Gezonde voeding voor kinderogen

Gezonde voeding voor kinderogen - eieren wortel kaasHoe zorg je dat je kinderen gezonde voeding binnen krijgen voor gezonde kinderogen? Vanuit mijn eigen ervaring als moeder van drie kinderen kan ik wel zeggen dat het niet gemakkelijk is kinderen gezond te voeden terwijl de verleiding van snoep, koek, chips, ijs, sapjes, prik en andere zoete vol kleurstof rijke drankjes overal om hen heen is. Mijn oudste dochter is nu 12 en vanaf het begin ben ik ermee bezig geweest mijn kinderen weg te houden van de  suiker. Een onmogelijke opgave kan ik wel zeggen.

Zoete traktaties

Bij de oudste kon ik de eerste twee jaar nog wel rekken zonder suiker, ik had het zelf niet in huis en buiten de deur kon ik nog makkelijk nee zeggen bij ieder aanbod. De suikerrijke traktaties van de kinderopvang, de kinderen mochten deze niet tijdens de opvang opeten, gooide ik direct de prullenbak in. Het is onvoorstelbaar wat kleine kinderen van 1, 2 jaar al trakteren. Snoep in de vorm van een ijsje, een zakje vol met pakjes waar allerlei poedertoestanden inzitten. Hoe meer chemische toevoegingen en zoet hoe beter de traktatie.

Gezonde voeding voor kinderogen snoepAls er feest was, was er snoep

Ik kon mijn dochter er nog tegen beschermen, maar dat werd steeds lastiger. Ook de traktaties op school waren vaak zoet. Daar mocht op school wel wat van gegeten worden. Sint Maarten deed zijn intrede, langs de deuren zingen en snoep halen. Iedere dag mogen ze er dan een snoepje van, met de inhoud deden ze vaak een jaar. En dan de activiteiten buiten de deur, feesten op school, avondvierdaagse, kinderfeestjes, andere feesten. Een grote verleiding van taart, koek, snoep, chips, ijs, limonade. En bij de twee volgende kinderen werd het al helemaal lastig om het twee jaar lang vol te houden, geen suiker, want ze zagen hun grote zus ook wel eens een snoepje eten.

Mijn zoon is gek op lekkernijen

Mijn zoon van zeven is het meeste gehecht aan dit soort lekkernijen. Als we op een feestje zijn gaat hij vaak helemaal los, waarna hij er daarna hangend bij neer stort door de suikerdip. Zijn avondeten lust hij vaak niet. Toen hij een jaar of vier was reageerde hij verontwaardigd op mijn opmerking dat hij niets lustte: “Oh, dat is niet waar. Ik lust snoepjes en koekjes, pannenkoeken, poffertjes, patat en boterhammen”. Als hij een kinderfeestje heeft gehad kan hij glunderend vertellen wat hij allemaal die dag heeft gekregen. “We kregen taart en we mochten een aardbei in de chocolade dopen, een pakje drinken en nog een pakje drinken, drie snoepjes en een ijsje en pannenkoeken”.

Gezonde voeding voor kinderogen - stuiterballendStuiterballend door het huis

Toen ik hem naar het feestje toe bracht, stond het vriendje enorm te stuiteren. “Ja, dat hoort erbij hè, zo voor een verjaardagsfeestje!”, zei de moeder. Ik weet niet of dat er nu zo bij hoort, volgens mij is het vooral een schommelende suikerspiegel waardoor kinderen zo aan het stuiteren zijn. Opgewonden zijn voor een verjaardagsfeestje hoort er natuurlijk bij, maar dat is wat anders als een stuiterbal  door het huis heen te springen.

Ik dacht dat volkorenbrood gezond was

Ik hield dus zo ver als mogelijk de snoep en koek buiten de deur. En gaf ze zo gezond mogelijk te eten, althans, dat dacht ik. Toendertijd had ik nog geen idee dat een boterham (bruin en wit) ook gelijk staat aan vijf suikerklontjes en dacht ik er goed aan te doen ze volkoren brood te geven. Inmiddels ben ik erachter dat wat ik dacht dat heel gezond is, helemaal niet zo goed is voor geweest voor mijn kinderen.

gezonde voeding voor kinderogen broodFytinezuur en gluten

Het probleem met volkoren brood is de fytinezuur die in het volkoren schilletje zit. Dit zuur onttrekt allerlei belangrijke mineralen uit het lichaam. Om dit gezond te kunnen eten, hoort het eerst voorverteerd te worden. Met zuurdesem gebeurt dit, maar om het goed voor te verteren zou het zuurdesem deeg wel een week moeten rijzen. Bij het moderne zuurdesem brood gebeurt dit niet. Ook zitten er in granen gluten en gluten tasten de hersenen aan. Veel hiervan eten is dus helemaal niet zo gezond. En brood aten we veelvuldig.

