Voelen jouw ogen vrij?

Voelen jouw ogen vrij of gevangen? Van veel mensen hoor ik dat ze vrijheid ervaren als ze geen bril of lenzen dragen, ook al is hun zicht dan wazig. Het voelt vrij om niets op of voor de ogen te hebben, om direct contact te hebben met het licht, de lucht, de wind. De ogen voelen vrij omdat ze veel gemakkelijker kunnen bewegen. Tegelijkertijd kan daar ook een gevoel van beperking bij zijn, doordat de wereld zo wazig is.

Verslaafd zijn aan de bril

gevangenofvrij“Het dragen van een bril is een vorm van verslaving”, was één van de eerste lessen die ik leerde. Ik vond het nogal overdreven toen ik dat hoorde. Totdat we een ontspanningsoefening gingen doen op de vloer. Ik had al anderhalf uur geen bril op. We lagen ongeveer 20 minuten op de vloer, toen ik opstond was het eerst wat ik deed, mijn bril zoeken. “Oeps”, dacht ik, “toch wel degelijk verslaafd”.

Afkicken van je bril

Verslaafd zijn, is dat niet het tegenovergestelde van vrij zijn? Het woord slaaf staat er letterlijk in. Slaaf zijn van de bril. Om van een verslaving af te komen, ga je afkicken. Afkicken van het scherpe zicht dat een bril geeft. Vele malen scherper dan de werkelijkheid is. De wazige mist die je er dan voor terug krijgt, is ook niet de werkelijkheid. De wereld is niet wazig. Maar het is op dat moment wel jouw werkelijkheid en niet die van het glas.

Welke manier past bij je

vrijheidJe kunt cold turkey afkicken, dus direct helemaal zonder bril of lenzen door het leven gaan. Dan kan het heel snel gaan, maar kan het voor veel mensen als te heftig worden ervaren. Met als risico dat je het opgeeft en weer terug grijpt naar de bril. Je kunt ook langzaam af gaan bouwen: een zwakkere bril aan gaan schaffen, een bril uit gaan kiezen als je altijd lenzen draagt. Je bril aan een koordje om je nek hangen, zodat je hem alleen op zet als je op dat moment even scherp zicht nodig hebt. Het maakt natuurlijk een verschil door de sterkte van je glazen of je voor het ene of het andere kiest, maar laat je daar niet door vast pinnen. Heb jij -10 en past the cold turkey manier het beste bij je, laat je dan zeker niet tegenhouden door het getal 10.

Vrij zijn betekent kunnen kiezen

Vrij zijn betekent ook kunnen kiezen of en hoe jij dit wilt doen. Vrijheid houdt in dat jij doet wat bij jou past. Er kan veel in de weg staan om je daadwerkelijk vrij te voelen. Er kunnen emotionele blokkades zitten op het zien. De ogen kunnen zo gespannen zijn door allerlei factoren, dat de verslaving op de bril niet zo gemakkelijk te doorbreken is. Ik ben zelf cold turkey afgekickt. Ik had geen -10, maar -3. Dat scheelt. Toch ervoer ik mijn wereld als heel wazig en was ik wel degelijk verslaafd aan mijn bril. Ik heb meerdere malen gedacht: “Als dit nog lang duurt zo, dan houd ik het niet vol”. Gelukkig hield ik het wel vol en werd ik ook beloond met een andere, zachtere manier van zien.

Dromen over mijn bril

ruimteisvrijheidJaren nadat ik mijn bril voor het laatst had gedragen, droomde ik nog met regelmaat over mijn bril. Ik droomde dat ik hem op had gezet om iets scherp te zien en voor ik het wist was de dag voorbij en stond de bril nog steeds op mijn neus. Ik was het gewoon vergeten dat ik hem op had. Iets in mij was nog steeds verslaafd aan mijn bril. Ik had nog 2 oude brillen liggen in mijn la. Op advies van iemand heb ik ze met een klein afscheidsritueel weggegooid in de prullenbak. De droom is daarna niet meer terug geweest.

