Door een bril zie je niet de werkelijkheid
28 september 2012 

Door een bril zie je niet de werkelijkheid

Een bril laat je misschien wel scherp zien, maar het is niet de werkelijkheid die je ziet. Ik merk vaak dat mensen hun zicht blijven vergelijken met hun zicht door een bril. Een cursiste zei laatst tegen me: “Ik heb in de vakantie mijn bril niet op gehad. En dat gaat prima, het voelt heel prettig zonder bril en ik zie best goed.

Maar dan zet ik mijn zwakkere bril op en dan merk ik dat er niet scherp mee zie. Mijn ogen zien nog niet scherp genoeg”. Ik zeg tegen haar: “Een bril maakt altijd scherper, maar het zicht wordt ook harder”. Dit beaamde ze direct, “Loeihard, het is echt niet fijn om door te kijken”.

Zicht zonder bril is zachter

“Je kunt je zicht ook niet vergelijken met hoe je kijkt door een bril,” zei ik, ” Want dat is niet de werkelijkheid die je ziet. Je doet daarmee het zicht wat je zonder bril ziet tekort. Je zicht zonder bril is zachter, je ziet meer kleuren, meer diepte, meer contrast.” Ze beaamde dit en zei: “Dat klopt ja, ik vergeet dan helemaal wat ik wel zie zonder bril”.

Misselijk

Zelf deed ik deze vergelijking in het begin ook vaak. Ik droeg al een tijd mijn bril niet meer, maar hij lag nog wel in een laatje. Dan zag ik hem en deed ik hem even op. Meteen werd alles loeischerp en hard. Het voelde ook direct ongemakkelijk en snel deed ik hem weer af. De bril die ik als laatste altijd had gedragen kon ik al heel snel niet meer verdragen. Ik heb een periode gehad dat ik nog aan het wachten was op mijn zwakkere bril. Dan waren er momenten dat ik wel behoefte had aan scherp zicht. Dan zette ik deze bril op, maar dat hield ik maar even vol. Ik voelde me al heel snel misselijk worden en werd er naar van om door dat glas te kijken. Dit gebeurde ook bij de zwakkere bril, die heb ik ook maar weinig gedragen en heel snel was ik hem kwijt geraakt. Weet nog steeds niet waar hij is gebleven.

Raam open of raam dicht

Als je een bril draagt, of lenzen, dan kijk je door glas. En glas haalt licht, kleur en diepte weg. Vergelijk het maar eens met een raam. Kijk door het raam als hij gesloten is en doe daarna het raam open. Zie wat een verschil. Het beeld wordt veel levendiger. Je ziet meer kleurverschil, er komt veel meer licht binnen, je ziet meer diepte en contrast. De werkelijkheid achter het glas is totaal anders als de werkelijkheid zonder glas. Daarnaast voel je ook de wind in de lucht, de regendruppels, de temperatuur.

Schijnveiligheid

Een bril geeft schijnveiligheidEen bril heeft hetzelfde effect als een raam. Het houdt de buitenwereld bij je weg. Mensen ervaren een bril vaak als een bescherming. Zonder bril voelen ze zich kwetsbaar, open. Met bril ervaren ze afstand, het geeft ze een gevoel van veiligheid. Maar uiteindelijk is het geen echte veiligheid. Het is niet je eigen veiligheid, maar een veiligheid van buitenaf. Wat een vertekend beeld van de werkelijkheid geeft. Een schijnveiligheid.

Wazige werkelijkheid

Als je besluit om weer de werkelijkheid te gaan zien en zonder bril of lenzen te gaan kijken, dan zal het zijn dat je eerst met een wazige werkelijkheid te maken krijgt. Een werkelijkheid die jouw ogen op dat moment kunnen zien. Belangrijk is om vrienden te gaan worden met deze wazige wereld. En te omarmen wat je allemaal tegenkomt. Het kan best zijn dat het je in het begin niet lukt om de bril definitief af te zetten. Omdat je dan te weinig ziet tijdens je werk of in het verkeer. Let wel, het gaat het snelst als je je bril echt niet meer draagt, maar neem de tijd en de ruimte die je nodig hebt. Je kunt je bril ook gaan afbouwen. Als je de behoefte hebt om eerst in een veilige omgeving je bril af te gaan zetten, dan doe je dat. En let er op wat je wel ziet. Een mevrouw met -8 die iedere dag haar lenzen droeg, ging tijdens een cursus voor het eerst naar buiten zonder haar lenzen. “Ik zie eigenlijk veel meer dan ik dacht dat ik kon zien”, was haar eerste reactie.