We aten volop koolhydraten

’s Ochtends begonnen we met pap of boterhammen, in de broodtrommel gingen boterhammen mee naar school en ’s avonds aten we met regelmaat volkoren pasta maaltijden, of aardappelen of zilvervliesrijst (zit ook fytinezuur in). Ik wist het niet, maar onze maaltijden waren suikerrijk, want vol met koolhydraten. Want of je nu koolhydraten eet van koekjes of zoet fruit of pasta of boterhammen, voor je lichaam zijn het koolhydraten.

Gezonde voeding voor kinderogen aardappelenKoolhydraten en schommelende bloedsuikerspiegel

Het eten van koolhydraten doet de bloedsuikerspiegel stijgen, produkten die de bloedsuikerspiegel het sterkst laten stijgen zijn: alles wat met tarwe is gemaakt, zetmeelrijke produkten zoals rijst, aardappelen, mais en vloeibare koolhydraten, frisdranken, bier en vruchtensappen. De alvleesklier maakt insuline aan en heeft als functie het teveel aan glucose uit het bloed te verwijderen. De insuline pakt de glucose uit het bloed en stopt deze in de cellen die het opslaan als vet. Insuline werkt heel drastisch en laat de bloedsuikerspiegel heel snel dalen. Daardoor krijg je een schommelende bloedsuikerspiegel, het eerder genoemde stuiterbal effect. Koolhydraten worden altijd omgezet in glucose, ook de langzaam opneembare koolhydraten.

Een ander voedingspatroon

Dus wat doe je dan, als moeder met drie kinderen, groot gebracht op boterhammen met pindakaas en andere maaltijden bestaande uit tarwe, rijst en aardappelen? Ik ontdekte wat wel gezonde voeding  is voor mijn kinderen en door hierop over te stappen de behoefte van mijn kinderen aan snoep drastisch afnam. Klik hier om meer te lezen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wat zijn jouw ervaringen met kinderen en de verleidingen om hen heen? Ik ben benieuwd hoe jij hiermee omgaat en zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Jolanda
Door

Jolanda

op 19 Jul 2014

Uit eigen ervaring weet ik dat je steeds minder verlangt naar snelle koolhydraten als je deze minder gebruikt. Alhoewel we ze wel nodig hebben, krijgen we ze veel te veel binnen bij elke maaltijd. Smorgens brood, smiddags brood, savonds aardappelen, rijst of pasta...Maar helemaal weglaten is ook weer niet echt zo verstandig. Met behulp van insuline (door de alvleesklier aangemaakt) wordt een deel van de glucose in het bloed, direct in de cellen opgeslagen als glucose. Dit is voor direct gebruik beschikbaar als brandstof voor de spieren (Buiten spelen, potje voetballen e.d.). Daarna wordt de glucose uit het bloed opgeslagen in de cellen als glycogeen, dit is beschikbaar voor de middellange termijn (voor na een paar flinke potjes voetbal, als je echt moe begint te worden). Daarna wordt het overige glucose omgezet in vet, dit is een overlevingsvoorraad voor als het zware tijden worden. Nou kennen wij in onze welvaart geen zware tijden dus wordt de vetreserve bij veel mensen niet echt aangesproken....Daarom is het wel beter om niet teveel snelle koolhydraten te nuttigen, maar voor beweeglijke kinderen is het toch belangrijk om de direct beschikbare glucose in de cellen en het glycogeen voor de middellange reserve op peil te houden door voldoende koolhydraten te eten. Persoonlijk ben ik niet zo van het brood en pasta, maar er zijn veel gezonde alternatieven die goede koolhydraten leveren. (En daarnaast natuurlijk voldoende eiwitten en vetten).

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 26 Jul 2014

Dank je wel voor je toelichting!

Jeanne Scheurer
Door

Jeanne Scheurer

op 19 Jul 2014

Wat weer een schitterend verhaal! Als onderdeel van een orthomoleculaire therapie heb ik ook heel anders met suikers en melen leren omgaan. Ben veel meer groenten gaan eten en in een grotere variatie. Heb ook de glutenvrije granen en melen leren ontdekken en gezonde alternatieven w.b. zoet (palmsuiker, stevia, ahorn), maar net als jullie heb ik ervaren, dat je behoefte daaraan sterk vermindert. Het heeft me wel tijd gekost, en goedkoper was het ook niet, maar van deze "ontdekkingstocht" heb ik geen spijt, integendeel.

Wat is gezonde voeding voor kinderogen - VolZicht
Door

Wat is gezonde voeding voor kinderogen - VolZicht

op 24 Jun 2014

[…] gezonde voeding laten eten, is nog een uitdaging op zich. In mijn vorige bericht heb ik uitgelegd welke obstakels je hier als ouder allemaal tegenkomt. Vooral de verleidingen van […]

Reactie plaatsen