Kun je de ogen zo trainen dat je geen bril meer nodig hebt?
10 november 2015 

Kun je de ogen zo trainen dat je geen bril meer nodig hebt?

Kun je de ogen zo trainen dat je geen bril meer nodig hebt? Met deze zin opent de Volkskrant op maandag een column in de rubriek ‘Gezond’. Leuk dat erover geschreven wordt, jammer dat het bij een eenzijdig stukje is gebleven. Het begint positief: oefeningen doen om het zicht te verbeteren vindt de schrijfster geen gekke gedachte. “Als je lijf sterker wordt door te oefenen, waarom dan niet je ogen?”

Denkfout van dr. Bates?

dr. BatesMaar dan neemt de column al gauw een andere wending. Dr. Bates wordt aangehaald en zijn theorie kort toegelicht. Bates ging ervan uit dat de oogspieren als gevolg van stress teveel worden aangespannen, waardoor de oogbol van vorm verandert en beelden niet op het netvlies belanden. “Ontspannen en speciale oefeningen zouden dat probleem  kunnen verhelpen, zodat geen of een minder sterke bril nodig is,” aldus de Volkskrant. Maar volgens hoogleraren Ger van Bens en Caroline Klaver is dit “een denkfout” en kun je het zicht niet beïnvloeden met oefeningen. Hmmm, een denkfout… Alsof dr. Bates deze dingen alleen maar in theorie bedacht heeft. Maar dat is niet zo; hij heeft uitgebreid geëxperimenteerd met de ogen en oogspieren van dode konijnen. Hij bracht spanning en ontspanning in verschillende spieren en bekeek, welk effect dit op het oog had, en welk probleem er in het oog ontstond.

Zien met de hersenen

Bates ontdekte eerst bij zichzelf welke oefeningen hem hielpen om weer goed te gaan zien zonder bril en vervolgens leerde hij zijn patiënten deze oefeningen, met goed resultaat. Hij ontdekte bijvoorbeeld de kracht van herinnering en de invloed van verbeeldingsoefeningen op het zicht. Wazig zicht kan spontaan verdwijnen op het moment dat iemand in een fijne herinnering zit. Dr. Bates concludeerde dat het zien, maar voor een klein deel met de ogen gedaan wordt en voor het grootste deel met de hersenen, iets wat hersenwetenschappers inmiddels ondersteunen. Recent ontdekten zij dat we maar voor zo’n 15 tot 20% zien met de ogen en dat de rest van het proces plaatsvindt in de visuele cortex. Wat dr. Bates deed was niet zomaar een theorie, maar doordacht en uitgeprobeerd. Hij hielp vele mensen van ernstige oogklachten af.

Te korte en te lange oogas

inwendige oogspierenVolgens de twee hoogleraren worden kinderen geboren met een te korte oogas, waardoor het brandpunt van de lichtstralen achter het netvlies valt. Door de jaren heen wordt de oogas langer doordat het oog groeit, zodat het brandpunt aan het einde van de puberteit keurig op het netvlies is beland. Soms groeit het oog teveel door en komt het brandpunt vóór het netvlies terecht. Dan ontstaat bijziendheid. Volgens de hoogleraren kan dat proces bij kinderen enigszins worden beïnvloed. Het is mooi dat erkend wordt dat je de groei van het oog op jonge leeftijd nog kunt sturen. Maar waarom wordt daar vanuit oogartsen dan geen of nauwelijks aandacht aan gegeven (uitzonderingen daargelaten)? Ik heb met regelmaat ouders op bezoek van wie de kinderen brillen dragen met -4, -8, +8. Ze kregen van de oogarts geen enkel advies mee om actief iets aan dit slechte zicht te doen. Behalve dan een brilrecept.

Invloed van daglicht en beeldschermen

De hoogleraren erkennen dat een tekort aan daglicht en het te veel staren naar beeldschermen een nadelig effect heeft op de ogen. Over voeding wordt met geen woord gerept, terwijl hier inmiddels genoeg onderzoek naar is gedaan. Dat veel kinderen lopen te stuiteren in de klas heeft dezelfde oorzaak als dat ze niet goed meer kunnen zien: het eten van suiker en veel koolhydraten doet de bloedsuikerspiegel enorm schommelen. Om al die suiker af te kunnen breken, haalt het lichaam goede voedingsstoffen weg uit met name de ogen.

