Misschien geloof je me niet?

Misschien geloof je me niet als ik zeg dat je weer goed kunt leren zien zonder bril of lenzen. Ik kom vaak mensen tegen die me met grote ogen aankijken als ik vertel dat ik cursussen geef om weer te leren zien zonder bril of lenzen. “Kan dat?” vragen ze verbaasd of vol ongeloof. De informatie is meestal totaal nieuw voor ze. Ze ervaren het als abracadabra, een verzinsel of een wonder. Terwijl het dat allemaal niet is.

Aan slecht zien is niets te doen …

De algemeen geldende overtuiging is dat het aanschaffen van een bril of lenzen de enige oplossing is bij slecht zien. Wil je van je slechte ogen af dan is er volgens diezelfde overtuiging nog één andere oplossing, namelijk laseren. Dat je ogen zelf weer goed kunnen gaan zien op een natuurlijke manier, daar heeft niemand van gehoord. Ook ik was er jaren van overtuigd dat ik slechte ogen had. Een familiekwaal. Aan mijn vaders kant dragen alle ooms en tantes een bril. Niets aan te doen. Mijn ogen werden alleen maar slechter. Ik begon op mijn tiende met -1 en ieder jaar kwam er wel een correctie bij. Op mijn twintigste zat ik rond de -3.

Droge ogen weg na palmeren

Ook met betrekking tot allerlei oogklachten krijgen mensen te horen dat er weinig aan te doen valt. Verder dan met een recept voor oogdruppels, die helaas vaak vervelende bijwerkingen hebben, worden de meeste mensen niet geholpen. Een mevrouw vertelde mij dat ze zes jaar lang last had van droge ogen. Bij een hele rij oogartsen was ze geweest, maar niets hielp. Totdat ze van mij leerde “palmeren”. Haar droge ogen verdwenen als sneeuw voor de zon. Als ze nu op bepaalde momenten toch last krijgt van haar ogen, palmeert ze een paar minuten. De klachten gaan dan snel weer over.

Gek toch dat er, als het over onze ogen gaat, standaard gedacht wordt dat je er zelf niets aan kunt doen? Als je last hebt van rugpijn ga je naar de fysiotherapeut, maar als je last hebt van je ogen, dan weet de dokter niets te zeggen.

Een oogbal is zo zacht, daar kun je in knijpen

Ogen hebben ook spieren, flinke grote zelfs in verhouding. Als er spanning staat op de oogspieren, dan heeft dat invloed op je ogen. Ogen zijn zacht. Als je een oog uit je oogkas zou halen kun je er zo in knijpen, met als gevolg dat de vorm van het oog verandert. Dit knijpen doen oogspieren die onder spanning staan ook. Je kunt je wel voorstellen dat als dit de hele dag door gebeurt, dit invloed heeft op hoe de ogen voelen. Ga maar eens de hele dag in je wang knijpen. Deze zal aan het einde van de dag rood zien en beurs aanvoelen. De doorbloeding zal minder goed zijn. En uiteindelijk zal je wang blauw tot zelfs paars worden. Het ligt er maar net aan hoe hard je knijpt.

Verschillende soorten spanning

Alle soorten oogklachten hebben te maken met spanning in de oogspieren. Ben je bijziend, dan knijpen de twee schuine oogspieren de oogbal te lang samen. Ben je verziend, dan knijpen de vier rechte oogspieren de oogbol te kort samen. Heb je een cilinderafwijking, dan zijn het één of twee rechte spieren die op je oogbol inwerken, waardoor er een ongelijke vorm ontstaat. Ook de kleine spiertjes in de lens worden beïnvloed door al het geknijp. Met nog slechter zicht tot gevolg.

Oogspieren leren ontspannen

Mensen reageren vaak op mijn verhaal met de opmerking: “O, dus je moet je oogspieren trainen.” Dat lijkt misschien logisch, maar het gaat er juist om dat je je oogspieren leert ontspannen. Kijken is eigenlijk een passieve bezigheid: het beeld komt naar je toe, je ogen registeren, maar het zijn de hersenen die het totale plaatje maken. Door ons best te doen alles goed te zien, krijgen we juist spanning in de oogspieren.

Zien met soepele oogspieren

Alle spieren, dus ook oogspieren, zijn soepel en kunnen makkelijk bewegen als ze ontspannen zijn. Maar ontspannen betekent niet dat ze niets doen. Integendeel. Oogspieren zijn dol op beweging. Staren en turen, dat geeft juist spanning. Als de oogspieren soepel en ontspannen zijn, kunnen ze zich makkelijker en beter aanspannen voor het zien dichtbij en weer ontspannen voor het zien in de verte. Spieren die in gespannen toestand verkeren, kunn

en zich niet goed aan- en ontspannen.

Met ontspannen ogen kijken

Met ontspannen oogspieren leren kijken, dat is de sleutel. Dan kun je goed zien en voelen je ogen fris en gezond aan. Het is heel simpel, maar daarmee niet altijd makkelijk. Kijken gaat het best als de oogspieren ontspannen zijn en dat voelt voor je ogen ook het prettigst. Het is voor hen de natuurlijke staat van zijn. Toch zal het ook dan nog vaak gebeuren dat de ogen weer snel in de spanning schieten. Dat ze kiezen voor het moeilijke, het onprettige. Dan is het belangrijk je niet te laten ontmoedigen en met humor naar jezelf te blijven kijken. Het weer op een natuurlijke wijze gaan leren zien is een boeiend leerproces. Ik daag je uit om mee te gaan op reis. Doe je bril af, doe je lenzen uit en kijk met je eigen ogen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Vind je het leuk om hieronder jouw ervaringen met bril, lenzen en zien te delen? Dat zou ik heel inspirerend vinden.