Waarom draag je eigenlijk een bril?
11 mei 2013 

Waarom draag je eigenlijk een bril?

Waarom draag je eigenlijk een bril? Veel mensen dragen brillen of lenzen omdat ze wazig zien. 57% van de Nederlanders draagt een bril en/of lenzen. Bij de 55-plussers is dit 90% en van de 75- jarigen of ouder draagt 98% een bril of lenzen.  En de overtuiging bij al deze mensen is groot dat we een bril nodig hebben om goed te zien. Dat is ook de boodschap die we krijgen, vaak als kind al. Je komt bij de opticien of oogarts omdat je wazig ziet en je loopt de deur uit met een bril. Laatst zei een klein meisje tegen mij dat ze zelf niet zo goed begreep waarom ze een bril op moest. Want meestal zag ze goed. Maar haar moeder zei haar dat ze de bril moest dragen, die deze boodschap weer mee heeft gekregen van de oogarts.

Ik had een bril nodig

Ik was zelf tien jaar toen ik mijn eerste bril kreeg. Volgens de schoolarts zag ik niet goed genoeg, we gingen naar de oogarts, die dit bevestigde en vervolgens naar de opticien die het er ook helemaal mee eens was, mijn ogen zagen niet goed, ik had een bril nodig. Ik zat achterin de klas en moest wel vaak naar voren lopen om te lezen wat de meester op het bord schreef. Dit telde eigenlijk wel voor alle kinderen aan mijn tafelgroepje. En één voor één kregen we dan ook een bril. Want er werd geconstateerd dat wij niet goed zagen. En zo is jarenlang mijn overtuiging geweest dat ik een bril nodig had om goed te zien.

Een harde, scherpe werkelijkheid

Een bril maakt de wereld te scherpIk droeg mijn bril en kwam tot de conclusie dat ik nu wel het bord goed kon lezen en ook de bakstenen aan de overkant van de straat goed kon zien en de grassprietjes heel scherp zag. Ik vond het wel een wonderlijk iets, droeg mijn bril voor het bord en de televisie. En bij iedere nieuwe bril kwam er weer een sterkte bij. Want ik was nog slechter gaan zien. Toen ik achttien was werd de bril vervangen door lenzen en droeg ik ze continu. De bril gaf mij de boodschap dat wat mijn eigen ogen zagen niet goed was, want het was niet scherp genoeg. Door de bril zag ik duizend maal scherper. Zoals ik het nu zie veel te scherp, loei scherp, onwerkelijk scherp, hard scherp. Mijn werkelijkheid door de bril werd een harde, scherpe werkelijkheid.

Mijn helderheid verdween

De bril was geen wens van mij, maar werd mijn ouders aangeraden door de oogarts en de opticien. Maar ik raakte gehecht aan mijn bril, aan de scherpte die ik zag. Het gaf mij een scherpe blik en ik kon meedoen met de maatschappij. Het hield mij weg van mijn zachte, wazige wereld, die ik zelf zag. Maar ook van mijn heldere wereld, die ik ook vaak genoeg zag. Ik zag nu nog vooral scherp. Scherp en vlak, want een bril, die haalt het zachte weg in het zien, maar ook de diepte en de kleur. Waardoor alles er scherper, maar ook vlakker uit gaat zien, een vlakke, kleurloze wereld. De bril creëert een harde scherpe wereld, in plaats van zachtheid, kleur, diepte en perspectief. De bril haalt je weg van je eigen helderheid.

Helderheid verdwijnt met een bril

Vuile brillenglazenOns zicht wordt beïnvloed door vele oorzaken. We worden steeds blinder door ondervoeding, omdat we voedingsadviezen meekrijgen die niet goed voor onze ogen en ons lichaam zijn. Koolhydraten zijn de hoofdoorzaak van bijziendheid, staar en macula degeneratie. Deze laatste twee kunnen ook daadwerkelijk tot blindheid leiden. De lucht om ons heen zit vol giftige stoffen die onze blik vertroebelen. De maatschappij is zo stressvol, dat heeft invloed op onze oogspieren, waardoor we slechter zien. De werkelijkheid die we voorgeschoteld krijgen via televisie, kranten, internet, is zo hard dat onze ogen het beeld letterlijk zachter maken door waziger te zien. Maar dan krijgen we brillen en lenzen voorgeschreven, die de wazigheid weg haalt, maar ook onze helderheid. Ook letterlijk, doordat je achter glas de wereld bekijkt. Kijk maar eens naar buiten door een dichte of een open raam. Welk zicht is helderder?

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wanneer ben je zelf begonnen met een bril? Was dat je eigen wens, of het advies van een opticien of een oogarts?


Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Monique Bense
Door

Monique Bense

op 04 Nov 2015

Oefeningen doen kan inderdaad zeker helpen maar niet met hele hoge afwijkingen. Heb zelf sph -4.75 en cyl. -7.5 en sph -4.75 en cyl., -5.5 met leesdeel van + 2. Dan hebben we het dus wel ergens over. Ik kan oefenen wat ik wil, maar een bril zal altijd nodig blijven. Voor de mensen met een lage afwijking, succes met oefenen en hopelijk word het zicht beter.

Karin
Door

Karin

op 05 Nov 2015

Beste Monique, Juist met sterke glazen in de bril is het voor de gezondheid en conditie van het oog heel belangrijk dat je de bril zo min mogelijk gaat dragen en oefeningen gaat doen. De innerlijke motivatie moet natuurlijk wel van jou komen.

Simone Matthijs
Door

Simone Matthijs

op 30 Jul 2013

Je geeft als tip om te beginnen met steeds vaker de bril af te zetten. En om een bril met minder sterke glazen aan te schaffen. Maar hoeveel minder sterk? ik heb nu een varifocale bril met rechts +0.25 en links +0.50 Cylinder beide ogen -0.50 As rechts 15 en links 160 Zou ik kunnen voldoen met een leesbril?

Eva Grootenhuis
Door

Eva Grootenhuis

op 02 Aug 2013

Hoi simone, karin is nog steeds op vakantie. Wat ik er van af weet, is om ongeveer een punt minder te dragen dan dat je nodig hebt. Ik weet niet hoe het precies met jouw bril zit. Ik zal het even navragen bij karin, groetjes Eva

Reinier Karelse
Door

Reinier Karelse

op 08 Jun 2013

Beste KarinIk draag sinds mijn 10de een bril (ben nu 11). Kwam bij de opticien en die meette (geloof ik) links -1,25 rechts -1,00 Opticien zij; zo vaak mogelijk op doen, heb ik gedaan. Nu een jaar later heb ik -2,50 en -2,75. Ik probeer nu zo vaak mogelijk mijn bril niet op doen. Heb ook jouw e-book gedownload.

Alexander von Schmid
Door

Alexander von Schmid

op 16 May 2013

Karin Hogenboom levert scherpzinnige kritiek op de praktijk van oogmeting. Inderdaad wordt er met een vaste afstand gewerkt terwijl objecten op allerlei verschillende afstanden worden waargenomen. Het heeft mij aan het denken gezet. Ik doe nu de oogoefeningen uit het e-book van Karin en dat levert al aanzienlijke verbeteringen op. Het is belangrijk dat we de beweeglijkheid in de ogen vasthouden. Daar ga ik nu veel meer op letten. Bedankt.

voort v.d. anja
Door

voort v.d. anja

op 16 May 2013

kan het boekje niet downloaden

Lisette
Door

Lisette

op 15 May 2013

En wat ik nou zo apart vind is dat sommige mensen wel 4 koppen koffie kunnen drinken en nergens last van hebben maar dat ik na 1 kopje koffie al last krijg!!!!!!

Lisette
Door

Lisette

op 15 May 2013

Hoi Karin, nadat ik rond 2007, na een jaar de lerarenopleiding te hebben gedaan te hebben, ging ik naar de opticien, in verband met verscheidene oogklachten. Floaters had ik al sinds mijn 18e en volgens de oogarts was daar niets aan te doen,ik moest gewoon gezond eten en buiten als de zon scheen een zonnebril op om mijn ogen te beschermen, maar nu had ik ook ontzettende pijn achter mijn ogen en zag ik wazig. Voor die pijn achter mijn ogen was ik ook nog een keer naar de oogarts geweest, maar die kon niks bijzonders ontdekken wat daarmee te maken kon hebben. De opticien meette mijn ogen eventjes door en zei abrupt ´je moet in ieder geval een bril´. Ik nam dit klakkeloos aan want ik wilde graag dat de pijn achter mijn ogen weg zou gaan. Dus ik kreeg een bril aangemeten. Ik was er ook van overtuigd dat ik een bril nodig had.Bij mijn tante heb ik een keer een therapiesessie gedaan van 'De helende reis'. Ontwikkeld door Brandon Bays. De Helende Reis richt zich op de onderliggende oorzaak van een ziekte of klacht en niet op de ziekte of klacht zelf. De pijn achter mijn ogen is weggegaan, gelukkig! De floaters nog niet.Inmiddels weet ik wel dat oogproblemen niet zomaar op zichzelf staan en dat je niet zomaar kunt zeggen, jij hebt een bril nodig. De achterliggende oorzaak van veel oogproblemen heeft vaak o.a. met voeding te maken en in jouw stukje Karin zie ik dat je iets schrijft over vervuilde lucht. Als ik in huizen kom waar gerookt is ga ik daarna ook altijd slechter zien. En omgekeerd in frisse omgevingen zie ik beter.Ikzelf ben er inmiddels ook echt van overtuigd dat koffie met caffeine, wijn met alcohol en suiker het zicht doen verslechteren, althans bij mij wel, en daar krijg ik ook pijn van mijn ogen! Dus, ik zou zo zeggen als je een fervent koffiedrinker ben probeer het eens uit om de koffie een tijdje te laten staan :) Het frapante is, dat als ik het druk heb en gestresst ben ik altijd (nog steeds), een enorme drank voel om caffeïne en suiker te gaan nuttigen en dat doe ik dan ook. Het resultaat is natuurlijk, dat ik mij niet rustiger ga voelen, maar eerder nog gestressder en opgejaagder.Dus juist als je je gestresst voelt zou je beter thee kunnen drinken en fruit kunnen eten, gedroogd fruit, suikervrije koekje, of wat zuivel (wat bij mij werkt).

joke
Door

joke

op 15 May 2013

Hallo Karin. Ik draag een bril omdat ik anders geen letter kan lezen op mijn scherm en ik dus deze reactie niet kan typen. Sinds ongeveer mijn 47e jaar draag ik een bril om te lezen en in de loop der jaren is dat een multifocale bril geworden. Mijn huidige bril heb ik ruim 2 en een half jaar en is nog prima. Sinds ik jouw adviezen lees (met bril) ben ik de ontspanningsoefeningen gaan doen, niet zo regelmatig als ik zou willen, maar ik ontspan mijn ogen nu bewust als dat kan. Ik heb niet de hoop dat ik zonder bril zal kunnen lezen wat ik wil: tekst op potjes en verpakkingen, want ik weet graag wat ik eet, boeken en het scherm van mijn laptop. Soms rijd ik zonder bril in de auto van werk naar huis, dat is een vertrouwde weg en hoef ik geen borden te lezen, dat is best prettig. Ik vind het interessant om jouw blogs te lezen.

Jan B
Door

Jan B

op 14 May 2013

Waarom? De schoolarts constateerde iets van kleurenblindheid of een ander probleem. Ik was 6 De oogarts constateerde een lui oog en uiteindelijk na wat geëxperimenteer met een zwart glas met een gaatje erin bleef een bril (ongeveer +3) over.In de loop der jaren nam de sterkte af. tot een jaar of 40 er nog iets van + 1,5 over was. In die tijd deed ik het graag zonder bril. Tijdens het zeilen op het ruime water gaf dat een heerlijk gevoel.Maar tijdens het werk kwamen de problemen. Veel inspectie werkzaamheden waarbij gedetailleerd kijken toch wel belangrijk was. In die tijd begon een leesdeel noodzakelijk te worden.Een leuke anekdote uit die tijd was toen we op een hoog gebouw stonden. Ik zei tegen een collega dat ik zonder bril nog redelijk zag. Als demonstratie keek ik zonder bril naar buiten en zei:"Ik zie bijvoorbeeld wel dat hek op 100 meter afstand". Waarop de collega zei: "Welk hek?" Na mijn bril opgezet te hebben kwam ik tot de ontdekking dat de paaltjes van het hek de poten van koeien waren. Hun lijven waren vervaagd tot iets waarvan ik had gedacht dat het schaduw in het weiland was.Inmiddels ben ik aangeland bij +5 en +7 voor het lezen. Mede door de Bates methode loop ik nog steeds graag zonder bril. Maar op het moment dat ik iets moet zien moet de bril toch uit mijn zak komen. Als ik de hond uitlaat loop ik zonder bril en oefen wat met mijn ogen. Alleen zie ik wel als er iemand loopt met een hond maar moet ik mijn bril op zetten om te zien wie het is en welke hond. Al was het maar om te voorkomen dat de honden elkaar aanvliegen.Ik weet van zeker één opticien die het oefenen met de ogen promoot. Alleen als je op gevorderde leeftijd bent betwijfeld hij of het proces van bril dragen nog omkeerbaar is.Maar ik ga maar gewoon door met oefenen. Al was het maar om van de vrijheid van het lopen in de regen zonder met al die druppels op je glazen te kunnen genieten. .

Marja
Door

Marja

op 14 May 2013

Ik heb sinds een paar jaar een bril voor veraf. Ik had altijd haviksogen en was dus gewend op grote afstand te kunnen lezen, maar had al gemerkt dat dat minder werd. Op een avond zat ik de handleiding van mijn nieuwe mobiele telefoon te lezen met hele kleine lettertjes, dat was geen probleem. Echter de tv stond aan en toen ik vanaf die afstand keek zag ik de ondertiteling niet goed meer. De opticien constateerde een kleine afwijking, maar een grote cilinderafwijking aan 1 oog. Dit zou ook verklaren waarom ik steeds meer moeite had om in het donker te rijden. Bril aangeschaft en leuke bijkomstigheid, ook van mijn hoofdpijn af tijdens het tv kijken. Ik heb inmiddels ook gemerkt dat stress een hele grote invloed heeft op je ogen. Ik wil nog graag weer van de bril af en wil zeker niet aan een varifocus. Ik heb tegenwoordig ook voor de hele kleine lettertjes een leesbril nodig. Nu nog beginnen met de oefeningen en andere tips van jou.

Pam
Door

Pam

op 14 May 2013

Hi Karin, ik weet het nog goed. Ik was gewend alles prima te kunnen zien. Ik liep tegen de 40 en een jonge stagiaire was onder de indruk van hoe goed ik de bordjes op het staiton kon lezen. Ik werkte bij een verpleegopleiding, en op een dag kwamen er studenten de koffiekamer binnen en gaven de medewerkers een wenskaartje voor de Dag van de verpleging, model visitekaartje. Tot mijn stomme verbazing kon ik de tekst bijna niet lezen! Gaf discussie en de conclusie was: tja, de leeftijd he. Naar de opticien en die mat een leesbril aan. Geen oogarts aan te pas gekomen, kwam zelf ook niet op dat idee.Enfin, het bekende liedje: steeds sterkere glazen en op een dag zei de opticien dat ik voor ver zien ook correctie nodig had. Nooit iets van gemerkt., maar ja, hij had het gemeten... multi focaal dus. Enfin, terugkijkend zie ik dus heel erg het ene moment van meten dat geldt als algemeen geldig oordeel over de prestaties van je ogen. Afgelopen jaar nog: ik heb aangegeven mijn ogen te willen trainen en dat ik geen sterkere glazen wilde. Kreeg de bril, vond hem erg sterk en aan 1 oog irriteerde hij me, ik zag niet scherp. Terug gegaan, glazen veranderd, amper verschil merkbaar. Elders nog eens na laten kijken. Op het recept staat een lichte correctie voor 1 oog, die volgens mij niet nodig is want die is er niet bij mijn oude bril en die was goed. Probleem dus door net dat ene moment van meten, blijkbaar ...Ook het probleem van te grote sterkte (voelt als door vergrootglas kijken maar sterkte is -zegt een derde- gelijk gebleven vergeleken met vorige bril): blijkbaar staat de nieuwe bril anders op mijn neus of zo. Maar daar is dan bij het recept geen rekening gehouden.Gewoon: die ene meting die is goed en de rest moet zich aanpassen (ik dus). Ik was een gewaarschuwd mens, door ontmoeting met jou en je site, maar nog gebeuren dit soort dingen. Zou niet elke oogmeting minimaal 2 maal op verschillende dagen gedaan moeten worden??