Voeding

vissenkoppenbouillonOuders weten niet meer wat gezonde voeding is voor hun kinderen. Bij natuurvolkeren die nog steeds eten zoals ze al duizenden jaren gewend zijn te doen, komt nauwelijks tot geen bijziendheid voor. Ook als de kinderen naar school gaan en turen in boeken. Het gaat mis zodra deze mensen gaan eten zoals wij dit al een jaar of honderd doen: veel koolhydraten, suiker, plantaardige olie, mager vlees, weinig verzadigde vetten.

??????????????????????????

“Een oog kun je na het twintigste levensjaar echt niet meer verbeteren,” vertelt Caroline Klaver in de Volkskrant. Op de vraag waar al die opgetogen getuigenissen op internet dan vandaan komen, verklaart Ger van Bens dat de reden hiervan is dat “veel mensen met een slechte bril rondlopen.” Hij zegt: “Als ze dan een andere (lees lagere) brilsterkte krijgen, dan schrijven ze dit mogelijk ten terechte toe aan de oefeningen.” ??????????????????????????? Is dit een wetenschappelijk onderlegd argument? Een feit? Een mening? Wat dan ook? Zeer vreemd. En klakkeloos neergeschreven.

Niemand zou dan toch meer met een bril rondlopen?

Tenslotte zegt van Rens, en dat is echt een dijenkletser: “Als de methode echt zou werken, zou toch niemand meer met een bril rondlopen?” Tsja, als mensen niet van het bestaan van de oefeningen weten, dan kunnen ze ze ook niet toepassen. Veel mensen krijgen van kinds af aan een bril opgezet, zonder andere adviezen. Dr. Bates vertelde op een feestje aan een collega van de universiteit dat hij bijziendheid kon genezen. In plaats van dat er enthousiast en nieuwsgierig gereageerd werd, kreeg hij een kaakstoot en de volgende dag ontslag. Want dat is precies wat er gebeurt met mensen die met een afwijkend verhaal naar buiten komen. Ze worden afgespiegeld als kwakzalver en het liefst monddood gemaakt. Gauw, gauw, niemand mag iets te horen krijgen over hun ervaringen en wijsheid.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Ik vind het leuk als je jouw reactie op dit artikel hieronder wilt delen. Wat is jouw ervaring met de Batesmethode?

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
claudia rietman
Door

claudia rietman

op 15 Nov 2016

ik ben het nu aan het uitproberen. 1. heb ik een leesbril aangeschaft voor achter de pc...ik merkte namelijk dat het beeld op een of andere manier rustiger aan mijn ogen werd...dat vindt ik een voordeel. ik zet m dan ook alleen op achter de pc als ik werk. 2. ik heb tot dusver al gemerkt dat mijn ogen hierdoor minder moe zijn...wat weer van voordeel is voor mijn zicht op afstand. ik heb een bril met geringe sterkte maar als ik moe ben zie ik nog geen fluit ermee. Ik wil eens zien wat het gaat doen en die oefeningen begin ik ook mee. Gewoon doen en afwachten en geduld... Ik weet dat ik geen slechte ogen hoef te hebben en dat het bij mij voornamelijk komt door het vele pc werk dat erg vermoeid aan de ogen. Ben ik goed wakker en werk ik niet is mijn zicht ook veel beter en meer ontspannend. "ge weet pas of het voor je werkt als je het uitprobeerd en dat duurt gewoon even "

Verhulst
Door

Verhulst

op 18 May 2016

Hier wordt kokosolie genoemd .....deze is plantaardig maar wel verzadigd. Neem beter andere plantaardige oliën

Karin
Door

Karin

op 18 May 2016

Het feit dat kokosolie verzadigd is maakt de olie juist zo gezond. Neem liever niet de andere plantaardige, behalve extra virgin olijf olie. Andere plantaardige olien zijn heel kwetsbaar en de vetzuren breken zodra ze in contact komen met warmte, zuurstof en licht. Ze worden dan een gifstof in je lichaam

Tanja
Door

Tanja

op 24 Nov 2015

Beste Maarten, zoals je zelf terecht al aanhaalt zijn het de suikers en de versuikering die de werkelijke schade aanrichten. Het meeste cholesterol maakt het lichaam zelf aan, iedere cel kan zelf cholesterol produceren, omdat het dit nodig heeft om in leven te blijven. Het is ook een (hardnekkige) mythe dat verzadigde vetten en hoog cholesterol de oorzaak zijn van hart en vaat ziekten, sterker nog ze beschermen juist hart en vaten: https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/02/23/beknopt-lesje-cholesterol-door-dr-uffe-ravnskov/

Karin
Door

Karin

op 24 Nov 2015

Beste Maarten, Verzadigde vetten eten wij mensen al zo lang we hier op aarde leven. Waar mensen ziek van worden is de produkten die sinds honderd jaar in ons menu zitten, namelijk gerafineerde suiker, grote hoeveelheden ongefermenteerde granen en plantaardige olie zoals soja olie, zonnebloemolie enzovoort. Kokosolie en extra virgin olijfolie is prima voor de mens om te eten (ook al een eeuwenoud produkt). Lees eens het boek van Weston Price, voeding en fysieke degeneratie, hij is bij 14 natuurvolkeren op bezoek geweest die nog geïsoleerd leefden. Hele gezonde, vitale mensen. Ze aten allemaal dierlijke produkten. Maar wel van dieren die hun natuurlijk voedsel eten. Zoals gras en geen mais en granen, voedsel wat ze helemaal niet kunnen verteren. Grasgrazers hebben een heel andere spijsverteringsstelsel dan mensen en dat is appels met peren vergelijken. Puur plantaardig eten is zelfs schadelijk voor het lichaam. Lees het boek van Lierre Keith: The Vegetarian Myth, waarin zij beschrijft welke schade zij heeft opgelopen fysiek en lichamelijk door twintig jaar veganistisch te eten. Maar ook welke schade dit voedsel aanricht op onze aarde. Ik heb Kris Verburghs boeken niet gelezen, maar weet wel dat hij in zijn voedselzandloper sojaprodukten aanbeveelt. Soja is heel schadelijk voor het lichaam, tast de schildklier aan, onttrekt belangrijke vitamines en mineralen uit het lichaam en bevat grote hoeveelheden oestrogenen waardoor vrouwen onvruchtbaar worden als ze regelmatig soja eten en meisjes vervroegd in de pubertijd komen. In Kris Verburgh heb ik eerlijk gezegd niet zoveel vertrouwen. Lees dit blog eens over het onderwerp: https://volzicht.nl/hoe-voed-je-de-ogen-als-je-vegetarisch-bent/

Niele
Door

Niele

op 22 Nov 2015

Beste Karin,Als je zo overtuigd bent van je methode, waarom zet je dan geen onderzoek op, zodat je kunt bewijzen dat jouw methode echt helpt? En nee, een paar mensen die zeggen dat jouw methode heeft geholpen is geen bewijs dat jouw methode werkt.

Karin
Door

Karin

op 23 Nov 2015

Beste Niele, Enig idee hoeveel geld, tijd en energie dat kost. Die besteed ik liever aan het helpen van mensen. Je kunt onderzoek bij jezelf doen om het uit te proberen of het echt werkt.

