Slapeloosheid, een slopend probleem!

Slapeloosheid, ben je iemand die daar last van heeft ? Je bent dan waarschijnlijk de hele dag moe en snakt naar eens een keer lekker doorslapen en uitgerust wakker worden. Heb je ook wel eens de wens gevoeld dat er een ‘aan-en-uit-knopje’ op je hoofd zat, zodat je kon stoppen met denken en in slaap vallen? Je kunt hier meer lezen dat de meeste slaapproblemen veroorzaakt of in stand gehouden door de manier waarop je leeft, gaat slapen en vooral ook, de manier waarop je omgaat met het probleem.


 Het feit dat je op deze website zit en dit artikel leest, betekent dat je openstaat voor het idee dat je zelf iets zou kunnen doen aan je visuele problemen, dat je erkent dat er meer aan de hand is dan ‘slechts’ een lichamelijk probleem. Je slaapprobleem doet je moeilijkheden met zien geen goed en andersom kunnen je visuele problemen mede veroorzaken dat je niet goed slaapt. Gelukkig is er veel wat je zelf kunt doen om deze vicieuze cirkel te doorbreken.



Je eigen aandeel in je slapeloosheid


Je eigen manier van reageren op het wakker liggen kan al een oorzaak zijn van het in stand houden van jouw slapeloosheid. Deze stelling kun je eigenlijk verder doortrekken naar je algehele levenshouding; hoe reageer je in het algemeen op moeilijkheden en vraagstukken die op je pad komen? Bij heel veel lichamelijke klachten is er een dieperliggende, vaak psychische, oorzaak. Wil je dus je slapeloosheid bij de kop pakken en ‘de nek omdraaien’ dan kun je het beste bij jezelf de dieperliggende oorzaak bloot leggen.

 Kijk eens naar wat er allemaal in je leven gebeurt en naar de manier waarop je daarmee omgaat. Ben je bijvoorbeeld iemand die zich snel zorgen maakt en het moeilijk vindt om dingen los te laten en op hun beloop te laten? Dat is iets wat zeker zijn weerslag zal hebben op je slaappatroon. Vaak lig je dan ’s-nachts nog van alles te regelen en te bedenken wat er moet gebeuren, zelfs als je wél slaapt. Of ben je iemand die onzeker is en veel het gevoel heeft te kort te schieten? Dan kun je wakker liggen met een schuldgevoel of het idee dat je dingen niet goed gedaan hebt.


 Dit zijn dus eigenlijk het soort situaties die je tijdens de dag beter kunt afhandelen. Sommige dingen kun je op een hele simpele manier doen. Als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je dingen niet goed hebt afgemaakt, dan kun je een lijstje maken van wat je de volgende dag wilt doen om dat in orde te maken. Alles staat dan op je lijstje en je kunt met een gerust hart gaan slapen. Een lijstje maken kan heel goed helpen; je kunt niets meer vergeten want het staat genoteerd en alleen dat feit al is rustgevend. Het kan orde geven in de chaos in jouw hoofd.



Jouw probleem in kaart brengen


Denk er eens over na wat er allemaal door je hoofd gaat op de momenten dat je wakker ligt, beter nog, ga een dagboek bijhouden, schrijf het allemaal op. Een dagboek schrijven kan heel goed helpen om de chaos in uit jouw hoofd te krijgen, wat goed is de slapeloosheid tegen te gaan. Bedenk dan vervolgens of er iets is wat je kunt doen om te voorkomen dat deze ‘spoken’ je uit slaap houden, zoals het eerdergenoemde lijstje. Kijk ook eens naar je houding ten opzichte van alles, met de probleemgebieden op dat vlak kun je aan de slag. Misschien kom je er niet zelf uit en heb je de hulp van psycholoog nodig. Dat is wel een grote stap, maar je als je niet meer wakker wilt liggen, zul je alles moeten doen wat er gedaan moet worden, en soms betekent het dat je jezelf een spiegel voor moet houden, zo simpel is het.

Slapeloosheid door jouw Slaapkamer!


Het kan ook heel goed zijn dat je slaapkamer wat aanpassing nodig heeft. Zo moet de kamer de juiste temperatuur hebben; een koele, goed geventileerde kamer is het beste. Ook is het belangrijk dat de de slaapkamer donker is en ook las ik ergens dat je beter geen planten op je slaapkamer kunt hebben. De planten produceren namelijk zuurstof en daar schijn je dan actiever van te worden.  Als je niet kunt slapen doordat je partner onrustig slaapt of snurkt, dan kun je het beste apart gaan slapen, hoe vervelend dat ook is. Als je elkaar uit de slaap houdt, dan wordt je sjagrijnig en prikkelbaar, dit heeft zijn weerslag op je relatie en ook weer op je slaap. Nadat je weer een gezond slaappatroon hebt ontwikkeld, kun je weer proberen samen te slapen.

De ogen ontspannen zorgt ervoor dat je beter slaapt.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden




Artikelen in Slapeloosheid, wat kun je doen?