Hoe subtiel veranderen jouw ogen?

Veranderingen voltrekken zich vaak op een subtiel niveau. Daardoor word je je niet zo snel bewust van het feit dat je zicht verbeterd is. Bovendien: je bril heeft niets te maken met subtiliteit, hij camoufleert iedere vooruitgang. Als je wazig ziet en je zet je bril op, wordt de wereld om je heen direct scherp. Geen subtiele verandering, maar een grove. En deze grofheid zet zich voort in je zicht. De bril over-activeert alleen het scherpe zien, in plaats van dat hij het gehele visuele systeem stimuleert om in actie te komen. Je ziet dan misschien wel heel scherp, maar andere manieren van zien verliezen langzaam hun functie.

Verliezen van ‘de fijne motoriek’

fijnemotoriekZo verliezen onze ogen gedurende de jaren steeds meer de functie van ‘de fijne motoriek’. Dat komt doordat het dragen van een bril en het staren naar beeldschermen de werking van het ciliair lichaam verstoort. Deze verdikking vanuit het vaatvlies, die vlak achter de ooglens ligt en waarin zich een kringspier bevindt, zorgt voor de accommodatie van de lens en voor de productie van kamerwater. Als je de fijne motoriek nauwelijks of niet meer gebruikt, verliest het ciliair lichaam zijn functie en veerkracht. Het oog kan niet goed meer accommoderen en het maakt niet genoeg kamerwater meer aan. Je gaat slechter zien en je krijgt last van droge ogen.

Veranderingen kunnen heel subtiel zijn

Dat veranderingen zich heel subtiel kunnen voltrekken, merk ik regelmatig op bij mezelf. En niet alleen in mijn zicht, maar met betrekking tot allerlei gebeurtenissen in mijn leven. Gisteren, tijdens het geven van een workshop, viel ik van een krukje. Iemand vroeg of er een raam open kon. Ik ben niet zo lang, dus ging ik op het krukje staan om een paar raampjes boven de deur te openen. Dat het krukje maar drie pootjes had en daardoor weinig stabiliteit gaf, besefte ik pas toen het al te laat was. Bij het derde raampje ging het mis: het krukje gleed pardoes onder me vandaan en ik ging onderuit. Het was een behoorlijke val en ik lag languit op de grond.

Veerkrachtig gestel

veerkrachtiggestelBehalve dat mijn heup een beetje zeer deed, was er niets aan de hand. Ik was wel geschrokken van de val, maar er niet door van slag geraakt. Een paar jaar terug zou dat zeker anders zijn geweest. Dan zouden de tranen achter mijn ogen hebben geprikt en ik verwacht dat ik meer pijn zou hebben gevoeld. Ik had toen zoveel meer spanning in mijn lijf dan nu. Mijn gestel bleek gisteren veerkrachtig genoeg, waardoor ik de val goed kon opvangen, snel weer van de schrik herstelde en niets had gekneusd of gebroken. Soms heb je even een grove klap nodig om te ervaren hoe subtiel alles is veranderd.

Subtiele verandering nauwelijks merkbaar

Als mensen het gevoel hebben dat ze geen vooruitgang boeken bij het beter gaan zien, gaat het altijd over het scherpe zicht. Deze mensen zijn vaak al tientallen jaren gewend, of liever gezegd verslaafd, aan de onnatuurlijke scherpte die een bril geeft. Dat het zicht niet direct scherp wordt bij het afzetten van de bril, kan dan grote frustraties opleveren. De grofheid in het zien is zo’n gewoonte geworden dat de subtiele veranderingen nauwelijks merkbaar zijn.

Totdat ik er naar vraag

fijnofgrofTotdat ik ernaar vraag. “Hoe is het met de kleuren die je ziet, de diepte, de contrasten? Hoe gaat het met je ruimtelijke zicht?” Dan worden de veranderingen wél opgemerkt. En komen er andere verhalen naar boven. Bijvoorbeeld dat mensen zonder de bril op meer ontspanning en vrijheid ervaren. Dat het ‘lijkt’ of ze meer kleur en diepte zien. ‘Lijkt’. De veranderingen zijn zo subtiel dat mensen het niet direct geloven. Het ‘lijkt’ natuurlijk niet zo, het is zo. Je ziet echt meer kleur en diepte. Het zicht wordt steeds helderder. Je blikveld wordt breder. Je ervaart meer ruimte bij het zien. Het scherpe zicht volgt later vanzelf, maar het zal nooit meer zo scherp en grof zijn als het was. Het zien wordt steeds subtieler.

Met vallen en opstaan

Het verbeteren van het zicht kent periodes van vallen en opstaan. In de vakantie gaat het bijvoorbeeld goed, maar zodra we weer aan het werk gaan en verplichtingen om de hoek komen kijken, neemt de kwaliteit van het zicht weer af. Waarschijnlijk word je je er dan pas van bewust dat je ogen de ruimte en de vrijheid missen. Zeker als je bij het werk toch de bril weer gaat dragen. Vroeger zou je niet eens in de gaten hebben gehad dat je zicht opnieuw minder goed werd. Nu wel. Het feit dat je je hier nu van bewust bent, is een belangrijke, subtiele verandering.

Ruimte in zien en zijn

subtielDat er steeds meer ruimte ontstaat in mijn leven, is een subtiele verandering die ik opmerk. Ik doe de afwas ’s morgens altijd voordat ik de kinderen naar school breng. Ouderwets met de hand, ik heb geen afwasmachine. Jarenlang was het nogal een gestress om het klaar te krijgen voor vertrek, maar ik vond het zo prettig om dan eenmaal thuis met een schone lei te kunnen beginnen. Tegenwoordig doe ik deze afwas met gemak en vaak vouw ik ook nog de was op. Daarnaast help ik mijn zoon met zijn twee gebroken benen bij het aankleden, en bij het zich verplaatsen naar de rolstoel. De eerste week na de vakantie was het wennen om in een nieuw ritme te komen, maar nu  lukt me dit alles met gemak en vertrekken we volkomen ontspannen naar school. De ruimte die ik ben gaan ervaren in mijn zicht, ervaar ik ook bij mijn dagelijkse activiteiten. Ik heb geleerd dat goed voor je ogen zorgen een positieve invloed heeft op alle terreinen van je leven. Soms heel subtiel, maar soms ook heel duidelijk merkbaar.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Hoe werkt dat bij jou? Hoe ervaar jij de subtiele veranderingen in je leven en je zicht? Ik vind het leuk als je je ervaringen hieronder wilt delen.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Annemie
Door

Annemie

op 10 Sep 2015

Ik ben geneigd te wanhopen omdat ik weinig tot geen verbetering denk te merken. Maar door het lezen van jouw artikel realiseer ik mij dat er toch een subtiele verbetering moet zijn. Telkens als ik mijn bril toch nodig heb bij lezen, autorijden en handwerken merk ik een spanning in mijn ogen, zodra ik hem weer afzet voelt het als een bevrijding en ontspanning. Vooral buiten is het een heerlijk vrij gevoel en zie ik meer dingen om me heen dan voorheen met bril, zij het niet scherp maar toch duidelijk genoeg.

Ilse
Door

Ilse

op 08 Sep 2015

Beste Karin, Mooi artikel! Ik merk ook subtiele verschillen wanneer ik mijn bril niet op heb. Het voelt beter, ik kan echter niet alles lezen en goed zien. Toch lijkt er vooruitgang te zijn. Ik heb nu een half jaar een goedkope bril met simpele glazen met -4.50 beide ogen i.p.v. verschillende sterktes boven de -5.00 met flinke cilinder. Mijn gezicht staat rustiger, ik voel me zelfverzekerder (make-up is niet meer nodig). Wanneer ik mijn oude dure bril met scherpe glazen opzet krijg ik vrijwel direct een moeilijke frons in mijn voorhoofd. Ik zie dit bij meer brildragers. Is jou dat ook opgevallen?

Karin
Door

Karin

op 09 Sep 2015

Mooi dat je dit verschil opmerkt. En die frons is mij ook opgevallen.

Henk
Door

Henk

op 08 Sep 2015

Beste Karin, Ik ben nu een jaar bezig. De veranderingen zijn inderdaad subtiel. En gaan heel langzaam. Nu 's ochtends is mijn verzien het scherptst. Op een afstand van 100 meter lees ik duidelijk tot zeer duidelijk relatief kleine letters die ik een jaar geleden wazig zag. Als ik mijn oogleden sluit en weer open zie ik de letters heel scherp. Dan na een paar tellen vervagen ze weer wat. Weer ooglid sluiten en ik zie weer scherp. Bij veel vocht in het oog zie ik het beste. Zoveel mogelijk gebruik ik geen bril. Alleen 's avonds bij TV kijken en overdag bij auto of motor rijden. Een leesbril heb ik niet meer nodig. Ik lees beter zonder. Wat je hier boven schrijft beleef ik ook. Dank je wel voor je energie en ondersteuning. Hopelijk geneest je zoon weer volledig na dat vreselijke ongeval. Maar gelukkig heeft hij het overleefd.

diana
Door

diana

op 08 Sep 2015

Ben reeds weken bezig vaker zonder bril rond te lopen. De ogen werken terug intenser. K zal nog wel een tijdje bezig zijn om helemaal terug naar af te gaan omdat ik ook heel vaak fijn handwerk doe en dan toch details moet kunnen waarnemen. Maar ik gebruik al veel vaker mijn oudere bril met zwakkere glazen. Ik blijf oefenen.

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 08 Sep 2015

Bijna elke dag fiets ik 40 km in de natuur,waarbij ik steeds over mijn bril heen kijk, om de ogen te oefenen ,met kleuren visualisatie,volgens de lijnen van de Engelse vlag, met name in de bovenste hoekjes van deze lijnen. Zie op internet onder Paul mc Cartney zweert bij oog joga. Af en toe krijg ik dan beter beeld.

Reactie plaatsen