Rob
Door

Rob

op 19 Nov 2015

Mijn naam is Rob en ik ben 46 jaar jong en ben momenteel al 3,5 jaar dagelijks bezig met de Batesmethode. Ik ben als baby met 3 maanden geopereerd aan mijn rechteroog ivm het hebben van Buftalmus (oogdruk vergroting ivm besmetting met de ziekte de rode hond tijdens de zwangerschap) Door dit geheel heb ik amblyopie, strabisme, astigmatisme en presbyopie gekregen en ik heb tot een half jaar geleden nooit diepte kunnen zien!!! Als reactie op het artikel; mijn ervaring in deze 3.5 jaar is dat teveel oefeningen niet werkt maar dat je je meer mag richten op het ontspannen van de ogen en door aan de grenzen van de spanning in de ogen te werken werk je constructief aan het herstel voor een helder en weer scherp zicht. De oefeningen die hierbij gedaan kunnen worden noem ik dan ook liever ervaringen aangezien als je helder zicht hebt ook niet de hele dag hoeft te oefenen om goed en helder te kunnen blijven zien. Ik ben dan ook zeer enthousiast over de Batesmethode en kan iedereen die slecht zicht heeft aanraden om zich hierin te verdiepen en daardoor tijd en energie te steken in zijn of haar gezondheid. Mvrgr, Rob

Karin
Door

Karin

op 19 Nov 2015

Mooi verhaal Rob. En het klopt van die ontspanning. Dat was ook het uitgangspunt van Bates, ontspanning van de ogen. Vaak gaat dit bij mensen mis als ze met oogoefeningen aan de gang gaan. Dan komt er snel spanning bij kijken.

Monique
Door

Monique

op 19 Nov 2015

Ik heb je artikel op FB gedeeld Karin! Ik heb zelf een lui oog en ben wel benieuwd naar je ervaringen daar mee (?). En intussen ben ik aan de leesbril, waar ik liever ook vanaf ben. Ik ga je ebook lezen. Heb ooit dat boek van Aldous Huxley gelezen, dus ik weet dat het mogelijk is om je ogen te verbeteren...!

Karin
Door

Karin

op 19 Nov 2015

Beste Monique, Een lui oog kun je ook verhelpen. Niet altijd makkelijk en het gaat in stapjes. Maar heb wel van mensen terug gehoord dat ze verbeteringen hebben ervaren in het luie oog, ook bij een oogmeting. Je kunt dit eens lezen: https://volzicht.nl/oogklachten/strabisme/

Richard
Door

Richard

op 17 Nov 2015

Denk dat je hiervan behoorlijk geiiriteerd kunt raken en dat is weer slecht voor je ogen. Wat een flauwekul in die Volkskrant.

Nina
Door

Nina

op 17 Nov 2015

Ik heb de e-cursus gedaan bij Karin en ik ben nu ongeveer 8 maanden bezig met de Bates methode. Ik had lenzen van -9,5 links en rechts -9,00 beide ook met cilindercorrectie. Ik kan nu goed zien met -8 zonder cilindercorrectie en ik draag nu lenzen van - 7 en af en toe wordt de kwantumsprong naar deze dioptrie gemaakt. Met name bij zonnig weer dus veel licht kan ik ineens scherp zien. Hoezo de Bates methode werkt niet? Gewoon zelf uitproberen en zeker niet luisteren naar naysayers.

Renate van den Bos
Door

Renate van den Bos

op 17 Nov 2015

Ik ben ruim een jaar geleden begonnen met jouw digitale cursus, Karin. Had aan beide ogen -2,25. Had tot dan nachtlenzen waardoor ik vaak een vaag zicht had, mijn ogen irriteerdern en ik moeite kreeg met boeken lezen. Met name het zwaaien en de diepte-oefeningen én de rasterbril werken bij mij als een tierelier. Ik draag nu al een jaar geen bril meer en boeken lezen is geen enkel probleem meer. Het werkt gewoon!

