingen ze net als wij veel meer geraffineerde koolhydraten eten. En dat blijkt funest te zijn voor de ogen.

In 1969 vergeleek een onderzoeksteam de ogen van een groep oudere Inuït en een groep jongeren uit dezelfde gemeenschap (Yobijziendheid granenung FA, et al. The transmission of refractive errors within Eskimo families, 1969). De uitkomst was schokkend. Onder de 131 ouderen vonden de onderzoekers maar twee gevallen van bijziendheid, terwijl van de groep van 284 jongeren meer dan de helft bijziend was. De verklaring: de oudere generatie was grootgebracht op traditioneel voedsel als vis en zeehondenvlees, maar de jongeren waren al sinds hun jeugd gevoed met westerse importproducten als granen, brood, aardappelen en suiker.

Nog meer onderzoeken

In 2002 werd er een grootscheeps onderzoek gedaan door de universiteit van Colorado (Cordain L, et al. An evolutionary analysis of the etiology and pathogenesis of juvenile-onset myopia, 2002). Men analyseerde een groot aantal onderzoeksgegevens met betrekking tot voeding en de gezondheid van de ogen, van 229 verschillende stammen van jagers-verzamelaars. De conclusie was dat bijziendheid maar heel weinig voorkwam bij de leden van primitieve volkeren. Volgens de leider van het onderzoek, hoogleraar evolutiegeneeskunde Loren Cordain, was er een duidelijk verband tussen voeding en de conditie van ogen: “Onze voeding bestaat voor een steeds groter deel uit geraffineerde granen en suikers. Bij traditionele volkeren die leven op vlees, vis, knollen, groenten, noten en fruit wordt één op de duizend mensen licht bijziend. Zodra deze mensen onze eetgewoonten overnemen, wordt meer dan vijftig procent ernstig bijziend. Of ze nou tegelijkertijd gaan lezen en schrijven of niet. En het gebeurt in de loop van één generatie, dus genetische factoren spelen een ondergeschikte rol.” Duidelijke taal.

Hoe suiker bijziendheid veroorzaakt

Geraffineerde suikers en granen stimuleren de productie van IGF-1, een groeifactor in het bloed. Die stof is nodig om te kunnen groeien. Maar een teveel aan IGF-1 veroorzaakt abnormale groei, bijvoorbeeld van de oogbal tijdens zijn ontwikkeling. De oogbal wordt te groot en te lang, appel waardoor beelden niet meer netjes op het netvlies vallen maar ervóór, en het oog bijziend wordt. Daarnaast zitten er in geraffineerde suikers en granen nauwelijks vitaminen en mineralen. Deze zijn er door het intensieve proces van raffineren uitgefilterd. Het lichaam heeft vitaminen en mineralen echter juist hard nodig om de suiker te kunnen afbreken. Als je bijvoorbeeld een appel eet, zitten daar naast de suikers ook vezels, vitaminen en mineralen in. Het lichaam gebruikt deze om de suiker te kunnen verwerken. Als je zoet sap drinkt, een suikerklontje eet of een koekje, dan haalt het lichaam de vitaminen en mineralen voor de verwerking weg uit gezonde cellen. En dus ook uit de gezonde cellen van de ogen.

Waar zit geraffineerde suiker in?

Als je gezonde ogen wilt en als je wilt dat je kinderen een normale, ronde oogbol ontwikkelen tijdens de groei, moet je stoppen met het kopen van geraffineerde suiker. Welke producten moet je dan voortaan in de schappen laten staan? Heel wat. Begin met het lezen van alle etiketten van de spullen die je in je boodschappenkarretje legt. Bijna overal zit suiker in. Als een van de volgende namen op de verpakking staat, heb je te maken met geraffineerde suiker: suiker, rietsuiker, basterdsuiker, fructose(stroop), glucose(stroop), fructose-glucose(stroop), dextrose, melasse(stroop), invertsuiker, kristalsuiker, druivensuiker, geleisuiker, kandijsuiker, maltodextrine, sacharose, sucrose, vanillesuiker. Trap niet in de valkuil van de chemische zoetstoffen. Suikervervangers als aspartaam zijn verwerkt in vele lightproducten. Ze zijn niet gezond, laat ze staan. Probeer de hang naar zoet af te leren.

Afkicken van suiker

Na het nuttigen van suikerrijk voedsel gaat de bloedsuikerspiegel behoorlijk omhoog. Het lichaam maakt vervolgens insuline aan om de suiker uit het bloed te halen. Maar in dit proces, waarbij eigenlijk alle alarmbellen gaan rinkelen, slaat het lichaam een beetje door en zakt de suikerspiegel tot een te laag niveau. Van dit schommelen van de bloedsuikerspiegel word je trillerig en je hebt steeds opnieuw behoefte aan suiker. Wie stopt met suiker, merkt dat hij echt moet afkicken. Het lichaam moet wennen. Na een poosje zal de bloedsuikerspiegel zich stabiliseren en zal er een gezond evenwicht ontstaan. Heb je toch erg veel trek in iets zoets? Neem eens een zuurdesembroodje en besmeer hem met dik roomboter en wat honing of Billingtons melasse. Of neem juist iets zouts. Heb jij nog tips? Deel ze met ons allemaal via onderstaand reactieformllier.

Wat kun je dan doen om bijziendheid te herstellen of te voorkomen.

In mijn korte krachtige oogcollege leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Meld je via onderstaande link aan voor dit oogcollege en leer:

  • Wat de basisbehoeftes van het oog zijn
  • Hoe je eigen natuur werkt
  • Hoe jouw overtuigingen invloed hebben op goed zicht.

Oogcollege: Gezonde ogen zien perfect

Aan het eind van het oogcollege kun je zien hoe je stappen kunt nemen voor een verder vervolg.

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Ik hoop je terug te zien tijdens het oogcollege, reserveer hier snel je plekje.

Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

Comment Section

3 reacties op “Suiker veroorzaker van bijziendheid


Door Karin Hogenboom op 21 augustus 2013

Jazeker is het mogelijk je ogen weer te herstellen.


Door Masui op 6 juli 2020

Ik ben al vele malen geopereerd aan beide ogen om mijn druk te verlagen en dat is nu goed. maar ondertussen zie ik niet goed meer heel wazig en niet scherp meer. kan dat nog goed komen?Ik kan mij maar slecht verplaatsen daarom zou ik je willen vragen mij via mijn compouter te helpen Ik zal de kosten wel betalen. Dank U.


Door Karin op 7 juli 2020

Dat is zeker mogelijk.
Ik heb je gemaild, maar mijn berichtje komt niet aan. Kun je me een mail sturen naar info@volzicht.nl.

Plaats een reactie


*