Insomnie is een slaapstoornis

Insomnie, ofwel slapeloosheid, is een slaapstoornis. Soms liggen mensen urenlang wakker voordat ze in slaap vallen en anderen worden veel te vroeg wakker en dan kunnen ze niet meer slapen. Misschien denk je in eerste instantie dat dit geen levensbedreigend probleem is en dat iedereen wel eens een keer slecht slaapt. Maar een goede nachtrust is essentieel om goed te kunnen functioneren. Slecht slapen resulteert vaak in een negatieve spiraal waar het erg moeilijk is om weer uit te komen en vaak hebben mensen niet eens in de gaten dat slaapgebrek de oorzaak is van hun algemeen gevoel van onbehagen en lichamelijke klachten.


Je moet de gevolgen van insomnie dan ook niet onderschatten. Mensen die een chronisch slaapgebrek hebben zijn humeurig, kunnen zich slecht concentreren, gaan fouten maken en worden onzeker. Ook op lichamelijk vlak kan slapeloosheid zeer grote gevolgen hebben. Oververmoeidheid, hoofdpijn, spierpijn zijn maar een paar voorbeelden van mogelijke symptomen en door het gebrek aan energie hebben veel mensen de reaktie om minder goed voor zichzelf te zorgen en grijpen sneller naar minder gezond voedsel, sigaretten en alcohol. Kortom, insomnie kan een echte negatieve kettingreaktie veroorzaken.

De verschillende soorten insomnie


Slapeloosheid kan ingedeeld worden in drie verschillende soorten;


* Niet in slaap kunnen vallen als men ’s-avonds naar bed gaat


* Tijdens de nacht vaak wakker worden en dan niet weer meteen in kunnen slapen.


* Veel te vroeg wakker worden.


Soms voegt men er nog een vierde soort aan toe; het licht en onrustig slapen waardoor men ’s-ochtends niet goed uitgerust wakker wordt.

Oorzaken van insomnie


De oorzaken van insomnie zijn heel divers. Soms zijn het hele simpele dingen die ook op een eenvoudige manier opgelost kunnen worden. Een goed voorbeeld hiervan is geluidshinder of lichthinder. Verduisterende gordijnen ophangen kan heel veel verschil maken en zorgen dat je niet meer wakker wordt zodra de zon op komt en als je geen nieuwe gordijnen kunt of wilt aanschaffen dan kun je ook overwegen om een slaapmasker te gebruiken. Met geluidshinder gaat dat iets lastiger. Kun je de oorzaak van het geluid niet wegnemen, dan is het een hele goede oplossing om oordopjes in te doen.

 Maar er zijn ook talloze andere oorzaken van slaapgebrek. Sommige medicijnen kunnen slapeloosheid veroorzaken, maar ook stress, voedselallergie en sommige lichamelijke of geestelijke problemen zoals een schildklier afwijking of depressie kunnen de boosdoener zijn. Bovendien is je eigen reaktie op het wakker worden ook van grote invloed. Als je wakker wordt/bent en licht te woelen in je bed, elke keer op de klok kijkend en bedenkend dat als je niet nú in slaap valt, je morgen hardstikke moe zult zijn en het allemaal niet aan zult kunnen, dan raak je min of meer in paniek. Hoe harder je probeert om in slaap te vallen hoe moeilijker het is.



Oorzaak insomnie door gespannen oogspieren


Iets waar je niet direct aan denkt, maar waar zeker een verband is, zijn de oogspieren en niet kunnen slapen. Als de oogspieren gespannen zijn, dan heeft dit invloed op jouw hele lichaam en geest. Vaak zijn mensen zich niet meer bewust van die spanning als de spanning chronisch is. Daardoor ervaar je niet dat dit je uit je slaap kunt houden. Maar als er spanning zit in de oogspieren, zit er spanning in jouw hele gezicht en ben je heel erg in je hoofd. Je herkent het misschien wel, dat je maar aan het denken en piekeren bent.

Slaaptabletten, slaapmutsje?


Als je met je slaapproblemen naar de huisarts gaat zal hij of zij waarschijnlijk slaaptabletten voorschrijven. Maar dat is iets waar je toch erg voorzichtig mee moet zijn. Slaapmedicijnen zijn namelijk verslavend en je lichaam raakt er aan gewend. Als je een tijd lang dagelijks slaaptabletten slikt dan hebben ze veel minder effect en slaap je naar alle waarschijnlijkheid weer net zo slecht als in het begin. Bovendien is het zo dat als je dan stopt met de slaappillen, je nog slechter zult slapen als voorheen.

 Een slaapmutsje voor het naar bed gaan is ook niet zo’n goed idee. Het helpt je wel om snel in te slapen, maar de alcohol in je lichaam zorgt er juist voor dat je later in de nacht wakker wordt. Ook met cafeïnehoudende dranken moet je uitkijken. Niet alleen vlak voor het slapen, maar gedurende de hele dag is het verstandig om niet te veel cafeïne te gebruiken.


De ogen ontspannen zorgt ervoor dat je beter slaapt.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Artikelen in Insomnie