Page content

Er was eens ……

Het wiggebeen, ook wel de sphenoid, ligt in het midden van je hoofd. Het botje bevat veel openingen waar spieren en zenuwen doorheen lopen, zoals de oogspieren en oogzenuwen. Om goed te kunnen zien is het belangrijk dat dit been zich vrij kan bewegen en er genoeg ruimte is in de gaatjes in het bot. Zo hebben de spieren en zenuwen vrij spel. Meestal is dit niet zo, zit de sphenoid veel te strak in haar vel en heeft ze niet genoeg bewegingsvrijheid. Ooit, in andere tijden, bestond dit probleem helemaal niet. Lees meer

Verrassing: gratis 3 papieren boeken bij je bestelling!

Vele mensen zijn al met mijn Ogen Wellness Pakket aan de slag gegaan en er zijn mooie resultaten bereikt. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Ada Brummelkamp:

“Ik zag steeds waziger, mijn oogdruk was te hoog en mijn ogen voelden gespannen en vermoeid aan. Ik ging met de oefeningen van het Ogen Wellness Pakket aan de slag. Na enkele dagen begon ik al verschil te voelen; voornamelijk minder stress op en rond mijn ogen.

Na twee weken was mijn oogdruk van 28.0 gedaald naar 19.0! Een spectaculair resultaat, maar bovenal gaf me dit een bevrijdend gevoel. Het gevoel dat je weer de eigen regie hebt over het functioneren van je lichaam. Ik gebruik geen oogdruppels meer.”Lees meer

Goede voeding essentieel voor gezonde ogen

Vaak zijn we druk, druk, druk. Eten koken is dan iets dat nog even snel tussendoor moet. Hoe gaat dat bij jou? Vind je koken maar een gedoe en ben je al blij dat je iets op je bord hebt? Of kies je juist heel bewust wat je klaarmaakt? Als het over gezonde voeding gaat, denk je dan: “Saai, want dan mag ik niets meer”? En weet je écht wat gezonde voeding is, of volg je de standaard adviezen van “weinig tot geen vet, zo min mogelijk zuivel en dierlijke producten”?Lees meer

Vliegen als een vlinder

Ik ben vaak innerlijke weerstand tegengekomen op momenten dat ik iets ging doen dat “levensveranderend” voor me kon zijn. In mijn vorige blog Hemels Kijken beschrijf ik hoe zo’n weerstand zich aandient. Dit keer ging ik een module doen van een opleiding die ik volg, met als onderwerp het vlinderbot in ons hoofd, het sphenoïd. Dit bot kan behoorlijk vastgeklemd zitten. Dat is voor mij extra interessant om te weten, omdat de oogspieren en oogzenuwen het vlinderbot doorkruisen. Wat gebeurt daarmee bij dat klemmen? Gek… op de ochtend van de start van de module kwam ik een sterke innerlijke weerstand tegen. Pff, ik had helemaal nergens zin in en zeker niet in deze module. Dat vond ik vreemd, want was eigenlijk erg benieuwd naar wat ik over het vlinderbot te horen zou krijgen. Lees meer

Hemels Kijken

Vanmorgen had ik er geen zin in. Gisteravond was ik laat naar bed gegaan, want ik was uit eten geweest met een vriendin. Dat was heel gezellig, maar ja, de wekker ging weer om 7 uur af. Mijn dochters staan zelfstandig op om naar school te gaan, maar zoonlief zit nog op de basisschool en die help ik ’s morgens een beetje vooruit. Totdat ook hij in september naar de middelbare gaat. Verder heb ik elke dag altijd een hoop te doen. Een eigen bedrijf voeren gaat niet vanzelf. Vandaag was ik nog moe toen ik mijn ogen opendeed en had er geen zin in. In het opstaan en de dag beginnen. Maar ik deed het toch maar.Lees meer

Waarom hebben de leden van natuurvolkeren zulke goede ogen?

Waarom hebben de leden van natuurvolkeren zulke goede ogen? Onder natuurvolkeren komt slecht zicht nauwelijks voor. Het leven van deze mensen ziet er ook wel heel anders uit dan wij in onze westerse maatschappij gewend zijn. De stamleden brengen vele uren per dag buiten door, in een natuurlijke omgeving. Computers en andere schermen zijn er niet. Als verlichting gebruiken ze vuur, en de zon. ‘Vals licht’ bestaat voor hen niet. En wat een grote rol speelt bij hun goede zicht: ze eten geen producten uit de fabriek, maar echt, gezond voedsel!

Verkeerde voeding veroorzaakt slecht zicht

Uit diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat verkeerde voeding een negatieve invloed heeft op de ogen. Toen er werd gekeken naar natuurvolkeren die nog helemaal traditioneel leven, bleek bijziendheid bij deze mensen maar bij 1 op de 1000 voor te komen. Maar zodra de stammen met de westerse beschaving in aanraking kwamen en hun dieet gingen veranderen (meer geraffineerde suiker, veel granen en geraffineerde oliën) steeg het aantal bijzienden schrikbarend.

oorzaken spanning

Goed zicht, ook op latere leeftijd

Een voorbeeld: in 1969 vergeleek een onderzoeksteam de ogen van een groep oudere Inuït en een groep jongeren uit dezelfde gemeenschap. De uitkomst was schokkend. Onder de 131 ouderen vonden de onderzoekers maar twee gevallen van bijziendheid, terwijl van de groep van 284 jongeren meer dan de helft bijziend was. De verklaring: de oudere generatie was grootgebracht op traditioneel voedsel als vis en zeehondenvlees, maar de jongeren waren al sinds hun jeugd gevoed met westerse importproducten als granen, brood, aardappelen en suiker (Young FA, et al. The transmission of refractive errors within Eskimo families, 1969).

Bijziend door suikers en granen

Tegenwoordig gaan westerse kinderen massaal aan de bril. Men zegt dat hun slechte zicht veroorzaakt wordt door ons onderwijssysteem, waar kinderen veel moeten lezen en dichtbij kijken. Maar er zijn studies die anders uitwijzen. De universiteit van Colorado onderzocht 229 stammen van jagers-verzamelaars. De wetenschappers ontdekten dat onder de primitieve volkeren weinig bijziendheid voorkwam, zelfs bij de volkeren waar onderwijs werd gegeven. Dr. Loren Cordain, de leider van het onderzoek, kwam wel iets anders aan de weet: geraffineerde granen en suikers maakten nauwelijks deel uit van het dieet van jagers-verzamelaars, maar raakten snel geïntegreerd als de mensen verwesterden. Op dat moment nam het percentage bijziendheid direct toe, of overschreed het zelfs dat van de westerse controlegroepen (Cordain L. et al. An evolutionary analysis of the etiology and pathogenesis of juvenile-onset myopia, 2002).

Sugarchallenge: dertig dagen zonder suiker

 

50% ernstig bijziend na overstap op westers dieet

Cordain: “Onze voeding bestaat voor een steeds groter deel uit geraffineerde granen en suiker. Bij traditionele volken die leven op vlees, vis, knollen, groenten, noten en fruit, wordt één op de duizend mensen licht bijziend. Zodra de mensen echter onze eetgewoonten overnemen, wordt meer dan vijftig procent ernstig bijziend. Of ze nou tegelijkertijd gaan lezen en schrijven of niet. En het gebeurt in de loop van één generatie, dus genetische factoren spelen een ondergeschikte rol.”

De geheimen van gezonde voeding

Wat je eet en wat je juist laat staan is dus cruciaal als je gezonde ogen wilt die goed zien. Ik hoor vaak dat mensen een beetje moedeloos worden van het onderwerp voeding. Er wordt zoveel over gezegd, vaak tegenstrijdige dingen. Wie heeft er nu gelijk? Ik kan me de verwarring goed voorstellen, zelf heb ik er ook last van gehad. Na een zoektocht kwam ik uit bij de wijsheid van de natuurvolkeren en deze heeft me op het juiste pad gezet. Want bij die wijsheid vinden we de antwoorden. Wat eten deze mensen, waardoor ze zo gezond zijn? Wat is de grote gemene deler als we naar al die verschillende volkeren kijken? En hoe krijg je toegang tot dit soort voedingsstoffen, uit onze directe omgeving?

VolZicht Ogen Voedingsdag

Op al deze vragen en meer krijg je antwoord als je naar de grote VolZicht Ogen Voedingsdag komt op 9 juni. Een dag met interessante lezingen over voeding voor de ogen, tips voor het omschakelen naar het juiste eetpatroon en voorbeelden van de effecten daarvan op je zicht. Een aantal mythes met betrekking tot voeding gooien we die dag overboord en je gaat met zeer waardevolle informatie weer naar huis. Ook leer je ontspannende oogoefeningen om je ogen weer gezond en vitaal te krijgen, zodat ze scherp, helder en kleurrijk kunnen zien. Wil je weten wat je allemaal nog meer voorgeschoteld krijgt op de VolZicht Ogen Voedingsdag? Klik dan op onderstaande link. En doe dat snel, want de vroegboekprijs is nog maar een paar dagen geldig, namelijk t/m 9 maart.

Informatie en aanmelding Ogen Voedingsdag

We zijn het verleerd

We zijn het verleerd. We hebben er geen idee meer van wat we wel en niet moeten eten om goed gevoed te zijn. Dat heeft zijn weerslag op onze ogen en ons zicht, want ogen zijn delicate organen die relatief veel voedingsstoffen nodig hebben.

Mythes over voeding

Voordat de voedingsindustrie macht verwierf, wisten wij wél wat gezonde voeding was. Van moeder op dochter en van vader op zoon werd dit generaties lang doorgegeven. Maar inmiddels zijn er nogal wat mythes de wereld ingebracht. Tanja Stevens, de gezondheidstherapeute met wie ik samenwerk, heeft een interessant e-book over voeding en voedingsmythes geschreven. Hierbij bieden we je dat e-book gratis aan.

Klik hier voor het gratis e-book van Tanja

VolZicht Ogen Voedingsdag

Tijdens de VolZicht Ogen Voedingsdag op 9 juni geven Tanja en ik je een nog dieper inzicht in de oerwijsheid omtrent voeding. We vertellen je hoe die wijsheid weer toegankelijk voor je wordt, op een leuke, makkelijke manier. Bovendien lanceren we die dag ons nieuwe kookboek, zodat je direct aan de slag kunt met het goed voeden van jouw ogen.

Klik hier voor meer informatie over de Voedingsdag en de vroegboekprijs

Wij zijn zelf heel blij dat deze wijsheid over voeding op ons pad is gekomen en we willen onze inzichten graag met je delen.

Groetjes,

Karin en Tanja

Zie jij door de bomen het bos niet meer?

Goed zorgen voor je ogen betekent ook goed eten voor je ogen. Maar wat is precies gezond? Je hoort tegenwoordig zoveel verschillende voedingstips, dat het je wel eens gaat duizelen:

  • “Van vet eten word je dik en het is slecht voor hart en bloedvaten.”
  • “Vlees eten is slecht voor je.”
  • “Eet zoveel mogelijk plantaardig.”
  • “Eet margarine.”
  • “Melk is voor kalfjes.”
  • “Volkoren brood en muesli zijn gezond.”
  • “Eet maximaal 2 eieren per week.”
  • Enzovoort, enzovoort.

We worden gebombardeerd met allerlei voedingstips die elkaar tegenspreken. Waarschijnlijk zie je door de bomen het bos niet meer. En denk je wellicht: “Nou ja, alles met mate, dan doe ik het vast wel goed.”Lees meer

De ogen kun je natuurlijk zelf genezen

Het nieuwe jaar is begonnen, tijd voor een nieuwe blog. Ik heb er al heel wat geschreven inmiddels, 333 zag ik in mijn overzichtslijst staan. Nou ja, dat is niet helemaal eerlijk, want 52 daarvan zijn concepten, berichten, ideeën waar ik ooit aan ben begonnen en die ik nooit heb afgemaakt. Maar 333 vind ik een mooi getal om te noemen. In 2010 ben ik begonnen met VolZicht. Om te leren hoe je een bedrijf het beste kunt opzetten ben ik bij diverse specialisten in de leer gegaan en heb ik allerlei trainingen gedaan. Een van de eerste dingen die ik leerde was: ga bloggen.Lees meer

Word jij in 2018 ook de beste versie van jezelf?

Een nieuw jaar, een nieuw begin! Deze nieuwe start is een mooi moment om dingen anders te gaan doen in je leven. Een goed voornemen voor jezelf, waar je veel baat bij hebt en jouw leven compleet verandert. Kortom: word de beste versie van jezelf. Samen met een aantal andere ondernemers hebben we een project opgezet dat je hierbij gaat helpen. Elk van hen heeft zijn eigen expertise om jou te helpen de beste versie van jezelf te worden. Waarbij je ogen en je zicht uiteraard ook in worden meegenomen. Als nieuwjaarskadootje schenken wij je het Beste versie van jezelf pakket!Lees meer

Pagina 1 van 2912345...1020...Minst recente »