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 15 May 2013

Een meting blijft altijd een moment opname, ook op twee verschillende dagen. https://volzicht.nl/wat-zegt-een-oogmeting/

Jan B
Door

Jan B

op 14 May 2013

Beste Pam, Ik doe altijd twee metingen. Meestal met een interval van twee of meer weken. De betere opticien heeft daar geen probleem mee en zegt dat hij me verstandig vind. Resultaat is dat je op een tiende punt nauwkeurig gemeten wordt omdat je de tweede keer al een startpositie hebt. Alleen hebben glazen tijdens het proces maken en monteren een bepaalde tolerantie. Dus de vraag kan zijn of een tweede meting werkelijk ter zake doet.Zelf denk ik dat het beter zou zijn als opticiens niet meteen probeerden een bril aan te smeren. En als het al nodig is zouden mensen gewezen moeten worden op het belang van ogengymnastiek en ontspanning.

gert
Door

gert

op 14 May 2013

Karin,Ik ga zo als je weet niet helemaal met je mee.. Maar toch zit er wel een slag van denken in die ik wel kan of misschien gewoon wil volgen op een of andere manier... De volgende regel in je tekst pakte me. Ik citeer : "De werkelijkheid die we voorgeschoteld krijgen via televisie, kranten, internet, is zo hard, dat onze ogen het beeld letterlijk zachter maken door waziger te zien". Ik denk dat dat een geestelijk proces is in onze open wereld via de media.... En in mijn geval en vele andere misschien nog wel meer in hun eigen prive-wereld. Soms wil je of kun je eenvoudig dingen niet zien.. Wat dat doet met je in je totale visuele systeem. Ik ben bereid om daar helemaal met je mee te gaan.

Mieke
Door

Mieke

op 14 May 2013

Met mijn 56ste jaar vond ik dat die goedkope brilletjes niet meer echt voldeden. Ik had zelf een boutique en tegenover zat een opticien en ik liep zo maar eens binnen om naar montuurtjes te kijken. De opticien (eenmanszaak) bood mij aan om eens mijn ogen op te meten. Ja toen was ik de klos . Er moest een varilux bril komen. Wist ik veel!! Nu die kwam er De prijzen waren toen nog schrikbarend hoog. Heb 'm wel meteen opgezet en had er toen al een hekel aan.Heb 'm een paar jaar de hele dag gedragen. Na ongeveer 3 jaar zette ik 'm steeds meer af en de laatste jaren zet ik 'm op met auto-rijden op de grote weg om de borden van een afstand goed te lezen en achter de computer en om iets te lezen. Heb er nog steeds een hekel aan. groet Mieke

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 15 May 2013

Beste Mieke, Varifocus glazen geven nog meer spanning dan een gewone bril. Beter kun je gewoon een simpel leesbrilletje nemen, zo laag mogelijke sterkte en een aparte bril voor veraf. Beter nog helemaal geen bril, maar voor de momenten dat je het nodig hebt, even een bril op en dan weer af.

Monique Bons
Door

Monique Bons

op 14 May 2013

Zat in de eerste klas van de lagere school toen ik een bril voorgeschreven kreeg. Ik heb wel 1 lui oog waar ik bijna niets mee zie.Met vriendelijke groeten, Monique Bons

Reactie plaatsen