Zonder bril leren zien

Zonder bril leren zien van Aldous HuxleyZonder bril leren zien van Aldous Huxley is een klassieker onder de boeken die gaan over goed leren zien zonder bril of lenzen. Aldous Huxley is een bekende engelse romanschrijver, in mijn tijd op de middelbare school was 'Brave new world' veelgelezen voor de literatuurlijst. Net als in '1984' van George Orwel beschrijft hij hier een toekomstbeeld waar we steeds meer naar toe aan het gaan zijn.

De kunst van het zien

Huxley is als kind 18 maanden lang vrijwel blind geweest. Hij herstelde hier grotendeels van, maar kon toch alleen met behulp van een paar sterke brilleglazen zien. In 1939 dreigde hij volkomen blind te worden. Op dit moment kwam hij in aanraking met de Bates methode, in twee maanden tijd kon hij weer zonder bril lezen, zonder inspanning of vermoeidheidsverschijnselen. Hij zag tweemaal zoveel als toen hij een bril droeg en voordat hij 'de kunst van het zien' had geleerd.

Mentale kant van het zien

Over zijn behandeling door de oogartsen schrijft hij het volgende: "Zij hebben uitsluitend aandacht besteed aan de ogen en niet aan de geest die van de ogen gebruik maakt om te zien. Ik ben onder behandeling geweest van mannen die in hun beroep uitblonken door bekwaamheid, maar niet één keer heeft een van hen ook maar gezinspeeld op een mogelijke mentale kan van het zien, of op de mogelijkheid dat er zowel verkeerde als goede manieren zouden kunnen zijn om ogen en geest te gebruiken. Nadat zij bij mij de acute ooginfectie hadden bedwongen, en dat deden zij zeer bekwaam, gaven zij mij een paar kunstmatige lenzen en lieten mij gaan."

Gespannen geest

Aldous Huxley met bril


In zijn boek 'Zonder bril leren zien' legt hij duidelijk uit hoe de Bates methode werkt, welke oefeningen je het beste kunt doen en op welke volgorde. Ook benadrukt hij duidelijk de invloed van de geest op het zien. Ook Bates zei dat als de ogen gespannen zijn, de geest ook gespannen zijn. Huxley  adviseert mensen naast de oefeningen van Bates om de spanning te doorbreken ook hulp te zoeken om met de emoties die het zien in de weg staan aan te gaan kijken. Ik kwam dit zelf heel duidelijk op mijn pad tegen, welke hulp ik hiervoor heb gevonden kun je hier teruglezen.

De variabiliteit van lichamelijke en geestelijke verrichtingen

Huxley schrijft: "Het is een kenmerkend feit dat de verrichtingen van het gehele organisme of van een gedeelte hiervan, niet constant zijn, maar in hoge mate variabel. Soms voelen wij ons goed en soms niet; soms is onze spijsvertering uitstekend en soms slecht; soms kunnen wij de moeilijkste omstandigheden kalm en beheerst onder ogen zien en soms worden wij van de geringste tegenslag prikkelbaar en nerveus. Deze ongelijkmatigheid is de prijs die wij betalen voor het feit dat wij een levend en zelfbewust organisme vormen, dat ononderbroken betrokken is bij een proces van aanpassing aan steeds veranderende omstandigheden. De verrichtingen van het gezichtsorgaan zijn niet minder variabel dan die van het gehele organisme of gedeelte hiervan"

Variable ogen versus constante brilleglazen

"Onder verschillende omstandigheden kan ook de graad van een oogafwijking, die door verkeerde gewoonsten is ontstaan, veranderen. Dit vermogen tot veranderlijkheid - dat zowel een verbetering als een verslechtering kan betekenen - wordt door het dragen van een bril automatisch verzwakt of volledig onderdrukt. Elke geslepen lens heeft ten doel een bepaalde refractie-afwijking te corrigeren. Dat wil zeggen dat het oog door een lens niet duidelijk kan zien, tenzij het precies die refractie-afwijking heeft, die de lens moet corrigeren.", aldus Huxley.

Vertrouwen hebben en onverschillig zijn

Aldous Huxley zonder bril


Volgens Huxley is het noodzalijk om goed te kunnen zien - en dit geldt voor alle verrichtingen van de geest of van lichaam en geest - een houding van vertrouwen aan te nemen, gecombineerd met een zekere mate van onverschilligheid.


Vertrouwen in ons vermogen dat werk te kunnen verrichten en onverschulligheid als het ons misschien niet lukt.

Net zo lang doorgaan tot ik beter kan zien

Op momenten dat het gezichtsvermogen verminderd is, adviseert hij ongeveer de volgende woorden te zeggen: "Ik weet in theorie dat gebrekkige ogen beter kunnen worden. Ik ben er zeker van dat ik mijn eigen ogen beter kan maken als ik leer hoe ik moet zien. Ik oefen mij in het zien, zoals ik nu kijk en ik zal daardoor waarschijnlijk straks beter zien. Maar als ik niet zo goed zal zien als ik had gehoopt, zal ik niet rampzalig of bedroefd zijn, maar net zo lang doorgaan tot ik werkelijk beter kan zien".


Zoals gezegd, het boek van Huxley is een klassieker, alleen nog tweede hands te verkrijgen. Zeker de moeite van het lezen waard.


Heb je 'Leren zien zonder bril" ook gelezen, ik zou het waarderen als je hieronder je bevindingen over het boek beschrijft.

E-book

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden