Page content

Wat zijn ontstoken ogen?

schilderij ontstoken oogJeuk, pijn, roodheid, zwelling en pusvorming kunnen duiden op een ontsteking. Wat zijn ontstoken ogen? De meeste oogontstekingen zijn uitwendig. De rode ogen en waterige afscheiding, die horen bij een verkoudheid of griep, kennen we allemaal wel. Ook een pijnlijk oog dat ’s morgens als het ware dichtgeplakt zit, komt veel voor. Dit soort klachten gaat meestal vanzelf weer over: juist het weefsel in en rond het oog heeft een heel groot zelfgenezend vermogen. Soms zijn de klachten ernstiger en hardnekkiger. Heb jij last van ontstoken ogen? Lees dan eerst hier welke vorm van ontsteking dit kan zijn.

Wat zijn ontstoken ogen?

Eerlijk gezegd: je mag heel blij zijn met je ontstoken ogen. Een ontstekingsreactie is namelijk een teken dat het lichaam bezig is zich actief te verzetten tegen ziekteverwekkers. Als virussen of bacteriën willen binnendringen, wordt het immuunsysteem in paraatheid gebracht. Eerst zorgt de stof histamine ervoor dat de doorbloeding op de betreffende plek krachtiger wordt. Hierdoor ontstaat roodheid. Door de intensievere doorbloeding kan een leger van witte bloedcellen zich snel naar de aangedane plek verplaatsen om daar de aanval in te zetten. De bacteriën of virussen worden ingesloten, gedood en naar buiten gewerkt via pusvorming. Met een ontstekingsreactie aan de huid en de slijmvliezen, bijvoorbeeld aan de oogleden, voorkomt ons lichaam dus dat ziekteverwekkers verder het lichaam kunnen indringen om daar meer schade aan te richten. De intelligentie van ons lijf verwondert me altijd weer opnieuw!

Ontsteking van het bindvlies: conjunctivitis

Conjunctivitis is een duur woord, maar we hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad, namelijk als we snipverkouden zijn of griep hebben. Conjunctivitis is de meest voorkomende vorm van ontstoken ogen. Het oogwit en de binnenkant van de oogleden zijn bedekt met een laagje slijmvlies, de conjunctiva. Dit slijmvlies kan ontstoken raken door een allergische reactie, virussen of bacteriën. De ontsteking uit zich in het rood worden van het oogwit en de binnenkant van de oogleden. Gevolg: jeuk, een branderig gevoel, tranen en pijn.

Bij een virale conjunctivitis gaat het om een verkoudheids- of griepvirus, en de klachten verdwijnen weer als je betergriepvirus in het bloed wordt. Bij een bacteriële conjunctivitis treedt meestal meer pusvorming op; de geelgroene afscheiding is het afvalproduct van de ontsteking. Zowel een virale als een bacteriële infectie is besmettelijk.

Een allergische conjunctivitis, bijvoorbeeld hooikoorts, is het gevolg van contact met een allergeen. Voorbeelden zijn pollen, stof en kattenharen, maar ook oogmake-up en oogdruppels kunnen een allergische reactie veroorzaken. In tegenstelling tot bij een ontsteking, gedraagt bij allergie het afweersysteem zich juist niet helemaal zoals zou moeten. Het reageert eigenlijk te fel op een onschuldige stof, die in principe niet ziekmakend is.

Blepharitis

Blepharitis is een ontsteking van het ooglid en deze infectie is meestal chronisch. De ziekteverwekker is een specifieke bacterie, staphylococcus aureus. Deze bacterie leeft bij iedereen gewoon op de huid, maar bij mensen die er vatbaar voor zijn, probeert hij het lichaam binnen te dringen via de openingetjes waar de wimpers uitgroeien. Oogzalfjes en antibiotica kunnen wel even helpen maar nemen het probleem meestal maar tijdelijk weg. Het is dus beter iets aan de vatbaarheid te doen en de algehele weerstand van het lichaam te verbeteren. Lees hierover meer in het artikel hoe kom ik van mijn ontstoken ogen af?

Symptomen van blepharitis zijn jeuk, irritatie en pijn. Sommige mensen krijgen rode ogen en schilfertjes langs de oogranden. Pijnlijke steken in het oog is een veelgehoorde klacht.

Strontje

Een andere ontsteking van de ooglidrand is wat in de volksmond een ‘strontje’ wordt genoemd. De medische term hiervoor is hordeolum externum. Ook hier is de staphylococcusbacterie de aanstichter, en dit keer heeft hij het voorzien op de kleine kliertjes van Zeis, die bij de wimperopeningen liggen. De ontsteking uit zich in een pijnlijk, rood bobbeltje, waar vaak een puskopje op komt. Een strontje verdwijnt meestal na een paar dagen vanzelf.

Chalazion

Soms ontstaat er een ontstoken knobbeltje in een kliertje van Meibom, dat onderhuids in de ooglidrand ligt en een functie heeft bij het in stand houden van gezond traanvocht. Deontstoken oog chalazion medische term voor zo’n knobbeltje is chalazion. Doordat de ontsteking niet aan de oppervlakte ligt, zoals bij een strontje, kan het lichaam hem moeilijker wegwerken. Soms gaat het chalazion niet vanzelf over en kan het zo groot worden dat het voor het oog gaat zitten en het zicht beperkt. Een kleine ingreep door de oogarts is dan nodig. Maar jij kunt er vast voor zorgen dat het zover niet komt, mits je je ogen al in een eerder stadium in de watten legt!

Uveïtis

Inwendige oogontstekingen, zoals aan het vaatvlies of aan het regenboogvlies, komen minder vaak voor dan uitwendige ontstekingen. Uveïtis kan plotseling of geleidelijk ontstaan. Symptomen zijn: slechter gaan zien en het ontstaan van zwarte vlekjes of slierten in het beeld. Vaak gaat de aandoening gepaard met lichtgevoeligheid, pijn, roodheid en tranen. Deze vorm van ontsteking komt bij zowel oudere als jongere mensen voor, en eerder bij mensen van wie de weerstand is verzwakt door ziekte of het gebruik van bepaalde medicijnen. Ook vindt men deze ontsteking vaker bij mensen die een auto-immuunziekte hebben, bijvoorbeeld reuma.

Wat kun je dan doen om ontstoken ogen te herstellen of te voorkomen.

In mijn online presentatie leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Meld je via onderstaande link aan voor de gratis presentatie en leer:

  • Hoe ik en mijn klanten van slecht zicht naar goed zicht zijn gegaan, zonder brillen, lenzen of laseren
  • Hoe ogen met klachten weer gezond en vitaal kunnen worden.
  • Wat er nodig is om te zien met je eigen ogen, dus zonder bril, lenzen of laseren
  • Waarom de mindset van schaarste er voor zorgt dat je nu niet goed ziet.
  • Waarom de fabel dat worteltjes eten goed voor je ogen is, niet klopt.

Presentatie: Gezonde ogen zien perfect

Wil je hier direct mee aan de slag? 

Neem dan contact op voor een gesprek door op onderstaande klikken te klikken. Dan gaan we direct van start.

Klik hier om je aan te melden voor een gesprek.

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Ik hoop je terug te zien tijdens de presentatie, reserveer hier snel je plekje.

Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

    Comment Section

    29 reacties op “Wat zijn ontstoken ogen?


    Door peter op 6 augustus 2016

    Hallo

    Sinds een paar weken heb ik last van mijn ogen. Vooral mijn rechteroog. Deze voelt zwaar aan. In het begin had ik last van droge ogen. Hiervoor kreeg ik oogdruppels. Een week later verdween het gevoel van droge ogen. Nu heb ik last van mijn rechter oog. Hij voelt zwaar aan. Ik weet niet wat ik eraan moet doen. Mijn afspraak bij de oogarts is pas over drie maanden. Naast mijn klacht over mijn rechter oog heb ik veel pus als ik wakker word. Ook scheiden mijn ogen veel vocht in de ochtend. Bovendien heb ik donkere wallen onder mijn ogen. En een dikke lijn (is dat een rimpel? Ik heb nog maar 16:()

    Alvast bedankt.


    Door Eva op 7 augustus 2016

    Hoi Peter,
    Het gratis e-book kan je op weg helpen:
    https://volzicht.nl/bedankt-inschrijving-zeven-tips/

    Er zijn verschillende oefeningen die je hierbij kunnen helpen.
    Kokosolie in je ogen smeren vlak voor het slapen gaan, kan helpen bij ontstoken ogen.
    Het kan ook zijn dat je niet goed tegen de oogdruppels kan en dat je klachten hier het gevolg van zijn.
    Kijk ook nog even bij droge ogen op de website.

    Veel succes! Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht


    Door Rachel op 30 april 2018

    Hoi ik lees je reactie over kokosolie voor het alapen gaan in je ogen doen. Moet het niet steriel zijn?


    Door Karin op 30 april 2018

    Schoon moet het wel zijn, steriel niet.


    Door Abma op 5 september 2015

    Al jaren ben ik bijziend en jaarlijks ging ik naar de oogarts voor een meting en controle van mijn ogen. Sinds deze arts met pensioen is, wordt ik daarvoor verwezen naar de brillenwinkels. Die doen de metingen zo slecht, dat ik nu geen enkele bril meer heb waarmee ik goed kan zien en de afwijkingen in mijn ogen merken ze niet eens op. Ik heb staar in 1 oog en zwarte vlekken in het andere oog. Oogmetingen doen de oogartsen niet meer.

    Nu ben ik al de hele week verkouden en grieperig, zodat mijn ogen erg tranen. Na 2 dagen zag ik plotseling alles goed scherp zonder bril. Heel dichtbij was alles wazig en met bril kon ik niks meer scherp zien. Ik was ineens niet meer bijziend.

    Maar na 5 dagen is 1 ooglid gezwollen en zit dat oog als ik wakker wordt helemaal dichtgeplakt. Met warm water kan ik het weer losweken. Het oog zelf ziet rood. Als kind heb ik dat ooit gehad en toen hielpen kamille compressen en een zalfje van de dokter. Maar ik heb koorts en de huisarts doet niet aan huisbezoek. Hij verwijst voor alles naar een specialist en dat kost me minimaal 300 euro.

    Mijn kat heeft ook wel eens een gezwollen ooglid gehad en daarvoor kocht ik voor 6 euro Beaphar oogzalf. De dierenwinkel bezorgt dat gratis thuis.
    Kan ik Beaphar oogzalf voor mijzelf gebruiken? Ik ben tenslotte ook een zoogdier en de gezondheidszorg is voor mensen bijna niet meer toegankelijk.


    Door Karin op 5 september 2015

    Beste Abma,
    Ik ken de zalf niet en kan je daar helaas geen advies in geven. Best kans dat je het ook kan gebruiken, misschien kun je het een dierenarts vragen. Die weet precies wat het is.
    Wat ook ontstekingsremmend werkt is kokosolie. Je kunt dit eten en ook rondom je oog lichtjes smeren. Compressen van kamille is ook goed om te doen en je ogen afdekken met je handen (palmeren): https://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/


    Door Mirjam pouw op 24 augustus 2015

    Vorig jaar heb ik vaak een uveitis gehad via de oogarts behandeld en het is nu al een tijd weg. Nu heb ik momenteel veel irritatie In het rechteroog vooral rood en regelmatig zit het oog dichtgeplakt in de ochtend. Ik ben erg moe en als ik thuiskom val ik in slaap op de bank vaak heel kort als ik wakker wordt lijkt het of ik met rechts door een groene lens kijk dit duurt maar een paar minuten wat moet ik hiermee


    Door Karin op 25 augustus 2015

    Beste Mirjam,
    Het is altijd goed om een dokter er naar te laten kijken. Om te weten wat er precies aan de hand is. Wat jezelf kunt doen is veel palmeren om de ogen rust te geven. Ga ipv op de bank liggen aan tafel zitten met een kussen onder je ellebogen en sluit met je handen je ogen af. Ook de ogen zelf sluiten. Daarnaast is het belangrijk om naar je voeding te kijken. Eet bijv. geen vloeibare plantaardige olien zoals mais, zonnebloem, soja, raapolie. (zit in veel bewerkte produkten). Olijfolie is prima als het extra virgin is en je het niet verhit. Kokosolie is goed om te eten, dit werkt ontstekingsremmend. Lees meer over voeding via deze link: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/


    Door monique op 12 augustus 2015

    Hallo
    ik heb al bijna een maand last van tranende ogen en ook dat er steeds soep uit me ogen blijft komen echt een vies gezicht zoveel is het
    en savonds ga ik slechter zien lijkt net of er een waas voor me ogen komt en irriteert ook me oogleden branden ook vaak aan het eind van de dag ben na de huisarts geweest zij zei spoel je ogen met gekookt water heb het idee dat dit niet echt helpt ja voor even maar binnen 5 min zijn me ogen weer vies eerst was het alleen me rechteroog maar me linkeroog gaat ook beginnen wat kan dit zijn


    Door Eva op 16 augustus 2015

    Hoi Moniek
    dat klinkt niet zo prettig. Kokosolie werkt ook desinfecterend, daarmee zou je ook je ogen kunnen spoelen en je zou het tegelijkertijd ook kunnen eten.
    Heb je de andere tips ook al geprobeerd, zoals je ogen masseren of compressen gebruiken gedrenkt in thee van bijv ogentroost of calendula?
    Veel succes!
    Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht


    Door Jose Santana op 14 juli 2015

    Hallo
    Ik Heb al een week last van brand een rode ,jeuken oog
    En is konstand aan het tranen , en vieze Heid komt Er uit en is heel iritand .
    Wat kan Ik hier aan doen ?

    Groetjes Jose


    Door Ina op 7 juli 2015

    Ina
    hallo,ben bij een oogarts geweest,,,stond binnen 5 min,,buiten,,hij zei dat ik Blepharitis heeft.ik heb het opgezocht op internet,,en herkent mijn symtonen er niet in. ik heb geen korstjes ,geen brandend oog,alleen een waterzak onder mijn rechteroog.ik heb ook geen pijn of jeuk,,ook geen talgkliertjes die korstjes achterlaten,,,alleen maar opgezette ogen het rechteroog erg,, het linkeroog een beetje
    groetjes Ina



    Door Suus op 4 juli 2015

    Hoe en waarmee maak ik oog kompressen?


    Door Karin op 5 juli 2015

    Je kunt een kruidenthee, bijvoorbeeld van kamille, maken. Daar watje in dopen. Beetje aflaten koelen, maar nog wel warm. De watjes op je oogleden leggen.


    Door Ulrike op 26 oktober 2014

    Hallo,
    Ik heb sinds een maand last van een chalazion op mijn rechteroog. Ik deed er elke dag een beetje oogzalf aan, maar dit werkte niet. Ik heb uiteindelijk een afspraak gemaakt bij de oogarts, maar ik begin me wel zorgen te maken. Vooral omdat ik sinds een week last heb van een zwart vlekje in mijn gezichtsveld die plots opduikt. Mijn rechteroog traant ook een beetje. De consultatie is pas binnen een week en ondertussen zit ik hier. Zou dit gewoon een ontsteking kunnen zijn?


