Eyebody

Eyebody van Peter GrunwaldPrachtig boek is dit. Voor mij voelt het alsof alles bij elkaar komt. Toen ik mijn bedrijf VolZicht begon, nam ik mijzelf voor: "Nu wil ik alles weten wat te maken heeft met ogen en goed zien". De eerste bij wie ik terecht kwam was een Alexander Techniek lerares die mij vertelde over Peter Grunwald. Zij liet me ervaren dat je de oogleden kunt ontspannen en vertelde dat hij alles ontspande van het visuele systeem. Dat ging haar wel te ver.

Mijn ontdekkingstocht

Ben toen op zijn site gaan kijken, maar om echt een cursus bij hem te doen, dat was me wat te ver. In Nieuw Zeeland, of dichter bij in Duitsland. Ik liet het zitten, maar nam van hem mee dat je de oogzenuwen en het visuele centrum in je hersenen kunt ontspannen en paste dit ook toe in mijn palmeeroefeningen. En mijn ontdekkingstocht ging verder.

Boeiend boek

Een paar weken terug las ik weer over Peter Grunwald en zijn boek Eyebody. Ik ben weer naar zijn website gegaan en dit keer zijn boek besteld. Een boeiend boek dat mij veel inzichten heeft gegeven over het zien.

Een bril een manier van leven

Peter vertelt dat het dragen van een bril een manier van leven was voor hem en een last. Hij pakte zijn bril zodra hij uit bed kwam, hij droeg de bril terwijl hij onder de douche stond ("wilde ik zeker zijn van mijn zaak dat ik echt nat was?"). Hij gebruikte de bril bij het aankleden, op school om dichtbij en verweg te kunnen lezen. Hij gebruikte speciale brillen voor bij het zwemmen, hardlopen en andere sporten. Hij had hele sterke glazen en was totaal afhankelijk van de bril.

Alexander techniek

Peter Grunwald, de schrijver van EyebodyNaast dat hij een sterke bril droeg, had hij ook last van stotteren, zwakke ademhaling, pijn in zijn onderrug en was schrikachtig. Na een lange reis door Azië eindigde hij in Nieuw Zeeland  en kwam in aanraking met Alexander Techniek. Dit is een bewegingsleer, waarbij je de natuurlijke balans en coördinatie van het lichaam (her)vindt. Zijn stotteren verdween, zijn rugpijn verminderde en hij voelde zich vrijer in zijn lichaam en bewegen. Ook werd hij veel vrijer in zijn communicatie naar anderen toe.

Leren zien met de Bates Methode

Hij vond een ooglerares en leerde over de Bates methode. Het was een uitdaging voor hem om geen bril te dragen, maar was er van overtuigd dat het hem ging lukken.  Na 18 maanden was hij helemaal van zijn bril af. In de Alexander Techniek had hij geleerd hoe lichaamsdelen met elkaar in verbinding staan. Op een dag merkte hij  dat hij zijn hoornvlies kon aanspannen en ontspannen. En hij merkte dat als hij zijn hoornvlies aanspande, zijn borst ook aanspande. Zodra hij zijn hoornvlies ontspande, ging het ook ontspannen in zijn borst.

Lichamelijke ontdekkingstocht

Zo ontstond er een lichamelijke ontdekkingstocht via zijn visuele systeem. Elk onderdeel van het lichaam staat in verband met een onderdeel van het visuele systeem. Ogen zijn een onderdeel van onze hersenen, het is het enige stuk van de hersenen dat zichtbaar is voor de buitenwereld. De oogzenuwen doorlopen alle drie de hersenlagen: het reptielenbrein, het lymbisch brein, de neocortex en eindigt in de visuele cortex.

Primaire functie van het visuele systeem

[caption id="attachment_3229" align="alignleft" width="150"]Het visuele pad aangegeven door de witte lijn Het visuele pad aangegeven door de witte lijn[/caption]


De primaire functie van het visuele systeem is volgens Peter niet het scherp zien, maar is de coördinatie van de interne wereld, onze fysiek, emotionele en mentale staat. De primaire functies zijn wat het lichaam nodig heeft om te overleven, om te zorgen dat we kunnen functioneren, lichamelijk, emotioneel en mentaal. Omdat het visuele systeem al onze hersenlagen passeert, is dit zo fundamenteel. Het is belangrijk dat het visuele systeem goed werkt, zodat we opimaal kunnen ademhalen, onze voeding verteren, bewegen, beslissingen nemen en slapen 's nachts. Symptomen van slecht functionerende ogen, hersenen en lichaam zijn een manifestatie van een verkeerd gebruik van het visuele systeem

Secundaire functie van het visuele systeem

Goed zicht is de secundaire functie van het visuele systeem en relateert aan de externe wereld, zoals lezen, onze sleutels vinden, communiceren met anderen. Deze secundaire functie kan alleen goed werken als de primaire functie optimaal is. Als dit niet zo is, dan worden dagelijks activiteiten vermoeiend en kost het veel energie.

Panorama Visie

De primaire functie van het zien staat in relatie met de staafjes in het netvlies. Dit zijn lichgevoelige cellen waarmee je in het donker kunt zien, het ziet beweging en is je blikveld. Er zijn 130 miljoen staafjes in je netvlies, dit is 95% van de lichtgevoelige cellen in je netvlies en van je oogzenuwen. Dit deel van de oogzenuwen doorlopen het reptielenbrein, limbisch brei, neocortex en eindigen in het bovenste deel van het visuele cortex. Ze geven je een panorama visie

Kleur, scherpte en diepte

De secundaire functie van het zien staat in relatie met de kegeltjes in het netvlies. Dit zijn lichtgevoelige cellen waarmee je kleur, scherpte en diepte van de buitenwereld ziet. Deze kegeltjes zijn er zeven miljoen en vormen de overige vijf procent. Dit deel van de oogzenuw doorloopt  het lagere deel van je reptielenbrien en eindigt in het lagere deel van je visuele cortex.

Nadruk op kegeltjes

Peter Grunwald, de schrijver van EyebodyIn onze maatschappij ligt de nadruk sterk op het scherp zien. Op de kegeltjes en het lagere visuele cortex. Dit is zoals eerder gezegd vijf procent van het visuele pad. De overige 95% wordt niet ten volle benut. Zeker niet als je een bril draagt, want een bril werkt op het lagere visuele cortex en sluit het hogere deel af.

Bewuste aansturing

Het pad dat je oogzenuwen doorloopt is een onbewust proces. Maar vanuit je bewustzijn kun je dit pad aansturen. Ieder onderdeeltje van je visuele systeem kun je ontspannen en actief maken. Waardoor je weer het hele visuele pad doorloopt en het hogere visuele systeem weer benut. Dit heeft en eerst gevolgen op je ademhaling, spijsvertering, beweging, gevoel van heel zijn. Daarnaast wordt je zicht er scherper van en zul je meer kleur en diepte gaan onderscheiden.


Het boek Eyebody van Peter Grunwald is niet in Nederland te koop. Klik hier om naar zijn website toe te gaan. Zou je ook willen leren over het visuele systeem en hoe je dit weer kunt openen, ik kan je hierbij helpen. Stuur me een mail via onderstaand contact formulier.


[gravityform id="1" title="true" description="true"]


 


 


Heb jezelf het boek gelezen, dan zou ik het leuk vinden als je hieronder jouw mening beschrijft.

E-book

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden