Waarom is het zo belangrijk om de ogen te ontspannen?

Ik hoor het mensen vaak zeggen. “Ik kan goed ontspannen hoor” of “Ik ben ontspannen” of “Ik heb geen enkele moeite mij te ontspannen”. Misschien heb jij ook het gevoel dat je gemakkelijk kunt ontspannen, maar zie je ondertussen wel wazig zonder bril of lenzen, dichtbij, of ver weg. Of spelen er andere klachten in je ogen. Allemaal een teken dat de ogen niet ontspannen zijn.

Weet jij ook niet hoe je jouw ogen ontspant?

Het is best nog wel een dingetje, om je ogen te ontspannen. Niet iets wat je wordt geleerd op school of andere opleidingen. Terwijl je de ogen wel hard nodig hebt om je school goed te doorlopen of een opleiding af te ronden. Ook op werk zijn je ogen belangrijk, om te zien of je jouw taken goed uitvoert. Je gebruikt je ogen de hele dag door en toch geven we ze niet de aandacht die ze nodig hebben om goed te zien.

Wij mishandelen onze ogen

Ogen zijn delicate organen maar tegelijkertijd ook sterk. Ze kunnen best veel hebben, als je ziet hoe wij onze ogen mishandelen. Want echt hoor, de hele dag naar een scherm staren (klein of groot), vinden ze niet prettig. Vele uren binnen doorbrengen onder kunstmatig licht, daar worden ze ook niet blij van. Door glas zitten turen om toch maar wel scherp te zien, terwijl je ogen aangeven: “NEE, ik wil dit niet scherp zien”. Lange, saaie teksten lezen, of nare berichten in de krant. Nee, daar worden je ogen niet vrolijk en ontspannen van.

Onze ogen worden zwakker en zwakker

En misschien vind je het overdreven klinken, maar dit soort mishandelingen maken de ogen gaandeweg wel zwakker en zwakker. Dan begint het met wazig zicht, dichtbij of ver weg. Pijnlijke, vermoeide ogen. Voor je het weet worden de klachten steeds erger. Word de correctie in je brillenglazen of lenzen hoger. Ontstaan er serieuze klachten, zoals netvliesloslating, glaucoom, staar, macula degeneratie. En dan ben je echt wel verder van huis. Een bril helpt dan niet meer, je zicht wordt echt aangetast en voor je het weet kun je de dingen niet meer doen die hiervoor zo vanzelfsprekend waren.

Het is pure noodzaak om de ogen te ontspannen

De ogen ontspannen, dat is geen luxe, maar pure noodzaak voor het behoud van jouw zicht en jouw ogen. Daarom is het belangrijk dat je wel goed gaat zorgen voor jouw ogen. Dat je ze de aandacht geeft die ze nodig hebben, op de juiste manier.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Filmpje die laat zien hoe belangrijk ontspannen ogen zijn.