Hoe voed je de ogen als je vegetarisch eet?
12 november 2015 

Hoe voed je de ogen als je vegetarisch eet?

Hoe voed je de ogen als je vegetarisch eet? Deze vraag krijg ik vaak aan het einde van een workshop. Logisch, want ik heb net een verhaal verteld over voeding, waarin ik van harte het eten van dierlijke producten aanbeveel. Zo adviseer ik lever te eten voor de vitamine A, roomboter en eieren voor de vetten en cholesterol en beestenbotten voor de mineralen. Dus hoe doe je dat als je geen vlees eet? Helaas. Ik ben er sterk van overtuigd dat je echt dierlijke producten nodig hebt om gezond te blijven en dat je belangrijke voedingsstoffen tekort komt als je geen vlees eet.

Laten we eerst eens kijken naar de motieven om geen vlees, of helemaal niets dierlijks te eten. Die motieven zijn meestal nobel. Ik heb zelf ook jarenlang zo min mogelijk vlees gegeten. Helemaal vegetarisch eten deed ik maar korte periodes. Wat mij betreft was het in ieder geval belangrijk dat de dieren een goed leven hadden gehad, zo natuurlijk mogelijk. Dat dit niet het geval is in de bio-industrie, lijkt me duidelijk.

Klopt je overtuiging wel?

hoevoedjedeogenVeel mensen willen helemaal niet dat er dieren voor hen gedood worden en anderen denken vooral aan het milieu. Bij de overtuigingen die je hebt, soms al van kinds af aan, is het altijd belangrijk om te kijken of ze eigenlijk wel kloppen. Er zit namelijk een hele andere waarheid achter vegetarisch en veganistisch eten: er wordt wel degelijk gedood voor het telen van plantaardig voedsel. Een waarheid waar je je waarschijnlijk helemaal niet bewust van bent.

Eten als de natuurvolkeren

Zelf ben ik bijna tweeënhalf jaar geleden overgestapt op het Weston Pricedieet. Ik houd eigenlijk niet van het woord ‘dieet’, want dat impliceert dat je van alles moet laten. En voor mij betekende deze nieuwe manier van mezelf voeden dat ik juist van alles weer wél mocht eten. Roomboter, eieren, volvette kaas, vet vlees en, nieuw voor mij, orgaanvlees. Het Weston Pricedieet is gebaseerd op onderzoek naar hoe natuurvolkeren eten, over de hele wereld. De manier van eten van deze verschillende gemeenschappen is heel divers. Maar wat ze gemeen hebben: ze eten zonder uitzondering dierlijke producten. ‘Superfood’ bestaat voor hen uit orgaanvlees, rauwe melk, eieren en/of vette vis. En insecteneters, die heb je ook.

De vegetarische mythe

ogenvoedenToch bleef er bij mij altijd wel een bijsmaak kleven aan het feit dat er dieren dood moesten voor mijn eten. Ik haalde mijn kaas, eieren en vlees dan wel bij eerlijke producenten en hield me verre van de bio-industrie, maar toch. Hoewel ik heel duidelijk voelde dat ik met het Weston Pricedieet op de goede weg zat, miste ik duidelijk nog een stukje informatie om helemaal achter mijn nieuwe levenswijze te kunnen staan. Door het lezen van het boek The vegetarian myth van Leirre Keith vielen de puzzelstukjes op hun plek. Deze vrouw is twintig jaar van haar leven veganist geweest en legt in het boek uit wat er niet klopte aan haar keuze.

De appelboom op het kerkhof

Keith at geen dierlijke producten omdat ze niet wilde doden. Dat deze visie op het leven niet klopte, ontdekte ze toen ze zelf ging tuinieren. Ten eerste merkte ze op dat de bodem één groot levend organisme is. Een eetlepel grond bevat een miljoen levende organismen, die gegeten worden door de planten. Planten hebben behoefte aan stikstof, fosfor en kalium, waarvan stikstof de belangrijkste voedingsbron is. De planten van Keith hadden dierlijke mest nodig om aan deze voedingsstoffen te komen. De schrijfster benoemt in haar boek het voorbeeld van een appelboom die in de nabijheid van graven op een kerkhof groeide. Men kwam erachter dat de wortels van deze boom tot in de graven reikten en de vorm van menselijke skeletten hadden aangenomen, terwijl er geen spoor meer van de oorspronkelijke botten over was. De boom had de mensen opgegeten! Hoe vegetarisch zijn de planten eigenlijk die we eten?

Grote stukken grond verdwijnen

levenendoodDoordat wij de plantaardige producten die wij eten moeten telen, gaat er een deel van het leven op aarde verloren. De huidige landbouw is misschien wel een van de grootste veroorzakers van de klimaatveranderingen. De natuur is divers: bomen, planten, struiken, gras. Voor het telen van groente, tarwe, mais en rijst moet bestaand land worden afgegraven en omgeploegd. Grote oppervlakten aan grond verdwijnen. De natuurlijke begroeiing sterft, maar ook de dieren die hier leefden. Groot en klein.

Er kleeft bloed aan mijn rijst

verdroogdegrond

In Nederland zien we niet zo duidelijk het effect van de intensieve landbouw. Het kan er wel saai uitzien, een veld met alleen maar mais, of kolen of aardappelen. Maar de natuur blijft groen en fris doordat we in een nat klimaat wonen. Veel gewassen worden echter geteeld in klimaten die korte perioden nat en langere perioden droog zijn. Ik ben dol op rijst en omdat het ook nog eens glutenvrij is, at ik het regelmatig. Totdat ik las hoeveel water er nodig is voor het telen van een pond rijst (250 tot 600 liter per pond). Om dit soort gewassen te laten groeien, maakt men gebruik van het water uit de rivieren in de buurt, door middel van irrigatie. Dit heeft grote gevolgen voor het klimaat. De rivieren drogen op en de grond verzakt. Door de monocultuur zijn grote delen van het land verzout geraakt, doordat planten het teveel aan zout afstoten. Er is niets meer over van de natuurlijke vegetatie en van de vele dieren die eerst op dit land leefden. Dit gebeurt in grote delen van de wereld. Eerlijk gezegd kleeft er behoorlijk wat bloed aan mijn pondje rijst… Maar zeker ook aan de kiloknaller van de supermarkt. Want deze dieren worden volgestouwd met granen, soja en mais, geteeld met behulp van de monocultuur. Het is voeding die ze van nature niet zouden eten.

Een klein worteltje en een handje bonen

Dierlijke mest en dierlijk vet. Daar moest je argwanend tegenover staan, daar klopte iets niet aan. Dat heb ik jarenlang zo ervaren, door de verhalen die ik hoorde en las. Ik wilde eens een moestuintje beginnen in mijn voortuin en kon gratis gft-mest halen: groente-, fruit- en tuinafval. Dat was goede mest, want niet dierlijk, kreeg ik te horen. Ik had flink wat zakken gehaald en uitgestrooid en daarna mijn zaadjes in de grond gestopt. Toen het tijd werd om te oogsten, was de teleurstelling groot: een klein miniworteltje, een handje sperziebonen en van de pompoenen kwamen alleen de bloemen uit. Iemand vertelde me dat hij op zijn land paardenmest had gestrooid, de pompoenen groeiden als kool.

