Van een bril ga je niet beter, maar slechter zien
13 april 2015 

Van een bril ga je niet beter, maar slechter zien

Het klinkt misschien gek en je ervaart het mogelijk anders, maar van een bril ga je niet beter, maar slechter zien. Als je al jaren een bril draagt dan zul je dit niet zo ervaren. Je zult de wereld zonder bril als een wazige mist waarnemen en waarschijnlijk opgelucht zijn als alles weer scherper wordt met bril. Het lijkt dan of je beter ziet met een bril. Alleen dat klopt niet. Hoe zit het dan wel?

Ogen gaan achteruit als ze een tijd door een bril hebben gekeken

Mensen die pas met een bril zijn begonnen, herkennen wat ik zeg. Ik hoor vaak van hen dat hun ogen beter zien vóór dat ze de bril opzetten dan als ze de bril weer afdoen. Ze merken dat de ogen achteruit gaan als ze een tijdje door een bril hebben gekeken. Hun zicht is waziger geworden na het dragen van een bril. Op het moment dat ze door de bril kijken, ziet alles er scherper uit.

groterelettersdoorbrilOf eigenlijk: alles ziet er groter uit als je door een leesbril kijkt en alles ziet er kleiner uit als je door een bril voor ver weg kijkt. Een cursist zei een keer: “Ik merk dat de letters door mijn leesbril groter worden. Maar ik wil niet groter zien, ik wil scherper zien”.

De sterkte van de glazen is altijd hetzelfde

Hoe kan het nou dat door een bril de ogen achteruit gaan? Wel: de glazen van de bril hebben een bepaalde sterkte, voor dichtbij en/of voor veraf en vaak zit er een cilinder correctie in. De sterkte van de glazen is altijd hetzelfde, of het nu bewolkt is buiten, mooi weer, avond of dag, of je nu moe bent of fit. Stel je hebt een bril met -4. Dan worden je ogen steeds op deze sterkte gecorrigeerd.

Ogen zitten niet vast maar bewegen

Vaneenbrilgajenietbeterzien,maarslechterOgen zitten echter niet vast, ze kunnen bewegen. Probeer het maar eens uit en rol je ogen een stukje naar links, een stukje naar rechts, een stukje naar boven en een stukje naar beneden. Als het goed is kunnen ze dit gewoon en staan ze niet vast in jouw hoofd. Deze beweging zit ook in de refractie afwijking die ze kunnen hebben. Sterker nog, in een seconde tijd kunnen ogen wel zes keer van refractie afwijking verschillen en dit kan wel verschillen tussen bijvoorbeeld -2 en -4.

Weersomstandigheden beïnvloeden je zicht

Zodra er een correctie glas van -4 voor de ogen wordt gezet, zullen de ogen zichzelf niet of nauwelijks nog corrigeren in de afwijking. Het is namelijk niet prettig voor ze om met -2 door -4 heen te kijken. Dus zullen ze zich aanpassen aan het glas en blijven de ogen in de -4 stand. Of het nu bewolkt, mistig, donker of zonnig weer is. Ik zelf ging pas verschil merken hoe de weersomstandigheden mijn zicht beïnvloedden, toen ik mijn bril af ging zetten.

Ogen verliezen hun beweeglijkheid

Als de ogen steeds moeten kijken door de -4 glazen, verliezen ze hun beweeglijkheid en hun zelf-corrigerend vermogen. En hierdoor zullen ze juist achteruit gaan i.p.v. vooruit. En als je dan na een tijdje weer naar de opticien gaat en die meet vervolgens -5, dan ga je naar huis met sterkere brillenglazen, waar de ogen zich weer opnieuw zullen aanpassen. Want anders zien ze niet prettig. Zo bouwt de spanning zich steeds verder op.

Steeds jonger met een bril

spanningopbouwenmetbrilEr wordt naar mijn idee steeds jonger begonnen met het dragen van brillen. Kinderen van 3/4 jaar oud zie ik al met brillen rondlopen. Terwijl juist dan de ogen nog volop in beweging en ontwikkeling zijn. Ik schrik regelmatig over de grote sterktes die er in de glazen van kinderen zitten. Laatst had ik een jongetje van vijf hier dat al anderhalf jaar een bril van -9 had. Het jongetje zelf was gehecht aan zijn bril, maar als hij hem niet droeg, zag hij eigenlijk prima. De ogen zijn nog zo jong dat ze zich makkelijk weer onthechten van een bril. Voor mensen die volwassen zijn en -9 hebben in hun brillenglazen is dat een stuk moeilijker.

Geen afwijking meer door het niet dragen van de bril

Een mevrouw vertelde dat zij als meisje van vier ook een bril voorgeschreven kreeg. Ze vond de bril niet prettig, wilde hem niet op; hij ging ook steeds stuk, waardoor ze hem niet droeg. Rond haar zesde ging ze weer naar de oogarts en die verklaarde haar genezen. Hij vond geen afwijking in haar ogen.

Na jaren mèt een bril is het niet makkelijk zònder bril te zijn

meteenbrilgajeslechterzienMaar wat nu als je al jaren met die bril rondloopt? Dan is het niet altijd zo gemakkelijk om hem af te zetten. Inmiddels zijn jouw ogen zo gewend aan de sterkte van de bril dat ze zonder het gevoel hebben dat ze niets zien. Alles is wazig in tegenstelling tot het zien door de bril, want dan is alles scherp. Loei scherp, vele malen scherper dan de werkelijkheid is.

Maak de waas erger

Wat je goed kan helpen is het opnieuw ervaren met hoeveel spanning je nu aan het kijken bent. Zet je bril af, doe je lenzen uit en kijk eens naar een voorwerp dat er voor jou wazig uit ziet. Maak het zicht dan nòg waziger. Span je in, doe je best om het zicht slechter te krijgen, maak het object nog waziger dan het was.  En nu komt het: als je het zicht slèchter kan maken, kun je het ook weer béter maken.

Ontspanning verbetert het zicht

maakdewaasergerJe zicht verbeteren doe je door het tegenovergestelde te doen, niet door je in te spannen, maar door je te ontspannen. Palmeer even door je handen over je ogen heen te leggen en laat alle spanning los. Ontspan je ogen helemaal, blijf zitten zo lang je het prettig vindt. Haal dan je handen weer weg, open de ogen door zachtjes te knipperen en kijk dan weer naar het object. Is het zicht nu beter dan voor het palmeren? Het is de spanning die het zicht verslechtert en de ontspanning verbetert juist het zicht.

Merk het verschil tussen spanning en ontspanning

Een bril geeft altijd spanning, dus het is belangrijk om zoveel mogelijk zonder bril te zijn. Ben je zonder bril en zie je wazig, maak de waas dan even wat erger, zodat je voelt hoeveel spanning dit kost. Laat vervolgens de spanning los, ontspan de ogen door ze te sluiten en indien mogelijk, palmeer de ogen. Merk het verschil op.

Wat helpt jou om te ontspannen bij het zien? Ik vind het leuk als je hieronder jouw tip deelt, zodat anderen hier ook mee kunnen gaan oefenen en er baat bij kunnen hebben.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
jacquelien83
Door

jacquelien83

op 22 Mar 2017

Mijn ogen zijn volgens opticien's niet goed. Jaren geleden een bril gekregen maar ik kan er niet aan wennen. Met links zie ik verder weg alles en dichtbij wazig. Met mijn rechter ook waar schijnbaar ook een cilinder in zit zie ik veraf wazig maar dichtbij goed. Als ik fiets kan ik bv de verkeersborden niet goed lezen, met bril wel maar dan kan ik niet in een gewoon boek lezen. Dus heb eigenlijk nooit mijn bril op alleen als ik ver moet rijden. Nu hebben ze pas bij mijn zoontje van 3 ook de ogen gemeten en hij komt op hetzelfde uit met zijn ogen als mij. Nu willen ze hem aan een bril. Ik twijfel omdat ik het zelf niet prettig vind. Maar hoe kan ik zijn ogen beter maken op een natuurlijke manier? Hij kan het zelf nog niet goed zeggen of hij goed ziet.

