Wat zijn ontstoken ogen

Ontstoken ogen, bijna iedereen heeft er wel eens last van gehad. Rode, pijnlijke en gezwollen ogen, met soms pus erin. Maar de ene ontsteking is de andere niet. Er kan sprake zijn van een geïrriteerd oog, bindvliesontsteking maar ook van ontsteking van de oogleden. De meest voorkomende vorm van ontstoken ogen is de ontsteking van het bindvlies, ofwel conjunctivitis. 


Ontsteking van het bindvlies


Het oogwit en de binnenkant van de oogleden zijn bedekt met een laagje bindvlies, de conjunctiva. Deze conjunctiva kunnen ontstoken raken en dat uit zich in het rood worden van het oogwit en de binnenkant van de oogleden. Verder heeft men last van jeuk, brandend gevoel, tranen en pijn. Pusvorming kan de oogleden aan elkaar doen plakken, vooral als je ’s ochtends wakker wordt. Allemaal heel vervelend en pijnlijk, en ook het feit dat je er met een oogonsteking niet bepaald op je mooist uitziet, zorgt ervoor dat je er natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf wilt. Gelukkig is een onsteking in het oog meestal in een paar dagen weer over.

Oorzaken ontstoken oog


Een ontstoken oog kan veroorzaakt worden door een allergie, door een virus en door een bacterie. Bovendien zijn sommige mensen gevoeliger voor het oplopen van een infectie; oog make up kan dan bijvoorbeeld al voor irritatie zorgen en vervolgens omslaan in een infectie. Mensen met lenzen hebben ook eerder een ontsteking in het oog doordat ze vaker met hun vingers aan hun ogen komen; bij het inbrengen en uithalen van de contactlenzen. Hierdoor hebben ze meer kans hun ogen te besmetten met bacteriën die aan hun handen zitten. Heb je last van droge ogen of computerogen, dan ben je ook vatbaarder voor het oplopen van een onsteking in het oog of ooglid.

Virus


Ontstoken ogen als gevolg van een virusinfectie geven jeuk, een meestal slijmerige, waterige afscheiding en roodheid. Meestal komt zo’n virusinfectie door een verkoudheid en gaat dan ook gepaard met een loopneus en keelpijn. Het duurt, net als de griep zelf, zo’n 1 a 2 weken voordat het weer beter wordt.

Bacterie


Bij een bacteriële infectie heb je ongeveer dezelfde klachten als bij een virale infectie, maar in plaats van een waterige afscheiding komt er echte pus uit je oog; een geelgroene afscheiding. Zowel een virale als een bacteriële infectie is besmettelijk, en je moet dan ook goed oppassen dat je niet met wrijven je andere oog ook besmet.

Ontsteking van een ooglid


Blepharitis is een onsteking van het ooglid en deze infectie is meestal chronisch. Het kan al tijdens de kindertijd ontstaan, maar ook op latere leeftijd. In ieder geval is het iets wat je je hele leven verder in de gaten moet houden en op de juiste manier behandelen en schoonhouden. Blepharitis kan met tussenpozen weer terugkeren. Deze infectie veroorzaakt bij de meeste mensen jeuk, irritatie en pijn. Sommige mensen krijgen ook rode ogen en schilfertjes langs de oogranden. Het voelen van steken in het oog is ook een veelgehoorde klacht. Al met al een vervelende kwestie.



Oorzaak


Bacteriën dringen binnen via de opening bij de aanhechting van de wimpers. De schilfertjes die er soms ontstaan komen doordat de talgklieren die dicht tegen de haren aanliggen, door de irritatie overaktief worden.



Strontje


Een andere ontsteking van de ooglidrand is wat in de volksmond een ‘strontje’ wordt genoemd. De medische term hiervoor is hordeolum externum en deze ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een (stafylokok) bacterie. Het is een ontsteking van de klier van Zeis en uit zich in een pijnlijk rood bobbeltje aan de oogrand en is besmettelijk.



Deze ontsteking  kan weer onderverdeeld worden in een hordeolum internum en externum. Op het plaatje is de externum te zien en een hordeolum internum is een ontsteking aan de binnenkant van het ooglid van een kliertje van Meibom. Deze laatste kan weer de oorzaak zijn voor het ontstaan van een ontstoken knobbeltje in het talgklier (chalazion).


Chalazion


Soms ontstaat er ook een ontstoken knobbeltje in het talgkliertje. De medische term daarvoor is een chalazion. Het is in feite een verstopt kliertje van Meibom; het kliertje raakt om de een of andere reden verstopt en de geproduceerde talg hoopt zich onderhuids op. De behandeling hiervoor hangt af van het stadium waarin het chalazion is en hoe groot het is. Het knobbeltje kan zo groot worden dat het op de oogbol drukt waardoor het zicht wordt beperkt. Het kan door de oogarts met een kleine ingreep verwijderd worden.



 Soms gaat een chalazion vanzelf over en een enkele keer komt het voor dat hij doorbreekt aan de binnenkant van het ooglid. In dat geval komt er witte talg vrij.


De meeste vormen van ontstoken ogen, genezen dus vanzelf. De dokter kan soms creme of druppels voorschrijven, maar er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om de genezing te bevorderen. 


Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden



Artikelen in Ontstoken ogen; hoe zit het nou precies?