Zien zonder bril; geef jouw ogen de kost!

Zien zonder bril of lenzen, voor veel mensen is het een hele nieuwe ervaring. De wereld kan er heel wazig uit zien, maar voel ook de bevrijding in jouw ogen. Er zit geen glas voor en ze krijgen alle ruimte voor nieuwe indrukken. Geef jouw ogen de kost! Ervaar wat je wel ziet. Kleuren, diepte, vormen. Als je moeite hebt met ver weg zien, ga dan op zoek naar kleine details dicht bij en geniet van de scherpte die je ziet. Ervaar het gemak en verplaats dit gemak naar de verte. Heb je moeite met dichtbij, doe dan hetzelfde andersom.

Gaandeweg zijn we het zien verleerd

Het kind in ons heeft altijd goed kunnen zien, maar gaandeweg zijn we het zien verleerd. We hebben glas voor ons ogen gezet om het zien over te nemen en ondertussen hebben de ogen zich steeds meer teruggetrokken. Er kwam een ander zien voor in de plaats. Het glas maakt de wereld harder dan hij in werkelijkheid is. Een zien dat veel spanning geeft in en rondom onze ogen. We doen onze ogen onrecht aan door ze te verstoppen achter doorzichtige of donkere glazen. We buiten ze uit door ze uren achter elkaar hard te laten werken achter een beeldscherm. De computer is een ozo handig ding, maar goed voor de ogen is het niet.

Accepteren dat je het niet ziet, is de eerste stap

Het vergt een nieuwe vaardigheid aanleren; zien op een natuurlijke, ontspannen manier. Zonder hulp van een bril of lenzen. En dat is lang niet altijd gemakkelijk. Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze de details missen zonder bril. Ze missen de uitdrukkingen op gezichten, ze herkennen mensen niet in de verte, waardoor ze geen gedag zeggen, het is lastig met het lezen van de borden op straat of ze kunnen de verpakkingen niet goed lezen in de supermarkt. Accepteren dat je het niet ziet, is de eerste stap.

Maar die acceptatie is lastig, zeker als het alternatief dan op handen is, namelijk de scherpte van de brillenglazen of lenzen. Als mensen in de omgeving dan ook nog zeggen: “Doe dan gewoon je bril op”, dan is de stap snel gemaakt.

Heel frustrerend!

Ook ik kan tegen die frustratie oplopen. Er zijn momenten dat ik objecten niet scherp zie die ik wel scherp zou willen zien. De straatnaam aan de overkant, juist op momenten dat ik de weg niet kan vinden, lukt het me door de spanning niet om het straatnaambordje te lezen. Heel frustrerend! En ook mis ik wel eens iemand op straat die gedag tegen me zeg. Vaak is het niet eens zo dat ik diegene niet kon zien, maar dat ik gewoon niet aan het opletten was, ik een andere kant op keek of in gedachten verzonken was. Had met bril op ook gemakkelijk kunnen gebeuren, maar nu ik geen bril meer draag kan erbij mij snel een oordeel op mijn zicht komen door het feit dat ik de persoon niet heb gezien.

Geef je ogen de kost aan de ruimte om je heen

Geen details kunnen zien, in de verte, of dichtbij. Dat is de handicap die naar boven kan komen als je geen bril draagt. Maar hoe zit het met de ruimte zien. Een bril haalt direct het ruimtelijke zicht weg. Je scherpe zien wordt geactiveerd door het glas, over geactiveerd. Waardoor het ruimtelijke zien veel minder wordt. Daaraan je ogen de kost geven: de ruimte die je om je heen ziet. De kleur, de diepte, de ruimte, het licht. Ook bij kleine details dichtbij kun je dit ervaren. Glas voor je ogen haalt de diepte en kleur weg. Zie de wereld maar eens door een raam en doe daarna het raam open en zie het verschil.

Na de vakantie kon ik mijn bril niet op, hij was te sterk

De bril en lenzen niet dragen geeft direct een heling op de ogen, ook als je het niet direct zo ervaart. Een andere stroom in de hersenlagen komt in beweging, je visuele cortex wordt geactiveerd. Toen ik begon mijn bril af te zetten, had ik een aantal weken daarna een week vakantie. En dat was heerlijk. Want ik zat niet in de stress van alle dag en kon gemakkelijk mijn bril af laten. Daarvoor zette ik hem toch nog op voor spannende activiteiten, zoals fietsen met de kinderen op een drukke weg. Na die vakantie kon ik mijn bril niet meer op, hij was echt veel te sterk geworden. Ik heb toen een zwakkere bril gekocht, maar uiteindelijk heb ik die nauwelijks nog gebruikt en ik raakte hem snel kwijt.

Gezonde recepten voor jouw ogen

Eten dat jouw ogen echt voedt, helpt je om beter te zien en je innerlijke kracht te vergroten. Ik heb samen met Tanja Stevens een kookboek gemaakt die je direct kunt downloaden. Je leert  koken zoals de natuurvolkeren en ook onze overgrootouders deden. Sterk, krachtig voedsel voor de ogen, waardoor je ogen steeds beter tegen een stootje kunnen. De omstandigheden in het dagelijkse leven verander je niet zomaar. Je innerlijke kracht om er goed mee om te kunnen gaan, die kun je wel veranderen. En met dit kookboek kun  je daar een goede start mee maken. Klik hier voor meer informatie.

Geef jij jouw ogen wel genoeg de kost? Ervaar je meer ruimte zonder bril? Ik zou het leuk vinden als je hieronder jouw eigen ervaringen wilt delen.