Ontvang een gratis e-book

“Vanmorgen deed ik zonder bril boodschappen bij de C1000 en het is nog best een beetje wennen. Ik was op zoek naar de havermout en merkte dat ik tussen het honden en katttenvoer stond. Beginnersfoutje. Ik vroeg aan de winkelbediende waar de havermout stond en hij liep met mij mee. Toch wel plezierig dat ik bewust mijn bril niet had meegenomen. Geen man overboord wanneer ik iets niet weet; ik kan het altijd vragen”, schrijft Lies Kruiniger in het e-book “Waarnemen met Nieuwe Ogen”.

De bril nader bezien

Ongeveer twee jaar geleden plaatste ik een bericht op een linked in groep. Dat ging over het boek ‘De bril nader bezien’ van Pieter Wierenga. Lies (voor de duidelijkheid, het betreft hier een man) ging na het lezen van dit artikel zijn bril afzetten en schreef over zijn ervaringen op de linked in groep. Hij wist zijn belevenissen in grappige woorden te omschrijven en waren herkenbaar om te lezen. Ik vroeg hem of ik het op mijn website mocht zetten en dat vond hij goed. Het werd een ware feuilleton.

Ik mis de exacte uitdrukkingen

“Vanmiddag naar de braderie gegaan zonder bril. Ik twijfelde en ik begrijp het. Ik mis de controle over de exacte uitdrukkingen van mensen die ver van mij verwijderd zijn. Ik kreeg er een groot geschenk voor terug: De uitdrukkingen van mensen in mijn nabijheid. Het voelde zo heel anders als mijn brillentijd.” Ik denk dat wat hij hier beschrijft voor velen brillendragers herkenbaar is. Zonder bril geen uitdrukkingen zien van mensen in de verte. Mooi hoe hij dan aangeeft wat hij ervoor terug krijgt. Ik hoor van veel mensen dat het niet meer dragen van de bril een dubbel gevoel geeft. Aan de ene kant de vrijheid om zonder bril te zijn, maar aan de andere kant het gemis van het scherpe zicht. Een bril maakt vele malen scherper dan de werkelijkheid en het is echt ontwennen aan de verslaving altijd scherp te zien.

Ik heb met regelmaat de deur dichtgehouden

En daar ontspanning voor terug krijgen: “Ik zie dat ik in z’n totaliteit ontspannen raak. Ik ervaar de woorden van anderen in sommige gevallen wel eens als demoraliserend. Nu kan ik meer facetten zien en wordt het een stuk helderder. Ik zie dat ik in mijn leven met regelmaat de deur heb dicht gehouden en dat ik mensen heb willen overtuigen van mijn gelijk. Ja logisch dat dit spanning met zich mee brengt.”

Ik heb mijzelf gevonden, diep van binnen

Lies is zeer openhartig in het delen. “Het ontroert mij nu ten diepste. Ik heb altijd buiten mijzelf gezocht. Huil ik nu van verdriet dat ik altijd op de verkeerde plek heb gezocht of huil ik nu omdat ik mijzelf gevonden heb, diep van binnen.” Het stoppen met het dragen van een bril gaat verder dan alleen het zien. Het geeft ontspanning en inzichten op alle vlakken. Dit laat Lies goed zien in de stukken die hij schrijft. Omdat het zo’n bijzonder geheel is geworden, vond ik het jammer dat het ergens in een hoekje op mijn website stond, ongezien. Ik vroeg aan hem of hij het leuk zou vinden als ik er een e-book van zou laten maken. Hij reageerde enthousiast en is alle tekst opnieuw gaan lezen, heeft het hier en daar wat bijgeschaafd en verhelderd, zodat het voor een buitenstaander goed te volgen is.

Ik zie dat ik anders naar de wereld kijk

“Ik zie dat jij mij enorm geholpen hebt met jouw duwtje (zeg maar duw) om mijn bril af te zetten!!! Dat zou ik nooit zelf kunnen “bedenken”. Ik zie dus dat diverse therapieen cq methoden kunnen helpen om grenzen te overschrijden. Ik zie dat ik anders naar de wereld kijk en het aardige is dat ik zo “beloond” wordt.” Aldus Lies Kruiniger in “Waarnemen met Nieuwe Ogen”.
Hoe is het voor jou om waar te nemen met Nieuwe Ogen, heb je bijzondere, grappige, leuke ervaringen die je wilt delen. Betaal met een tweet of ‘vind ik leuk’.