Macula herstel mogelijk?
Macula is een vervelende oogziekte waarbij mensen blind kunnen worden. Dr. Bates, een amerikaanse oogarts, heeft in de vorige eeuw al aangetoond dat alle oogproblemen veroorzaakt worden door spanning in de oogspieren. Veroorzaakt door stress en een verkeerde manier van zien. Zijn conclusie (in tegenstelling tot wat men in de reguliere geneeskunde zegt) was dat de meeste oogproblemen een proces hebben dat wél gekeerd kan worden. Met dit uitgangspunt zijn andere oogartsen later verder aan de slag gegaan.
Het verband tussen voeding en macula degeneratie
De Engelse dr. Gary Price Todd, een toonaangevende nutritionele oogarts, is verbonden aan het Cambridge Institute For Better Vision. Bij het instituut gelooft men dat elke genezing van binnenuit komt en wordt gesteund door de juiste voeding, oefeningen, ontspanning, gedrag en innerlijke bereidheid om te genezen en bekijkt men oogproblemen dus vanuit een holistische visie. Dr. Todd heeft veel onderzoek gedaan naar macula degeneratie (MD). Heel kort gezegd stelt hij dat onze ogen door verkeerde (voedings)gewoonten ‘uitgehongerd’ raken. Het lichaam compenseert dat gebrek aan voedingsstoffen door nieuwe bloedvaten aan te maken onder het netvlies, zodat er meer zuurstof en voedingsmiddelen naar het oog vervoerd kunnen worden. Bij macula degeneratie is juist die aanmaak van nieuwe bloedvaten de onderliggende oorzaak van natte macula. Droge macula komt weliswaar veel vaker voor dan de natte vorm, maar ongeveer 10% van droge macula ontwikkelt zich in later stadium tot natte macula degeneratie. Hiermee heeft dr. Todd dus een direct verband tussen voeding en macula degeneratie aangetoond! Volgens dr. Todd kun je met verandering van leefstijl en het gebruik van bepaalde voedingsupplementen en antioxidanten (ocu-omega) de ontwikkeling van MD tot staan brengen en zelfs keren.
Ook in Amerika is het verband tussen voeding en de gezondheid van de ogen aangetoond. Zo ontdekten onderzoekers van het Massachusetts Eye and Ear Infirmary in Boston dat mensen die een dieet volgden met een hoog gehalte aan carotenoïden (een bepaalde soort anti oxidanten) 43% minder vaak ouderdoms macula degeneratie ontwikkelden. De macula bevat van nature namelijk drie carotenoïden, waaron luteïne en zeaxanthine.
Wortels goed voor je ogen?
Als kind kregen we altijd al te horen dat worteltjes goed zijn voor je ogen en ook al klinkt het ouderwets, het is wel waar! Wortels bevatten namelijk veel carotenoïden.
Carotenoïde is een krachtige anti oxidant die niet alleen in worteltjes voorkomt maar ook in veel andere fruit en groenten. Er zijn ongeveer 700 (!) soorten carotenoïden die tot nu toe gevonden zijn in de natuur. Drie daarvan zijn dus aanwezig in het oog, vooral in de gele vlek, of macula. Deze drie special anti oxidanten zijn luteïne, zeaxanthine en meso-zeaxanthine, hebben gele pigmenten en worden voornamelijk gevonden in wortels, donkergroene bladgroenten, broccoli, spruitjes, courgettes en zelfs eieren. Dat deze groenten gezond waren, wisten we natuurlijk al, dus laadt je bord maar vol!
Onderzoek effect voedingssuplementen op macula
Ierse onderzoekers hebben onderzocht of deze pigmenten door gebruik van voedingsupplementen in hoeveelheid in het lichaam kunnen toenemen en dan speciaal in de macula. Verder hebben ze ook onderzocht of de inname van deze supplementen veilig is of niet. Van een groep van 44 deelnemers kregen 22 mensen een placebo en 22 een supplement met 10.6 mg meso-zeaxanthine, 5.9 mg luteine en 1.2 mg zeaxanthine. Beide groepen namen gedurende 6 maanden een capsule. Aan het begin en aan het eind werden de deelnemers o.a. getest op visuele scherpte, oculaire gevoeligheid en dichtheid van het pigment in de macula. Verder werden de deelnemers ook op hun gezondheid getest om te kijken of het supplement geen schade toebracht. Er werd een bloedtest afgenomen, nieren en lever werden gecontroleerd op veranderingen en er werd gekeken of er geen infecties waren.
Het resultaat was dat de groep met het supplement op 2 gebieden grote veranderingen vertoonden; de concentratie van lutheïne en zeaxanthine in het bloed en de dichtheid van het pigment in de macula. Voor wat betreft de gezondheid had het supplement geen nadelige gevolgen voor noch de lever en de nieren, noch voor de bloedtest of infecties.
Voedingspatroon veranderen of supplementen nemen?
Lutheïne en zeaxanthine kun je gewoon bij de groenteboer halen, dus als je een beetje oplet op wat je eet, kun je heel veel doen om je ogen gezond te houden of de gezondheid van je ogen te verbeteren. Vind je dat nou allemaal een beetje ingewikkeld, of ben je niet zo’n groente-eter, dan kun je ook prima een voedingsupplement aanschaffen. Let er dan wel op dat je een product koopt waarmee je minstens 6 mg luteïne en 2mg zeaxanthine binnenkrijgt en zorg ervoor dat het natuurlijke stoffen zijn en geen chemische stoffen.
Verder is het ook goed om een paar oefeningen uit de dr. Bates methode te doen om je ogen te ontspannen en ook om eens te onderzoeken waarom je oogproblemen hebt. Je lichaam is een prachtig systeem wat je goed moet behandelen. Uitvinden wat de diepere oorzaak is van lichamelijke problemen, een holistische kijk dus, biedt vaak verassende ontdekkingen en mogelijkheden voor geneeswijzen die een laseroperatie nooit zal kunnen bieden.
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.