Wat kun je doen aan nachtblindheid?
Wat kun je doen aan nachtblindheid? Slecht zien in het donker is lastig. Als je ’s nachts naar de wc wilt moet het licht aan en tijdens het autorijden op onverlichte wegen kun je je heel onzeker voelen. Je knijpt met je ogen en tuurt in het donker, maar alles wat je ziet is duisternis. De koplampen van tegenliggers verblinden je en op zo’n moment is nachtblindheid zelfs gevaarlijk. Wie nachtblind is, gaat slechter zien zo gauw het begint te schemeren. En sommige mensen zien in het donker echt geen hand meer voor ogen.
Wat kun je doen aan nachtblindheid?
Nachtblindheid is een probleem van deze tijd. In het artikel Wat is nachtblindheid? kun je lezen hoe de aandoening ontstaat. Allerlei factoren hebben hier invloed op, maar uiteindelijk ben je nachtblind omdat de staafjes, de lichtgevoelige cellen in het netvlies, niet goed werken. Je ogen kunnen zich hierdoor niet goed aanpassen aan het donker. Zoals het met zoveel aandoeningen is, lijkt onze moderne manier van leven deze afwijking in de hand te werken. We overvoeren onze ogen met kwalitatief slecht kunstlicht en met de straling van beeldschermen. We gunnen ze geen rust, we bieden ze geen echte duisternis meer. En daarnaast is ook dat wat we eten niet rijk genoeg om ons zicht gezond te houden. Gelukkig heb je op al deze factoren zelf invloed: je kunt bewust beter voor je ogen gaan zorgen.
Ogen hebben duisternis nodig
Ogen hebben daglicht nodig. Het kleurenspectrum van het licht buiten, inclusief uv-straling, zorgt ervoor dat de ogen van kinderen zich goed ontwikkelen en dat volwassen ogen gezond blijven. Maar naast daglicht hebben we ook duisternis nodig. Als het volledig donker is, geeft dit rust aan de oogspieren en oogzenuwen. De ontspanning zorgt voor een betere doorbloeding en aanvoer van voedingsstoffen naar het visuele systeem. Ook worden in het donker de lichtgevoelige staafjes actief en gaan ze doen waarvoor ze bedoeld zijn: spoortjes licht detecteren om beter te gaan zien. Daardoor blijven deze cellen flexibel.
Om je ogen voldoende te voeden met duisternis kun je aan de slag gaan met de volgende tips:
- Zorg dat je slaapkamer volkomen donker is. Veel lichtbronnen zijn we als “gewoon” gaan beschouwen: de straatlantaarn voor het slaapkamerraam, het licht dat van beneden onder de kieren van de deur doorschijnt, de cijfers op onze digitale wekker. Veel mensen hebben tegenwoordig zelfs een televisie op de slaapkamer. Sluit al deze lichtbronnen zoveel mogelijk buiten in de uren dat je slaapt. Verduisteringsgordijnen of een oogmasker kunnen helpen.
- Als het ’s avonds donker wordt en je wilt nog niet naar bed, kies er dan voor om kaarsjes aan te steken in plaats van de lampen aan te doen. Het kleurenspectrum van kaarslicht benadert het daglicht goed. Het idee heerst dat je met lezen bij kaarslicht je ogen verpest, maar dit is een fabeltje. Je activeert er juist op natuurlijke wijze de lichtgevoelige cellen in het netvlies mee.
- Ga overdag zoveel mogelijk naar buiten, het daglicht in. Is het lekker zonnig weer? Laat die zonnebril thuis! Je ogen hebben zonlicht en uv-straling nodig en worden steeds gevoeliger als je ze continu “beschermt”. Het werkt nachtblindheid in de hand. Als je toch last van de zon hebt, draag dan liever een pet die je ogen wat afschermt.
Palmeren
Een fantastische manier om je ogen te verwennen met ontspannende duisternis, is palmeren. Dr. Bates ontdekte deze oefening bij toeval toen hij op een avond zijn handen als kommetjes over zijn vermoeide ogen legde. Palmeren is een ontspannende en vitaliserende oefening. Als je regelmatig palmeert worden je ogen gezonder en ga je beter zien, ook in het donker. Palmeren doe je als volgt:
Je warmt je handpalmen door ze tegen elkaar aan te wrijven. Zorg dat je ellebogen een ondersteuning hebben, bijvoorbeeld een kussen op tafel. Vouw je handen als kommetjes over je ogen heen, vingers liggen op je voorhoofd. Je ogen zijn gesloten. Adem rustig in en uit. Nu ga je met je aandacht naar je ogen. Laat ze diep wegzakken in de oogkassen, geef ze daar een heerlijk warm bad op het ritme van je ademhaling. Laat je ogen heerlijk dobberen. Ze hoeven even niets te zien, ze mogen helemaal uitrusten. Bij iedere inademing week je spanning los, bij iedere uitademing laat je spanning wegvloeien. Blijf zo een poosje zitten of liggen. Als je de handen weer weghaalt, laat je ogen dan even gesloten en knipper heel zachtjes. Zo kun je weer wennen aan het licht.
Vitamine A tegen nachtblindheid
Teveel kunstlicht en te weinig donker zorgen ervoor dat de voorraad vitamine A in het netvlies uitgeput raakt. Met name de staafjes hebben hier last van en verliezen hun kracht. Veel mensen hebben tegenwoordig een tekort aan vitamine A. Het goede nieuws is dat je hier zelf heel goed iets aan kunt doen door je voedingspatroon te veranderen. Vitamine A, maar ook andere belangrijke vitamines zoals E, D en K, zijn alleen oplosbaar in vet. Als je te weinig vet eet, heb je al snel een vitaminetekort. Over welke vetten hebben we het dan? Over zonnebloemolie en andere plantaardige vetten? Nee, het gaat hier nadrukkelijk om dierlijk vet. Je hebt vast wel eens gehoord dat worteltjes goed zijn voor je ogen omdat er veel vitamine A in zit. Maar voedingsmiddelen als volle zuivelproducten, vis, biologisch vlees, eierdooier en vooral biologische lever zijn een veel betere bron van vitamine A. Door de combinatie met het vet wordt de vitamine veel beter opgenomen in het bloed.
Bangmakerij voor vet
Wij worden bang gemaakt voor vet. We moeten margarine eten en mager vlees en ook over melkproducten wordt van alles geroepen. Maar hiermee helpen we onze ogen niet. Wil je concreet weten welke voedingsmiddelen goed voor je zijn, en wat je kunt eten om nachtblindheid en andere oogklachten te voorkomen of misschien zelfs genezen?
Wat kun je dan doen om nachtblindheid te herstellen of te voorkomen.
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Wie ben ik?
Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,
Karin Hogenboom
Specialist in Gezonde Ogen