De dood mag er niet meer zijn

cyclusvanhetlevenLeven voedt zich met ander leven in een natuurlijke kringloop, zo heeft de natuur dat geregeld. Dat wij dit zijn vergeten, komt omdat we geen onderdeel meer zijn van de natuur, maar ernaast leven. We halen ons eten bij de supermarkt en hebben er geen idee meer van hoe de natuurlijke cyclus werkt. Dieren doodmaken is zielig, de dood is geen natuurlijk onderdeel meer in ons leven, mag er niet zijn. Vroeger waren boerderijen altijd gemengd. Er werden planten geteeld en de bodem werd bemest door de dieren die er rondliepen. De mensen aten de planten en de dieren. Zouden ze de dieren niet eten, dan zou er een overschot ontstaan aan kippen, koeien en varkens, die vervolgens de boel zouden kaalvreten. Vervolgens zou niemand meer iets te eten hebben. En zonder eten gaan we allemaal dood. Hoe belangrijk grasgrazers zijn voor een gezonde bodem en om land weer vruchtbaar te maken, kun je zien in het volgende filmpje.

Depressief door veganistisch dieet

Om onszelf en onze ogen te voeden, hebben we dierlijke producten nodig. Keith Leirre beschrijft in haar boek wat haar veganistische dieet deed met haar lichaam. Na zes weken had ze haar eerste ervaringen met hypoglykemie, na drie maanden werd ze niet meer ongesteld, ze ontwikkelde een degeneratieve botziekte die volgens haar zeggen nooit meer zal genezen en begon aan ernstige depressies te lijden. Met zijn allen ontwikkelen we een tekort aan vitamine A, verzadigde vetten, cholesterol, collageen, vitamine B, enzovoort, door niet meer te eten zoals onze voorouders dat eeuwenlang hebben gedaan. Je kunt deze voedingsstoffen niet binnenkrijgen met een vegetarisch en al helemaal niet met een veganistisch dieet. Je hongert niet alleen jezelf uit, maar ook de aarde. Er kleeft wel degelijk bloed aan je handen als je plantaardig eet.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Eduard
Door

Eduard

op 29 Mar 2016

'k had al een comment geplaatst, maar ontdek hier (anti?)vega-discussie en mag wellicht wat toelichten vanuit diverse disciplines en realisaties... "Zolang er slachthuizen zijn, zullen er oorlogen zijn"(Leo Tolstoi, toen al!). Beste Karin, Citroen is zuur, maar baseVORMEND en de frequentie: is 10.000 Bovis, waarmee men laagfrequente voeding als vis (5.000 Bovis) kan verhogen. Men(s) is gefixeerd op de gezonde stofjes in vis voor 't lijf, maar psyche? Kip ligt láger en vlees op 3.000-4.000 Bovis( bio-vlees).Gezonde voeding begint bij 6.500 Bovis tot 9.000 Bovis. Daarenboven begint Licht-gevende Voeding(ayahuasca 14.000 B.) De uit persoon/ego-slaap/conditionering Ont-waakte Mens zit op 18.000 B.=daarmee (Isabelle) búiten de Dualiteit van taal/vorm(en) en Realiseert Existentieel Alles&Niets te zijn, dus geen 'humanimal' meer. Een broer/arts had kanker,maar weigerde mijn tip van preventie: m.n. geen vlees. Hij overleed. Een -ook- varkens-(zijn zeer zuur- vórmend) vleesverslaafde vriendin kreeg borstkanker, maar probeert nog steeds mij aan haar vvverslaving te krijgen, merkt haar ego niet eens op. 1 kg. vleesprod. vraagt duizenden liters water en geeft enorme vervuiling. Een antilope drinkt niet bij een olifant, maar de mens wel bij een koe...? Een eeuw geleden 2500 ltr. melk per melkkoe per jaar, nu 8000 liter en er vallen zelfs spenen door af, afgezien van andere narigheden. Zuivel is zeer slijmvórmend, verlengd griep tot soms 3 weken,maar als ik (vege) ooit al griep krijg, is het binnen 1 dag over door te vasten op water. Een nicht (geriater) dementeerde al rond haar 70e. Raad haar voeding maar... 2 vrienden met kanker namen ayahuasca. De ene leefde nog 4, de ander nog 20 jaar (vege) terwijl ze al opgegeven waren. Ayahuasca doet fysiek én psychisch helder(der)zien, maar is niet voor ieder evenzo toepasbaar. Een andere kennis(arts)+c.s. eten hekrundervlees en pushen het al jaren >mij, maar ik kan vanuit laagfrequente voeding zijn relatie-problemen, lijf- geur en sex-obsessie simpel herleiden. In hoeverre is van dierlijke stoffen werkelijk bewezen dat ze goed zijn voor de ogen? Voor zelf-inzicht niet...! 3e 'Oog' wordt hier verwaarloosd? Voeding is nooit absoluut,want duaal, maar 1 ding staat voorop: eet niet teveel en te laat + beweeg voldoende dwz minimaal 3x10 min wandelen per dag, liefst in natuur(=>neg.ionen) En wat Dr. WestonPrice betreft, die was nog niet eens láag-helderziend, maar HSP, dus ontgingen hem de psycho-spirituele voedings-aspecten. Het boek over de Blauwe Zones met langstlevenden met goede psyche meldt dat deze mensen niet veel vlees aten. Ayurveda vermeldt welke voeding voor welke 3 types mensen geschikt is +in welke combinaties voor wie, dus ook psycho-spiritueel en bovendien de hoeveelheid en op welke tijden van de dag. Eén indier (Jani/Mataji/Youtube) leeft al 75 jaar zonder voeding en behoeft geen bril. Licht zenden naar je ogen kan ook, oftewel Hart-Warmte/Chi. Eenvoudige, doch voedzame maaltijden! mét bewustzijn van de Energie erín... Moge iedereen het 'beste' ogen+totaal- dieet ontdekken en vooral de in-dividuele (ondeelbare) Realiteit. Santé!:-)uard.

Karin
Door

Karin

op 29 Mar 2016

Het gaat hier niet om een anti-veganistische discussie, maar wel een ander verhaal achter het veganistische verhaal. Vleesproductie krijgt steeds de schuld vele liters water te verbruiken, maar dit telt alleen voor dieren uit de bio industrie, die gevoed worden vanuit de monocultuur, wij mensen trouwens ook. Dieren die buiten grazen en eten wat ze horen te eten, namelijk gras, die verbruiken geen water. Sterker nog, ze voorzien het land van de nodige mest, zodat het land vruchtbaar wordt en er weer nieuw gras kan groeien. Weston Price is bij 14 natuur volkeren op bezoek geweest en heeft daaruit zijn conclusies getrokken. Ik weet niet wat je bedoelt met laag helderziend en HSP? Maar bij het lezen van zijn boek kan ik concluderen dat hij heel veel zag bij deze mensen, juist ook het spirituele en psychologische stuk.

mathijs yolande
Door

mathijs yolande

op 19 Jan 2016

Hey dag Karin, Met de veranderende energieën van de Aarde,dat we van de 3 D naar de 4, en 5D gaan, veranderd het DNA van ons lichaam, het krijgt meer strengen,en ons lichaam word stilaan een Kristallijn lichaam , zoals de Aarde haar evolutie aan het maken is ,gaan wij als mens(ons lichaam) mee in haar veranderingen(evolutie),.dus al de oude systemen werken op termijn niet meer, omdat ons lichaam dit niet meer nodig heeft.En ieder is op zijn beurt onderweg daar naar toe, de één haar lichaam heeft nog vlees nodig, de ander haar lichaam niet meer. Ons lichaam gaat stilaan naar een evolutie dat we geen voedsel meer nodig hebben,en gevoed gaan worden door" Lichtvoeding". Er zijn al mensen die leven van dit Licht, en hun lichaam geen eten of drinken nodig hebben.oa Jasmuheen ,en het verhaal over haar persoonlijke tocht naar het lichamelijk onderhouden worden door puur Licht.Het is een tocht over nieuwe, maar reeds lang bekende wegen.Velen ontdekken nu de mogelijkheid van ,niet een vleeseter,een vegetariër,een veganist of een fruiteter te zijn, maar nu zelfs enkel te leven op een vloeistof of op ademhaling. Zij worden onderhouden en gevoed,puur door Licht van hun eigen Goddelijke natuur. Vroeger was dit een mogelijkheid die enkel weggelegd was voor,of behoorde bij,Wijze mannen,Heiligen en Wijzen van het Oosten.Het proces dat hier uitgelegd word ( 21dagen transformatieproces) geeft praktisch en spiritueel alternatief voor hen die wensen,het verouderingsproces willen stoppen of omkeren of die gewoon willen " leven op Licht " (citaat uit boek) Lichtvoeding isbn 90-801748-6-6 Imanuel Publishing Dus we krijgen ooit allemaal "uiteindelijk" een Lichtlichaam, en kunnen dan met ons denken tijdreizen :-)) misschien niet meer voor ons maar onze kinderen of kleinkinderen..;Het is niet zomaar dat er films verschijnen als, Starwars, of Avatar,( hoe zij zich voeden), kijk maar dikwijls omhoog naar de sterren-wereld, dan zie je ze misschien als je geluk hebt..:-))

Karin
Door

Karin

op 20 Jan 2016

Beste Mathijs, Ik blijf eerlijk gezegd liever met mijn beiden voeten op de aarde en onderzoek hoe het aardse leven van nature in elkaar zit. En probeer op die manier iets te doen aan de erbarmelijke staat waarin onze aarde verkeert. Zoals donateur worden van deze meneer, die door grasgrazers weer te introduceren het land weer vruchtbaar krijgt: https://youtu.be/vpTHi7O66pI

Jan
Door

Jan

op 04 Feb 2016

Ik ben reeds 17 jaar vegetarisch en heb beina geen suplementen geslikt ook geen B12. Zeker nu slik ik geen suplementen meer, dat zijn voor mij oude overtuigingen. In de natuur leven vele dieren puur vegetarisch en deze hebben naar mijns inzien prima ogen en lichamen. Je overtuigingen zijn heel belangrijk, daar kan je beter mee aan het werk gaan.

Karin
Door

Karin

op 06 Feb 2016

Prima dat je vegetarisch eet, maar je kunt ons niet met deze dieren vergelijken, zij hebben een ander spijsverteringssysteem dan wij.

Léon
Door

Léon

op 19 Jan 2016

Ruim 40 jaar eet ik al vegetarisch, hoewel niet helemaal 100%. Ik voel mij kiplekker en drink de hele dag thee. Thee drinken is essentieel voor de innerlijke rust. Mijn huisarts zie ik nooit. Wat mij vooral tegen staat is dat woord "beestenbotten". Primair voor de gezondheid vind ik het luisteren naar de innerlijke stem. Zo kun je bijvoorbeeld rustig roken als je innerlijke stem daar geen bezwaar tegen heeft. (Ik rook zelf niet). Santé!

Hettie
Door

Hettie

op 19 Jan 2016

Dank je Karin, ik zag het filmpje, het is een eye-opener.....laten we met z'n allen proberen de grond/aarde te helen .....zonder goede grond geen leven, nogmaals dank dat je dit hebt gedeeld.

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 17 Jan 2016

Het Ted Talks filmpje :How to green the world s deserts , door Allan Savory, stemt wel tot nadenken.

Hetty Koenraads
Door

Hetty Koenraads

op 15 Jan 2016

Beste Karin, naar mijn idee dekt de titel de lading niet. In plaats van uit te leggen hoe je jezelf voedt als je vegetarisch bent - houdt je een verhandeling over waarom je beter niet vegetarisch zou kunnen zijn. Schrijf dan er boven - waarom beter stoppen met vegetarisme als je van je ogen houdt... Blijft denk ik voor velen de vraag, die hoe dan ook bewust anders kiezen dan jij, hoe binnen een menu zonder vlees, toch zo goed mogelijk voedingsstoffen gezocht kunnen worden waar je ogen blij mee zijn...

Karin
Door

Karin

op 15 Jan 2016

Beste Hetty, Dat antwoord komt volgende week in deel 2.

Else
Door

Else

op 14 Jan 2016

Ik begrijp je redenatie niet zo. Rusland bestaat uit tal van volkeren, met allemaal verschillende kenmerken. In Novosibirsk, waar Anastasia in de buurt in de bossen woont, wonen ook mensen met een blanke huidskleur en blonde haren.Ook ik weet niet of het verhaal van Anastasia waar is, maar ik probeer er onbevooroordeeld naar te kijken. Zij geeft de suggestie van een radicaal andere manier van leven, in samenspel met de natuur, en respectvol en liefdevol naar alles wat leeft. In vrijheid. En leren luisteren naar je intuïtie, zodat je weet wat je werkelijk nodig hebt. In plaats van kritiekloos slikken wat anderen je voorkauwen. In de boeken staat niets waar mens, dier of natuur mee geschaad wordt; integendeel.Dat je zegt geen oordeel te hebben over de bekende vegetariërs vind ik nogal makkelijk.Laten we er een paar dichter bij huis proberen: Wouter Bos, Marianne Thieme, Guido Weijers. Plus een aantal vegetariërs hier, op dit blog, die zeggen gezond te zijn. Hoe verklaar je die.Je zegt dat je genoeg vegetariërs ontmoet met gezondheidsklachten. Hoeveel vleeseters ken je zonder gezondheidsklachten? Hoe liggen de verhoudingen? Je kunt je afvragen of deze vegetariërs zich wel verdiept hebben in wat zij nodig hebben. En of er geen andere factoren spelen, bijv. in eet- en drinkgedrag. En of er bijv. geen sprake is van Stress, om maar wat te noemen. Zo kan je nog wel meer zaken opnoemen die mensen ziek maken, en die niets met vegetarisme te maken hebben. Maar zeker: Ik zal nooit beweren dat vegetarisme een garantie voor gezondheid is.Wat ook niet onbelangrijk is: Inzichten van zogenaamde deskundigen veranderen met de dag.De wereld is stevig aan het veranderen, je zou het soms niet zeggen, maar het bewustzijn groeit, en ik hoop van ganser harte dat de mens weer terug gaat naar een natuurlijke staat, en naar een hogere beschaving, waarin doodmaken, laat staan het opeten van dieren, ondenkbaar is.Wat mij betreft is hiermee de discussie gesloten, Karin. Ik denk niet dat wij nader tot elkaar komen.

Karin
Door

Karin

op 15 Jan 2016

Inzichten veranderen zeker, daarom is het boek van Weston Price zo goed, en daarvan weet ik het dat het echt waar is. Dat laten de foto's zien. Prachtig boek, kan het iedereen aanraden.

Anoniem
Door

Anoniem

op 14 Jan 2016

Ieder mens en ieder lichaam is anders, reageert anders en veranderd ook qua behoeften in de loop der jaren als je ouder word. Ik heb de afgelopen 33 jaar veel gezien en ervaren op het gebied van gezondheid en je leefwijze veranderen. Er is geen één waarheid. Het is waardevol dat er internet bestaat en zoveel informatie door onderzoek en ieder mag bij zichzelf ervaren en toetsen wat werkt of niet.

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 14 Jan 2016

Veel geneesheren De voeding der burgers van de goede staat zal gerst en tarwe zijn.waaruit zij brood en goede koeken zullen bereiden. Ook zout ,olijven,kool,uien,kastanjes en andere groenten en fruit. De burgers van de slechte staat eten dieren,en geven zich over aan weelderigheid,hebben veel geneesheren nodig en moeten vortdurend oorlog voeren ,omdat hun land dat zij nodig hebben voor hun veehouderij ,niet groot genoeg is. Plato in "De Staat"(ingekort) Zie ook mijn novelle :Opgroeien in Dalten.

Karin
Door

Karin

op 14 Jan 2016

Dat haal ik toch niet uit de verhalen van Weston Price en de 14 natuurvolkeren waar hij is geweest. Politie en ziekenhuizen kenden deze mensen niet, omdat ze zo gezond waren en vredelievend. https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/voeding-volgens-weston-price/elf-belangrijke-voedingsprincipes-volgens-weston-price/

Else
Door

Else

op 14 Jan 2016

Goh Karin, en daar baseer jij je hele conclusie op voor wat betreft de Anastasiaboeken? En het meteen een sprookje noemen. Dat is kort door de bocht!En welke conclusie trek je dan uit het feit dat veel vegetariërs gezond en vitaal zijn? En dat veel topsporters vegetariër zijn? En dat vooraanstaande en hoogstaande mensen als Tolstoy, Schopenhauer, Confusius, Leonarda da Vinci, Boeddha, Pythagoras, Ghandi, Albert Schweitzer, Albert Einstein, om er maar een paar te noemen vegetariër waren. Je kunt in ieder geval stellen dat het vegetarisme niet hun intelligentie heeft aangetast. Hoe dat kan, daar zou ik graag je mening over willen horen.

Karin
Door

Karin

op 14 Jan 2016

De schrijver van Anastasia beweert dat hij de informatie heeft geleerd van Russische Sjamanen. Waarom portretteert hij haar dan als een blanke, blonde dame? Ik vind dat persoonlijk niet respectvol naar de oorspronkelijke bewoners toe en heb bij meerdere aspecten in het boek een onderbuik gevoel gehad. Dat wil niet zeggen dat er niets van klopt wat er in staat, maar dat wij alleen maar besjes eten, dat is absoluut niet wat ik haal uit de informatie die Weston Price heeft verzameld door bij 14 natuur volkeren langs te gaan, hen te portreteren en hun gegevens te verzamelen over vooral hun eetgewoontes. Deze mensen aten allemaal dierlijke producten en ook vlees (alles van het dier) en waren kerngezond. De mensen die jij opnoemt ken ik persoonlijk niet en kan ik geen oordeel over geven. Heb wel genoeg mensen ontmoet met gezondheidsklachten die vegetarische of veganistisch aten, inclusief mijzelf vroeger. Ik vind het verder prima als mensen vegetarisch of veganistisch willen eten, dat is ieder zijn eigen keuze. Ik stel alleen de keuze ter discussie, of deze wel klopt met hoe het in de natuur geregeld en geordend is.

Gustavo
Door

Gustavo

op 13 Jan 2016

Iedereen mag zo zijn eigen mening hebben, echter je kunt zonder vlees prima alles binnen krijgen wat het lichaam en de geest nodig heeft. Topsporters zijn vegetariërs. Er zijn voorbeelden genoeg. Indien je een kleine studie zou willen maken, zul je zien dat dit verhaal werkelijk nonsens is. Al mijn bloedwaarden worden ieder jaar gecontroleerd en zijn prima, vele malen beter als toen ik vleeseter was. Maar als jullie werkelijk vlees willen eten met alle gif en anti-biotica, ga je gang.

Karin
Door

Karin

op 13 Jan 2016

Jammer dat het vlees eten steeds getrokken wordt naar het vlees van de bio industrie. Daar gaat mijn verhaal niet over, het verhaal gaat over de natuurlijke levenscyclus, waarbij mensen eeuwenlang vlees hebben gegeten. Ze aten dan alles van het dier, zoals soep van de botten en de organen. Vitamine A komt alleen maar voor in dierlijke produkten. Krijg je hier te weinig van binnen, dan kun je allerlei klachten ontwikkelen. Prima dat je dit niet wilt en het anders ervaart, maar dat maakt mijn verhaal geen nonsens. Het gaat over hoe de natuur in zijn werk gaat.

carlijn
Door

carlijn

op 13 Jan 2016

Dank je wel voor je verhaal. Het probleem is dat we niet alle dieren biologisch kunnen houden als het eetpatroon van vlees en zuivel niet drastisch verandert. Dan moeten er alsnog natuurgebieden verdwijnen voor weilanden en überhaupt is er niet genoeg plek voor, dan wordt alles zo'n beetje land voor dieren (zooooveeeel bio industrie is er). Ik zag wel ooit een mooie docu over een boer die met zijn grasland op een hele andere manier omging: hij had niet het standaard gras, maar allemaal verschillende soorten. Waardoor het t hele jaar door groen was. De koeien hoefden daardoor in de winter niet in stal. Hij liet ook bomen staan etc. Dat vond ik zo'n eye opener! 'Biologisch' vlees of zuivel is overigens een rekbaar begrip; er zijn zelfs biologische boeren die hun koeien t hele jaar binnen houden, maar die wél biologisch voer geven...En het scheiden van koeien en kalven na de geboorte gebeurt daar ook bijna altijd. Als je vlees wilt eten, zoek dan écht goed uit waar het vandaan komt. En hopelijk komen er telkens meer boeren bij die echt het goede voorbeeld geven! De weg naar t slachthuis is overigens t meest traumatisch voor de dieren, dan maakt biologisch niet uit. Die grote hoeveelheid angsthormonen zitten wel in het vlees dat je als mens dan weer eet, dat zou heel anders zijn als we zoals in de verhalen van toen we oermensen waren eerst toestemming 'vragen' en ze in 1 keer in het wild doodschieten. Dat voelt dan wel kloppend ja. Nu in deze tijd hebben ze een lange lijdensweg. Het grote verschil tussen doden van planten en dieren is daarnaast dat zoogdieren een centraal zenuwstelsel hebben, ze hebben een totaal andere pijnverwerking en ervaring dan planten. Dus dat was een beetje een non-argument. Tuurlijk zijn planten zich er wel van bewust als er dingen met ze gebeuren, want het zijn levende wezens. Er zijn overigens voor beide partijen onderzoeken te vinden, dat dierlijke producten eten gezonder is, of juist veganistisch gezonder (behalve dan het b12 verhaal). Ik las laatst een onderzoek dat het hele verhaal dat wij als oermensen veel vlees aten helemaal onderuit haalde, daar kwam juist weer uit dat het veel minder werd gedaan dat bijv het paleodieet vanuit gaat. Dat we juist voornamelijk planten bessen zaden etc aten en heel heel af en toe als er grote schaarste was een dier. Is ook waar de Anastasia boekjes vanuit gaan. Is dus ook maar net welk artikel of onderzoek je aanhaalt. Ik ken overigens zelf alleen maar hele voluptueuze vegans, dus dat ze bleek en mager zijn is niet echt waar haha. En dan nu iedereen genieten van zijn stukje zeer verantwoord vlees óf van zijn heerlijke groene planten-notenburger. Mmmm.

Else
Door

Else

op 13 Jan 2016

De Anastasiaboeken zijn erg de moeite waard om te lezen. Mensen aten aanvankelijk geen dieren, het doden van een levend wezen kwam sowieso niet voor. De mens is helaas ver afgedwaald van zijn natuurlijke staat en zijn verbinding met de natuur. Met alle gevolgen van dien.

Karin
Door

Karin

op 14 Jan 2016

Heb ik er inderdaad een aantal van gelezen. Was in eerste instantie onder de indruk van dit sprookje. Tot ik ging leren over de natuurvolkeren en het eigenlijk heel vreemd vond dat er een beeld geschetst werd van een blanke, rondborstige vrouw met lange blonde haren. Ik ben toen eens gaan googelen om te zien of deze mensen er wel uit zien als Anastasia. De oorspronkelijke bewoners van de Taiga zijn niet blank en blond maar hebben donkere haren en een gekleurde huid. Kijk maar eens hier: https://en.wikipedia.org/wiki/Indigenous_peoples_of_Siberia Hoeveel waarheid staat er in die boeken als deze essentiële basis al niet klopt. En deze mensen eten vlees, hoe noorderlijker je komt, hoe minder ander voedsel er te eten is. Mijn artikel gaat niet eens zozeer over het eten van vlees, maar over de natuurlijke cyclus van het leven, waar vlees eten bij hoort.

Karin
Door

Karin

op 13 Jan 2016

Beste Carlijn, Mooi verhaal van die boer. Dat is waar we naar terug moeten en waar gelukkig veel boeren mee bezig zijn. Er valt zeker een hoop te verbeteren en dat niet alle biologische dieren echt biologisch zijn klopt ook. Volgende week staat er meer informatie over boeren die op de juiste manier bezig zijn. Persoonlijk vind ik het onderzoek van Weston Price heel duidelijk hierin, omdat hij bij 14 natuurvolkeren is geweest, die toen nog allemaal geïsoleerd leefden en dus veel vertelden over onze natuurlijk leefomstandigheden. Ze aten allemaal dierlijke producten. De hoeveelheid verschilde per volk. In de tropen heb je een rijkdom aan plantaardig voedsel in de natuur, maar ook zij doken onder andere diep de zee in om speciale zeedieren te vangen waarvan ze wisten dat deze heel voedzaam voor ze is. De volkeren in het koude noorden aten voornamelijk vlees, omdat er weinig plantaardig groeide.Alle natuurvolkeren gingen heel zorgvuldig om met planten, ze lieten dat fermenteren voordat ze het aten. Omdat planten stoffen bevatten die niet zo gezond zijn voor ons. Dit artikel gaat over de elf principes van Weston Price en behandelt wat alle natuurvolkeren met elkaar gemeen hadden: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/voeding-volgens-weston-price/elf-belangrijke-voedingsprincipes-volgens-weston-price/

Diana van Trijffel
Door

Diana van Trijffel

op 13 Jan 2016

Dankjewel, en overigens respect hoor voor je verhaal. Ik ken genoeg mensen waarbij vegetarisch eten helemaal niet goed beviel, maar die zijn daarna wel allemaal op een heel andere manier vlees gaan eten (duurzaam, minder, zuiverder). En als zou blijken dat voor mij op den duur af en toe vlees eten toch weer beter zou zijn zou ik dat ook zeker doen, alleen wel verantwoord. Misschien ga ik dan wel bij de boer zelf het dier uitzoeken, dan kan ik nog gerichter dankbaar zijn voor wat het dier mij levert :-) Veel mensen weten helaas niet hoe of wat qua vlees.....

Madelein
Door

Madelein

op 13 Jan 2016

Ieder moet voor zichzelf uitmaken hoe hij wil eten en of dat vegetarisch is of niet. Volgens mij is het wel altijd goed om open te staan voor andere meningen, andere ideeen. Ik proef in het artikel in ieder geval jouw welgemeende goede bedoelingen. Doordat je veel onderzoek hebt gedaan ben je tot deze mening gekomen, een mening die niet meegaat met de huidige trend van vegetarisme binnen de denkkaders omtrent spiritualiteit. Ik vind het dapper en juist dat je een andere mening durft te verkondigen en je nek durft uit te steken voor waar je voor staat. Ik kan je denkwijze bovendien goed volgen. Een tijdje geleden besloot ik vegetarier te worden, dat paste beter bij mijn levenswijze, waarin yoga, meditatie en bewustzijnsgroei een grote plaats hebben. Tenminste, ik dacht dat dit zo was, en het werd me ingefluisterd door mede-spirituelen. Echter, na een paar maanden begon het geen-vleeseten mij persoonlijk op te breken. Ik voelde me lichamelijk verzwakken en geestelijk als het ware steeds meer 'wegzweven'. En ik besefte dat het de dierlijke voeding is die mij juist goed geaard en sterk houdt. Niet alleen gaat het hierbij om de voedingsstoffen volgens mij, maar ook om de essentie van het dier die je opneemt in je systeem. Mij doet dat persoonlijk veel goed; toen ik weer vlees besloot te gaan eten, voelde ik gek genoeg meteen de kracht weer in me terugvloeien! Natuurlijk gaat het hier alleen om vlees dat zo diervriendelijk mogelijk geproduceerd is; ik weiger absoluut ieder stukje vlees dat riekt naar bio-industrie. Ik heb respect voor het dier dat ik eet, net zoals ik respect heb voor de planten die ik eet en de lucht die ik inadem. Voor mij maakt (bewust) vlees eten deel uit van de diepe, aardse en authentieke spirituele weg die ik ga.

Diana
Door

Diana

op 12 Jan 2016

Ik denk eerlijk gezegd dat het niet zo standaard is allemaal. Ik ben geen veganist maar wel al jaren vegetariër. Ik ben om meerdere redenen gestopt met vlees eten, maar eigenlijk om mijn gezondheid. Ik had altijd last van mijn darmen, pds, en brandend maagzuur en dat is gestopt door het stoppen met vlees eten. Let wel, buiten een gehaktbal, heb ik vlees nooit lekker gevonden. Ik at wel af en toe vis, maar daar is tegenwoordig zoveel mee mis dat ik dat ook niet meer doe. Ik luister vooral naar mijn lichaam eigenlijk. Vorig jaar bij een algeheel bloedonderzoek geen tekorten aan B12, en mijn HB was hoger dat ooit. Ik had eerlijk gezegd ook gehoopt op tips en dit soort informatie. Ik laat iedereen de keuze. Overigens merk ik vooral dat ik na vakanties geen bril nodig heb, dus bij mij spelen er hele andere dingen mee dan alleen wel of geen vlees eten.

Karin
Door

Karin

op 12 Jan 2016

Volgende week volgen er tips op dit gebied.

Tanja
Door

Tanja

op 12 Jan 2016

Goed verhaal Karin! Ivm veganisme en spiritualiteit vind ik dit een leuk artikel wat je met breide voeten op de grond zet 😉http://www.elephantjournal.com/2015/05/a-meat-eating-yogi-is-a-veggie-diet-the-only-option-for-a-spiritual-person/

diana
Door

diana

op 12 Jan 2016

Nee, al 24 jaar vegetarisch zonder eieren of vis en nu kies ik ook voor veganist want wat jij en zoveel andere zeggen kloopt niet. We hebben geen vlees nodig. Het overmatig gebruik van landbouwgronden voor rijst en soya de groeien is net omdat men al dat vee kweekt. Dan krijgen die ziektes en .... Waarom een beest eten als wij de mineralen en vitaminen zelf uit de noten, granen en planten kunnen verwerken. Spijtig want uw theorie over het oefenen van de ogen is bewonderenswaardig. Velen zullen ook tegen u zeggen dat een bril nodig is en jij zal met hand en tand het tegendeel beweren.

Karin
Door

Karin

op 12 Jan 2016

Beste Diana, Als dieren natuurlijk leven en grazen hebben ze geen soja en graan nodig. Dit is juist heel slecht voor ze, net als het voor is niet gezond is. Bekijk het filmpje in mijn artikel eens om te zien hoe belangrijk grasgrazers zijn voor onze aarde.

Margriet blok
Door

Margriet blok

op 12 Jan 2016

In de 30 jaar dat ik al vegetarisch eet ( en ik ben heel gezond ) heb ik al veel aanvallen van vleeseters te verwerken gehad, met de meest uiteenlopende argumenten. Jouw verhaal doet er nog een schepje bovenop. Je haalt je informatie uit een paar bronnen terwijl er veel meer wetenschappelijke (!!) bronnen en argumenten zijn om geen of minder vlees te eten, zowel uit gezondheidsoverwegingen, als vanuit het vlak van dierenwelzijn, ecologie, watermanagement en klimaatverandering. Maar dat laat je allemaal gemakshalve achterwege.Ik geef een voorbeeld:Zo schrijf je een heel stuk over het waterverbruik bij het telen van rijst maar je vergeet te vermelden dat voor de productie van een kilo dierlijke eiwitten veel en veel meer water nodig is dan voor een kilo plantaardige eiwitten. De productie van een kilo rundvlees kost nl. 15.000 liter water, wel iets meer dan voor een kilootje rijst... Bovendien is de omzetting van graan in vlees zeer inefficiënt: voor 1 kilo rundvlees is 7 kilo graan nodig: je hebt het over het verloren gaan van de natuurlijk vegetatie maar zowat een derde van alle vaste grond ter wereld wordt gebruikt voor de teelt van veevoedergewassen, of om er dieren op te laten grazen. Je hele verhaal houdt dus geen steek..Bovendien gaat het hier niet om "dieren doden is zielig"..ook vegetariers en veganisten weten dat de dood bij te leven hoort en dat er regenwormen sneuvelen bij het ploeteren in de grond. Maar de tijd van boer Piet die zijn varken slacht na een fijn leven in de modder ligt achter ons. Het gaat om de ethische kwestie of je persoonlijk verantwoordelijk wilt zijn voor het immense dierenleed dat schuilgaat achter de productie van vlees (om maar 1 reden te noemen).En bij je laatste hoofdstukje rijzen mijn haren helemaal ten berge..."Je hongert niet alleen jezelf uit, maar ook de aarde"??? De enige vitamine die je niet op plantaardige wijze kunt binnenkrijgen is vitamine B12 dus van uithongeren is geen sprake en als er iemand de aarde uithongert is het een vleeseter..hij/ zij werkt mee aan de ontbossing, tekort aan water, de klimaatopwarming, uitstoot van co2...Er is over weinig dingen in de wereld zoveel onenigheid dan over voeding dus daarover zullen het niet eens worden maar volg misschien eerst eens een opleiding diëtiek en check je feiten voor je zulke onzin op het internet kwakt..

Karin
Door

Karin

op 12 Jan 2016

Beste Margriet, De bio industrie keur ik zeker af. Jouw verhaal gaat over de bio industrie. Als dieren op een natuurlijke manier leven, dan kost dat namelijk helemaal geen water. Runderen, varkens en kippen horen geen granen en soja te eten, waar hele natuurgebieden voor worden omgelegd. Ze horen in hun natuurlijke omgeving te leven. En er zijn veel boeren bezig om weer terug te gaan naar de natuurlijke manier om dieren groot te brengen. Ik kan je het filmpje aanraden die ik in het artikel heb gezet. Mijn verhaal is geen aanval op vegetariërs, maar stelt wel de keuze ter discussie. Volgende week volgt een deel 2 waar ook boeren aan de orde komen die op een goede manier bezig zijn met hun bedrijf en dieren.

Margriet blok
Door

Margriet blok

op 12 Jan 2016

Beste karin, Je verhaal is wel een aanval op het vegetarisme omdat je met foutieve en slecht onderlegde argumenten mensen probeert te overtuigen van het feit dat vlees en dierlijke producten nodig zijn voor je gezondheid en je ogen. En dat is misleidend..

Karin
Door

Karin

op 13 Jan 2016

Beste Margriet, In onze samenleving wordt een tweespalt gecreëerd. Aan de ene kant is er een ongezonde, zeer dieronvriendelijke bio industrie ontstaan. Dat mensen bewust kiezen om daar niet aan mee te doen, dat is terecht. Als alternatief kun je dan kiezen om vegetariër te worden. Er worden ons argumenten voorgespiegeld dat vlees eten heel slecht is voor het milieu en de aarde, zoals dat water verhaal wat je hierboven aandraagt. Dat is een misleidend verhaal. Want als dieren buiten grazen, dan kost dat geen extra water. behalve de trog die de boer voor zijn dieren neerzet. Als dieren buiten grazen, dan voeden ze de bodem en is er geen sprake van uitdroging en uitputting van de aarde. De bodem eet namelijk hun ontlasting op waardoor er weer nieuwe planten kunnen groeien. Het is de bio industrie die gebruik maakt van onze mono akkerbouwcultuur door deze dieren te voeden met soja, granen en mais. Voeding die ze niet goed kunnen verteren en waar deze dieren ziek van worden. Wij mensen trouwens ook. Wij mensen hebben altijd vlees gegeten. Lees maar eens het boek Voeding en fysieke degeneratie van Weston Price. Hij is in de vorige eeuw bij 14 natuurvolkeren geweest om te zien waarom zij zulke mooie, gezonde gebitten hadden, hij was namelijk tandarts en kaakchirurg. Hij had gedacht dat deze mensen vegetarisch zouden zijn. Dit bleek niet het geval. Ook ontdekte hij dat deze mensen 10 keer zoveel vet oplosbare vitamine's A, D, E en K binnen kregen. Voornamelijk uit dierlijke producten. Heilig voedsel voor deze mensen was orgaanvlees, rauwe melk en vette vis. Geen magere vleeslapjes. Van bio industrie hadden deze mensen nooit gehoord. Als je vegetarisch eet, zorg er dan voor dat je veel dierlijke producten binnen krijgt, zoals eieren, slagroom, roomboter. Hierover volgende week meer.

Arnold
Door

Arnold

op 12 Jan 2016

Beste Karin, Ik vindt het jammer dat ik als veganist, wat een persoonlijke keuze is, nergens van jouw een lijst kan krijgen van plantaardige produkten die een beter zicht stimuleren. Ik ben niet geinterresseerd in dierlijke produkten of verhalen van schrijvers. Mijn veganistische levenstijl werkt perfect voor mij. Mijn vraag is wat zijn de plantaardige produkten die een volzicht stimuleren? Die bestaat toch wel? Met vriendelijke groet, Arnold

Margriet blok
Door

Margriet blok

op 12 Jan 2016

Beste arnold,Voor een andere visie op natuurlijk zien en voeding check je de volgende link : http://www.visionsofjoy.org/nutrition.htm

Arnold
Door

Arnold

op 12 Jan 2016

Dank je wel Margriet! Super!

Inge
Door

Inge

op 12 Apr 2016

In het boek 80-10-10 geeft Douglas Graham een paar verslagen van mensen die op zijn fruitarische dieet binnen enkele weken hun bril konden wegleggen. Lijkt me behoorlijk veganistisch en ook succesvol op het gebied van ooggezondheid.

Karin
Door

Karin

op 12 Jan 2016

Beste Arnold, Je hebt echt de voedingsstoffen van dierlijke produkten nodig. Wat in ieder geval belangrijk is dat je voor voldoende verzadigde vetten zorgt, die kun je uit biologische kokosolie en palmolie halen.

Paula
Door

Paula

op 12 Jan 2016

Sommige, zo niet alle indianenstammen, bidden of spreken direct met de dieren voordat ze ze gaan doden. Ze danken hen dat ze hun leven geven om te dienen als voedsel en kleding etc. Een mooi gegeven vind ik. Dat zouden wij in het westen ook wel kunnen gebruiken. Dat is voor mij ook een stukje respect tonen. Verder wordt er gezegd, dat we heel erg veel vlees consumeren en dat deze dieren heel veel mest produceren wat schadelijk is (ook de gassen), dat we heel veel grond nodig hebben om vee te houden, dat de dieren heel veel consumeren t.o.v. de hoeveelheid vlees die wij van ze gebruiken. De weegschaal zou een negatieve balans laten zien. Mijn voorzichtige conclusie: beetje lood om uit ijzer. Of je nu vlees of vega eet. Allemaal milieu belastend. Verder vind ik het vreselijk dat bijv. koeien opgesloten worden in stallen, er plofkippen geproduceerd worden en omwille van geld dieren in een veewagen urenlang in de hitte bij een grens staan, alleen om in een goedkoper slachthuis te worden afgemaakt. Daar denk ik aan als ik vlees koop.

rudi
Door

rudi

op 12 Jan 2016

Ik ben bij wijze van spreken al tien miljoen jaar omnivoor en ik denk niet dat dit op één generatie zonder gevolgen kan omgegooid worden. Het is waarschijnlijk wel zo dat een groot aantal mensen te veel vlees eet wat ook ongezond is. Wat ik opmerk is dat veganisten heel dikwijls zeer mager zijn en er redelijk bleekjes bijlopen. Ik denk eerder dat een beetje reserve (lees vet) zeker geen kwaad kan , dat het zeker ook niet mag uitmonden in obesitas, maar in penibele situaties kan het ons leven redden. Ten slotte over het doden van dieren: Sinds Adam en Eva van de appel gebeten hebben zullen wij niet meer kunnen leven en eten zonder te doden, al zijn het de schimmels en bacteriën in die ook betrokken zijn bij plantaardig voedsel. En waar ga je de grens leggen, Alleen lieve en mooie dieren niet doden, andere wel, hoe ben je dan bezig. Mogen we nog muggen, wespen of vliegen doodmeppen? Alvast meen ik we dieren zo weinig mogelijk pijn moeten toebrengen maar wat we in de natuur zelf zien is meedogenloos: daar beginnen ze van de prooi te eten terwijl het dier nog leeft en bij bewustzijn is.........

Karin
Door

Karin

op 12 Jan 2016

Klopt wat je zegt. Planten hebben ook een bewustzijn en die doden we ook om te eten. We kunnen niet leven zonder te doden. Veel vleeseters eten te eenzijdig vlees. In de winkel kopen een mager filet lapje, waar maar weinig voedingsstoffen inzitten. De eskimo's wisten dat ze ziek zouden worden van het eten van alleen maar mager vlees. Als zij een eland slachten, aten ze eerst de organen en het bloed. De magere lappen droogden zij, die konden ze het langst bewaren. Maar als ze dat aten, namen ze er altijd zeehondenolie bij, alleen het magere lapje is ziekmakend.

boddeus
Door

boddeus

op 12 Jan 2016

U denkt het beter te weten als de nationale gezondheidsraad samengesteld uit veel deskundigen .lees het na jaren studie uitgebrachte advies in 2015.Een weloverwogen vegetarische leefwijze is niet ongezond. Er bestaat niet zoiets als een ongezond tekort aan verzadigd vet. Vet op zich is wel nodig maar dan wel onverzadigd .Natuurvolken zijn niet vergelijkbaar omdat ze anders leven en werken (veel beweging) .Dierlijke mest kan vervangen door kunstmest ( grondanalyse).Het eten van vlees is een omweg waardoor eerst door het vee veel bruikbaar voedsel en landbouw grond wordt verspild .koeien vermenigvuldigen zich dmv stieren .Omdat de stieren gecontroleerd gehouden worden door boeren hoeven we niet voor een overschot aan koeien te vrezen ..De grootste aantasting vd natuur gebeurt door de mens en dar komen er steeds meer van ..

diana
Door

diana

op 12 Jan 2016

zo akkoord.

Karin
Door

Karin

op 12 Jan 2016

De aantasting van de natuur komt vooral door de akkerbouw. Ik kan het boek vegetarian myth van harte aanraden om hier meer verdieping in te krijgen.

Willy van der kolk
Door

Willy van der kolk

op 12 Jan 2016

Dacht ik als vegetariër voedingstips te krijgen, komt er een pleidooi tegen vegetarisme. Beste Karin, vegetariër zijn is een (principiële) bewuste keuze. Stel deze niet ter discussie a.u.b. Respecteer deze keuze en ondersteun mensen bij hun vegetariër zijn i.p.v. ze 'over te halen' te kiezen voor een ander voedingspatroon. Jammer, doet wat mij betreft afbreuk aan doelstelling.Vriendelijke groet, Willy van der Kolk

Karin
Door

Karin

op 12 Jan 2016

Ik begrijp de keuze goed, om voor het vegetarisme te kiezen. De vraag die ik stel, klopt deze keuze wel. De keuze stel ik wel ter discussie. Sinds ik weet hoeveel bloed er aan een pond rijst kleeft, eet ik nauwelijks nog rijst. Volgende week geef ik tips wat je wel kunt doen als vegetariër, omdat ik weet dat je ook niet zomaar overstapt naar een ander voedingspatroon.

Else
Door

Else

op 12 Jan 2016

Ben al 38 jaar vegetariër, en ik leef nog steeds.Er is een groot verschil tussen vegetariër (wel eieren en honing etc) en veganist. Dus het verhaal van Leirre Keith die veganist was zegt niets over de gezondheid van vegetariërs.Mocht je door wat voor oorzaak niet genoeg vit. B12 uit je vegetarische voeding kunnen halen, dan is er altijd nog synthetische Vit. B12. Hiervoor hoeven dus geen dieren dood gemaakt te worden.Algenolie is een uitstekende bron van Omega-3, 100% DHA. En goed voor je ogen. Dus vis eten is niet noodzakelijk, en het vissenleed en de overbevissing kan een halt toegeroepen worden.

