Rauwe eieren, een superfood voor de ogen!

Veel mensen vinden het een griezelig idee om ze te eten, maar rauwe eieren zijn een superfood voor de ogen. Ze zitten vol belangrijke voedingsstoffen, zoals cholesterol, allerlei vitamines, en gele pigmentstoffen die het netvlies voeden. Een half jaar geleden belde omroep Max me met de vraag of ik wilde meewerken aan hun programma en of ik dan een remedie tegen droge ogen kon geven. Volgens mij is er voor dit soort oogproblemen nooit één oplossing, het is juist belangrijk dat je de klachten in hun totaliteit aanpakt. Voor de televisie bleek dit niet handig: omroep Max werd vooral getriggerd door de rauwe eieren die ik adviseerde.

Enthousiaste koeien

Ik ging met mijn eieren naar Culemborg voor de opname van het programma Gezond Verstand. Met journaliste Martine van Os had ik een heel leuk voorgesprek, ze was oprecht geïnteresseerd in mijn eierverhaal. We liepen op een dijkje en we werden verrast door een kudde uitgebroken koeien. Vol enthousiasme begon de cameraploeg deze unieke situatie te filmen en ik voelde me echt gesteund door de koeien. Want behalve rauwe eieren heb ik ook rauwe melk hoog op mijn lijst staan als krachtvoer voor de ogen.

Droge ogen door een tekort aan voedingsstoffen

Het probleem van droge ogen ontstaat doordat er te weinig voedingsstoffen in de ogen aanwezig zijn. Te weinig vet, te weinig cholesterol, te weinig vitamine A en een tekort aan nog veel meer andere voedingsstoffen. Als je ogen niet goed genoeg gevoed zijn, drogen ze uit en dat voelt vervelend aan. Je ogen gaan pijn doen, ze kunnen er bloeddoorlopen uitzien en het voelt alsof er zand in zit.

Wanhopig door droge ogen

Mensen vertellen me vaak dat het probleem van droge ogen hun hele leven beïnvloedt. Ik had zelf laatst een ervaring waardoor ik dit extra goed ging begrijpen. Ik was naar het strand geweest en het had hard gewaaid. Toen ik ’s avonds naar bed ging, wreef ik even in mijn ogen. AU, ik voelde opeens dat er allemaal zandkorreltjes in zaten! Jeetje mina, wat een vervelend gevoel. Ik moest meteen denken aan alle klanten die bij me komen omdat ze zo’n last hadden van droge ogen. Gelukkig was het nare gevoel bij mij snel weg, omdat het was ontstaan door zandkorreltjes van buitenaf. Maar als het probleem van binnenuit komt, kan ik me echt voorstellen dat je er wanhopig van wordt en zelfs dat je ervan in paniek raakt.

Ga goed zorgen voor jouw ogen

Het is dus belangrijk dat je goed voor je ogen gaat zorgen, zodat het droge, branderige gevoel verdwijnt en je ogen weer prettig gaan aanvoelen. Anders gaan zien en anders gaan eten kunnen hierbij helpen. Zorg ervoor dat je de voedingsstoffen binnenkrijgt die je ogen tot diep in de cellen voeden; door veel eieren te eten bijvoorbeeld. Eet ze het liefst rauw, omdat de stoffen die erin zitten dan helemaal intact blijven. De kip heeft ze al voorverteerd, waardoor je lichaam ze heel gemakkelijk opneemt.

Zijn rauwe eieren gevaarlijk?

Voor het programma had ik een fles volle yoghurt gemengd met slagroom en zelfgemaakt vlierbessensap bij me. Dit ging ik voor de camera mixen met twee geklutste eieren; er ontstaat dan een heerlijk, supergezond drankje. Ik drink het zelf bijna iedere ochtend, al ruim vier jaar lang. De drie huisartsen die ook in de studio aan tafel zaten en die mijn remedie tegen droge ogen gingen beoordelen, waren jammer genoeg niet zo gecharmeerd van mijn eieren. Sterker nog, ze vonden mijn rauwe eieren ronduit gevaarlijk en durfden geen slokje van het drankje te nemen.

Rauwe eieren, een superfood voor de ogen!

Eieren staan al enkele tientallen jaren in een slecht daglicht, omdat ze zoveel cholesterol bevatten. Maar dat je lichaam, en vooral je brein, cholesterol juist nodig heeft om goed te kunnen functioneren, is inmiddels uit meerdere medische onderzoeken gebleken. Onze voorouders wisten dit natuurlijk al eeuwenlang. Het is maar heel kort geleden in de geschiedenis dat eieren in de ban zijn gedaan. Onlangs is de oudste vrouw van Italië overleden, Emma Morano. Zij werd 117 jaar oud. Ze at haar leven lang iedere dag drie eieren, waarvan twee rauw.

Bang voor salmonella? Eet dan geen chocola…

Wat er gebeurde tijdens de opnames bij omroep Max, was dat de artsen ronduit bang waren voor de salmonellabacterie die in de eieren zou kunnen zitten. Eerlijk gezegd was ik daar helemaal niet op voorbereid, want ik ben zelf niet zo vatbaar voor dit soort angsthazerij. Ik eet al meer dan vier jaar rauwe eieren en ik ben nog nooit zo gezond geweest als nu. Als we echt bang moeten zijn voor salmonella, dan kunnen we beter zoetwaren en chocolade laten staan. Ze blijken namelijk de op één na grootste oorzaak van voedselgerelateerde salmonellabesmettingen bij de mens te zijn, met 10,5 procent van de gevallen (Bron: EFSA, 2015). Daarnaast verzwakken deze producten ons systeem door de vele suikers die erin zitten.

Ziek door een verzwakt systeem

Suiker heeft ontzettend veel nadelen voor de gezondheid, maar niemand is er bang voor. Suiker verzwakt het lichaam en het immuunsysteem en hierdoor kan een bacterie als salmonella vat op ons krijgen. We worden dan gemakkelijker ziek, en dus niet door het eten van biologische rauwe eieren. Ik vraag me af of de huisartsen bij omroep Max ook zo angstig zouden hebben gereageerd als ik met een reep chocola was aangekomen.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden