“Haha, ik heb mijn bril niet bij me,” klinkt het grappend naast me. Ik zit in een eetcafé waar je heerlijk biologisch kunt lunchen en aan het tafeltje bij het raam heeft iemand duidelijk moeite met de menukaart. Ik gluur naar de dame. Ze is van middelbare leeftijd, heeft een bevroren lach om haar mond en een frons tussen haar wenkbrauwen. Ze houdt de kaart op enige afstand, een beetje schuin zodat er wat licht van buiten op valt, en doet grote moeite om de kleine lettertjes te lezen. Na een hoop getuur geeft ze het op en gokt: “Doe mij maar een broodje gezond.”
Verziendheid, wat doe je eraan?
Verziendheid treft ons allemaal, vroeg of laat. We moeten een leesbril. Al vanaf een jaar of veertig kunnen we ermee te maken krijgen. De ooglens verliest dan zijn elasticiteit en de oogspieren worden minder flexibel, het oog kan niet goed meer accommoderen. Als we niets doen. Want we kunnen wel degelijk wat doen. Ik geef cursussen waarbij ik cliënten leer hun ogen te verzorgen en te oefenen, zodat ze geen leesbril nodig hebben en scherp kunnen blijven zien op een natuurlijke manier. Ikzelf ben een goed voorbeeld, zoals ik hier zit aan het tafeltje om wat lekkers te bestellen. Inmiddels halverwege de veertig, maar moeiteloos de menukaart lezend.
Ontspannen, beweeglijk en vrij
Lees
Verziendheid, de weg van alternatieve genezing als je wilt weten hoe mijn methode je kan helpen om zonder
bril te blijven genieten van al het moois om je heen, veraf of dichtbij in je blikveld. Ook als je al jaren een bril hebt, kun je veel vooruitgang boeken. Het is een kwestie van aandacht geven aan je ogen en ze weer gaan gebruiken zoals ze bedoeld zijn: ontspannen, beweeglijk en vrij. Verder adviseer ik je graag over de juiste voeding voor de gezondheid van je ogen. Welke voedingsmiddelen kun je het best kiezen? Het artikel
Ouderdomsverziendheid geeft onder andere antwoord op die vraag. Ik bestel vandaag in dit leuke eetcafeetje in elk geval een dubbele omelet met boerenkaas en een groot glas volle melk, vers van de koe.
Veel kinderen hebben een bril
Soms schrik ik van verhalen die ik te horen krijg van cliënten. Bijvoorbeeld van het verhaal van de moeder van Tim, een kleuter van net vier, die bij de oogarts een sterke bril voor dichtbij kreeg aangemeten. Hoe kan het dat we tegenwoordig zoveel kinderen zien met een bril? En waarom geven oogartsen geen oefeningen mee voor de oogspieren, die bij kinderen nog vitaal zijn en volop in ontwikkeling? Lees
Verziendheid kind, denk mee met de moeder van Tim en laat ons als je wilt via het reactieformulier weten hoe jij erover denkt.