Karin
Door

Karin

op 22 Mar 2017

Wat zegt je eigen gevoel hierover? De ogen van jouw zoon zijn nog volop in de groei en in ontwikkeling. Door een bril voor zijn ogen te plaatsen, doorbreek je deze ontwikkeling. Zorg goed voor de ogen van jouw zoon. Geef hem goede voeding, laat hem lekker buiten spelen en stel tablets, t.v.'s en andere schermen zo lang mogelijk uit. Voor tips over gezonde ogen kan ik je mijn gratis ebook aanraden: https://volzicht.nl/3-tips-voor-gezonde-ogen/

Julia
Door

Julia

op 09 Dec 2016

Zeer interessant! Sinds ik een bril heb, gaan mijn ogen er bij elke meting weer op achteruit en heb er vraagtekens bij. Vind dat de oogtesten ook altijd erg nonchalant worden uitgevoerd en als ik dan een nieuwe bril draag, schrik ik van de nieuwe vergroting -alsof deze niet klopt. Het is dan ook een van de redenen waarom ik inmiddels nog geen nieuwe bril heb aangeschaft in lange tijd (al vind ik de montuurtjes wel altijd erg leuk).

Janneke
Door

Janneke

op 17 Nov 2016

Sorry maar dit is echt de grootste onzin die ik ooit gelezen heb, jullie beweren dat niemand een bril nodig heeft en als je er een hebt dat je er dan vanaf kan komen. Ik heb altijd slechte ogen gehad maar pas toen ik 8 was kon ik niet scherp meer zien en zat ik veel thuis vanwege enorme hoofdpijn. Sindsdien draag ik een bril. Er is echt geen manier die mijn ogen kan manipuleren zodat ik zonder bril scherp zie, sorry maar dit is echt niet mogelijk, hoe dan ook. Wel merk ik dat ik als ik mijn bril bijvoorbeeld een poosje af heb in het zwembad ik na een poosje iets beter zie dan toen ik net mijn bril afzette, maar ik heb daarna wel altijd heel erge hoofdpijn. Zou ik mijn bril kwijtraken dan kan ik op bed gaan liggen met de gordijnen dicht, want ik zie punt 1 geen steek, en ook niet als ik 'af zou bouwen' en punt 2 als ik mijn bril nog maar 5 minuten af heb dan heb ik al hoofdpijn omdat mijn ogen dusdanig proberen scherp te stellen dat dat zoveel inspanning kost. Ik geloof niet dat ik hier geen last van zou hebben als ik nooit een bril gekregen had. Dit hierboven is echt een groot onzinverhaal

Karin
Door

Karin

op 20 Nov 2016

Beste Janneke, Van mij hoef je het niet te geloven hoor, maar je noemt het onzin n.a.v. jouw eigen ervaring. In al die tijd heeft niemand jou geleerd hoe je kunt voorkomen om hoofdpijn te krijgen. Want het klopt dat als je ogen veel inspanning leveren om scherp te zien je dan hoofdpijn kan krijgen. Het gaat er om op een andere manier te leren zien, zodat je ogen met ontspanning scherp gaan zien. Te gaan geven wat jouw ogen nodig hebben om goed te gaan zien, zodat je geen hoofdpijn meer krijgt. De bril haalt je hoofdpijn niet weg, die onderdrukt het alleen maar. Ik hoor van heel veel van mijn klanten terug dat zij geen hoofdpijn meer hebben als ze met mijn methode aan de gang gaan.

Elise Creatief
Door

Elise Creatief

op 11 Dec 2016

Beste Karin,ik had ook last van hoofdpijn, en had al een bril. Ik wilde hem nooit dragen want het ziet er niet uit (ik ben 14) het ligt niet lekker en als ik iemand een kus wil geven is dat vreselijk! Dus ik met mijn hoofdpijn naar de huisarts. (Het is geen normale hoofdpijn maar migraine en enorme steken erbij) en die zei: heb je een bril? Ik zei: ja toen zei zij: dan moet je die zoveel mogelijk gan dragen om spanning in je ogen te voorkomen. Want als ik normaal kijk. Kan ik het echt niet scherper maken. Wat ik ook kan opmaken uit dit verhaal zegt u dat de ogen zich aanspannen als ze een bril dragen? Dat klopt in mijn mening niet helemaal want ik span me juist in als ik GEEN bril draag... en juist ontspan ik als ik hem wel draag, want dan hoef ik geen moeite te doen om te zien. Ik wil wel heel heel heel heeeeel graag van mijn bril af... alleen ik krijg weer hele stijve en aangespannen nekspieren als ik mijn bril niet draag.. als ik hem niet draag ben ik 's ochtens ook heel gevaarlijk op de weg. Want ik zie tegenliggers niet goed..kunt u mij helpen? Ik hoop van wel MVG Elise Creatief

