Hoe kom ik van mijn branderige ogen af? Ook ik dacht dit vaak, toen ik nog een verstokte brildrager was. Ik had vaak last van branderige ogen. Dat kwam door mijn allergie voor pollen en ook doordat ik vaak contactlenzen droeg. Er was nu eenmaal niets aan te doen, zo dacht ik. Dus rommelde ik maar wat aan met oogdruppeltjes tegen branderigheid en jeuk, en medicijnen tegen roodheid. Nu, jaren later, heb ik geen spat last meer van branderige ogen. Mijn ogen zijn gezond, ze voelen fris en vochtig aan en mijn zicht is helderder dan het ooit is geweest. Dankzij de kennismaking met de methode voor natuurlijk zien van dokter Bates en door mijn zoektocht naar het herstel van gezondheid die daarop volgde. Zet vandaag de eerste stappen om van je branderige ogen af te komen.
Hoe kom ik van mijn branderige ogen af?
Onze ogen willen bewegen. Het subtiele en ingewikkelde netwerk van spiertjes en zenuwen rond de ogen is erop gemaakt vlug te reageren op allerlei prikkels. Vroeger, toen we nog in de bossen leefden als jagers-verzamelaars, was het heel belangrijk dat onze ogen alle kanten op konden draaien. Zo hielden we onze omgeving in de gaten en reageerden we adequaat op eventueel gevaar. Verspringen van veraf naar dichtbij, van punt naar punt, omhoog en omlaag: het zijn allemaal natuurlijk bewegingen voor onze ogen. Vandaag de dag hebben we deze eigenschap best nog nodig, bijvoorbeeld als we deelnemen aan druk verkeer, of op zoek zijn naar koopjes tijdens het winkelen. Maar er zijn ook steeds meer bezigheden waarbij we onze ogen juist op een heel onnatuurlijke manier aan het gebruiken zijn. Bijvoorbeeld als we de hele dag achter een computer zitten te werken. Het is niet vreemd, dat juist dan vaak problemen als branderigheid en vermoeidheid optreden. De ogen staren teveel naar één punt, namelijk het beeldscherm.
“Bewegingspauze” voor je ogen
Zorg ervoor, dat je je ogen bewust een “bewegingspauze” geeft, een pauze waarin je je ogen actief in beweging brengt. Doe de volgende oefening eens tussen het werk of je andere drukke bezigheden door: laat je ogen door de ruimte dwalen, veraf en dichtbij, omhoog en omlaag, en vergeet niet hierbij je hoofd en nek op een ontspannen manier mee te laten bewegen. Verspring van punt naar punt, kijk naar buiten, zo ver mogelijk weg. Volg met je ogen een lijn, bijvoorbeeld de bovenkant van je beeldscherm of het raamkozijn. Beweeg ook hier goed mee met je hoofd en nek. Merk je na deze oefening meteen dat je ogen frisser aanvoelen? Bewust knipperen is ook een weldaad voor branderige ogen. Door te knipperen wordt de traanklier geactiveerd en bovendien wordt het aangemaakte traanvocht verspreid over de oogbol. Deze blijft daardoor goed vochtig en beschermd tegen vuil. Doe deze knipperoefening maar eens: sluit je ogen een aantal seconden en ontspan ze, bijvoorbeeld door je voor te stellen dat je ogen diep wegzakken in de oogkassen. Ga daarna zes keer zachtjes knipperen met je oogleden. Sluit je ogen opnieuw gedurende een paar seconden en herhaal het knipperen. Doe dit minimaal drie keer achter elkaar, een aantal keren per dag. Door dit regelmatig te doen, verhoog je de knipperfrequentie. Let erop dat het een zachte beweging is, als de vleugelslag van een vlinder. Voor nog veel meer leuke en gezond makende oefeningen verwijs ik je naar mijn digitale cursus.
Licht en duisternis
Onze ogen zijn zeer ingenieuze orgaantjes, die een grote behoefte hebben aan licht maar ook aan duisternis. Beperk overdag het binnen zitten en ga, ook als het regent of bewolkt is, naar buiten voor een lichtbad. Als je veel binnen zit voor je werk, denk er dan over een volspectrum daglichtlamp aan te schaffen. Deze benadert het natuurlijke daglicht en is veel beter voor je ogen dan kunstlicht. Je zult merken dat je ogen minder snel vermoeid raken en, in combinatie met de bewegingsoefeningen, zachter gaan aanvoelen. Kies wel voor een kwalitatief goede lamp, die voldoet aan de volgende voorwaarden: rond de 5500 – 6000 kelvin; minimaal 90, liefst 95 CRI. Hiermee boots je het daglicht zoveel mogelijk na. En ga, als je maar kunt, lekker naar buiten. Om gezonde ogen te krijgen, is een gezonde slaap in een duistere kamer van groot belang. Zelfs als we ’s nachts slapen is er nog veel licht om ons heen. Dit licht dringt door de dichte oogleden heen. Hierdoor komen de ogen niet helemaal tot rust maar blijven ze actief. Geef je ogen de kans zich goed te herstellen door ze ’s nachts totale duisternis te gunnen. Dit kun je doen door verduisterende gordijnen aan te schaffen en de stekker van de digitale wekker met zijn fel verlichte cijfers uit het stopcontact te trekken!
Vitamine A
Niet alleen onze dagelijkse bezigheden, ook ons eetpatroon is ver af komen te staan van wat biologisch gezien natuurlijk is. Onze ogen komen vandaag de dag helaas vele voedingsstoffen tekort. Een belangrijke vitamine voor de ogen is vitamine A. Een gebrek hieraan in het lichaam kan schade aanbrengen aan het netvlies en de omliggende weefsels; de ogen zijn de organen die voor hun functioneren het meest afhankelijk zijn van deze vitamine. Een van de gevolgen van een tekort aan vitamine A is dat de traanklieren niet voldoende traanvocht meer kunnen aanmaken. Hierdoor worden de ogen droog en gaan ze branderig aanvoelen. Dit zijn allemaal tekenen aan de wand. Uiteindelijk kan door een gebrek aan vitamine A zelfs het netvlies beschadigd raken en kunnen ernstiger oogklachten optreden. Wil je meer weten over vitamine A en in welke voedingsmiddelen het volop aanwezig is? Lees dan het artikel Vitamine A, belangrijke vitamine voor de ogen.
Wat kun je dan doen om branderige ogen te herstellen of te voorkomen.
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Wie ben ik?
Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,
Karin Hogenboom
Specialist in Gezonde Ogen