Moeiteloos kijken zonder bril of lenzen

Hieronder vind je de oefeningen die we gedaan hebben in de workshop Moeiteloos kijken zonder bril of lenzen op de gezondheidsbeurs. Ik hoop dat je het hebt ervaren als een leuke, zinvolle workshop en je kunt je ervaringen over de workshop hieronder opschrijven. Zodat anderen ook kunnen lezen wat ontspanning doet met de ogen.

Invloeden van buitenaf

Ga comfortabel zitten en sluit je ogen. Ga met je aandacht naar je ademhaling, volg je adem en voel de ontspanning in je lichaam. Laat alle spanning die er zit helemaal los. Ga met je aandacht naar jouw ogen en voel hoe jouw ogen voelen. En stel je maar voor dat je op een grasveld zit. Het is een mooie lente dag, het veld staat vol met bloemen. En naast je staat een hele grote boom. Het is een mooie oude boom, vol met frisgroene verse lenteblaadjes. Je hoort de vogels fluiten, er gaat een vlinder zitten op je hand. Voel de vlinder op je hand zitten, een zachte, kriebelende  aanraking. Je voelt de warme zon op je huid en dit voelt heel aangenaam. Ga weer met je aandacht naar jouw ogen, hoe voelen je ogen nu. Misschien voelen ze wel zacht en warm aan. Misschien voel je wel niets, dat is ook goed. Terwijl je in dat mooie grasveld zit, rijdt er opeens een auto luidtoeterend voorbij. En een scooter scheurt rakelings langs jouw voeten. Het gras is veranderd in asfalt, de boom is een flatgebouw geworden. En voel maar wat deze gedachte, dit beeld doet met jouw ogen. Voel je verandering. Misschien voel je wel dat ze nu hard aanvoelen, of voel je de spieren samen trekken. Misschien voel je niets. Ook dat is goed. Ga weer terug naar het  eerste beeld en zoek de zachtheid weer op. En neem deze zachtheid mee als je jouw ogen langzaam opent.

Vrienden worden met de wazige wereld

De eerste stap om te nemen als je weer beter wilt zien zonder bril is vrienden worden met de wazige wereld. Of dit nu een bril is die je altijd draagt of een leesbril voor af en toe. Als je alleen maar af en toe een leesbril draagt, daag jezelf dan uit om de mist dichtbij jezelf te ervaren. Tegenover vriendschap staat vijandschap. Door een bril op te zetten ben je steeds de strijd aan gegaan met het wazige zien. Het risico is groot dat je door gaat met die strijd, ook als je de bril af gaat zetten. Dit zal frustratie opleveren en helpt niet bij het beter zien. Als je gaat oefenen zonder bril, sluit dan vriendschap met je wazige wereld. Dit kun je doen door te zoeken naar wat je waardeert aan de wazige wereld. De wereld die je wazig ziet is wellicht zachter dan de wereld door bril of lenzen. De wereld komt misschien wat rustiger bij je naar binnen. Wat kun je allemaal wel zien. Welke kleuren zie je, hoe waardeer je de kleuren. Welke vormen zie je, kun je de diepte zien. Zijn er voorwerpen die je wel helder kunt zien. Op welke afstand is dat? Wees dankbaar voor wat je wel kunt zien.

Ervaar de gevoelens die boven komen

Als je rondloopt zonder bril of lenzen, ervaar dan de gevoelens die loskomen. Dit kan bijvoorbeeld angst zijn “ik zie niets, dadelijk val ik of bots ik tegen iemand op”, irritatie “wat een gedoe, ik doe gewoon mijn bril op”, boosheid, willen vluchten “dit is niks voor mij, ik stop ermee” enzovoort. Dat die gevoelens er zijn is prima, erken dat ze er zijn. Je kunt het gevoel dat naar boven komt even helemaal groot maken, dat je het door je hele lichaam voelt en bij een uitademing laat je het gevoel helemaal los.

Je hebt bij gevoelens altijd een keuze, je kunt er in blijven hangen, ze negeren. Of je kunt ze erkennen en weer loslaten. En geniet dan van de nieuwe ervaring, bedenk dat anders kijken leuk, spannend, bijzonder, mooi enzovoort is. Ga de uitdaging aan met je zelf en geniet ervan. Wees trots!

Sta stil, sluit je ogen en voel na.