    Door Karin Hogenboom op 26 oktober 2014

    Beste Ulrike,
    Wat er ook precies aan de hand is, belangrijk is dat je zelf nu voor goed voor je ogen gaat zorgen. Wat een enorme rust aan je ogen zal geven is palmeren, daar kun je hier meer over lezen: https://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/
    Ook kan ik je aanraden mijn gratis e-book te gaan lezen en de zeven tips die daarin staan toe te gaan passen.
    https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/
    Ik zeg niet dat het alle problemen direct zal oplossen, maar het zal je zeker gaan helpen.
    groetjes Karin


    Door karin op 16 augustus 2014

    Hoi,
    Mijn vraag heb je ook ervaring met uveitis? Dit is namelijk bij mij vastgesteld. Ik zie erg slecht op dit moment. Ik zie veel dubbel of soms lijkt het of ik door lachspiegels kijk. Ook zwarte vlekjes en slierten. Wordt hier erg onzeker van. Aan de buitenkant is verder niets te zien, heb ook geen pijn. Ben in behandeling bij de hoogste proffessor in oogkliniek van rotterdam. Ze heeft van de week prednison ingespoten, ik heb niet het idee dat dit helpt, maar moet geduld hebben.
    Oorzaak hangt wel in verband met mijn collitus ulserose en ziekte van bechtrew.


    Door Karin Hogenboom op 16 augustus 2014

    Beste Karin,
    Ik heb hier geen ervaring mee, maar wat belangrijk is, zorgen dat je ogen weer gezond worden. Daar heb ik wel ervaring mee. Van Prednison worden je ogen niet echt gezonder. Heb je mijn gratis e-book al gedownload met zeven tips: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/


    Door Frans op 21 juli 2014

    Na weken toename van lichtgevoeligheid en onscherpte naar oogarts geweest. Nooit eerder last van lichtgevoeligheid.
    Na hydrchloorthiazide(plaspil) veel klachten. Ook eczeem óp de neusbrug en wangen onder de ogen. Rode ogen. Oogdruppels hielpen niet. De oogarts constateert alleen een ooglidontsteking. Op de onscherpte wordt niet ingegaan. Krijg weer teams mee. De lichtgevoeligheid is bar pijnlijk. Ik heb ook geen filters mee gekregen. Een gerenommeerd oogziekenhuis!


    Door Karin Hogenboom op 26 juli 2014

    Beste Frans,
    Wat jammer is bij veel oogartsen, dat ze je niet informeren hoe je je ogen weer gezond kunt krijgen. Dit komt omdat ze dit zelf ook niet weten, ze worden hierin niet opgeleid. Ik kan je adviseren met mijn tips aan de gang te gaan, wat je weer zult helpen bij je lichtgevoeligheid. Heb je mijn gratis e-book al gedownload? Opt in: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/


    Door jan op 21 juni 2014

    HALLO,

    ik heb nu sinds gister ontsettend rode ogen er komt heel veel geel vocht uit een soort pus als ik ga slapen en een tijdje mijn ogen dicht houd krijg ik ze amper eeer open wat kan ik hier tegen doen?


    Door Karin Hogenboom op 21 juni 2014

    Beste Jan,
    Je kunt je ogen schoonmaken, met warm water, maar groene thee of kamille thee is ook goed. Warm compres van de thee maken en op je gesloten ogen leggen om te ontspannen en palmeren is heel goed om te doen. Je kunt hier meer lezen over palmeren:https://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/


    Door samantha op 12 juni 2014

    Hallo.

    ik heb nu een week last van bandende rode ogen als ik in de nacht wakker word. als ik dan in het licht kijk kan ik mijn ogen echt niet open houden omdat het nog meer brand. ook voelen ze wat droog aan als ik knipper.
    Is dit ook een ontsteking? want overdag heb ik nergens last van.


