Wat is uveïtis?
Zoals zoveel ziektes die het oog aangaan, kan ook uveïtis rekenen op onbegrip. Goed, denken de mensen om je heen, je oog ziet rood. En het lijkt wel of je pupil niet helemaal rond is. Maar je kunt toch wel functioneren? Bovendien, er zijn vast druppeltjes tegen die roodheid. De oogarts lapt jou en je oog zo weer op.
Ik heb al een aantal keren van uveïtispatiënten berichten ontvangen over mopperende leidinggevenden en onwillige bedrijfsartsen. Hoe anders zou het gaan als die klagende bazen en dokters zelf getroffen werden door uveïtis? Dat zou deze aandoening ineens in een ander licht zetten. Want uveïtis kan zeer pijnlijk zijn en leiden tot blijvend slecht zien.
Wat is uveïtis?
Uveïtis komt in verschillende vormen en gradaties voor, maar is altijd een ontsteking binnenin het oog. De kans op een ontsteking aan de buitenkant is veel groter, omdat die in contact staat met bacteriën en virussen in de lucht. Voorbeelden daarvan zijn ontstekingen van het slijmvlies dat over het oog ligt, van het ooglid en van de oogrand (strontje). Het artikel Wat zijn ontstoken ogen? gaat over dit soort kwalen aan de buitenzijde van het oog. Het binnenoog is minder makkelijk bereikbaar voor ziektekiemen, omdat het afgesloten is van de lucht. Toch raakt bij uveïtis het vaatvlies in het oog ontstoken. Dit vlies is het laagje dat tussen het netvlies en de harde oogrok ligt en dat doorwaaierd is met bloedvaatjes. Ook de iris, die we goed kunnen zien als we iemand in de ogen kijken, is onderdeel van dit vlies en doet dus mee met de ontsteking. Soms zijn ook het netvlies en het glasvocht aangetast. Uveïtis kan plotseling de kop opsteken of geleidelijk ontstaan, in één of in beide ogen. Het eerste symptoom is wazig zicht, dat vaak gepaard gaat met zwarte vlekjes en sliertjes in het beeld. Je oog ziet rood, bloeddoorlopen. Daarnaast kun je last hebben van intense pijn en kun je gevoeliger worden voor licht.
Niet zomaar een rood oog
Iedereen heeft wel eens een rood oog. Als je verkouden bent, erin hebt gewreven omdat je jeuk hebt, als je een nacht slecht hebt geslapen, of als er een vuiltje in je oog zit. Toch is dit bij uveïtis duidelijk anders. Het grote verschil is dat ook de iris met de ontsteking meedoet. Door verklevingen kan de pupil er rafelig uitzien. Ook kunnen er stipjes of witte ophopingen van ontstekingscellen in het oog te zien zijn, alleen voor de oogarts precies in beeld te krijgen. En tenslotte is de hevige pijn die je kunt hebben niet te vergelijken met het branderige gevoel van een “gewoon” rood oog.
Oorzaken van uveïtis
Uveïtis ontstaat niet zomaar. Het lijkt erop dat de ziekte de kop opsteekt doordat het immuunsysteem niet werkt zoals het hoort. Dat kan het gevolg zijn van zwakte of ziekte, of van bepaald medicijngebruik. Als de weerstand laag is, maken bacteriën, virussen en schimmels meer kans. Bij het ontstaan van uveïtis is meestal de toxoplasmoseparasiet of een herpesvirus – dat ook een koortslip kan veroorzaken – de aanstichter. Beide zijn ziekteverwekkers die minder snel voet aan de grond krijgen als het afweersysteem goed werkt. Er is ook een belangrijk verband gevonden tussen uveïtis en auto-immuunziekten. Mensen met reumatische aandoeningen, bepaalde darmziekten zoals de ziekte van Crohn en een aantal andere, meer zeldzame aandoeningen, hebben een grotere kans op uveïtis.
Behandeling van uveïtis
Wie met uveïtis bij de oogarts komt, krijgt vaak corticosteroïden voorgeschreven. Dit gebeurt vanuit het idee dat de ontsteking snel onderdrukt moet worden om schade aan het netvlies, en dus blijvend slecht zicht, te voorkomen. Deze behoorlijk zware medicijnen onderdrukken de reacties van het afweersysteem en brengen daarmee de ontsteking tot rust. Meestal schrijft de arts oogdruppels voor en soms pillen, in enkele gevallen kiest hij voor injecties in het oog of zelfs voor implantaten met vertraagde afgifte. Helaas kunnen de bijwerkingen van deze zware medicijnen nogal heftig zijn. Het hele lichaam heeft last van het onderdrukken van het immuunsysteem. Door verstoringen in de stofwisseling kan de water- en mineraalhuishouding uit balans raken. Verder kunnen allerlei andere klachten de kop opsteken, zoals stemmingsveranderingen, spierzwakte en een grotere kans op infecties. En ook de ogen doen mee in het lijstje met risico’s: er is meer kans op een verhoogde oogboldruk – en daarmee een risico op glaucoom – en staar. Het is belangrijk dat je je genezingsproces zelf zo goed mogelijk ondersteunt, zodat je zo min mogelijk van dit soort medicijnen nodig hebt.
Hoe breng je zelf uveïtis tot rust?
Als je de diagnose uveïtis krijgt, heeft dat dus meestal te maken met een haperend immuunsysteem. Het werkt niet goed genoeg en laat ziektekiemen door, of het werkt té goed, waardoor het lichaamseigen cellen gaat aanvallen. Je kunt gelukkig zelf veel doen om je afweer zo gezond mogelijk te maken. Door voeding te kiezen die je immuunsysteem versterkt, door goed te aarden. Er zijn heel veel oefeningen die de ogen en de oogspieren ontspannen, die helpen de ontsteking tot rust te brengen en die fantastisch zijn tegen de pijn. Al meerdere keren heb ik van uveïtispatiënten die meededen aan mijn cursus mogen horen dat ze door het doen van de oefeningen minder pijn hadden, zich rustiger voelden en de problemen die hun ziekte veroorzaakten beter aankonden. Of je nu wel of niet al bij de oogarts langs bent geweest; met mijn tips voor zelfhulp kun je nu direct veilig aan de slag. Wil je er meer over weten? Lees dan het artikel Wat kun je doen aan uveïtis?
Wat kun je dan doen om uveïtis te herstellen of te voorkomen.
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Wie ben ik?
Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,
Karin Hogenboom
Specialist in Gezonde Ogen