Slecht geslapen of is er meer aan de hand?
Rode ogen, iedereen heeft er wel eens last van na een nachtje stappen of een gesprongen adertje in het oog die er zomaar in een keer zit. Soms is het in een half uurtje over en in andere gevallen zit je er zo’n 2 weken, of zelfs langer, mee opgescheept. We kennen dus allemaal het fenomeen rode ogen, maar wat is het nu precies en waar wordt het door veroorzaakt?
Drie soorten rode ogen: rood, roder, roodst.
Rode ogen kunnen in drie categoriën ingedeeld worden:
Over het oogwit verspreidde opgezette rode bloedvaatjes, waardoor het oogwit roze/rood kleurt.
Rode ooglidranden aan de boven- en/of onderkant
Een rode vlek op het oogwit veroorzaakt door een bloeduitstorting.
Categorie 1; het ‘bloeddoorlopen oog’.
De eerste categorie is ook meteen de meest voorkomende soort, en kan door diverse factoren verzoorzaakt worden. De bijna onzichtbare adertjes die tussen het oogslijmvlies (conjunctiva) en de harde oogrok (sclera) lopen, zetten uit en het lijkt wel of het hele oogwit roze wordt. De adertjes zijn duidelijk zichtbaar. De oorzaak kan een ontsteking zijn (viraal of bacterieel), een beschadiging aan het oog of een overgevoeligheids reactie.
- Een beschadiging kan variëren tussen een splinter in het oog tot een doorboorde oogbol en zal meestal behandeld moeten worden door een oogarts.
- Een overgevoeligheidsreactie kan verschillende oorzaken hebben. Een rokerige omgeving, hooikoorts, veel achter de computer werken, overmatig alcoholgebruik, te weinig slaap en zelfs veelvuldig in de ogen wrijven kan een allergische reactie veroorzaken. De reactie van het oog is het verwijden van de bloedvaatjes in het slijmvlies (conjunctiva) op het oogwit en kan een allergische ontsteking van het slijmvlies veroorzaken. Een allergische conjunctivitis herken je aan een waterige afscheiding, tranen en een rood, jeukend oog.
- Een bacteriële of virale infectie is weer een heel verhaal apart.Een virale conjunctivitis wordt, zoals de naam al aangeeft, veroorzaakt door een virus en gaan heel vaak gepaard met een griep of verkoudheid. Je herkent een virale conjunctivitis aan de slijmvorming en een waterige afscheiding, oftewel ‘snotteren’.
Een bacteriële conjunctivitis wordt daarentegen veroorzaakt doordat het oog besmet is geraakt met een bacterie. Te herkennen aan geelgroene pusafscheiding in het oog.
Categorie 2; rode randjes.
Is de rand en de binnenkant van het ooglid rood en pijnlijk, dan is er waarschijnlijk sprake van een onsteking aan de kliertjes van Meibom of haarzakjes van de wimpers, ofwel blepharitis. Als een blepharitis niet goed behandeld wordt, kan deze ook de rest van het oog infecteren en zo kan je ook een rood oog krijgen door de uitgezette adertjes in de conjunctiva.Categorie 3; rode vlek.
Een dichte rode vlek op het oogwit is eigenlijk gewoon een bloeduitstorting; een ‘blauwe plek’ op je oog dus. De medische term hiervoor is hyposphagma en het bloed dat we zien zit tussen de conjunctiva (slijmvlies) en de sclera (de harde oogrok) (zie ook het artikel over de anatomie van het oog). Zo’n hyposphagma kan er best eng uitzien, maar het is net zo onschuldig als een gewone blauwe plek op je arm of been. Het is gewoon een gesprongen adertje in het oog. Als je een keer een gesprongen ader in het oog hebt, hoef je er niets aan te doen; hij gaat vanzelf over. Komt het vaker voor, dan moet je naar de huisarts.Ik heb rode ogen; wat nu?
Heb je last van rode, pijnlijke ogen, dan kun je met bovenstaande informatie uitzoeken onder welke categorie jou roodheid valt. Daarnaast is het ook belangrijk uit te zoeken wat de oorzaak is van jou specifieke geval. Heb je een allergische reactie door de stofmijt in je huis en slaapkamer, dan kun je in plaats van onmiddelijk naar de oogdruppels te grijpen, veel beter de oorzaak wegnemen. Dit kun je dan doen door je huis goed stofvrij te houden en anti allergisch beddengoed en een matrasbeschermer aan te schaffen.Bedenk wat bij jou de rode ogen veroorzaakt en daarbij kun je bekijken op welke momenten je altijd last hebt. Zit je veel achter de computer? Heb je rode ogen na het zwemmen? Huisdieren? Is je huis erg droog, fiets je veel? Ben je erg gespannen?
Dit zijn allemaal factoren die rode ogen kunnen veroorzaken. Het is goed om te weten wat de boosdoener is, zodat je daar actie op kunt ondernemen. Als je er niet achter kunt komen wat de oorzaak is, of wat er precies met je ogen mankeert, is het goed om naar de huisarts te gaan. Die kan in ieder geval vaststellen wat er aan de hand is. Maar realiseer je je ook dat alle oogkwalen altijd als gemeenschappelijke oorzaak hebben: spanning in de oogspieren. Dus het is goed te achterhalen wat bij jou mede oorzaak is en daar iets aan te doen, maar je zult merken dat als je gaat leren je oogspieren te ontspannen, het snel beter zal gaan met jouw ogen.
Wil je graag meer weten hoe je jouw ogen kunt ontspannen, zodat ze prettiger aan gaan voelen.
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.