Karin
Door

Karin

op 12 Dec 2016

Beste Elise, Het klopt dat je met spanning kijkt zonder bril. Het is niet zo dat je ontspannen kijkt met bril, ook al lijkt dat zo. De bril helpt je met het scherp zien, maar uiteindelijk gaan je ogen nog slechter zien en komt er nog meer spanning op de ogen. Het is belangrijk om anders te gaan zien, zodat je niet meer met spanning kijkt. Dat kan ik je leren. Ik kan je adviseren om te beginnen met het downloaden van mijn gratis ebook zeven tips om goed te gaan zien. Via het ebook en de mails die je daarna ontvangt leer je wat jouw ogen nodig hebben om zonder hoofdpijn te zien. Je kunt het ebook hier downloaden: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/

marjolein
Door

marjolein

op 27 Oct 2016

ik heb altijd perfect zicht gehad, maar de laatste jaren merk ik dat het niet meer is zoals vroeger. Bij de oogarts kwam ik bij -0.5 uit en advies alleen bij autorijden opzetten als ik daar nood aan had. Bij opticien geweest voor bril een paar maand later en die meet -1 en -0,75. Dacht ogen nog verder achteruit. Dus bril met die sterkte. Laatst opnieuw oogtest via werk en had perfect zicht. Ook bij andere opticien kreeg ik die bevestiging. Maar als ik mijn bril toch nog opzet merk ik dat ik alles duidelijk scherper zie. Snap niet hoe dit kan. Zou denken dat ik juist slechter moet zien met bril op sterkte. Dus heb ik de neiging om tijdens autorijden opnieuw mijn bril te dragen. het klopt wel wat je zegt, dat als je tijd bril draagt dat je zicht minder is dan. Als ik nu mijn bril blijf dragen, krijg ik dan op termijn toch opnieuw slechter zicht?

Eva
Door

Eva

op 27 Oct 2016

Beste Marjoleinzolang je de bril niet nodig hebt, zou ik hem niet opzetten. Wees blij met je volledige zicht. Een oogmeting zegt niet alles, het is een onnatuurlijk gebeuren en kan op verschillende momenten iets heel anders brengen. Vertrouw op je eigen ogen. Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

Marjolein
Door

Marjolein

op 27 Oct 2016

dank je Eva, maar kan het kwaad als ik mijn bril blijf dragen omdat ik toch het gevoel heb ik dat scherper zie. Of is dat maar een illusie? Dus als ik bril toch veel op heb, ga ik dan op termijn echt slechter zien? en hoe kan het dat ik nu het gevoel heb ik dat ik met bril alles scherper zie?

Karin
Door

Karin

op 28 Oct 2016

Glas maakt scherper, maar haalt andere zichtkwaliteiten weg. Ik kan je adviseren om naar een workshop te komen. Dan leer je wat je ogen nodig hebben om goed te kunnen blijven zien en je zicht weer te herstellen: https://volzicht.nl/introductie-workshop/

Karin
Door

Karin

op 15 Aug 2016

Mijn dochter van 6maanden heeft nu een aantal dagen lenzen ivm +8.75 en +10.75!!! Ze heeft ook onderontwikkelde oogzenuwen, ze laten wel wat door maar minimaal en vertraagd. We merken nog weinig verschil met de lenzen en staat natuurlijk los van oogzenuw maar kan het zijn dat dit even tijd kost met +sterkte en oogzenuwen activeren? Soort proces wat opnieuw moet?

Karin
Door

Karin

op 25 Aug 2016

Lenzen lossen oogproblemen niet op. Ik wist niet eens dat dit bestond voor babies. Ik kan je adviseren om naar een goede cranio sacraal met je baby te gaan.

