Beter zien zonder bril

Beter zien zonder bril H. BenjaminOp vijfjarige leeftijd kreeg Harry Benjamin, de schrijver van Beter zien zonder bril, een bril. Hij kreeg glazen met -10 erin, op 15 jarige leeftijd zat hij al op -14. "Ondertussen ging ik gewoon naar school en zag kans zo goed en zo kwaad als het ging met mijn diverse brillen mijn huiswerk te maken", schrijft. hij. Toen hij 26 was had hij glazen van -20. De sterkste brillenglazen die er toen bestonden en volgens de specialist was er niets meer wat hij voor Benjamin kon doen. Zijn liefste bezigheid, lezen, moest hij opgeven. Ook werd hem verteld dat hij zeer voorzichtig moest zijn, omdat door een onverwachte inspanning het netvlies van zijn ogen los zou kunnen laten.

Bijna blind

Zijn gezichtsvermogen ging op zijn 28e sterk achteruit, ondanks de enorm sterke glazen die hij had, werd het moeilijk ook maar iets te lezen of te schijven. Bij de minste poging iets nauwkeuriger te bekijken, kreeg hij hoofdpijn. In die tijd kreeg hij van een vriend het boek "Perfect sight without glasses" van dr. Bates. Zijn broer moest het boek voorlezen, aangezien hij zelf niet meer kon lezen. Het eerste wat hij leerde inzien was de brillen nooit slecht ogen kunnen "genezen", de ogen gaan er juist door achteruit. En zolang iemand ze blijft dragen is het onmogelijk ooit het normale gezichtvermogen te herkrijgen.

Natuurgeneeskunde

Hij vond een Bates leraar in Londen en begon aan de heropvoeding van zijn ogen. In een paar dagen kwam er verbetering en in korte tijd was hij in staat zonder enige moeite zijn weg te vinden. Lezen ging nog niet en zijn gezichtsvermogen genas verder toen hij op een verstandig dieet ging, volgens de natuurlijke geneeswijze. Hij at vooral fruit en salades en na een paar dagen begonnen zijn ogen vooruit te gaan en binnen een week kon hij weer een paar woorden lezen. Op het moment dat hij het boek scrhijft is het 2,5 jaar verder en is hij volledig in staat om te lezen en te schrijven. In de verte kijken blijft nog wel zijn zwakke punt, maar hij ziet voldoende om zonder veel moeite te gaan waarheen hij wilt. Door zijn ervaringen besloot hij de natuurgeneeskunde te gaan uitoefenen.

Oorzaken van gebrekkig gezichtsvermogen

Benjamin beschrijft in het boek Beter zien zonder bril kort de Bates methode. Daarnaast gaat hij verder door ook in te gaan op onze voedingspatroon en hoe schadelijk dit is voor de ogen. Volgens hem zijn de oorzaken van een gebrekkig gezichtsvermogen te verdelen in drie oorzaken.

1. Geestelijke spanning

Palmeren beter zien zonder brilIndien de geest van de patiënt zich kan ontspannen, ontspannen zich op hun beurt zijn ogen (tezamen met de bijbehorende spieren en zenuwen) en tegelijkertijd zullen zich, als het oog en zijn spieren en zenuwen zich ontspannen, ook de hersenen (en dus de geest) op hun beurt ontspannen. De behandeling van dr. Bates beoogt geestelijke en lichamelijke ontspanning en slechts wanneer deze elkaar wederzijds aanvullende toestand van lichaam en geest bereikt is, wordt een scherp gezichtsvermogen mogelijk. Benjamin miste in deze aanpak de lichamelijke oorzaken die voor ooggebreken kunnen zorgen.

2. Voeding

Bij het gebruik van onevenwichtig en te geconcentreerd voedsel ontstaat er een onjuiste stofwisseling die als gevolg heeft dat er een verstoppingsproces ontstaat in de spieren en bloedvaten die het oog omgeven. Als deze eenmaal verstopt zijn raken de spieren, in plaats van zacht en soepel, hard en samengetrokken. Het uiteindelijke resultaat is een slecht zichtvermogen.


Vele gevallen van slecht gezichtsvermogen worden veroorzaakt of verergerd door een jarenlang volgehouden menu dat rijk is aan zetmeel, suiker en eiwit. Een herziening van het dieet  is volgens de schrijver is van doorslaggevende betekenis om terugkeer van het normale zien te verzekeren. Natuurlijk en ongekookt voedsel is het beste.

3. Onvoldoende bloedvoorziening

Nekoefeningen Beter zien zonder brilIndien de ogen niet ruimschoots worden voorzien van bloed en zenuwimpulsen, kunnen de verrichtingen van het zien neit behoorlijk worden uitgevoerde en zodoende is iedere schadelijke invloed op de bloedvaten of de zenuwen van het oog een mogelijke oorzaak van gezichtszwakte. Geestelijke spanning en onjuiste voeding hebben hier invloed op, maar verkeerde stand van het wervelkolom heeft hier ook invloed op. Hij adviseert een behandeling bij een chiropractor of een ostheopaat. Ik heb zelf goede ervaringen met Atlas profilax behandeling en critical alignment yoga. Daarnaast geeft hij in zijn boek een aantal oefeningen om de nekspieren los te maken.

Voeding

Benjamin gaat uitgebreid in op voedingsadviezen, ook bij oogklachten als staar, glaucoom, conjunctivitis. Bij ernstige aandoeningen adviseert hij eerst te gaan vasten met slechts sinaasappelsap of water, of beide, volgens Bircher Benner "Sapdranken en rauwkost". Daarna volgt er een dieet met voornamelijk fruit, rauwkost, gestoomde groenten, gedroogd fruit, noten. Gecombineerde met de oefeningen van dr. Bates.

Beter zien zonder bril

Beter zien zonder bril is een makkelijk leesbaar boek, met een aantal praktische oefeningen en tips waar iedereen mee aan de slag kan. De aandacht voor de Batesmethode is heel kort, daarvoor kun je beter het boek van Saskia Naber, Natuurlijk zien lezen. Het voedingsstuk is een interessante aanvulling. Of het zo streng moet als hij beschrijft, weet ik niet. Maar hij heeft op die manier mensen met ernstige oogproblemen kunnen helpen en is zeker het proberen waard als je ernstige oogklachten hebt. Verstandig lijkt me wel om er begeleiding van een natuurarts bij te zoeken. Maar als je het zelf wilt doen staan er goede tips in voor het volgen van een goed dieet.


Het boek is al oud, ondertussen is er alweer veel meer bekend over voeding. Stoppen met geraffineerde suiker en granen is in ieder geval de eerste stap. Daarnaast zorgen voor sterke anti oxidanten door het eten van bijvoorbeeld gezonde chocolade, acai bessen, goji bessen. En te aarden door aardingsprodukten te gaan gebruiken en iedere dag een wandeling te maken met de blote voeten op de aarde.


Ik zou het leuk vinden als je jouw recensie over het boek "Beter zien zonder bril" van H.Benjamin hieronder op wilt schrijven.

E-book

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden