In oorzaken ontstoken ogen staan  een aantal vormen van uitwendige oogontstekingen beschreven en werd duidelijk dat ondanks dat er veel symptomen hetzelfde zijn, er grote verschillen zijn tussen de ene en de andere infectie. Als het nodig is moeten oogontstekingen natuurlijk behandeld worden maar als je kijkt naar de symptomen en naar de behandeling van ontstoken ogen, zul je het zeker met me eens zijn dat voorkomen beter is dan genezen. Buiten dat het inbrengen van zalf of druppels in de ogen erg vervelend is, kunnen oogzalf en –druppels namelijk behoorlijk enge bijwerkingen hebben, zoals het vergroten of verkleinen van de druk in de oogbol en in uiterste gevallen kunnen ze in combinatie met andere medicatie zelfs lijden tot een hartstilstand! Nou moet je ook weer niet meteen je druppels tegen je allergie het raam uitgooien, maar enige voorzichtigheid is wel geboden. Bovendien is het veel prettiger om je ogen goed schoon houden en af en toe ontspanningsoefeningen te doen dan met warme compressen op je pijnlijke ogen te zitten en enge zalf of druppels in je ogen doen.

In geval van een oogontsteking zal er eerder genezing plaatsvinden als je zelf goed voor je ogen zorgt zoals later in dit artikel is aangegeven. Maar wat doet de dokter eigenlijk in zo’n geval?


Diagnose oogontsteking
De huisarts of oogarts zal eerst moeten bepalen wat voor een soort infectie je precies hebt. Eventueel kan zelfs een kweekje gemaakt worden van het oogslijmvlies om te bepalen welk virus of welke bacterie precies de boosdoener is. De arts zal hiervoor met een wattenstaafje langs het slijmvlies strijken. Als eenmaal vastgesteld is wat er precies aan de hand is, wordt de behandeling bepaald.

Verschillende behandelingen


Heb je een flinke bacteriële infectie waar je behoorlijk last van hebt, dan zal de dokter waarschijnlijk zalf, druppels of gel met antibiotica voorschrijven. Voor een virale infectie zal dat echter niet helpen, er zijn wel de reinigende en ontstekingsremmende varianten, maar meestal gaat het ook vanzelf over. Voor een allergie worden meestal druppels voorgeschreven tegen die specifieke allergeen.


Een chalazion (een ontstoken verstopt kliertje in het ooglid) die niet vanzelf overgegaan is blijft meestal doorgroeien. Het kan echt een dikke knobbel worden, het is een lelijk gezicht en bovendien kun je er behoorlijk last van krijgen; hij kan het zicht belemmeren en voor druk op de oogbol zorgen met alle bijbehorende klachten. In zo’n geval kun je de zwelling het best chirurgisch laten verwijderen bij de oogarts. Het is een kleine ingreep.

 


 

Met een rond, open tangetjes zoals op de foto, wordt het ooglid op de plek van de zwelling vastgepakt en gekeerd. Zo kan de oogarts met een kleine insnijding het talg/pus eruit halen.




Wat kun je zelf doen?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Artikelen in Ontstoken ogen; voorkomen is beter dan genezen.