Ron
Door

Ron

op 17 Nov 2015

ik heb 20 jaar geleden oogtraining gedaan bij maria vd meel Optoloog) van look&learn in rotterdam. mijn zicht is toen verbeterd van -4.75 naar -2.50 op beide ogen. oogtraining in combinatie met contactlenzen. toen mijn dochter 5 jaar oud was vertelde de schoolarts dat zij naar de oogarts moest voor een bril. de oogarts diagnostiseerde haar en schreef een recept voor haar uit met cilinders. gezien mijn positieve ervaring met oogtraining ben ik toen met haar ook bij maria langsgegaan. een speciale bril met een wazig gemaakt glas voor haar luie oog en een jaar trainingen later en mijn dochter kon weer goed zien. haar verziendheid neigde te veranderen in bijziendheid. naast de oefeningen deed de optoloog ook een uitgebreide test naar het functioneren van de ogen. nu 20 jaar later heb ik het idee dat m'n ogen weer slechter geworden zijn. ik ben m'n harde contaclenzen een beetje zat maar zie net te weinig zonder correctie om te werken en tv te kijken. ik draag nog steeds contactlenzen (80%correctie), doe ze wel vaak uit. toen ik een paar jaar geleden een bril wilde laten aanmeten, kwamen ze ook weer met een cilindrische correctie, die wilde ik niet maar het gevolg is wel dat ik nu slecht zie door m'n bril. met m'n harde contactlenzen zie ik beter, maar die worden wel snel troebel. ik wil graag weer een keer naar een optoloog voor een grondige check-up om dan samen met hem/haar te kijken welke middelen ik nodig heb om goed te functioneren (autorijden, tv, beeldscherm) en hoe ik m'n zicht weer kan verbeteren. ik merk wel dat ik zonder hulpmiddelen, heel wisselend zie (dubbelbeeld, wazig met scherpe kern) soms zie ik in alle wazigheid ineens een naambordje scherp. wie kent een goede optoloog in de omgeving van rotterdam?

Karin
Door

Karin

op 17 Nov 2015

Hoi Ron, Ken ik helaas niet. Ik geef wel op 8 april een workshop in Rotterdam, wellicht een idee voor je om naar toe te komen. Ik gebruik weer andere invalshoeken, met name ontspanning is een hele belangrijke. (Bij oefeningen doen wordt dit vaak vergeten merk ik bij de mensen die bij me komen en dit soort ervaringen hebben).

Sofie
Door

Sofie

op 17 Nov 2015

Ik ben nu een jaar of zeven bezig met de oefeningen, die ik ken van mijn vader, hij bracht deze informatie een keer aan de keukentafel toen toen ik een jaar of tien was. Dit verhaal kwam zeven jaar geleden terug in een droom in een periode dat ik me begon te ergeren aan mijn eigen bril ik was toen 48 en er zou nu ook een leesbril bij moeten! Via internet de info weer vers opgehaald en begonnen; het werkte super......na mijn scheiding en de daaropvolgende periode van onzekerheid was ik weer bijna terug bij af. Daarna weer de oefeningen ;Super.......toen een paar strokes, ik was weer bij terug bij af. Daarna weer de oefeningen;Super........ik heb mijn zicht weer resp.5/6 punten verbetert. De oefeningen zijn erg fijn om te doen! Nu mijn nachtblindheid nog. maar ik heb er vertrouwen in dat dat ook gaat lukken.

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 17 Nov 2015

Daar ik als kind mijn ogen zelf geforceerd heb om een bril te krijgen,om aandacht te krijgen van mijn moeder,ben ik er van overtuigd dat ik ook weer van mijn bril af kan komen. Dit door te oefenen met oogoefeningen. Zo gezegd zo gedaan,heb ik in 1995 mijn bril af gezet. Doordat ik de dingen wazig zag,nam ik meer risico,en begon ik alle groente rauw te eten. Zo ontwikkelde ik in 1998 dikke darm kanker,wat ik niet onderkende,ik liep er een jaar mee rond,na meerdere operaties o.a. aan leverkanker heb ik nu een stoma. Rond 2006 heb ik een bril met sterkere lenzen opgezet. Toch blijf ik oefenen om van de bril af te komen. Echter bij de dagelijkse bezigheden zet ik de bril nu wel weer op. Zie ook mijn novelle :Opgroeien in Dalten,UItgeverij Boxpress.

Loes Aalbers
Door

Loes Aalbers

op 17 Nov 2015

Ik ben onlangs maar eens begonnen met 1 onderdeel van het hele 'beter zien plan' en startte met het eten van meer eieren. Omdat ik voornamelijk vegetarisch eet sta ik niet zo te popelen om lever naar binnen te werken. Biologische kippen lukt nog wel. Maar..... nadat ik was begonnen (3 dagen geleden) met 2 eieren per dag te eten, merkte ik al snel dat mijn droge ogen minder droog zijn. Geweldig, dat scheelt al een stuk....... En nu de rest nog...........

Tina
Door

Tina

op 17 Nov 2015

Great to see that this is mentioned in the press. I know it works but am struggeling with getting the routine in, it is like going to the gym, you have to do it and do not expect results by just paying the monthly fee... ;)

Paula
Door

Paula

op 17 Nov 2015

Geboren met een korte of misschien lange oogas? Begrijp ik dat goed? Hoe komt het dan dat een ik als kind goed kan zien, maar in de 3e klas van de lagere school ineens een bril nodig heb? En, als er oefeningen bestaan om de spieren van je lichaam soepel te houden en sterker te maken, waarom zou dat niet met je oogspieren kunnen? Geldkwestie? Er wordt nogal wat verdiend aan brillen etc. En hoe komt het dat dit artikel nu ineens in een krant verschijnt? Herfstdepressies bij mensen, misschien gaat de mens daarvan slechter zien en dan kan je lekker naar de opticien, dan hoef je zelf niet aan de slag.

Marten
Door

Marten

op 17 Nov 2015

Hallo, Ik heb een maandlang gedisciplineerd de Batesmethode gevolgd en palmeren en andere oefeningen etc. Ik ben bijziend aan beide ogen. Heb zonder bril buitengelopen en zelfs mijn bril weggegooid. Helaas is er helemaal niets veranderd. Ik heb nu weer een bril. Waarschijnlijk ben ik de uitzondering op de regel. Maar dat ben ik in wel meer opzichten. Mogelijk helpt het wel anderen ...

Karin
Door

Karin

op 17 Nov 2015

Beste Marten, Jammer dat je geen verschil hebt gemerkt. Het kan zijn dat je teveel gefocust bent geweest op het zien van scherpte. Veel mensen merken eerst verschil in de kleuren, de diepte, ruimte en contrasten die ze zien. Ook is het een kwestie van volharden en afkicken van de scherpte, een bril maakt namelijk het zicht vele malen scherper dan de werkelijkheid is. Het is voor veel mensen niet altijd gemakkelijk, daarin ben je geen uitzondering. Kies voor een tussenweg. Doe vaak je bril af, leer te zien wat je wel kunt zien zonder bril. En ga gebruik maken van een zwakkere bril.

Martin Oei
Door

Martin Oei

op 15 Nov 2015

Afgelopen dagen merkte ik verschillende keren effect! Ik speel zelf piano (http://www.martinoei.nl/site/) en meestal ik een bril omdat ik anders de noten niet zo goed kan lezen. Gisteren en vandaag had ik even van die momenten dat ik wat scherper kon zien. Ik merk dat het regelmatig oefenen met mijn geheugen een poitief effect heeft en ik zal door blijven gaan.

sascha meyer
Door

sascha meyer

op 11 Nov 2015

Een zwaaioefening en je hebt al zichtverbetering ervaren. Idem met palmeren en de staar-oefening. Karin, GA voor een artikel in VK magazine!

Karine
Door

Karine

op 11 Nov 2015

Al doe je voor het eerst van je leven drie dagen achter elkaar een kwartier een serie oogoefeningen, dan merk je al verschil. Wat zeg ik, tijdens les 1 merk je al verschil! En dat kan iedereen zelf uitproberen.

Trudie
Door

Trudie

op 10 Nov 2015

Ik hoop zo dat de Volkskrant eens jouw boek gaat lezen Karin!!! Misschien naar ze toe sturen? Succes!

Ray
Door

Ray

op 10 Nov 2015

Goede methode werkt goed!

Hans Jurriaans
Door

Hans Jurriaans

op 10 Nov 2015

Ik hoop dat je ook een ingezonden brief naar de Volkskrant stuurt. Als het een goede krant is plaatsen ze die dan ook.

Annemarie
Door

Annemarie

op 10 Nov 2015

Beter eerst maar eens uitproberen voordat je zegt dat het niet mogelijk is!

Reactie plaatsen