 

Beweging

Ogen voelen zich het prettigst als ze veel bewegen. Je kunt je voorstellen dat op het moment dat ze achter de computer zitten en steeds naar het beeldscherm kijken, ze niet aan het bewegen zijn. Een aantal tips:
  • Als je aan het typen bent, kijk dan naar je vingers, die zijn tenslotte steeds in beweging.
  • Je kunt ook je ogen sluiten tijdens het typen.
  • Kijk regelmatig ver weg, liefst naar buiten. Ga tijdens je pauzes naar buiten toe en hap licht.
  • Speel regelmatig met een bal, een bal is veel in beweging en om die bal te volgen blijven je ogen in beweging.

Lijnen volgen

Volg de lijnen die je om je heen ziet. De lijnen van iemands gezicht, de lijnen van de koffiekopjes op tafel, de lijnen van de bomen en de gebouwen buiten. Door het volgen van de lijnen zorg je ervoor dat je ogen bewegen. Het is een oefening om je ogen weer aan het bewegen te krijgen.

Zwaaien

Zwaaien is een heel ontspannende oefening voor je ogen, maar ook voor je geest. Het is een ideale oefening om je hoofd leeg te maken waardoor je makkelijker inslaapt.

Je gaat met je voeten op schouderbreedte staan, zorg ervoor dat je enkels een beetje naar buiten staan. Je gaat nu je lichaam zwaaien door je hiel een stukje op te tillen. Als je je linker hiel optilt zwaait je lichaam naar rechts en andersom. Je draai ontstaat puur alleen door het optillen van je hiel, de rest van je lichaam blijft stil. Bedenk maar dat er een draadje vanuit je hoofd naar het plafond gaat en vanuit je stuitje naar de aarde, om dat draadje draait je lichaam. Je hoofd zwaait langzaam door de ruimte. De armen blijven ontspannen langs je zij hangen. Je ogen liggen rustig in de oogkassen, ze zien wel, maar kijken niet bewust. Stilstaande objecten lijken te bewegen in de tegenovergestelde richting.

Doe deze zwaai drie keer per dag 50 tot 80 keer. Als je duizelig wordt, kun je ook je ogen sluiten.

 

Palmeren

Een goede ontspanningsoefening voor de ogen is palmeren. Palmeer altijd voordat je gaat slapen, je slaap zal dieper zijn. Palmeer voor het opstaan, je kunt de oefening gebruiken bij je meditatie en tussen de middag tien minuten. Verder kun je gedurende dag korte momenten van een aantal ademhalingen palmeren.

Ga in een comfortabele stoel zitten. Zorg dat je een gemakkelijke houding hebt. Gebruik een kussen om je ellebogen op te laten rusten, zodat vooral je nek, je schouders en je hoofd in een ontspannen lijn kunnen blijven. Als je op bed ligt, doe dan een kussen onder je armen ter ondersteuning. Zet je voeten plat op de vloer naast elkaar. Bouw energie op in je handpalmen door je handen met je handpalmen omhoog op je knieën te leggen en er met je aandacht heen te gaan.

Je kruist je vingers van je handen over elkaar. De vingers rusten op je voorhoofd, je handpalmen zitten over je ogen en rusten zacht op je jukbeenderen. De druk van je palmen is licht en raken je ogen niet. De ogen zijn gesloten.

Ga met je aandacht naar je ogen toe. Laat je ogen achter in de oogkassen vallen. Vul je oogkassen met ademhaling en bedank dat je ogen een heerlijk warm bad krijgen van je ademhaling. Ze kunnen dobberen in dit bad en uitrusten van alles wat ze gezien hebben deze dag. Ook je hersenen kunne uitrusten, want die verwerken 70% van wat je ziet met je ogen. Ook zij hebben nu een rustpauze. Geef ze maar een warm bad met je ademhaling. Je hoeft alleen maar te bedenken dat je dit doet, dan gebeurt het vanzelf. Je hersenen en ogen dobberen in dit warme, liefdevolle bad. Je ogen hoeven even helemaal niets te zien. Het is donker en het lijkt net of ze in het oneindige kunnen zien. Ogen ontspannen als het zicht oneindig is. Laat ze maar lekker ronddobberen en geniet van het donkerte om je heen.  

Artikelen in Workshop gezondheidsbeurs