Aandacht

Aandacht voor de ogenDoor je bril af te doen en lenzen uit te doen, geef je je ogen aandacht. Maar het kan best zijn dat je ogen eerst gaan zeuren, zoals kinderen ook kunnen zeuren. Allerlei spanningen en pijntjes in je ogen komen naar boven. Ikzelf was zeer verbaasd en gefrustreerd over hoe mijn ogen konden voelen. Ik dacht, dit voelde ik toch niet toen ik nog mijn bril droeg. Net op een moment dat de spanning heel heftig was en ik dacht, waar ben ik mee bezig, las ik de volgende opmerking van dr. Bates: “Als pijn en spanning chronisch is, dan voelen mensen dit niet. Zodra je de pijn en spanning gaat voelen, komt het in het bewustzijn en dat is een goed teken. Dan kun je het gaan oplossen”.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Hoe zien jouw ogen zonder bril en met bril. Ik waardeer het als je hieronder een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Anoniempje
Door

Anoniempje

op 03 Nov 2017

Ik heb zelf cilinder afwijking in me ogen. En toen ik 2 jaar geleden een bril op advies kreeg. Raakte ik in paniek. ja ik zag meer qua lijnen en scherpte en diepte. Maar jeetje wat hard en vel. Ik voel me juist fijner zonder bril. Ik herken mezelf ook bijna niet met bril als ik dan bijv na de spiegel kijk. Heel bizar.

de Bruyn Monique
Door

de Bruyn Monique

op 19 Apr 2020

Eindelijk antwoord gevonden op m’n vraag! Ik schrik van mezelf als ik m’n spiegelbeeld zie met mijn lenzen in, om veraf te kijken.

Bart
Door

Bart

op 02 Mar 2017

Hoi,Ik ben Bart, 34 jaar en heb sinds een dag een bril. Mijn sterkte is +2.1 met een cilinder van -4,5 en +1,0 met een cilinder van 1,5, vindt jij een bril nuttig voor mij? Ik vind een bril nu ook raar aanvoelen, al zie ik in sommige situaties wel degelijk beter...Groet Bart

Karin
Door

Karin

op 07 Mar 2017

Ik vind een bril niet nuttig, want je ogen gaan er uiteindelijk slechter van zien. Het is echt belangrijk om met je eigen ogen te gaan zien. Dat kan ik je leren. Ik geef vrijdag 2 juni een workshop: https://volzicht.nl/introductie-workshop/ Die kan ik je van harte aanbevelen om de eerste stappen hierin te gaan leren zetten.

jiha
Door

jiha

op 27 Jul 2015

Beste eva, Bedankt voor snel antwoord. Ik heb gehoord dat als je een plus bril draagt dat je ogen ook beter worden als je bijziend bent. Is dat juist?

Eva
Door

Eva

op 28 Jul 2015

Hoi Jihadaar heb ik zelf niet over gehoord. Misschien andere mensen?Groetjes Eva, medewerker VolZicht

jiha
Door

jiha

op 26 Jul 2015

Beste karin, Ik wilde weten of je echt iemand heeft meegemaakt die door jou oefeningen beter ziet. Want ik heb zelf -1 bril die ik haast niet draag. Wil heel graag zonder bril goed zien. Is dat mogelijk?

Eva
Door

Eva

op 27 Jul 2015

Hoi Jiha Karin is op vakantie vandaar dat ik antwoord. Het is zeker mogelijk beter te zien zonder bril. Ik zelf en Karin hebben daar ervaring mee (ik ging van -4,75 naar -1,25) en er zijn ook andere cursisten die hun ogen hebben zien verbeteren. Het is wel een weg met vallen en opstaan, en het ene moment zie ik scherper dan het andere moment (door computerwerk etc), maar het is zeker mogelijk! Hartelijke groetEva, medewerker VolZicht

lesley
Door

lesley

op 25 Sep 2014

Mooi verhaal. Zelf heb ik sinds een paar maanden ook een bril. Begin was erg wennen had gwn pijn in mijn ogen nu gaat het veel beter. Alleen wat nog steeds vervelend is ik zie met bril slechter ver af dan met bril en dan is het een bril voor veraf.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 25 Sep 2014

Ik zou zeggen, afzetten dat ding!

Frans Hoebee
Door

Frans Hoebee

op 29 Apr 2014

Hallo Karin,Ik loop mee in een project van de Universiteit Maastricht aangeraden door mijn opticien. Hij constateerde dat mijn oogdruk veranderde en heeft mij doorgestuurd. Bij mij is glaucoom geconstateerd en sindsdien heb ik oogdruppels voorgeschreven gekregen. Dit voelt niet goed, de druppels zijn zwaar, en doorlopend te gebruiken en periodiek heb ik een controle bij een oogarts. Mijn vraag is of hier wat aan te doen is door bv oogtraining. Ik zie uit naar je reactie.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 05 May 2014

Beste Frans, Ik spreek niet graag over oogtraining, maar heb het liever over ontspanning. De ogen staan namelijk onder grote spanning, waardoor er allerlei klachten, zoals glaucoom ontstaan. Het gaat er om de ogen weer te leren ontspannen. Wat een hele goede manier hiervoor is: Palmeren. Je handen over je ogen plaatsen, de ogen sluiten en ze totale rust geven. Dit geeft heelveel rust aan de ogen en aan de druk van de ogen. Als je meer wilt weten hoe je dit voor de ogen kunt doen, kan ik je mijn oogontspanningspakket aanraden: https://volzicht.nl/ontspanningsoefeningen-voor-de-ogen/

Eva Grootenhuis
Door

Eva Grootenhuis

op 04 May 2014

Hoi Frans,ik plaats even een reactie via mij van Karin, zij is op vakantie. De tips die Karin geeft zijn ook goed toepasbaar op glaucoom. Kijk ook even hier: https://volzicht.nl/oogklachten/staar/ Veel succes! Groetjes Eva

joop lasschuyt
Door

joop lasschuyt

op 09 Mar 2014

Eten klaar maken zonder bril ,routine .rood stoplicht met tegen zon is verradelijk.mijn vrouw voelt zich veilig als meerijdster.minder branden betreft ogen.bril op met lezen,altijd studie.later meer of iets nieuws.

Atie de Koning
Door

Atie de Koning

op 15 Apr 2013

Door het lezen van je informatieve internetsite en je boek ben ik enthousiast geworden en doe nu zo vaak mogelijk mijn bril af. Ik heb me voorgenomen om elke dag enkele oefeningen te doen. Toen ik vanmorgen wakker werd en mijn man het licht had aangedaan, zag ik de foto's aan de wand bijna net zo duidelijk als met bril en deze had ik echt nog niet op ! Vooral wanneer ik buiten ben, ervaar ik een veel ruimer beeld en het kijkt zoveel lekkerder zonder eerst die glazen ervoor. Maar, straks ga ik werken ( ik werk in een boekhandel/postkantoor) en ben benieuwd hoe ik dat zonder bril ga redden. Waarschijnlijk zal ik mijn bril toch weer snel opzetten. Mijn leeftijd is 54 jaar. Mijn brillenglazen hebben een sterkte van: rechts - 6,5 en links - 4,50 . ook is er zowel links als rechts een cilinder van - 2,75 en voor het lezen + 2.Ik denk dat het voor mij nodig is om eerst een bril te kiezen met wat minder sterke glazen, zeker voor mijn werk...

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 15 Apr 2013

Beste Atie, Wat mooi dat je zo duidelijk het kon zien, in de ochtend. Dat betekent dat je ogen goed ontspannen waren in de nacht.Voor het afbouwen van een bril raad ik je aan de artikelen te lezen die onder deze link staan: https://volzicht.nl/oogklachten/bril/Veel succes!