Karin
Door

Karin

op 12 Jan 2016

Synthetische vitamines kan je lichaam niet goed opnemen. Het verhaal hier gaat niet over hoe de bio industrie met dieren omgaat, maar hoe de natuurlijke levenscyclus in elkaar zit. Weston Price is in de vorige eeuw bij 14 natuur volkeren die nog geïsoleerd leefden op bezoek geweest, om te zien hoe zij aten. Hij had verwacht vegetariërs tegen te komen, maar dit is niet het geval. Van zijn ontdekkingen kunnen we veel leren: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/voeding-volgens-weston-price/elf-belangrijke-voedingsprincipes-volgens-weston-price/

Else
Door

Else

op 13 Jan 2016

Karin, ook ik heb moeite met jouw pleidooi dat je toch vlees moet eten, dit zou wat onzekere mensen over de streep kunnen trekken toch weer vlees te gaan eten. Jammer!Het is maar net waar je je op focust en wat je wilt horen Als je ook maar even gaat googlen, dan kan je zien:1. Dat er behoorlijk wat vegetarische topsporters zijn2. Dat Vit B 12 wel degelijk door het lichaam zelf wordt aangemaakt3. Dat Vit B 12 wel degelijk in planten voorkomt: Een kleine greep: Champignons, Chlorella, Spirulina, Gerstegras, Biergist, Kelp, Kombu, Wakame etc. etc.4. Hoe valt die opmerking te rijmen met het feit dat er zoveel gezonde vegetariërs zijn.Ja, je zal zorgvuldiger moeten kijken wat je lichaam nodig heeft als je het "makkelijke" vlees niet meer wilt , maar wat is daar mis mee. Vlees en vis hebben ook grote nadelen, dat is alom bekend.

Karin
Door

Karin

op 13 Jan 2016

Een plant als spirulina bevat inderdaad B12, maar in een analoge variant die niet alleen niet opneembaar is voor het menselijk lichaam, maar zelfs de opname van werkelijke B12 in dierlijke vorm kan bemoeilijken. Ben je veganist, dan is het verstandig om B12 binnen te krijgen via bijenproducten, maar dat is dan wel weer dierlijk. De vetoplosbare vitamines (A, D, E en K) zijn het best opneembaar voor het menselijk lichaam in dierlijke vorm. Vitamine D en K komen in planten voor als D2 en K1. De dieren zetten dit om in D3 en K2. Zowel D3 als K2 zijn beter opneembaar voor het menselijk lichaam en ze komen veelvuldig voor in verzadigde vetten. Het is dus essentieel om volle, dierlijke vetten en eiwitten te eten. Mensen hebben altijd dierlijke producten en vlees gegeten. Weston Price heeft hier prachtig onderzoek naar gedaan door bij 14 natuurvolkeren langs te gaan, te observeren hoe zij eten en aan hun gebit te zien hoe hun gezondheid was. Deze was optimaal en ze aten allemaal vlees. Maar ze aten ook alles van het dier en niet alleen de magere lapjes. Bovendien hokten ze hun dieren niet op, stopten deze niet vol met soja en granen en anti biotica.

Lisa Freriks
Door

Lisa Freriks

op 12 Jan 2016

Hoi Karin, Leuk om jouw visie op het eten van vlees te lezen. Ik vind je mening wel opvallend, vooral omdat we in een tijd leven waarin veel spirituele groei plaatsvindt wat over het algemeen gepaard gaat met het eten van minder vlees. Ik merk dat ik zelf de bestanddelen die in vlees zitten wel nodig heb (al ken ik een groot aantal vegetariërs die enorm fit en gezond zijn en boordevol energie zitten), ik denk alleen niet dat we het in grote hoeveelheden nodig hebben. Ik luister vooral naar de behoefte van mijn lichaam en maximaal één keer per week vlees of vis is voor mij voldoende (wel eieren en kaas, aangevuld met supplementen). Zo werd er vroeg een dier geslacht waar soms wekenlang door meerdere families van gegeten werd. Ik ben wel benieuwd wat jij vindt over de frequentie van vlees eten. Ga je voor iedere dag of is één keer in de week voldoende voor jou? En in hoeverre laat je hierin de behoefte van je lichaam/intuïtie spreken? Groetjes, Lisa

Karin
Door

Karin

op 12 Jan 2016

Beste Lisa, Vroeger aten ze ook alles van het dier. Bijna iedere dag werd er wel beestenbottenbouillon gedronken. Met of zonder stukjes vlees erin. En ook al het orgaanvlees werd opgegeten. Op die manier kun je rustig iedere dag vlees eten, zonder dat het een groot lap vlees hoeft te zijn. Vanuit deze kennis maak ik mijn maaltijden, wij eten heel veel bouillon.

Annie Douma
Door

Annie Douma

op 12 Jan 2016

Hmm .. interessant

boddeus
Door

boddeus

op 12 Jan 2016

Je ogen zijn belangrijk maar ook je hart en bloedvaten .Het is bewezen dat het gebruik van verzadigde vetten vaak lijdt tot aderverkalking (artherosclerose) en in erge gevallen tot hartinfarct of herseninfarct.Die schadelijke vetten zitten in vlees maar ook melk kaas en vooral roomboter.dus waarom dit propaganderen ...

Karin
Door

Karin

op 12 Jan 2016

Het verhaal dat dit niet goed zou zijn, klopt niet en is een grote propaganda. Lees dit eens: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/voeding-voor-de-ogen/cholesterol-goed-voor-hart-bloedvaten-en-ogen/

Isabelle Lambrecht
Door

Isabelle Lambrecht

op 12 Jan 2016

Melk en roomboter zijn maar gevaarlijk als je de magere versie neemt. Je hebt het melkzuur en de vetten nodig zodat je lichaam het kan afbreken. Neem altijd volle melk (ik en neem wel lactosevrije) en biologische boereboter. Voor kaas best geitekaas. Het beste is om de dingen te nuttigen zoals ze in de natuur voorkomen dus zonder uitsplitsingen. Zelf verkies ik lactose vrij. Luister naar je eigen lichaam en experimenteer. Op deze duale wereld vind je over ELK item een pro en contra dus volg je gevoel en eigen leidraad nl je lichaam.

Karin
Door

Karin

op 12 Jan 2016

Hoe kies je dan lactose vrije kaas en melk?

Anoniem
Door

Anoniem

op 18 Dec 2015

Ik was net begonnen met het eten van merg uit de mergpijpjes ( terwijl ik altijd vegetariër was), en tot mijn verbazing kreeg ik er geen diarree van, zoals van andere vette voedingsmiddelen. Nu las ik ook dat er veel ijzer, fosfor, en vitamine A in zit, en onverzadigde verzuren. Nooit geweten.Ik ben begonnen met weer vleesproducten te eten door een Chinese dokter, die mij zei, dat ik daardoor sterker zou worden. Ben begonnen met bouillon van kip, en toen op mijn gevoel deed ik er een schenkel bij, en nu ook mergpijpjes. En voordat het merg in de bouillon verdwijnt, lepel ik het eruit. En gek genoeg vind ik het heerlijk. Via via hoorde ik dat je bij bouillon trekken van kip of vlees een halve doorgesneden citroen kan doen, MET SCHIL. De schil zou helpen tegen slijmvorming (waar ik veel last van heb), en helpen bij de vertering. Het zuur van de citroen zou het vlees sneller zacht maken, en een goede smaak geven. En het is waar: de slijmvorming is minder, en het vlees wordt sneller zacht, en ik vind de smaak heerlijk!!!Mijn vraag:Heeft jouw appelazijn dezelfde werking als de citroen?Je advies over noten heb ik gelezen Dat ga ik ook uitproberen. Omdat ik van noten heel veel slijmvorming krijg.

Karin
Door

Karin

op 18 Dec 2015

Een halve citroen doe ik ook altijd in mijn kip, maar wist niet dat het deze functies had. Vond de smaak altijd heel lekker. Goed om te weten. De appelazijn zorgt ervoor dat de mineralen uit de botten worden getrokken. Ik weet niet of het invloed heeft op slijmvorming.

Reactie plaatsen