    Door Karin Hogenboom op 12 juni 2014

    Beste Samantha,
    Klinkt in ieder geval als droge ogen, of ze ontstoken zijn weet ik zo niet. Belangrijk is om goed voor je ogen te gaan zorgen, zodat ze weer gezond en vochtig aan voelen. Via onderstaand artikel kun je lezen wat je met voeding kunt doen voor de ogen:
    https://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/droge-ogen-door-een-tekort-aan-vitamine-a/
    Ook kan ik je adviseren met mijn andere tips aan de slag te gaan en veel te gaan palmeren.
    https://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/


    Door Lisette Scheffer op 31 maart 2013

    en vraag je arts in hemelsnaam om een doorverwijzing voor de oogarts. Ieder zijn specialisme…..


    Door Lisette Scheffer op 31 maart 2013

    Even korte info van een Doktersassistent om je te helpen:

    Blefaritis is een bacteriele infectie van de oogleden. Als je zo-heet-mogelijke warmwatercompressen ong 15 minuten op je oog legt om de korstjes van je oogleden te weken kan dit de klachten binnen +/- 2 weken verhelpen. Ook kun je reinigen met Natriumcarbonaat of babyshampoo. Niet in wrijven met vuile handen, want dan kun je conjunctivitis oplopen (ontstoken rood uitziend oog-wit)

    Zijn de klachten na die tijd nog niet weg ga even terug naar je arts en maak een afspraak met een oogarts, want blefaritis wordt vaak veroorzaakt door een niet gecorrigeerde BREKINGSAFWIJKING van het oog. hierdoor kun je onbedoelt veel wrijven in je oog en daardoor raakt het nog meer geirriteerd.

    Succes ermee.


    Door Anoniem op 22 januari 2013

    Beste mevrouw Hogenboom,

    Ik heb al maanden last van steeds terugkerende dikke, rode, jeukerige, branderige ogen. De arts schreef dun zalfje voor oogleden voor, maar deze helpt niets.

    Ik heb een achtergrond in eczeem en voedselintoleranties en denk steeds dat het terugkeert vanwege iets in mijn voeding. Echter nu vond ik meer informatie over Blepharitis op internet en plaatjes en beschrijvingen doen mij bekend voor.
    Ik las dat deze aandoening veroorzaakt wordt door de staphylococcen aureus bacterie en vroeg mij af: moet je als je blepharitis blijkt te hebben ook vragen of er getest kan worden of je deze bacterie met je meedraagt? Ik heb namelijk ook al een hele lange tijd vermoeidheidsklachten, verminderde weerstand, enz. ?
    Als alleen de oogklachten behandeld worden en je blijkt die bacterie met je mee te dragen die zich dus uit nu in huidaandoeningen, wat kan deze dan nog meer veroorzaken?
    Het ‘enge’ is dat als je op blepharitis googled je direct uitkomt bij staphylococcen aureas/blepharts en MRSA!


    Door Karin Hogenboom op 22 januari 2013

    Ik ben geen oogarts, hoe dat precies zit met welke bacteriën weet ik niet. Als ik je verhaal hoor over eczeem en voedselintoleranties, denk ik zelf dat je kunt overwegen leverreiniging te doen. Ik ben daar momenteel zelf mee bezig en merk meteen resultaat in mijn zien maar ook in mijn lijf. Ik ga hier nog een artikel overschrijven, voor meer informatie hierover verwijs ik je door naar de volgende website: http://www.colon-cleansing-expert.com/
    Neem via die site eens contact op met Liesbet, zij weet hier echt heel veel vanaf.
    Daarnaast is het ook goed om je ogen te leren ontspannen, dat zal zeker verlichting geven. Je kunt je inschrijven voor mijn gratis boek: zeven tips om goed te gaan zien. Deze tips zullen je een heel stuk op weg helpen. Je kunt hem via deze link downloaden:
    https://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/
    groetjes Karin

    Plaats een reactie


    *