Erik
Door

Erik

op 12 Aug 2016

Hoi Karin,Ik draag nu 4 jaar een bril. Ik merk dat mijn ogen langzamerhand achteruit gaan, maar om zonder bril te werken is ook niet alles. Mijn linkeroog is -4,75 een min rechteroog -1. Is het toch echt van belang om de bril ook tijdens het werk af te zetten ook al moet ik soms goed kijken voordat ik het duidelijk kan zien zonder bril? Als ik mijn bril bij me heb, heb ik gauw de neiging om de bril op te zetten, omdat ik denk dat ik de bril nodig heb. Moet ik dan maar niet mijn bril bij me houden, maar in een andere ruimte zodat ik niet snel de bril wil pakken?Mvg.

Karin
Door

Karin

op 12 Aug 2016

Hoi ERik, Zo min mogelijk de bril op is belangrijk, maar er mee spelen kan je hierbij helpen. Ik weet natuurlijk niet wat voor jou wel of niet werkt. Probeer het uit. Dan merk je het vanzelf.

Erik
Door

Erik

op 14 Aug 2016

Goededag,Ik heb afgelopen zaterdag de hele dag geen bril op gehad, toch merk ik dan wel spanning. Als ik dan pauze heb probeer ik mijn ogen zoveel mogelijk te laten rusten. Maar na een uurtje voel ik weer een beetje spanning en kan ik niet zomaar mijn ogen laten rusten omdat ik de hele tijd bezig bent om klanten te helpen. Ik laat mijn ogen weer rusten als ik pauze heb. Hoe kan ik mijn ogen zo goed en veel mogelijk laten rusten als ik de hele dag aan het werk ben?Mvg

Eva
Door

Eva

op 17 Aug 2016

Hoi Erik, ik kan me voorstellen dat het lastig is als je aan het werk bent en bezig bent met je ogen. Goed in ieder geval om genoeg pauze's te nemen en dan oogoefeningen te doen. Misschien kun je uiteindelijk ook gaan oefenen om je ogen te ontspannen terwijl je bezig bent met de klanten. Geef het proces de tijd en geef je ogen ook de juiste voeding: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/ Een rasterbril dragen kan ook helpen. Veel succes! Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZIcht

Bibienne
Door

Bibienne

op 08 Dec 2015

Hoi Karin, Mijn zoontje van 3 heeft sinds oktober een bril. Hij heeft volgens het ziekenhuis een flinke afwijking van + 3 aan beide ogen. Daarnaast heeft hij een cilinderafwijking aan beide ogen, ook van ongeveer +3. We hebben meteen een bril laten aanmeten en hij draagt hem zonder mopperen. Wel geeft hij continue aan dat hij zonder bril beter ziet. Soms denk ik dat hij een spelletje met me speelt om zo zijn bril niet op te hoeven, maar aan de andere kant wil ik hem ook serieus nemen. Kan het zijn dat hij echt beter ziet zonder zijn bril? En kan het zijn dat de oogtest een verkeerd beeld heeft gegeven? Ik ben bang ( en ik hoop) dat er misschien wel niks met zijn ogen aan de hand is en dat hij voor niks brildragend is. Ik denk er zelf aan om een second opinion aan te vragen. groetjes Bibienne

Karin
Door

Karin

op 08 Dec 2015

Beste Bibienne, Een oogmeting is altijd een momentopname en voor een kind meestal spannend. Waardoor er al spanning in de ogen kan zitten en je een afwijking te zien krijgt. Ogen kunnen zichzelf weer herstellen, maar niet als er een bril voor hun ogen zit. Die houdt dit natuurlijke herstel tegen. De ogen gaan naar de bril staan, grote kans dat als je volgende keer bij de oogarts komt, dat de ogen alleen maar slechter zijn geworden. Dus wat je zoon zegt kan helemaal kloppen. Bij een second opinion heb je grote kans dat daar dus weer een afwijking uit naar voren komt. Zinvoller is je energie te steken in het verbeteren van zijn zicht. Wat zijn jullie eigen bevindingen trouwens? Vonden jullie zelf dat hij slecht zag? Je kunt deze artikelen eens nalezen: https://volzicht.nl/oogklachten/kinderen/

Sandra
Door

Sandra

op 24 Oct 2015

Mijn zoontje van 4 en half heeft zojuist de uitslag van zijn oogmeting gehad. Beide ogen plus vier. Nu wordt er met klem een bril van plus 3 geadviseerd, omdat hij anders hoofdpijn zal krijgen en op school een achterstand zal krijgen. Doe ik mijn kind tekort als ik hem geen bril geef? De orthopist zeg namelijk dat het nooit meer beter dan dit zal worden.