Yolande
Door

Yolande

op 18 Mar 2013

Ik vind het heel interessant wat ik hier lees. Mijn ogen zijn +5,75 en + 3 ongeveer. De samenwerking tussen de ogen is minimaal. Ik heb inmiddels 2 brillen, een multifocale voor lezen en dichtbij zien tot ongeveer 2 meter, en een voor vanaf een 1,5 meter tot verder weg. Ik wil er heel graag vanaf! Ik loop voortdurend met 2 brillen rond. Ik zou al heel blij zijn wanneer ik slechts 1 bril had! Volgens de verschillende opticiens die ik heb geraadpleegd, is het bij mij helaas de enige mogelijkheid . M.a.w. multifocaal met bereik van dichtbij tot veraf in 1 bril, kan niet (geven zij aan). Ik heb altijd veel en graag gefotografeerd, maar dat gaat nauwelijks meer. Ik kan het lcd scherm van de camera met mijn verte bril niet zien en ik kan het te fotograferen object met mijn dichtbij-bril niet zien... Ik lees hier wel veel over mensen die een min afwijking hebben, maar hoe zit het met een plus? Als ik mijn bril afzet, zie ik alles wazig...kan ik helaas niets meer lezen, en ik ben dol op lezen....als dat dan mijn werkelijkheid is... Zijn er voor plus-mensen ook mogelijkheden?

Chanel
Door

Chanel

op 22 Aug 2014

Als ik een leesbril draag +3 is het net een vergrootglas toch en schrik je vaak wat je in de spiegel ziet elk deeltje van je gezicht of foutje rimpeltje .als ik hem afzet zie ik zachter ....hoe zien andere mensen mij ......zien zij mij zoals ik mij zie met die bril

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 23 Aug 2014

Anderen kijken weer met andere ogen en door andere brillen als ze die dragen. Mooi dat je ervaart dat je zonder bril zachter kijkt!

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 18 Mar 2013

Jazeker zijn er voor plus mensen ook mogelijkheden. Ook bij plus is er sprake van spanning in de oogspieren, de oefeningen die je doet zijn hetzelfde. En wees maar blij dat je geen multifocale bril kunt dragen, want die geven nog meer spanning in de ogen dan een gewone bril.

marion
Door

marion

op 09 Mar 2013

Ik gebruik de oefeningen van Dr. Bates en heb mijn bril niet meer nodig. Als yogadocente oefen ik mijn ogen met yogaoefeningen. Ik raad het iedereen aan....

Anne
Door

Anne

op 29 Sep 2012

Wow, wat een mooi verhaal staat hier weer. Het denken ´waar ben ik mee bezig´ herken ik maar al te goed. Ik draag mijn bril nu helemaal niet meer al een paar dagen en inderdaad komt er veel boven maar ik ben me ook bewuster van dingen. Ik lees weer zonder bril mijn boeken en ook computerwerk doe ik ZONDER bril. Ik besef ook dat ik het tijd moet geven.En ja de pijntjes in mijn ogen ervaar ik opeens, maar nu veel minder als in het begin toen ik de bril net af had hoor. Toen brandden mijn ogen veel meer, nu nog maar een beetje.IK ben begonnen met het dragen van een bril in een periode dat ik echt heel moe was (2007). Nu ik de bril af heb, begin ik pas echt aandacht te schenken aan deze vermoeidheid, en begin ik beter voor mezelf te zorgen.Mooi verhaal van die vrouw die -8 had. Ik ben benieuwd hoe het haar vergaat zonder lenzen.

Hans
Door

Hans

op 07 Oct 2012

Met lensen heb je geen last van bril effecten zoals verkleinend beeld of vertekening. Als iemand met -8 zonder hulpmiddelen goed kan zien dan is dat veel opmerkelijker dan iemand met -1,5 of zo. Is er nieuws van de vrouw met -8 lenzen?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 07 Oct 2012

Ieder heeft zijn eigen ontdekking daarin, met -8 is zeker opmerkelijker. Ik heb geen contact meer met deze mevrouw, helaas, weet wel dat ze sinds mijn cursus anders omgaat met haar bril en lenzen. Ze draagt ze niet meer standaard. Er zijn wel andere opmerkelijke verhalen bekend van mensen die bijna blind waren en door de bates methode weer goed zijn gaan zien. Die hebben er een boek over geschreven: https://volzicht.nl/Boeken/aldous-huxley/zonder-bril-leren-zien/ https://volzicht.nl/Boeken/harry-benjamin/beter-zien-zonder-bril/Ook door lenzen zie je niet de werkelijkheid, je blijft door glas kijken, bovendien irriteer je iedere keer het hoornvlies als je de lenzen inbrengt. Hierdoor kunnen beschadigingen en lidtekenweefsel ontstaan.

Reactie plaatsen