Gezonde voeding voor kinderogen 2
24 juni 2014 

Gezonde voeding voor kinderogen 2

Gezonde voeding voor kinderogen 2 chipsKinderen gezonde voeding laten eten, is nog een uitdaging op zich. In mijn vorige bericht heb ik uitgelegd welke obstakels je hier als ouder allemaal tegenkomt. Vooral de verleidingen van buitenaf zijn een groot obstakel om te ondernemen. Ieder kind krijgt hiermee te maken, de verleiding van chips, snoep, koek, chocolade, en allerlei zoete drankjes. Ik ontdekte dat door anders te gaan eten, deze verleidingen niet meer zo’n strijd zijn in mijn leven. Voor mezelf niet, want deze “heerlijkheden” verleiden niet alleen kinderen, maar ook voor mij kinderen.

Het geheim …

Wat is namelijk het geheim, de grote hoeveelheid koolhydraten veranderen in een grote hoeveelheid VET! Geen plantaardige vloeibare olies, juist niet, dat is een gif voor het lichaam. Maar het verzadigde vet waar we met zijn allen zo bang voor zijn gemaakt. Cholesterolrijk VET uit biologische eieren, rauwe melk en andere volle melkprodukten (liefst van rauwe melk), zoals slagroom, roomboter, volvette kaas, vet vlees (niet dat magere spul). Ook kokosolie en palmolie is heel goed voor de kinderogen. Als kinderen meer vet eten, raken ze verzadigd en hoeven ze niet zo nodig al die zooi.

Gezonde voeding voor kinderogen 2 melkRauwe melk, kaas, worst, boekweit

Natuurlijk komen ze verleidingen nog wel tegen en zullen ze het toch wel opeten. Maar ik merk echt aan mijn kinderen dat het geen groot ding meer is. Ze vergeten regelmatig te vragen naar snoep. Per dag kregen ze van mij 1 glas sap, het sap heb ik veranderd in melk. Rauwe melk, zo van de boer en als dat op is en ik heb geen tijd om er naar toe te fietsen, geef ik ze volle biologische melk. Willen ze een snoepje, geef ik ze eerst een stuk kaas of worst (biologische wel te verstaan). Bak ik pannenkoeken, dan doe ik dit meestal met boekweitmeel (hier zitten geen gluten in) en gooi er rauwe melk door en heel veel eieren. Worden ze heerlijk luchtig van.

De hersenen hebben vetten nodig

Kinderen maar ook volwassenen hebben deze vetten nodig, de hersenen bestaan voor 70% uit verzadigde vetten en voor een groot deel uit cholesterol. De hersenen gaan slinken als ze hier te weinig van binnen krijgen en het lichaam heeft constante honger als het voornamelijk gevoed wordt met koolhydraten. Vet en koolhydraten zijn de twee brandstoffen van het lichaam. Je kunt vet vergelijken met een dik blok hout op een vuur en koolhydraten met de houtsnippers. Als je een vuurtje maakt met alleen maar houtsnippers, ben je steeds snippers op het vuur aan het gooien, anders dooft het vuur binnen de kortste keren.

Gezonde voeding voor kinderogen 2 eierenOntbijt met eieren

Wij beginnen nu de ochtend met eieren. Roerei, gebakken ei, met of zonder spek en kaas, omelet, gekookt of rauw in volle yoghurt. Mijn zoontje blijft de grootste uitdaging hierin, want na een tijdje wilde hij geen ei meer voor het ontbijt. De omelet leek net een pannenkoek, dat wilde hij dan wel. Maar na een tijdje ook niet meer. Het liefst eet hij dan toch een boterham met pindakaas. Ik smeer er dan in ieder geval dik roomboter op en koop alleen nog zo licht mogelijk zuurdesembrood.

Beestenbottenbouillon

Naast al dit vette eten, maak ik ook beestenbottenbouillon. Klik hier om te lezen hoe je de bouillon klaarmaakt. Door bouillon te trekken van botten komen de mineralen uit de botten in de soep terecht. Deze mineralen zijn voor het lichaam makkelijk opneembaar, zeker gecombineerd met vet. Want vet eten zorgt ervoor dat je de mineralen kunt opnemen. Magere melk bevat net als volle melk mineralen, maar het lichaam neemt het niet op, omdat er geen vet in zit. Van de bouillon maak ik soep, of ik gebruik de bouillon om een stoofpotje te maken. De soep en stoofpot smaken vele malen lekkerder door de bouillon, hoewel mijn kinderen het daar dan niet altijd mee eens zijn. Een aantal happen zijn dan maar gewoon verplicht om op te eten.

gezonde voeding voor kinderogen 2 levertraan capsulesEn … levertraan

Mijn kinderen eten dus veel eieren, rauwe melk, boerenkaas en boerenboter, soep van beestenbottenbouillon. Brood eten ze nog wel, maar wel veel minder dan vroeger en bij voorkeur zuurdesem of witbrood. Daarnaast geef ik ze als voedingssuplement levertraan, klik hier om te lezen welke levertraan, want niet alle levertraan is goed en waarom. Dit is als ouder echt even doorzetten om ze dit te geven, want echt niet lekker.

Boterolie

Zelf neem ik ook boterolie, maar dat krijg ik er bij hun echt niet in. Wist ik het maar twaalf jaar geleden, of liever nog eerder, voordat ik zwanger werd. Dan waren ze het van kleins af aan gewend geweest. Er zijn ouders die gooien de levertraan en boterolie door een smoothie. Maar die van mij trappen daar niet in. Ik heb het geprobeerd met alleen de boterolie, een klein beetje erdoor, ze proefden het alle drie en vonden daardoor de smoothie niet meer zo lekker.

Gezonde voeding voor kinderogen 2 smoothieHoe maak je een gezonde smoothie?

Hoe maak je nu een lekkere gezonde smoothie. Ook heel goed geschikt als ontbijt. Klop biologische slagroom stijf, doe daar volle yoghurt bij (kun je eventueel zelf maken van rauwe melk), drie rauwe eieren (niet door vertellen aan de kinderen, anders hoeven ze het niet meer), paar lepels jam van de natuurwinkel, of vers zomer fruit, schepje honing. Dit door elkaar mengen met de mixer. Een heerlijke smoothie die mijn kinderen ook heerlijk vinden. Je kunt de smoothie ook in kleine muffinbakjes in vriezen. Na twee uur heb je heerlijke ijsjes, zonder suiker en glucose-fructose stroop en boordevol cholesterol. Eet smakelijk!

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Hoe zorg jij ervoor dat je kinderen gezonde voeding binnen krijgen? Ik zou het leuk vinden als je tips hieronder wilt delen.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Lisette
Door

Lisette

op 30 Jan 2015

niet iedereen kan tegen kokosolie, in dat geval is roomboter beter denk ik

Ans
Door

Ans

op 28 Jul 2014

Bij Tros-Radar heeft een hoogleraar voedingsleer gewaarschuwd voor het gebruik van kokosolie. Vanwege de verzadigde vetten..Ik heb het zelf niet gezien maar las erover. Mijn eigen ervaringen met (jonge) kinderen en gezonde voeding: Wees niet al te dogmatisch want dan eten ze hetgeen je ze verbiedt niet meer bij jou, maar wel bij de buren of vriendjes. Onze zonen (nu veertigers) kregen bij oma tijdens de regelmatige oppasuurtjes een witte geroosterde boterham met dik roomboter en een nog dikkere laag bruine suiker. Waarschuwing van oma: SSSTTTTTTT!! Niet zeggen tegen mamma want dan mag het niet meer...Ik hoorde het pas enkele jaren geleden en kon er toen hartelijk om lachen. De andere zoon at Fries suikerbrood bij een vriendje. En ik wist natuurlijk van niks. Hij keek wel uit! Nu eten ze beide biologisch en verantwoord. De oudste bakt soms een cheescake voor ons als we komen. Dan bakt hij eerst de koekjes die onderin moeten zelf. Echt verrukkelijk. En dan te bedenken dan hij een druk sociaal leven heeft en een eigen bedrijf. En dat hij als puber luid protesteerde tegen al dat 'zelfgemaakte gedoe.'

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 29 Jul 2014

Leuk om te lezen Ans, het is inderdaad zoeken naar een juiste balans. De goede basis meegeven vanuit huis en ze ook het belang van juiste voeding leren. Want als je helemaal geen grenzen aangeeft als ouder, is toch ook de kans dat ze alleen maar rotzooi naar binnen werken. Maar inderdaad niet alles verbieden, dat werkt alleen maar tegen. Wat betreft de kokosolie, die is juist zo gezond vanwege de verzadigde vetten. Het zijn de meervoudige onverzadigde vetten die zo schadelijk kunnen zijn voor de mens. Om de echte waarheid over kokosolie te lezen, kan ik je dit boek aanraden: http://urly.nl/aob

Onky
Door

Onky

op 15 Jul 2014

Hallo Karin Jij schrijft ( Geen plantaardige vloeibare olies, juist niet, dat is een gif voor het lichaam.) Maar koud geperste olie olijf walnoten etc is hartstikke gezond!!! Dat is bij alle natuurartsen bekend! Mooi stuk trouwens...goed geschreven , op de olie na :-( Vriendelijke groeten

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 16 Jul 2014

Klopt, koudgeperste olijfolie is prima om te nemen, maar niet om te verhitten. Het probleem van notenolie is dat daar ook weer fytine zuur in zit, wat weer niet zo gezond is. Als je noten eet, is het belangrijk dat je ze eerst een nacht laat weken en vervolgens verhit. Ik weet niet hoe dat precies zit met het proces van walnotenolie, of dat ook is gebeurd. Punt is dat er in heel veel bewerkte voeding plantaardige oliën zitten die niet gezond zijn, zoals zonnebloemolie bijvoorbeeld, vooral omdat ze verhit zijn, waardoor de structuur van de vetten veranderd en het zich in jouw lichaam gaat veranderen in vrije radicalen.

Gezonde voeding voor kinderogen - VolZicht
Door

Gezonde voeding voor kinderogen - VolZicht

op 24 Jun 2014

[…] kinderen en door hierop over te stappen de behoefte van mijn kinderen aan snoep drastisch afnam. Klik hier om meer te […]

Reactie plaatsen