Wat zijn ontstoken ogen?

schilderij ontstoken oogJeuk, pijn, roodheid, zwelling en pusvorming kunnen duiden op een ontsteking. Wat zijn ontstoken ogen? De meeste oogontstekingen zijn uitwendig. De rode ogen en waterige afscheiding, die horen bij een verkoudheid of griep, kennen we allemaal wel. Ook een pijnlijk oog dat ’s morgens als het ware dichtgeplakt zit, komt veel voor. Dit soort klachten gaat meestal vanzelf weer over: juist het weefsel in en rond het oog heeft een heel groot zelfgenezend vermogen. Soms zijn de klachten ernstiger en hardnekkiger. Heb jij last van ontstoken ogen? Lees dan eerst hier welke vorm van ontsteking dit kan zijn.

Wat zijn ontstoken ogen?

Eerlijk gezegd: je mag heel blij zijn met je ontstoken ogen. Een ontstekingsreactie is namelijk een teken dat het lichaam bezig is zich actief te verzetten tegen ziekteverwekkers. Als virussen of bacteriën willen binnendringen, wordt het immuunsysteem in paraatheid gebracht. Eerst zorgt de stof histamine ervoor dat de doorbloeding op de betreffende plek krachtiger wordt. Hierdoor ontstaat roodheid. Door de intensievere doorbloeding kan een leger van witte bloedcellen zich snel naar de aangedane plek verplaatsen om daar de aanval in te zetten. De bacteriën of virussen worden ingesloten, gedood en naar buiten gewerkt via pusvorming. Met een ontstekingsreactie aan de huid en de slijmvliezen, bijvoorbeeld aan de oogleden, voorkomt ons lichaam dus dat ziekteverwekkers verder het lichaam kunnen indringen om daar meer schade aan te richten. De intelligentie van ons lijf verwondert me altijd weer opnieuw!

Ontsteking van het bindvlies: conjunctivitis

Conjunctivitis is een duur woord, maar we hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad, namelijk als we snipverkouden zijn of griep hebben. Conjunctivitis is de meest voorkomende vorm van ontstoken ogen. Het oogwit en de binnenkant van de oogleden zijn bedekt met een laagje slijmvlies, de conjunctiva. Dit slijmvlies kan ontstoken raken door een allergische reactie, virussen of bacteriën. De ontsteking uit zich in het rood worden van het oogwit en de binnenkant van de oogleden. Gevolg: jeuk, een branderig gevoel, tranen en pijn.


Bij een virale conjunctivitis gaat het om een verkoudheids- of griepvirus, en de klachten verdwijnen weer als je betergriepvirus in het bloed wordt. Bij een bacteriële conjunctivitis treedt meestal meer pusvorming op; de geelgroene afscheiding is het afvalproduct van de ontsteking. Zowel een virale als een bacteriële infectie is besmettelijk.


Een allergische conjunctivitis, bijvoorbeeld hooikoorts, is het gevolg van contact met een allergeen. Voorbeelden zijn pollen, stof en kattenharen, maar ook oogmake-up en oogdruppels kunnen een allergische reactie veroorzaken. In tegenstelling tot bij een ontsteking, gedraagt bij allergie het afweersysteem zich juist niet helemaal zoals zou moeten. Het reageert eigenlijk te fel op een onschuldige stof, die in principe niet ziekmakend is.

Blepharitis

Blepharitis is een ontsteking van het ooglid en deze infectie is meestal chronisch. De ziekteverwekker is een specifieke bacterie, staphylococcus aureus. Deze bacterie leeft bij iedereen gewoon op de huid, maar bij mensen die er vatbaar voor zijn, probeert hij het lichaam binnen te dringen via de openingetjes waar de wimpers uitgroeien. Oogzalfjes en antibiotica kunnen wel even helpen maar nemen het probleem meestal maar tijdelijk weg. Het is dus beter iets aan de vatbaarheid te doen en de algehele weerstand van het lichaam te verbeteren. Lees hierover meer in het artikel hoe kom ik van mijn ontstoken ogen af?


Symptomen van blepharitis zijn jeuk, irritatie en pijn. Sommige mensen krijgen rode ogen en schilfertjes langs de oogranden. Pijnlijke steken in het oog is een veelgehoorde klacht.

Strontje

Een andere ontsteking van de ooglidrand is wat in de volksmond een ‘strontje’ wordt genoemd. De medische term hiervoor is hordeolum externum. Ook hier is de staphylococcusbacterie de aanstichter, en dit keer heeft hij het voorzien op de kleine kliertjes van Zeis, die bij de wimperopeningen liggen. De ontsteking uit zich in een pijnlijk, rood bobbeltje, waar vaak een puskopje op komt. Een strontje verdwijnt meestal na een paar dagen vanzelf.

Chalazion

Soms ontstaat er een ontstoken knobbeltje in een kliertje van Meibom, dat onderhuids in de ooglidrand ligt en een functie heeft bij het in stand houden van gezond traanvocht. Deontstoken oog chalazion medische term voor zo’n knobbeltje is chalazion. Doordat de ontsteking niet aan de oppervlakte ligt, zoals bij een strontje, kan het lichaam hem moeilijker wegwerken. Soms gaat het chalazion niet vanzelf over en kan het zo groot worden dat het voor het oog gaat zitten en het zicht beperkt. Een kleine ingreep door de oogarts is dan nodig. Maar jij kunt er vast voor zorgen dat het zover niet komt, mits je je ogen al in een eerder stadium in de watten legt!

Uveïtis

Inwendige oogontstekingen, zoals aan het vaatvlies of aan het regenboogvlies, komen minder vaak voor dan uitwendige ontstekingen. Uveïtis kan plotseling of geleidelijk ontstaan. Symptomen zijn: slechter gaan zien en het ontstaan van zwarte vlekjes of slierten in het beeld. Vaak gaat de aandoening gepaard met lichtgevoeligheid, pijn, roodheid en tranen. Deze vorm van ontsteking komt bij zowel oudere als jongere mensen voor, en eerder bij mensen van wie de weerstand is verzwakt door ziekte of het gebruik van bepaalde medicijnen. Ook vindt men deze ontsteking vaker bij mensen die een auto-immuunziekte hebben, bijvoorbeeld reuma.


Wat kun je dan doen om ontstoken ogen te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.



Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen