arrow_drop_up arrow_drop_down
Zien jouw ogen de waarheid?
8 december 2015 

Zien jouw ogen de waarheid?

Stel je voor dat je een blauwe mok in je handen hebt. Heeft de mok echt de kleur blauw zoals jij die ziet, denk je? De kans is groot van niet. Hoe je een kleur ervaart, is namelijk heel persoonlijk. Wat voor de één blauw is, is voor de ander eerder groen. Kleurbeleving hangt samen met de moedertaal die je spreekt en de achtergrond die je hebt. Zo komt het dat we de wereld ieder door onze eigen gekleurde bril bekijken.

Glas maakt kleuren minder levend 

Ook als je een gewone bril draagt, eentje die niet ‘gekleurd’ is dus, heb je een probleem met kleurperceptie. Bij bril- en lenzendragers is die namelijk anders dan bij mensen die met hun eigen ogen kijken. Het valt je waarschijnlijk niet eens meer op, maar de wereld die jij door het glas ziet, is een stuk minder sprankelend dan de echte wereld. Glas haalt de intensiteit van de kleuren af, het filtert het leven eruit. Hoe glas de kleur wegneemt uit je zicht, kun je gemakkelijk testen. Kijk door een raam naar buiten, eerst als het dicht is en vervolgens als je het hebt opengedaan…Let op de kleuren die je buiten ziet. Een verbluffend verschil, vind je niet?

Je laat je belazeren door je glazen

gekleurde brilAls je ogen wazig zien, zoek je de oplossing in geslepen glas. Op iedere hoek vind je tegenwoordig wel een opticien. Brillen horen bij het straatbeeld. Het kijken door glazen is in onze maatschappij heel gewoon geworden en niemand denkt er meer over na. Maar is het wel zo logisch dat we een bril op onze neus zetten? Geslepen glazen helpen je inderdaad direct goed te zien. Dat is de essentie van wat glas doet: het maakt alles scherp. Een beetje té eigenlijk. In het begin is het heel prettig, al die haarscherpe beelden, maar voor je het weet zijn je ogen aan de abnormale helderheid gewend. Zet je na een tijdje de bril af, dan is je zicht nog waziger dan voorheen en denk je helemáál niet meer zonder te kunnen leven.

Leer je oogspieren ontspannen

Je brillenglazen helpen je dus om haarscherp te zien. Maar dit gaat ten koste van andere kwaliteiten van het zicht, zoals contrast, kleur en diepte. “Wat een vreemd hulpmiddel,” was de conclusie van de Amerikaanse oogarts William Bates (1860-1931), toen hij merkte dat de patiënten die hij een bril had aangemeten alleen maar slechter waren gaan zien als ze na een jaar terugkwamen voor controle. Een hulpmiddel waardoor je van de regen in de drup komt, daar zit een luchtje aan, moet Bates gedacht hebben. Hij liet het er niet bij zitten. Door jarenlang allerlei tests uit te voeren op zichzelf en zijn patiënten, ontwikkelde hij een natuurlijke methode om weer goed te gaan zien. Met eigen ogen, dus zonder glas ervoor.

Licht brengt een kettingreactie op gang

Dokter Bates ontdekte dat alle oogklachten te maken hebben met spanning in de oogspieren. Ook wazig zien. Via de Batesmethode leer je oefeningen om die oogspieren weer te ontspannen. Daarnaast werkt Bates veel met licht en duisternis. Zonoefeningen als ‘lichthappen’ helpen om het daglicht diep in je ogen te laten doordringen. Dit activeert de lichtgevoelige cellen op het netvlies en maakt je ogen levend en fris. Maar er gebeurt nog veel meer: door het licht komt er in het lichaam een kettingreactie op gang die je gezondheid ten goede komt. Licht is de grote aanjager van hormonale processen. Denk aan de lichttherapie die mensen van hun depressies afhelpt. Gelukshormonen houden wel van een lichtbadje, en gaan daarna hun best doen om je organen optimaal aan het werk te zetten.

Geef de duisternis de ruimte

‘Palmeren’ is een belangrijke Batesoefening. Als je palmeert, sluit je je ogen voor een bepaalde tijd af met je handpalmen enleer palmeren laat je de duisternis diep naar binnen stromen. Dit werkt machtig ontspannend, en niet alleen op de oogspieren en het zicht. Duisternis is een katalysator van energie en staat in verbinding met onze oerkracht. Het donker bezit helende kwaliteiten. Maar over de duisternis wordt altijd een beetje schamper gedaan, alsof het iets is waar we bang voor moeten zijn. Toch heeft het zaadje dat je in de aarde plant ook duisternis nodig om vervuld te kunnen raken van zichzelf, voordat het uit kan barsten in groei en bloei.

Meer kleur, diepte en contrast

Als je je ogen goed voedt, heb je geen glazen meer nodig om helder te kunnen zien. Ik heb dat zelf ondervonden. Na dertig jaar bril en lenzen gedragen te hebben, begon ik zeven jaar geleden met het volgen van de Batesmethode. Direct na de eerste les merkte ik al grote veranderingen op. Ten eerste sliep ik diezelfde avond als een blok en dat was al heel lang niet meer gebeurd. Integendeel; ik begon me net af te vragen of ik aan een vorm van slapeloosheid leed. Daarnaast ging ik, na een poosje oefeningen gedaan te hebben, dichtbij opeens veel beter zien. Dat vond ik vreemd, ik was namelijk bijziend en had juist moeite met kijken in de verte. Maar ik zag echt veel meer kleur, diepte en contrast. Later gebeurde dit ook met mijn zicht ver weg. Die bril op mijn neus begon me steeds meer te storen en ik besloot hem definitief af te zetten. Ook al was het zicht in het begin nog wazig, het voelde veel meer ontspannen en vrij zonder die glazen voor mijn ogen.

Ogen zijn mijn passie

zwartekaartjesOgen zijn mijn passie  geworden. Nu, zeven jaar na die eerste avond, geef ik zelf cursussen en workshops gebaseerd op de methode van Bates. Niet alleen help ik je weer te leren zien zonder bril; de oefeningen verdrijven ook vervelende oogklachten als droge, vermoeide of pijnlijke ogen. Ze hebben zelfs een positieve invloed op staar, glaucoom, maculadegeneratie en andere ernstige kwalen. Ik heb de afgelopen jaren veel bijgeleerd en kom er steeds meer achter dat alles met alles in verbinding staat. Er is zoveel dat zijn weerslag heeft op de kwaliteit van je zicht: geblokkeerde emoties, scheefstand in wervels, maar ook tekorten in de voeding kunnen ervoor zorgen dat je – tijdelijk of permanent – wazig ziet. Ik kan je helpen inzicht te krijgen in de oorzaken van jouw oogprobleem en je ondersteunen met oefeningen en advies.

Volg deze winter de digitale cursus

Om je te helpen je bril voorgoed in de la te leggen en weer kleur, diepte en contrast in je blikveld te krijgen, heb ik een digitale cursus gecreëerd: “Op weg naar VolZicht”. In zestien weken begeleid ik je met behulp van duidelijke filmpjes bij het voorgoed afzetten van je bril. De komende wintermaanden vormen de ultieme periode om deze cursus te gaan doen. Hoewel je af en toe naar buiten wordt gestuurd om oefeningen te doen, hoef je niet door weer en wind naar een cursuslocatie, maar volg je de lessen lekker thuis vanaf je eigen bank. Bovendien weet je dat je het komend voorjaar de lentekleuren zonder bril op je neus zult zien en ervaren.

 

 

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 15 December 2015

Of mijn ogen de waarheid zien controleer ik door het nieuws en de wetenschap te volgen. Ook controleer ik mijn waarheid aan de waarheid van anderen. Het hoor en wederhoor. Zie ook mijn novelle,Opgroeien in Dalten,uitgeverij Boxpress,lees dat maat eens!

Reactie plaatsen

Test Titel

testbeschrijving voor onder een blog