Pieken en dalen

Ik las eens dat de weg naar genezing een weg is van pieken en dalen. Waarbij deze lijn wel in een schuine lijn omhoog gaat. Je maakt een vordering en de volgende dag kan het lijken of je een stap terug doet. Dat is ook zo, maar als je eerst twee stappen voorwaarts hebt gedaan en de volgende dag een stap terug, ben je uiteindelijk in totaal een stap verder gekomen. Je ademhaling volgen is een goede manier om de ruimte en vrijheid in je lichaam en ogen weer te ervaren. Palmeren daarbij versterkt dit effect.

Houd je proces bij

vrijvoelenEen dagboek bijhouden kan je helpen in dit proces. Je vergeet namelijk hoe het eerder is geweest. Als je dan even in een dal zit, kun je gaan lezen hoe het voor je was toen je net begon met je bril af te zetten. En je zult merken dat je toen met strubbelingen bezig was die nu niet meer spelen, of in een veel mindere mate.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Ben jij verslaafd aan je bril/lenzen? Ervaar je vrijheid als je ze niet draagt? Ik vind het leuk als je hieronder een reactie achterlaat. Jouw ervaringen helpen anderen ook weer verder.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Annelies
Door

Annelies

op 18 Aug 2015

Hoi Karin, Ik weet nog goed de eerste keer dat ik zonder bril ging autorijden. Het voelde bloot en raar. Nu ben ik er aan gewend en zet zelfs mijn zonnebril ( op sterkte) bijna niet meer op. Alleen bij veel schittering en laagstaande zon. Inderdaad het voelt, en IS VRIJ.

Charles
Door

Charles

op 25 Jun 2015

Hoi Karin, ik was verslaafd aan een zo donker mogelijke zonnebril. Nu draag ik alleen nog een pet, maar soms denk ik wel behoefte te hebben aan een wat lichter getinte zonnebril, bv met auto rijden. nu is mijn vraag: Is het belangrijk je ogen met een zonnebril te beschermen . tegen fel zonlicht of niet? Groet Charles

Karin
Door

Karin

op 25 Jun 2015

Beste Charles, Het is belangrijk dat je ogen weer gaan wennen aan het echte zonlicht. van een zonnebril worden ze alleen maar zwakker. Een petje dragen of een rasterbril gebruiken bij veel zonlicht is veel beter dan een zonnebril.

Joke de Ridder
Door

Joke de Ridder

op 23 Jun 2015

De titel van dit stukje sprak me direct aan: nee, was mijn antwoord. Precies zoals jij beschrijft ervaar ik vrijheid als ik mijn bril afzet. Heerlijk! Maar ik heb die -10, dus heel vaak heb ik toch nog een bril (wel zwakker) nodig. Maar het lijkt me heerlijk eens een weekendcursus bij je te doen om echt een hele tijd geen bril op te hebben.

Margo Konings
Door

Margo Konings

op 23 Jun 2015

Op dit moment ben ik op vakantie. Zeilen op de Waddenzee. Dan moet je heel ver kunnen kijken om de volgende boei te zien. Als het heel spannend is, bv met hele harde wind doe ik mijn bril nog wel op, maar verder niet. Het valt me alles mee hoeveel ik toch nog zie in de verte. Het voelt inderdaad veel lekkerder zonder, en is ook makkelijk als het regent of als er buiswater overkomt, dan heb je niet meer die spetters waar ik vroeger steeds doorheen zat te loeren.

Pam van Engelshoven
Door

Pam van Engelshoven

op 23 Jun 2015

Hallo Karin, mooie website, mooie artikelen en mooie (thema)dagen: ik houd de data in de gaten voor als ik weer eens in Nederland ben! Hartelijke groet en veel plezier en succes, Pam

Reactie plaatsen