Hoe zorg je dat je kinderen gezonde voeding binnen krijgen voor gezonde kinderogen? Vanuit mijn eigen ervaring als moeder van drie kinderen kan ik wel zeggen dat het niet gemakkelijk is kinderen gezond te voeden terwijl de verleiding van snoep, koek, chips, ijs, sapjes, prik en andere zoete vol kleurstof rijke drankjes overal om hen heen is. Mijn oudste dochter is nu 12 en vanaf het begin ben ik ermee bezig geweest mijn kinderen weg te houden van de suiker. Een onmogelijke opgave kan ik wel zeggen.
Zoete traktaties
Bij de oudste kon ik de eerste twee jaar nog wel rekken zonder suiker, ik had het zelf niet in huis en buiten de deur kon ik nog makkelijk nee zeggen bij ieder aanbod. De suikerrijke traktaties van de kinderopvang, de kinderen mochten deze niet tijdens de opvang opeten, gooide ik direct de prullenbak in. Het is onvoorstelbaar wat kleine kinderen van 1, 2 jaar al trakteren. Snoep in de vorm van een ijsje, een zakje vol met pakjes waar allerlei poedertoestanden inzitten. Hoe meer chemische toevoegingen en zoet hoe beter de traktatie.
Als er feest was, was er snoep
Ik kon mijn dochter er nog tegen beschermen, maar dat werd steeds lastiger. Ook de traktaties op school waren vaak zoet. Daar mocht op school wel wat van gegeten worden. Sint Maarten deed zijn intrede, langs de deuren zingen en snoep halen. Iedere dag mogen ze er dan een snoepje van, met de inhoud deden ze vaak een jaar. En dan de activiteiten buiten de deur, feesten op school, avondvierdaagse, kinderfeestjes, andere feesten. Een grote verleiding van taart, koek, snoep, chips, ijs, limonade. En bij de twee volgende kinderen werd het al helemaal lastig om het twee jaar lang vol te houden, geen suiker, want ze zagen hun grote zus ook wel eens een snoepje eten.
Mijn zoon is gek op lekkernijen
Mijn zoon van zeven is het meeste gehecht aan dit soort lekkernijen. Als we op een feestje zijn gaat hij vaak helemaal los, waarna hij er daarna hangend bij neer stort door de suikerdip. Zijn avondeten lust hij vaak niet. Toen hij een jaar of vier was reageerde hij verontwaardigd op mijn opmerking dat hij niets lustte: “Oh, dat is niet waar. Ik lust snoepjes en koekjes, pannenkoeken, poffertjes, patat en boterhammen”. Als hij een kinderfeestje heeft gehad kan hij glunderend vertellen wat hij allemaal die dag heeft gekregen. “We kregen taart en we mochten een aardbei in de chocolade dopen, een pakje drinken en nog een pakje drinken, drie snoepjes en een ijsje en pannenkoeken”.
Stuiterballend door het huis
Toen ik hem naar het feestje toe bracht, stond het vriendje enorm te stuiteren. “Ja, dat hoort erbij hè, zo voor een verjaardagsfeestje!”, zei de moeder. Ik weet niet of dat er nu zo bij hoort, volgens mij is het vooral een schommelende suikerspiegel waardoor kinderen zo aan het stuiteren zijn. Opgewonden zijn voor een verjaardagsfeestje hoort er natuurlijk bij, maar dat is wat anders als een stuiterbal door het huis heen te springen.
Ik dacht dat volkorenbrood gezond was
Ik hield dus zo ver als mogelijk de snoep en koek buiten de deur. En gaf ze zo gezond mogelijk te eten, althans, dat dacht ik. Toendertijd had ik nog geen idee dat een boterham (bruin en wit) ook gelijk staat aan vijf suikerklontjes en dacht ik er goed aan te doen ze volkoren brood te geven. Inmiddels ben ik erachter dat wat ik dacht dat heel gezond is, helemaal niet zo goed is voor geweest voor mijn kinderen.
Fytinezuur en gluten
Het probleem met volkoren brood is de fytinezuur die in het volkoren schilletje zit. Dit zuur onttrekt allerlei belangrijke mineralen uit het lichaam. Om dit gezond te kunnen eten, hoort het eerst voorverteerd te worden. Met zuurdesem gebeurt dit, maar om het goed voor te verteren zou het zuurdesem deeg wel een week moeten rijzen. Bij het moderne zuurdesem brood gebeurt dit niet. Ook zitten er in granen gluten en gluten tasten de hersenen aan. Veel hiervan eten is dus helemaal niet zo gezond. En brood aten we veelvuldig.
We aten volop koolhydraten
’s Ochtends begonnen we met pap of boterhammen, in de broodtrommel gingen boterhammen mee naar school en ’s avonds aten we met regelmaat volkoren pasta maaltijden, of aardappelen of zilvervliesrijst (zit ook fytinezuur in). Ik wist het niet, maar onze maaltijden waren suikerrijk, want vol met koolhydraten. Want of je nu koolhydraten eet van koekjes of zoet fruit of pasta of boterhammen, voor je lichaam zijn het koolhydraten.
Koolhydraten en schommelende bloedsuikerspiegel
Het eten van koolhydraten doet de bloedsuikerspiegel stijgen, produkten die de bloedsuikerspiegel het sterkst laten stijgen zijn: alles wat met tarwe is gemaakt, zetmeelrijke produkten zoals rijst, aardappelen, mais en vloeibare koolhydraten, frisdranken, bier en vruchtensappen. De alvleesklier maakt insuline aan en heeft als functie het teveel aan glucose uit het bloed te verwijderen. De insuline pakt de glucose uit het bloed en stopt deze in de cellen die het opslaan als vet. Insuline werkt heel drastisch en laat de bloedsuikerspiegel heel snel dalen. Daardoor krijg je een schommelende bloedsuikerspiegel, het eerder genoemde stuiterbal effect. Koolhydraten worden altijd omgezet in glucose, ook de langzaam opneembare koolhydraten.
Een ander voedingspatroon
Dus wat doe je dan, als moeder met drie kinderen, groot gebracht op boterhammen met pindakaas en andere maaltijden bestaande uit tarwe, rijst en aardappelen? Ik ontdekte wat wel gezonde voeding is voor mijn kinderen en door hierop over te stappen de behoefte van mijn kinderen aan snoep drastisch afnam. Klik hier om meer te lezen.
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Wat zijn jouw ervaringen met kinderen en de verleidingen om hen heen? Ik ben benieuwd hoe jij hiermee omgaat en zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.
Jolanda
op 19 Jul 2014Karin Hogenboom
op 26 Jul 2014Jeanne Scheurer
op 19 Jul 2014Wat is gezonde voeding voor kinderogen - VolZicht
op 24 Jun 2014