Karin
Door

Karin

op 26 Oct 2015

Beste Sandra, Een bril doet helaas niets aan de oorzaak van het oogprobleem van je zoon, sterker nog, de ogen zullen snel aan de bril gaan wennen, waardoor het natuurlijke herstelvermogen niet meer geactiveerd wordt. De ogen zullen daardoor eerder meer achteruit gaan. Een oogmeting is altijd een moment opname, die veel spanning kan geven bij een kind. Dit beïnvloedt de meting. Waarom zouden de ogen van uw zoontje niet kunnen verbeteren. Mijn ervaring is namelijk van wel. Ik zal een link mee sturen met wat artikelen over kinderen: https://volzicht.nl/oogklachten/kinderen/

Sandra
Door

Sandra

op 26 Oct 2015

Hartelijk dank voor uw reactie.

Sandra
Door

Sandra

op 24 Oct 2015

Zijn zicht is 100 procent. Zijn ogen zijn alleen constant aan het corrigeren.

Sümeyra
Door

Sümeyra

op 03 Oct 2015

Beste Karin,Ik had een vraagje hoeveel dagen duurt het om af te komen van je bril. Momenteel draag ik ook een bril met een sterkte van -3 de ene oog en de andere oog -4. Kunnen me ogen beter worden als ik zonder bril buiten zal lopen?Alvast bedankt

OOG
Door

OOG

op 25 Sep 2016

Ongeveer 2 of 1maand

Karin
Door

Karin

op 03 Oct 2015

Ik kan hier niet een getal bij zetten. Het is belangrijk om je ogen te verbeteren, ze zoveel mogelijk zonder bril te laten zijn. Door de bril niet te dragen, help je de ogen hierbij. Belangrijk is ook dat je leert de ogen te ontspannen, met behulp van de tips die je van mij ontvangt.

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 25 Apr 2015

Door steeds op verschillende afstanden te kijken alsof ik met mijn ogen een vlinder volg ga ik beter zien, ook door met mijn ogen te knipperen.En door diep in en uit ademen en de adem dan een paar tellen vast te houden.Marcel Stortelder

lucas v
Door

lucas v

op 22 Apr 2015

Ik ben 50 jaar intussen en sedert 12 jaar draag ik bril of lenzen. Ik heb daar een enorme hekel aan. Zou het mogelijk zijn om door periodiek zwakkere glazen te nemen, na verloop van tijd beter te zien ? Ik heb dioptrie -5, als ik nu bv -3 zou dragen wanneer het echt nodig is(bv tijdens het werk) en zo geleidelijk aan zou verminderen, zou het mogelijk zijn op mijn leeftijd om terug volledig scherp te kunnen zien of zijn mijn ogen al zo geevolueerd dat dit niet meer mogelijk is? Ik heb een rasterbril , maar ik kan me daar niet mee concentreren tijdens het werk. Heb je al positieve ervaringen met brildragers van meer dan 50 jaar of is de oogyoga vooral bedoeld voor mensen die een lage dioptrie hebben?

Karin
Door

Karin

op 22 Apr 2015

Beste Lucas, Zeker is het op jouw leeftijd ook mogelijk en juist belangrijk om de ogen te leren ontspannen zodat je beter gaat zien. De bril afbouwen is een goed idee. Ogen yoga kan goed werken, maar belangrijk is dat je de oogspieren niet extra aan gaat spannen. Kan me voorstellen dat het beter voor je is om eerst andere oefeningen te gaan doen. Dr. Bates deed geen oogoefeningen, maar leerde zijn patiënten de ogen te ontspannen en veel herinnerings en verbeeldingsoefeningen te doen. Dit activeert de visuele cortex, waardoor je beter gaat zien. Je kunt eens kijken naar mijn digitale cursus, die begeleidt je stap voor stap in de methode van Bates: http://natuurlijkzien.volzicht.nl/

Elisabeth
Door

Elisabeth

op 22 Apr 2015

Ik vind het wel een beetje vreemd, ik heb nooit een bril gehad. Laatste jaren gaat het iets achteruit. Totdat ik moeite kreeg met verkeersborden en de ondertiteling op tv. Hoofdpijn en trekkende ogen aan het einde van de dag. Ik vond het een verademing toen ik een vertebril op kreeg en alles in de verte weer scherp omlijnt kan zien. Ik zie niet in hoe ik mijn ogen kan trainen zonder bril als ik die nooit gehad heb.

Karin
Door

Karin

op 22 Apr 2015

Beste Elisabeth, Het gaat niet om trainen maar om het ontspannen van de ogen. Zoals jij het beschrijft heb je veel spanning in de ogen, hoofdpijn, trekkende ogen. Ik kan me voorstellen dat het prettig is om alles weer scherp te zien door een bril, daarom is het voor veel mensen ook zo lastig om van de bril af te komen. Maar uiteindelijk gaan je ogen niet beter zien door de bril, want als je hem een poosje hebt gedragen en je doet hem weer af, zien je ogen slechter dan voordat je de bril droeg. Als je de volgende keer naar de opticien gaat, heb je kans dat je glazen sterker zullen worden. Door je ogen te leren ontspannen gaan ze zelf scherper zien. Op een ontspannen manier, bovendien ga je ook meer kleur, diepte en contrast zien. Dat zal een bril nooit doen.

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 22 Apr 2015

Als ik drie tellen naar links kijk en drie tellen naar rechts en naar beneden en boven en naar rechtsboven en rechtsbeneden en naar linksboven en linksbe- neden ga ik beter zien. Zie volgens de lijnen van de Engelse vlag.

Annelies Verhulst
Door

Annelies Verhulst

op 21 Apr 2015

Vanaf mijn 18e (ik ben nu 61) heb ik lenzen gedragen. Ik begon met -1 en - 0,75 dus de 'blur' moet toen minimaal geweest zijn, denk ik nu. Ik eindigde een tijdje geleden bij de aanschaf van nieuwe lenzen op -4. Leeftijd bladerdibla, allemaal te verklaren volgens de opticien en toen snapte ik dat ook dat allemaal. En toen, Karin, las ik jouw artikel in Frontier en dat legde een zaadje. Dat wilde ik ook en ik snapte wat er wel en niet klopte. Dus ... heb ik mijn lenzen uitgedaan. De mensen in mijn omgeving heb ik verteld dat ik op weg was om mijn natuurlijke zicht terug te krijgen en hen niet (nu nog niet) op een afstand zal herkennen. Maar wat een geluk, wat een bevrijding. Ik draag mijn lenzen alleen nog als ik moet autorijden en ben blij als ze weer uit kunnen. Inderdaad een opgesloten gevoel. Ik zie veel beter - zeker als ik ontspannen ben en al fietsend van de zon en natuur geniet. Voor mijzelf heb ik het bewijs al geleverd. Heeft niks met leeftijd te maken. Heerlijk om los te laten wat je jarenlang is ingeprent.

Selma
Door

Selma

op 21 Apr 2015

Beste Karin,Hoe zit het dan eigenlijk met het dragen van een zonnebril (zonder sterke) ben ook wel benieuwd met sterkte, maakt dat ook verschil in het waarnemen? Want ik ervaar dan juist altijd rust voor mijn ogen, dan kan ik me meer focussen op mijn doel waar ik op dat moment heen moet en ervaar minder prikkels. Ik weet nog toen ik net een bril had aangeschaft en hem iedere dag op had voor rust voor mijn ogen dat ik in die tijd heel erg spannings hoofdpijn kreeg. Ik had toen ook wel een stressvolle baan en waarbij ik echt mijn ogen de gehele werkdag op scherp moest stellen. Nu heb ik mijn bril alleen maar op als ik moet lezen en moet autorijden. Maar inderdaad ik voel me dan opgesloten en dacht dat het montuur altijd in de weg zat, maar dat kan dus ook komen door de bril zelf. En ik ervaar dat ik ook anders waarneem. Ik ga eens proberen om de auto in te stappen zonder bril met sterkte. Ik ervaar ook altijd dat met zonnebril het waarnemen in het verkeer ook beter gaat. Ik ben ook nachtblind en ben van plan om een nachtblind bril aan te schaffen. Hoe zit het daarmee? Veel vragen, maar ik ben heel benieuwd.

Karin
Door

Karin

op 21 Apr 2015

Beste Selma, Ik droeg vroeger vaak een zonnebril, al was de lucht maar een beetje schel, ik had een zonnebril op, want kon er niet tegen. Het was steeds bril op, bril af. Mijn ogen werden steeds gevoeliger doordat ik ze zo afschermde voor het felle licht. Het leek mij ook rust te geven, maar kreeg er eigenlijk zwakkere ogen door. Er zijn goede oefeningen die je kunt doen om je lichtgevoeligheid en nachtblindheid te verbeteren. Heeft namelijk met elkaar te maken.

Joke de Ridder
Door

Joke de Ridder

op 21 Apr 2015

Wat ik zelf ervaar, ik leerde het tijdens de cursus, is dat ik slechter zie als ik gespannen ben, of kwaad, of als ik me erger. Vrolijk en blij zijn verbetert het zicht! En de zon, als de zon schijnt zie ik veel beter. Ik vind het echt jammer dat ik mijn bril nog zo vaak op moet zetten, bril af = gevoel van vrijheid.

Clé
Door

Clé

op 21 Apr 2015

Nu ik zoveel mogelijk zonder bril leef, ervaar ik hem als een dwangbuis, als ik hem opzet.Dat onderschrijft dus jouw verhaal, Karin, dat de bril je ogen in één stand dwingt. Bovendien heb ik de ervaring, dat ik misschien nog niet scherper zie, maar dat ik beter waarneem. Meer diepte en nuances. Enthousiast!

Karin
Door

Karin

op 21 Apr 2015

Mooi gezegd, zien is meer dan alleen maar scherpte, goed dat je dat kunt ervaren.

Piet
Door

Piet

op 21 Apr 2015

Beste Karin, Het door u omschrevene kan ik bevestigen. Ik zit vaak achter de p.c. maar dan kan ik echt niet zonder bril, en dat haat ik,want als ik er achter vandaan kom gooi ik dat ding zo snel mogelijk af,want mét voel ik me opgesloten..Ik vraag me echter af kunt u zelf zonder bril achter de p.c. Als ik nu met het zonnige weer buiten kom is het feest voor mijn ogen.

Karin
Door

Karin

op 21 Apr 2015

Ja, dat kan ik, in het begin was dat moeilijk, heb ook veel een rasterbril gebruikt. Dat kan helpen. Of de letters groter maken kan ook helpen. Geniet lekker van het zonnefeest.

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 21 Apr 2015

Als ik met mijn rechterwijsvinger heel langzaam heel langzaam van links naar rechts en weer terug voor mijn ogen heen en weer beweeg ga ik beter zien.De twee hersenhelften komen dan met elkaar in harmonie.De zgn emdr methode.

bibi
Door

bibi

op 21 Apr 2015

Beste Karin,Soms als ik even in mijn ogen wrijf dan zie ik alles net weer wat scherper, als u weet wat ik bedoel. Ik zie letters in de verte wat duidelijker, kentekens zie ik dan beter enz. En soms blijf ik dan maar steeds in mijn ogen wrijven. Ik vroeg me af of dit niet slecht is voor mijn ogen? En kan het kloppen dat als ik in mijn ogen wrijft ik wat scherper zie?Mvg, Bibi

Karin
Door

Karin

op 21 Apr 2015

Beste Bibi, Dat kan wel kloppen, maar het wrijven is niet zo goed om te doen. Beter kun je wat vaker knipperen en je ogen even afsluiten met je handen.

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 21 Apr 2015

Mijn ogen ontspannen als ik veertig kilometer ga fietsen,inde natuur,en dan steeds boven mijn bril uitkijk om de ogen te oefenen.

Reactie plaatsen