Het pad naar natuurlijk zienHet pad naar natuurlijk zienHoi Karin

Een aantal jaren terug(2007) zag ik een stuk minder dan ervoor en ook vergeleken met nu. Maar de conventionele oplossing beviel mij niet. Zowel de bril als contactlenzen maakten me erg moe en de concentratie was een stuk lager. De eerste sterkte links -1.75 en rechts -2 was al behoorlijk.Toen ik wat meer achtergrondinformatie zocht over ogen, bijziendheid, kwam ik een website tegen over de Bates methode en ik was niet eens sceptisch omdat ik al lang en breed ervaring had met beter en slechter zien, alleen wist ik toen nog niet wat ik nu weet. Toen een eerste boek besteld beter zien zonder bril. Het was echter wel iets te simplistisch geschreven naar mijn mening hoewel het zicht al snel verbeterde.

Te scherp of natuurlijk zien

In 2009 heb ik opnieuw een meting laten doen en toen bleek dat de sterkte al een stuk lager was links -1.25 en rechts -1.00. Toen heb ik dat boek relearning to see besteld en met dat boek ging het zicht heel hard vooruit. Sinds een maand ben ik serieus aan de slag met de methode en het zicht verbeterd nu alweer behoorlijk met nog steeds een beetje waas in de verte maar ik ben het erover eens dat dit zicht realistischer is dan het extreme scherpe zicht met een bril of contactlenzen. Soms zo scherp dat het bijna ongeloofwaardig wordt.

Brilloos door het leven

Ik ga wel brilloos door het leven en ook met autorijden zie ik genoeg ook veraf en met het perifere bewustzijn pik ik snel bewegingen op wat erg positief en rustgevend is. Ook in het donker heb ik voor dingen als lopen tandenpoetsen geen licht meer nodig omdat scherp zien niet nodig is en de staafjes genoeg geactiveerd zijn zodat ik prima kan zien waar ik loop. Ook ervaar ik dat zicht wisselend is en niet constant hetzelfde en ik accepteer de waas voor nu steeds meer en meer hoewel deze met de tijd afneemt.

Emoties uit het verleden

Te scherp of natuurlijk zienIk merkte ook dat ik met bril en contactlenzen heel onrustig was en dat mijn hersenen me vertelden dat ik de verkeerde weg in was geslagen en dat ik met bepaalde emoties aan de slag moest om de onscherpte op te heffen. Ik krijg recentelijk ook telkens emoties uit het verleden door en die geef ik nu een plek zodat ik ze los kan laten. Na een paar dagen voel ik mij dan veel beter en dat geeft dan weer meer rust.

Kleine letters op de computer

Voor de computer heb ik nog een belangrijke tip: ik merk dat als ik de letters verklein dat ik makkelijke de betere zie gewoontes toepas omdat ik moet bewegen ademen ontspannen en knipperen om ze moeiteloos te lezen. Bij grote letters heb je eerder de neiging de verkeerde ziegewoontes als staren blik verspreiden en verstarren. Maar daarnaast kijk ik natuurlijk niet urenlang zonder pauze op het scherm omdat ik toch een hekel heb aan urenlang dezelfde houding.

Ik zie ondanks de licht waas veel details veraf

Ik heb eigenlijk nog veel meer ontdekt in relatie tot de ogen. Men zegt altijd dat bij bijzienheid tot het verteput het zicht helder is, maar mijn ervaring is dat ook het zicht dichtbij verder verbeterd naarmate de waas in de verte afneemt. Ook zijn kleuren veel helderder dichtbij. Ook merk ik dat ik ondanks de lichte waas zeer veel details veraf zie, een individuele maïsplant op honderden meters afstand en de koeien zeer ver weg. Ik kan zelfs haarfijn vertellen welke kleur die koeien hebben en ik zag zelfs nog een auto rijden die nog veel verder weg was.

Zien is ook een mentaal proces

En dat terwijl een deel van mijn familie(zelf brildragend met een hoge sterkte) denk dat ik geen takjes op het bospad voor mij zie liggen. Deze mensen hebben opvattingen over zien waarvan ik nu zeker weet dat het niet klopt. Ze denken dat je over het hele blikveld evenveel kan zien terwijl je alleen in het midden details kan zien en kleuren. De rest is niet zo gedetailleerd maar doordat zien ook een mentaal proces is, krijg je de indruk dat dit wel het geval is todat er een auto in je blikveld komt die je nog niet centraal gezien hebt. Ik dacht eerst dat die grijs was maar toen die dichterbij kwam zag ik was dat die rood was, omdat het perifere zicht maar weining kegeltjes bevat.

Wazig zien na veel cola

Suiker huilt je weg van je natuurlijk zienIk heb ook een keer een andere ervaring gehad. Nadat ik had gefietst zag ik haarscherp, maar na een verjaardag met veel cola(suiker) en snack zag ik daarna even heel wazig en ik dacht eerst hoe kan dit? Maar nu weet ik beter over suiker en ik heb het gebruik ervan drastisch ingeperkt(geen snoep, frisdranken en producten vermijden met verborgen suikers). En ik moet zeggen dat ik veel meer energie heb en ben daarnaast ook nog eens flink afgevallen.

Het donkere kamertje van de opticien

Ook heb ik mijn bedenkingen met de oogmeting bij de opticien of je nu naar een goedkope of een betere gaat. Dat kamertje is wel heel erg donker en dan heb ik al snel grote pupillen waardoor de waas veel groter lijkt dan normaal. Ook vind ik het lezen van letter maar een beperkte indicatie voor kwaliteit van zien. Alsof er geen andere belangrijke aspecten zijn van goed zicht, behalve het lezen van letters. Ik vind helderheid, kleuren, details en contrast ook aspecten die de kwaliteit van zicht bepalen. Ook heb ik vaker een meting gedaan omdat ik die eerste niet vertrouwde en ze namen me het niet in dank af, maar ik kan nogal halstarrig zijn als ik iets per se wil.

Milder en vrolijker

Verder merk ik ook dat ik veel milder en vrolijker word als ik me eenmaal op dat pad begeef naar natuurlijk beter zien. Dat is zelfs nog specialer dan het beter zien zelf. En ooglaseren heb ik nooit zien zitten omdat het ten eerste erg prijzig is en ten tweede, omdat je na die behandelijk je slechter gaat zien als je de goede zie gewoontes toepast. Ook is het gevaar van een te lang en vervormd oog helemaal niet weg, doordat de spanning op het oog niet is veranderd.

Spanning in de buitenste schuine oogspieren

oogspierenNu ik bezig ben met meer beweging, de grote zwaai met name, voel ik de spanning in de buitenste schuine oogspieren, zodat ik nu eindelijk voel dat deze spanning de oorzaak is van het nog niet geheel scherp zien, maar ik blijf doorgaan met bewegen omdat de pijn op zich niet ondraaglijk is en ik merk ook nadat ik meer doorzet deze pijn steeds minder word.

Hans Schreuder

E-book

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden