uil“Geen hand voor ogen zien.” Het is een grappige uitdrukking. Want als je je hand voor je ogen houdt, dan zie je hem toch? Jazeker, behalve als je lijdt aan nachtblindheid en in het pikkedonker wilt tellen hoeveel vingers iemand opsteekt. Als je gezonde ogen hebt, zullen ze redelijk snel wennen aan de duisternis en zul je de spreekwoordelijke hand steeds beter gaan onderscheiden. Maar als je nachtblind bent, blijf je alleen maar duisternis zien. Hoe hard je ook knippert en knijpt, hoe ver je je ogen ook openspert, er is alleen het zwarte niets. Hoe komt het dat je nachtblind bent? In het artikel Wat is nachtblindheid? leg ik het uit.

Nachtblindheid, kwaal van deze tijd

Helaas is nachtblindheid een probleem waarover we de komende jaren nog wel meer zullen horen. De manier waarop wij leven in onze moderne maatschappij, zal daarvoor zorgen. We stellen onze ogen continu bloot aan kunstlicht van inferieure kwaliteit, bombarderen ons netvlies met straling door het koekeloeren naar beeldschermen. En daar komt nog bij dat we vergeten zijn hoe het is om in volkomen duisternis te vertoeven. Zelfs als we slapen straalt er overal licht, al is het maar van de cijfers op de wekker, pal naast ons hoofd. De overdaad aan licht en het gebrek aan duisternis zorgen ervoor dat de lichtgevoelige cellen in ons netvlies hun kracht verliezen. En we nachtblind worden.nachtblindheid, de oorzaken

Tijd voor actie

Gelukkig zijn het allemaal zaken waaraan je zelf iets kunt doen. Het vraagt alleen wat tijd en aandacht. Als je nachtblind bent of merkt dat je in de schemering en het donker niet zo goed meer ziet als vroeger, is het tijd voor actie. Met tips en adviezen wil ik je helpen het tij te keren en ervoor te zorgen dat je ogen weer fris en gezond worden. Ikzelf droeg jarenlang een bril en zag niet goed in het donker, maar sinds ik weet hoe ik mijn ogen kan ontspannen en voeden is mijn zicht sterk verbeterd. Ik heb geen bril meer nodig en mijn ogen herstellen zich snel op het moment dat het licht uitgaat. Ik vind het nu juist heerlijk om in de duisternis te verkeren. Wil je meer weten? Klik dan door naar het artikel Wat kun je doen aan nachtblindheid?